TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Site içi arama

rockisland rockisland 10.09.2008 14:49:00
Herkese merhaba,

Sitede arama yapma ile ilgili bir önerim olacak.

Mesela ben kuşları henüz tam olarak tanıyamadığım için, çektiğim bir fotoğraftaki kuşu tanımlayabilmek için fotogalerinin altını üstüne getiriyorum.

Sitede kuşları Türkçe, İngilizce ve Latince olarak listeleyebiliyoruz.

Ama türün adını bilmediğimiz bir kuşu bulmak için Kuşlar bir de Takım ve Familyasına göre sınıflandırma yapılsa daha da iyi olmaz mı?

En azından takım veya familyasına göre bakıp ihtimalleri azaltmış oluruz.

Artı olarak kaç adet yırtıcı, ötücü vb. varmış, hangi takım yada familyada kaç fotoğraf çekilmiş şeklinde de bir istatistik elde edilmiş olur.

Diyeceksiniz ki sitede zaten tanımlama yapılıyor veya fotoforuma yollayıp öğrenebilirsin.

Ama her çektiğim fotoğrafı yollayıp da bu nedir, bu hangi kuştur gibi sorularla hem sistemi kalabalıklaştırıp yormamak hem de zaman ayırıp tanımlama yapacak kişileri sürekli meşgul etmemek istiyorum.

Sonuçta yolun başındayım.

Kuşları kendim tanımlama yaparak (yani yapmaya çalışarak) daha iyi öğrenebileceğim kanısındayım.

Teşekkür ediyorum.

rousettus rousettus 11.09.2008 22:48:00

ben de fikirlerimi paylaşmak isterim.

siteden bazı arkadaşların kişisel sitelerinde gördüğüm gibi kirazkuşları, toygarlar, kargalar gibi gruplandırmalar, sistematik açıdan karışıklıklara yol açabilir. eğer bunları familya (aile) adlarına karşılık gelecek şekilde yaparsak, ona sözüm yok.

en azından takımlar (ordolar)a göre gruplandırma işi kolaylaştırır. yanlış aklımda kalmadıysa dünyadaki kuşların 28 takımından 20si Türkiyede mevcut. bu durumda 20 kadar takıma bölünme bile epeyce bir sayı ortaya çıkarıyor. familyaları tek tek saymadım ama epeyce de familya ortaya çıkacak.

ilk planda türü tespit edilemeyen bir kuşun hangi türden olduğunu ararken, kişi önce takım, sonra familyası içinde aramaya kalktığında işi kolaylaşacaktır. Buradaki sistem, alfabetik olduğundan; yapmamız gereken Türkçe, İngilizce, Latince sıralamanın yanında bir de sistematik kategorilere başlığı eklemek olacak.

herkese iyi akşamlar.

hamisami hamisami 11.09.2008 20:58:00

Bu değişikliklerin onda biri yapılmaya kalkınsa bizim site yine gümler, en iyisi biz eldekinle yetinelim:)

ömer ömer 11.09.2008 20:45:00

Selamlar

Bu konuda Serhatla konuşmuştuk bir kere kuşların türlere göre ayrılacagı yani Türkiye kuşları kitabındaki gibi Ördekler, Martılar , Baykuşlar gibi grup grup açılacağı bir düzen düşünülüyor.Bundan başka bütün yerel isimlerle girilip arama yapılabilecek bir arama motoru için de fikir ürettik.Çavuş kuşu yazacaksınız İbibik açılacak gibi.

çitlenbik çitlenbik 11.09.2008 19:28:00

Okan Bey, benzer bir konuyu gündeme getirmiştim ben de. Olması gereken bu kanaatindeyim. Hatta fofoğtaf detayına, Üreme giysisi, üreme dışı giysisi, kış ve yaz giysisi seçenekleri de eklenmeli. Uçar, konar, sabit gibi seçenekler olmasına bence gerek yok. Zaten görülüyor. Ama site henüz çok yeni, yapılacak iş çok.

Yeri gelmişken, ben de muhalefet edeyim bir konuda:

Fotoğrafların puanlanmasına karşıyım. Madem ki derdimiz bilimsel bir site, öyleyse günün fotoğrafı, günün üyesi gibi seçenekler olması doğru değil. Zira yarışma değil bu. Ama en güzeli ödüllendirmek, en çalışanı teşvik etmekse amaç, başka şeyler düşünülmeli.

ömer ömer 11.09.2008 16:15:00

Kuşları tanımak için Türküye veAvrupa kuşları adlı kitaptan bir tane edinmeniz uygun olacaktır oradan kabaca belirledikten sonra fotoğraflarından karşılaştırması daha kolay oluyor.

serhattigrel serhattigrel 10.09.2008 23:51:00

Okan bey,

Öneriniz çok güzel, hep düşündüğümüz ama bir türlü gerçekleştiremediğimiz bir konu. Programımızda. Bazı arkadaşların çalışmalarıda var, gaga şekli ,renk gibi basit öğelerden tanıma gidilecek.

Sizin öneriniz nispeten basit ve daha çabuk uygulamaya konulabiri görünüyor.

Biraz zaman gerekli.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT