TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Balık baykuşu için turlar açıldı.

amenevse amenevse 11.02.2015 22:45:00

halimdiker halimdiker 12.02.2015 11:29:00

Bu yaban gözlem turlarını bizim kuş gözlemci ve rehberleriyle mi yapıyorlar bilmiyorum ama Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü nün yaban hayatı gözlem turları için bazı istek ve ücretlendirmeleri var. Yaban Hayatı gözlem turları için av turizm belgesi niye alınır anlamadım ama herhalde yaban hayatını bir türlü av olarak görmekten vazgeçemedikleri ya da av dışında da dünyada yaban hayatı gözlemi yapanlar olduğunu bilmediklerinden olsa gerek bu yanlışa girilmiş. O da düzelir umarım. Aşağıda bu konuyla ilgili bazı maddeleri göreceksiniz. Ve yukarıda linkte üreme döneminde , yavru döneminde alana girileceği gibi ibareler var. Bu tür aktiviteleri hele ki yabancıların yaptıklarını yetkililere haber vermekte fayda var diye düşünüyorum. 6. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kesin koruma altına alındığı alanlarda ve genel güvenlik açısından girilmesi sakıncalı bölgeler ve yerlerde turlara izin verilmez. 7. Tur gezileri esnasında kuşlara zarar verecek faaliyetlerde bulunulamaz (Bireyler rahatsız edilemez, yuva ve yavrulara dokunulamaz ve hiçbir gerekçe ile doku ve kan örnekleri alınamaz). Kuşların üreme dönemlerinde kuş gözlemi yapılamaz ve görüntü alınamaz. 9-Yabancı ziyaretçiler için Türkiye’de av turları, fotoğraf ve film çekimleri ile av yaban hayvanı gözlem turları yaptıracak seyahat acenteleri Bakanlıktan av turizm belgesi almak zorundadırlar ( 4915 sayılı yasanın 15. Maddesi). Av turizm belgesi almadan av ve yaban hayvanları gözlem turları, fotoğraf ve film çekimleri yaptıran acentelere, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 25. Maddesi hükümleri uygulanır.

halimdiker halimdiker 12.02.2015 11:30:00
demokritos demokritos 12.02.2015 12:25:00

Dün akşam Soner Bekir'le bu konuyu konuşmuştuk, gide gele bizim buraları iyice öğrenmişler, kendi turlarını alıp geliyorlar, gözlüyorlar, gidiyorlar demişti, yerelden rehber-lojistik desteği almıyorlar sanırım.

halimdiker halimdiker 12.02.2015 13:19:00

İki yıl önce Adana Tuzla da Hollanda lı bir gruba rastlamıştım. WW Caravelle kiralamışlar. Hepsi yabancıydı. Bana Turaç aradıklarını, nerede bulabileceklerini sordular. Araç kiralanmıştı. Yanlış hatırlamıyorsam G.antep plakaydı. İçinde 6 kişi vardı ve hepsi de tam tekmil fotoğrafçıydı. Yabancı olunca misafir muamelesi çekiyor yetkililerimiz. Ama yerli olunca hemen Ankara'dan iznin var mı diye yapışıyorlar ya, bu gücüme gidiyor. Yusufeli de bir yaylada Apollo kelebeği görüp yere yatıp fotoğraflamaya çalışırken Doğa-Korumaya haber verip ekip çağırmış yaylacılar. 40 KM den 4 görevli pikap ile geldiler. Tutanak tuttular, ceza keseceklerdi... Oysa ki 2 gün önce 3000 metrede iki yabancı atrapla apollo peşindeydi :( Neyse... Son eklediğim yönetmelikte artık amatör ve kişisel fotoğraf çekimleri için ücret söz konusu değil deniyor. 8-10 Arkadaş birleşip doğada dolaşmak ve fotoğraf çekmek de bir sorun teşkil etmese gerek. Ama bunun ticari mi değil mi olduğuna nasıl karar verilecek? Çok karışık bir durum. Her şey bir yana, velev ki profesyonel olsun doğada fotoğraf çekimini niye kısıtlayıp ücret isterler ki? Ne güzel hem bir çok yerde yayınlanarak ülkemiz doğası tanıtılıyor, hem de doğa tutkunlarının sayısı artıyor. Ama yine de bu işin bu ülke insanları tarafından yapılmasını arzu ederim. Zira yabancıların ne yapacağı beli olmaz. Küçük bir örnek ülkemizdeki en nadir yediuyurlardan tek canlı kaydı Kars Sarıkamış tan 3 yavru bireyle tanımlanan Myomimus setzeri. Bu üç genç yabancı bir bilim insanı tarafından öldürülüp müze materyali haline getirilip ülkesine götürüldü. Bilmediğimiz neler var daha kimbilir. Bu sebepten yabancı araştırmacı ve gözlemci-fotoğrafçıların serbest dolaşımına izin verilmemeli...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT