TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

TR dışı fotolar ve tür sayfaları hk.

hamisami hamisami 10.07.2008 23:28:00
Bu gün Serhat ın ve benim yoğun işlerimizden vakit ayırıp bir 10dk konuşabildik. Gerçi benim daha fazla zaman ayırmam mümkündü ama o küçük bir detay.

Tartıştığımız 2 konuda da hemfikir olamadık, siz sevgili üyelerimizin bu konularda ne düşündüğü alınacak karar için belirleyici olacak.

1. Türkiye de yerleşik, göç zamanı görülen ve üremek için gelen türlerin yurt dışında çekilmiş fotolarına da Türkiye de çekilenlerle aynı statüyü tanımak.

2. Tür sayfalarından ilk derleyen şıkkının kaldırılması.

Sevgiler.

alcedo alcedo 15.07.2008 09:52:00

"Fotoğrafı olmayan türler için uygulanacak bir istisnanın, türe ait fotoğrafların gelmesi halinde kaldırılması şartına ise sıcak bakılabilir".....Özellikle Selim Bey in bu cümlesine katılıyorum.-deidkten sonra kendi yorumlarıma geçeyim....

Yabancı ülkelerde çekilen fotoların burada yayınlanmasına karşıyım. Karşıyım aslında biraz sert bir kelime olabilir. O fotoların burada yayınlanmasını doğru bulmuyorum. Kaldı ki ilgimi de çekmiyorlar zaten. Evet belki kuş fotoğrafı, ama bize ait değil.Bizden değil. Bu konuyu daha önce bazı kuşçu arkadaşlarla da konuşmuştuk. Çok güzel renklere sahip, ötüşleri, formları ile dikkat çeken tropik kuşlar bile ilgimi çekmiyor. Biliyorum ki o kuşlar bizde yok...Bu ayrımdan Fotoları Türkiye de çekilen rastlantısal konukları ayrı tutuyorum.

...(Bilimsel gerekçeleri bir yana bırakıp tamamen duygusal nedenlerle) ben derim ki sitemiz ismiyle müsemma kalsın....Selamlar....

cgabay cgabay 14.07.2008 11:21:00

Sevgili abiler, arkadaşlar, gözlemciler, bilimadamları, fotoğrafçılar...

Cehaletimle biriki fikrimi söyleyeceğim. Eğer hata edersem affola... Şimdi ben aslında bir olayı pek kavrayamıyorum... Bazen bir kuş sürünün içinde fırtınaya kapılıyor veya kendi göç grubunu kaybediyor. Yakın bir türün arasına karışıp, tabiri caizse yolunu şaşırıp ülkemize giriyor. Sonra bir gözlemci veya fotoğrafçı kuşu görüp kayıt altına alıyor. Ama kuş belki ancak bir daha da ülkemizde bu yolla görülebilecek. Kimbilir arada kaç yıl daha geçecek. Şimdi bu kuş bizim türümüz sayılırmı?

Bu işin ilmini bilmini yapmış arkadaşlarımız daha iyi bilirler, ancak bildiğim kadarı ile yurtdışında doğada o hayvanın o bölgede varolduğunun sayılabilmesi için belirli bir rakam veya kayda ulaşması gerekiyor.

Aşağıdaki tartışmada ise çoğunluk yurtdışı fotoğraflarının eğer bizim türümüz ise yüklenebilmesinden yana. Şimdi kuşun Türkiye de geçmiş yirmi yıl içinde 3-5 kaydı varsa, ama bizler gidip kuşu İtalya da, Macaristan da veya başka bir yerde çekip yayınlarsak, kuşun sayfasında 50 fotoğraf oluşursa biraz tuhaf bir durum oluşmazmı?

Dediğim gibi ben arada derede fırsat buldukça arazi yapan bir hobi-fotoğrafçıyım. Sizler benden daha iyi bilirsiniz. Sadece fikrimi beyan etmek istedim.

Saygılarımla

kursatt kursatt 13.07.2008 21:41:00

birde kazara yüzyılda bir yolunu şaşırıp memlekete uğrayan türler var. bunların tür sayfasını nasıl zenginleştiririz :)

murgur murgur 13.07.2008 11:28:00

Sorumlu olduğu tür sayfasını defalarca güncellemiş, saatlerini harcayarak faydali bir kaynak haline getirmiş arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızı onore etmek varken, isimlerinin silinmesinin kime ne faydası olur, önce bunu bir düşünelim.

Yurtdışında çekilen fotoğraflarla Türkiye de çekilen fotoğrafların aynı statüde olmasını zaten hiç kimse önermiyor, bir ayırım olması gerektiği konusunda herkes hemfikir. Önerilen konu ise, hiç fotoğrafı olmayan bir türe yurtdışı fotoğrafı eklendiği zaman bunun tür isminin yanında görülebilmesi. Mesela Benekli Bağırtlak ın hiç fotoğrafı yok, ancak bir arkadaş yurtdışı fotoğrafı eklemiş olsun. Türler sayfasından B ye tıkladığımızda Benekli Bağırtlak ın sağ tarafında TR fotoğraf sayısının sıfır, yurtdışı fotoğraf sayısının 1 olduğunu görebilirsek bu çok faydalı olur. Bunu yapabilmek için en basit yöntem, TR fotoğraf sayısı ve yurtdışı fotoğraf sayısı için iki ayrı kolon açmak olacaktır. Teknik olarak da çok zor görünmüyor, ancak yine de Serkan ın bu iş için vakit ayırması gerekecektir.

korhan korhan 11.07.2008 11:56:00

benim bu konuda soyle dusunuyorum...

bence de yurt disinda da cekilmis olsa yurt disi ibaresi altinda olmak kaydi ile listelenebilmeli tur sayfasinda (bu sanirim alt tur ve morfolojik farklar acisinda yeterli bir uyari olabilir). ama eger mumkun ise normal siralamada oncelik turkiye fotolari olmali yurt disi fotolar ardindan takip etmeli. eger cok guzel 15 tane afrika formunun fotografi ilk sayfayi kaplar ise bir tur icin, tanimlama icin siteye giren birisi saglikli bir fikirle ayrilamaz kanimca. mesela tundraya bir tur yapsak 5 fotografci dogusken kuslari ceksek tam kur yaparken ureme formunda, eminin ilk sayfanin hepsini aliriz. ama bir turkiye kuscusu o fotolardan bizden gecen doguskenleri taniyabilirse helal olsun derim:))

ilk derleyen sikki bence de kaldirilabilir. ama bence tur sayfasinin en sonuna derlemeler diye bir baslik konulabilir ve orada sirasiyla o derlemeleri yapan insanlar ve yillari kayitli tutulur. ego sisirme kismini bilmiyorum ama yillar sonra kimler gelmis kimler gecmis acisindan hos bir kayit olur bence.

shooter shooter 11.07.2008 10:15:00

Ben de bu konuda bir iki çift laf çiziktirmek istiyorum.

1. Ben de tür sayfalarından ilk derleyenin kaldırılması taraftarıyım. Bunun kime yararı var ki. Belki bazı egoları şişkinleştirir. O kadar

2. Bu sitenin amacı Türkiye nin kuşlarını belgelemek ve kuş severlerle bu güzellikleri paylaşmak. Bu belgelerin doğa ile uğraşanlara katkılar getirecek bilgilerle beslenmesi gibi basitce özetlenebilir.

O nedenle ben fotograf konusunda esnek olunmasının kuş türlerini tanıma açısından yararlı olacağı görüşündeyim. İsteyen internete girip bu kuşu bulur, görür ne biçim şeydir tanır diyenlere şunu söylemek istiyorum. O zaman bu siteye ne gerek var. Bu türlerin zaten fotografları öyle ya da böyle internet ortamında bir yerlerde var.

Ben türü tanımada yardımcı olacak tüm görsel bilgilerin bu sitede yer alması taraftarıyım. Yasal sıkıntılar yoksa, daha önce ünlü kuş ressamlarının çizimlerinin bile burda yer alması, türün değişik görsellerin olması yararlı olacağını düşünüyorum. Tür sayfalarında bu görsel bilgiler yer alabilir.

Bunun yanında bizim emeklerimiz sonunda ortaya konulan görsellerde sayfayı zenginleştiren ve katkı sağlayan belgeler olacaktır.

Sevgiler

cagan cagan 11.07.2008 00:34:00

Bence tum Turkiye kus turu fotograflarina ayni statu taninsin, en azindan sitede gosterilmesi acisindan. Turkiye de ender rastlanan turler icin bu daha onemli cunku Turkiye de fotografi olmasi imkansiza yakin turler ve bu turlerin gorulmesi lazim ki arazide taninsinlar. Sirf fotografi oldugu icin insanlar bakacak ve haberleri olmayan turleri ogreneceklerdir.

Ama su anda fotografi olan bircok tur, tur sayfasinda Yok gozukuyor. Ornegin biri ak caylak gormek isterse, listede fotografi yok gozukuyor halbuki var.

Eger bu site Turk kuscularina kuslari tanitmak amaci tasiyorsa, fotografi olan her tur listelenmeli ve fotograflari gosterilmeli. Turkiye de fotograflanan turler yine ayri bir liste olabilir ve yurtdisi fotograflarinin cerceve rengi ayri olabilir. Ama fotografi olan kuslarin fotografi yok demek, kusculara yardimci olan bir hareket degil

hamisami hamisami 10.07.2008 23:31:00

Merhaba, ben yurt dışında çekilmiş fotolara aynı statünün tanınması ve tür sayfalarından ilk derleyen şıkkının kaldırılması görüşlerinize katılıyorum:)

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT