600 de kullandım, 800 kullandım; farklarını ve ne kadar ağır olduklarını biliyorum... 600 ve 800 (hatta daha ileri odaklı) lensler esas itibariyle doğa fotoğrafçılığı üretilmezler, onların kullanım alanları daha çok spor müsabakalarıdır; görece ışığın az olduğu termalin daha az hissedildiği akşam saatlerindeki müsabakalar için üretilirler. Doğa fotoğrafında hele bizim gibi iklim kuşağındaki ülkelerde yaşayanlar için, fotoğraf da kaliteyi belirleyen en büyük etki termal etkidir. Konuya fiziki/bedensel yaklaşım yerine lensle yaklaşma tercih ettiğinizde (bunda tc kullanımları da dahil) termal etkinin fotoğrafları bozduğunu göreceksiniz. Lensi konuya doğrultuğunuzda 300mm 2.8 ile minimum yaklaşma mesafeniz 2.3 metredir, bu 500 f4 de 3.85metre (yenisinde 3.63metre), 600 f4'de 4.79m (yenisinde 4.39m), 800mm f5.6'da 5.9 metredir. Hattı zatında 500 ve üzeri lensler 300 mm f2.8 lenslerin devşirmeleridir. Yani ışık miktarını belirleyen ön cam çapları değiştirilmeksizin için tc eklemeli lenslerdir. 300'ün üzerinde kullanacağın her lensin görüş açısı daha dar olacaktır; 300mm f2.8, 8 derece (kroplu 5 derece) görürken, 500mm 5 derece (k.3derece), 600mm 4 derece, 800mm 3 (kroplu 2) derece görecektir. Ama fotoğrafta kalite önemli değil, ben tanım amaçlı kullanacağım derseniz, pahalı bir tercih olmakla birlikte 600 ve üzeri lensler neden olmasın...