TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Yırtıcı taciz eden kargalar...

nukkus nukkus 15.02.2015 13:22:00
Kargaların yırtıcılara saldırdıklarını ilk duyduğumda çok şaşırmıştım. Sonra şahin ve atmacayla dalaştıklarına kendim de şahit oldum. Üstelik ortada yuva veya yavru filan da görünmezken (örneğin şahin göklerdeydi).
İnternette araştırınca ilginç bilgiler ortaya çıktı. Ciddi kaynaklara göre bu olay yırtıcıyı o bölgeden uzaklaştırmak için yapılan toplu tacizmiş (mobbing). Kargalar ve martılardan başka, örneğin alakargaların da alaca baykuşları, hatta kuyruksallayan veya ardıçların grup halinde atmacaları taciz ettiği bilinirmiş. Yırtıcının üzerine dışkılamak, kusmak da yaygınmış. Yırtıcı da genelde bunlarla uğraşmaktansa uzaklaşırmış.
Fakat tacizciler yırtıcının gücünü bilir ve doğrudan dokunmazlarmış, hele etrafta yırtıcının yavrusu veya yuvası varsa hiç yaklaşmazlarmış.
İlginizi çekebilir diye düşündüm. Belki daha fazla bilgi paylaşan da olur.
Bilgi paylaşımı için Forumda ayrı bir başlık iyi olabilir.

http://www.rspb.org.uk/discoverandenjoynature/discoverandlearn/funfactsandarticles/watchingbirds/behaviour/mobbing.aspx

goshawk67 goshawk67 15.02.2015 23:32:00

Kuşlardaki davranış örüntüleri için ayrı bir başlık fikri bana da oldukça makul gelen bir fikir. İnsan davranışını anlayabilmek için (davranış bilimciler arasında) özellikle primatlar başta olmak üzere zeki ve sosyal memeliler genelde öncül olarak ele alınır. Ancak son yıllarda kuşlar ve bilhassa da papağan-karga-kuzgun ve saksağanların bizlere bizler hakkında çok şey anlatabilecekleri anlaşıldı. Öykü bununla da sınırlı değil artık hayvan davranışlarının bundan 20 yıl öncesinde zannettiğimizden daha esnek ve yaratıcı olabildiğini biliyoruz. Kuzgunlar ile ilginç bir ortak yönümüz var. Bir başka mekan ve bir başka zamanda yiyecek varlığını diğer türdeşlerine bizim dışımızda aktaran üç türden (arılar ve karıncalar diğer iki tür) birisi kuzgunlardır. Başka bir mekanda bir başka zamanda (yani örneğin 30 dakikalık mesafe uzakta olan) yiyeceği diğerlerine bildirebilen türlerin bazı ortak özellikleri var; Toplumsallık Geniş bir menzilde yiyecek arama Yiyecek arama esnasında bölünüp-birleşme Bol miktarda besin arama: Yiyecek tek bir bireyin-küçük grubun başa çıkamayacağı kadar büyüktür ve/veya iyi savunuluyordur Bütün çaba en değerli yiyeceğe (bizim ve kuzgunlar için bu et-proteindir) diğer muhtemele ortaklardan yani yırtıcılardan önce ve yeteri büyüklükte bir kalabalıkla ulaşmak hayati öneme sahiptir. Alanda boş zamanlarda olabildiğince yırtıcı-ortak sayısını azaltmak, bunu başarabilmek içinde aynen yiyecek olayında olduğu gibi diğer türdeşlerle sırtsırta vermek evrimsel olarak oldukça mantıklı bir strateji. (yavruların yalnızlarken uğrayabileceği saldırı sayısını azaltmak içinde bu yol oldukça güvenilir bir yol olabilir. Diğer yırtıcılar söz konusu olunca alanda biz de aynen karga ve kuzgunlar gibi davranmak eğilimindeyiz.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT