TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Pozlama ölçümü

sdonduran sdonduran 17.07.2015 08:53:00
Nikon kullanıyorum. Genelde matrix ölçüm yöntemi seçili.Spot ölçüm veya merkez ağırlıklı seçsem daha mı iyi sonuç alırım acaba? Siz nasıl kullanıyorsunuz?

sdonduran sdonduran 25.08.2015 17:12:00

Teşekkür ederim Cenk Hocam

cenkog cenkog 26.07.2015 10:53:00

Histograma baktığınızda daha çok kuşun üzerindeki kayıplara odaklanmak en iysidir bu arada...Highlighted alanları preview imajda görmek çok yararlıdır...

cenkog cenkog 26.07.2015 10:38:00

Rica ederim Serhat Bey, gökyüzünde beyaz kuş çekerseniz genellikle pozlama dengeli olur, tabii güneş kadraja girmediği sürece. Aslında beyazın griye dönüşmesini engellemek için bu durumda 1 EC vermeniz ideal olur. Koyu zeminde koyu kuş varsa da tam tersi -1 EC idealdir, çünkü siyahları gri yapmaya çalışır makine. Eğer zemin ve kuşun rengi kontrast oluşturuyorsa, yani koyu zeminde açık renk kuş veya tam tersi durumlarda, kuşun kadrajda kapladığı yer önem kazanır ve durum komplikeleşir. Eğer zemin ve nesneden herhangi biri dominant değilse pozlamayı olduğu gibi bırakmak en iyisidir 0 EC yani... Eğer koyu zemin çok ve kadrajdaki açık renk kuş görece ufaksa -2 EC vermeniz gerekir. Tabii tam tersi durumda da 2 EC... Tabii senaryolar burada çok didaktik ve dogmatik bir şekilde verildi. Gerçek hayatta durumlar çok daha komplike olabilir. Stasyoner kuşlarda histogram okuyarak durumu dengelemek daha iyi sonuç verebilir... Focus noktası üzerinden ağırlıklı pozlama ölçümü yapan Canon 1-DX gibi flagship gövdelerde tabii her işi gövdeye bırakmak biraz daha kolaydır...

sdonduran sdonduran 19.07.2015 11:47:00

Teşekkürle Cenk Bey 👍

cenkog cenkog 19.07.2015 07:37:00

Hep matrixte kalıp kuşun rengine ve kadrajda kapladığı büyüklüğe göre poz telafisi yapmak en iyi çözümdür...

sdonduran sdonduran 17.07.2015 17:56:00

Teşekkür ederim,iyi bayramlar

rockisland rockisland 17.07.2015 16:13:00

Serhat bey merhaba Kusura bakmayın cevap yazamadım mesajınıza. Buradan yazayım. Ben sabit kuşlarda spot, hareketli yada uçar olursa matrix ölçümü kullanıyorum. Bazen de ugrasmamak için hep matrix ölçümü kullanıyorum. Spot ölçüm çok küçük bir alandan ölçüm yaptığı için hareketli ve ucarlarda farklı farklı sonuç verebiliyor. İyi bayramlar,selamlar

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT