TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

D7100 Nef 12-14 Bit Farkı Nedir?

beratt beratt 29.04.2015 22:02:00
D7100 Nef 12-14 Bit Farkı Nedir?
arasında kartıma bağlı olarak 100 150 adet fotoğraf farkı oluyor
şuan için 14 bitte kullanıyorum 12 bit in farkı nedir ?
hangisi daha uygun ?
Aradaki 2 bit fark çok etki eder mi ?

sener sener 7.06.2015 21:12:00

Bu forumdan 1 hafta kadar sonra tesadüfen Mansurov da aynı konuda bir yazı yazdı.12-14 bit için birçok dinamik aralık testleri yapmış. Yazıyı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz: https://photographylife.com/14-bit-vs-12-bit-raw Sonuçta da şöyle yazmış: The takeaway I got from all this is that worrying about having 14-bit files instead of 12-bit is silly if you expose well or even just don’t mess up too bad. Good post-processing can give results that make it hard if not impossible to distinguish between 12- and 14-bit files. I’ll just switch to 12-bit and increase my chance of getting the shot (through shameless spray and pray tactics) rather than getting a bigger file I can’t appreciate. Anlaşılan o da benim bulgularımın aynısını elde etti.

zien zien 5.06.2015 15:38:00

12 bit ile 14 bit arasında en belirgin nokta dinamik aralıktır. 14 bit görüntü 12 bit görüntüye göre yaklaşık olarak 4 kat daha fazla dinamik aralık avantajı sağlar. Yani en beyaz tondan en siyah tona 14 bit değerinde daha fazla detay alırsınız. Bu da fotoğrafı işlerken avantaja dönüşür. Moda fotoğrafçıları için iyi bir şey. Renk noktasında da avantaj olmasına karşın sonuçta hem baskıda hem de dijital platformlardaki paylaşımlarda fotoğrafı JPEG dosya formatına dönüştürdüğümüzde 8 bit boyutuna düşeceğinden renk avantajı ortadan kalkar. Diğer taraftan tüm bu farklar gözle görülemez. Algılanamaz. Nikon NX programında RAW yazan bir yer var. Oraya tıkladığınızda fotoğrafa gerçek RAW görüntü olarak bakabilirsiniz. Bilgisayarı çok yavaşlatsa da 64 bit işlemciye sahip bir bilgisayarda 14 bit görüntüyü görebilirsiniz ve bu görüntü çok hoşunuza gidecektir. Ancak elbetteki tam olarak 14 bit gördüğünüzden değil. Sadece 8 bit den çok daha iyi olduğu için. Bu nedenle pratikte 14 bit çok işe yaramasa da hız ve hafıza kartından çok ödün vermediğiniz sürece 14 bit kullanılabilir. İleride farklı platformlarda daha detaylı görseller kullanmak isterseniz fazla data göz çıkarmamış olur. Yoksa kroplu kuş fotoğrafçılığı için 12 yeter de artar bile...

beratt beratt 30.04.2015 23:33:00

Ahmet Hocam bende bu zamana kadar o şekilde kullandım fakat geçen gün aklımı kurcaladı yeni kart aldım arasında ort.120 150 adet fark var Göker Bey de belirtmiş bir süre de 12 bit deneyim arazi günü ufak bir test yapayım fark varmı..

sener sener 30.04.2015 23:13:00

Ben daha önce 12 bit le çektiğim fotoğraflar ile 14 bit te çektiğim aynı fotoğrafları 100% krop ederek dikkatlice baktım, birçok kez, ve hiçbir fark göremedim. O gün bugün 12 bit çekiyorum, hem hız avantajı, hemde transfer avantajı ile. Aksini bana ispat edin, 14 bite geçerim. Naçizane.

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 30.04.2015 11:27:00

2 bit fark yerine göre çok fark edebilir. detay alma kısmında fark eder. dosya boyutunda fark eder. benim felsefem hep şu olmuştur: kullandığın fotograf makinasının tüm özelliklerini en üst düzeyde kullanmak olmuştur. Bundan dolayı 14 bit imkanından beri 14 bit de çekiyorum.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT