Sevgili abiler, arkadaşlar, gözlemciler, bilimadamları, fotoğrafçılar...
Cehaletimle biriki fikrimi söyleyeceğim. Eğer hata edersem affola... Şimdi ben aslında bir olayı pek kavrayamıyorum... Bazen bir kuş sürünün içinde fırtınaya kapılıyor veya kendi göç grubunu kaybediyor. Yakın bir türün arasına karışıp, tabiri caizse yolunu şaşırıp ülkemize giriyor. Sonra bir gözlemci veya fotoğrafçı kuşu görüp kayıt altına alıyor. Ama kuş belki ancak bir daha da ülkemizde bu yolla görülebilecek. Kimbilir arada kaç yıl daha geçecek. Şimdi bu kuş bizim türümüz sayılırmı?
Bu işin ilmini bilmini yapmış arkadaşlarımız daha iyi bilirler, ancak bildiğim kadarı ile yurtdışında doğada o hayvanın o bölgede varolduğunun sayılabilmesi için belirli bir rakam veya kayda ulaşması gerekiyor.
Aşağıdaki tartışmada ise çoğunluk yurtdışı fotoğraflarının eğer bizim türümüz ise yüklenebilmesinden yana. Şimdi kuşun Türkiye de geçmiş yirmi yıl içinde 3-5 kaydı varsa, ama bizler gidip kuşu İtalya da, Macaristan da veya başka bir yerde çekip yayınlarsak, kuşun sayfasında 50 fotoğraf oluşursa biraz tuhaf bir durum oluşmazmı?
Dediğim gibi ben arada derede fırsat buldukça arazi yapan bir hobi-fotoğrafçıyım. Sizler benden daha iyi bilirsiniz. Sadece fikrimi beyan etmek istedim.
Saygılarımla