TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Ulusal Kuş

kuzeycem kuzeycem 13.08.2015 14:57:00
Yanılmıyorsam geçen ay Birleşik Krallık kendi ulusal kuşunu seçti: Kızılgerdan. Tabi orada Kızılgerdan Serçe gibi bir bahçe kuşu olduğundan çok mantıklı, üstelik çok da sevimli :)
Ben de merak edip Türkiye nin ulusal kuşunu araştırdım. Sonuca ise çok şaşırdım: Kızıl Ardıç. Bizde üremeyen, kışın bile az görülen bir tür. Neden seçildiğini anlamadım doğrusu.
Sonra aklıma acaba TRAKUSlular olarak bir anket yapsak nasıl olur fikri geldi. Yazın durgunluğu da var tabi ama ilgi çekici bir yanı olduğunu düşünüyorum. Mesela Kızıl Ardıçtan ziyade "bizim" diyebileceğimiz bir kuş olsa ne güzel olur. Urkeklik, Kızıl Şahin, Taş Bülbülü, Anadolu Sıvacısı, Taş Bülbülü, Kızıl Kirazkuşu gibi mesela.
Düşüncelerinizi bekliyorum :)

cihaner62 cihaner62 13.08.2015 15:26:00

Çocukluğumun kuşu SAKA.

engineergs engineergs 13.08.2015 17:15:00

Sanırım buna benzer bir forum açılmıştı bir vakitler.Kızıl Şahin olabilir

hayabusa hayabusa 13.08.2015 20:52:00

Kızıl şahin.

sener sener 13.08.2015 21:17:00

Senelerdir milli kuşumuzu "kızıl şahin" olarak biliyorum.

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 14.08.2015 08:18:00

kızıl şahin, mavi baştankara ve saka. üçü de makbulümdür.

Tsingy Tsingy 14.08.2015 11:46:00

Ulusal bir tür seçilecekse ilk önce endemik türümüz var mı diye bakardım. Endemik türümüz malesef yok. O zaman türlerin yayılım alanlarına bakacak olursak bence ulusal kuşumuz Anadolu Sıvacısı olabilir. Dağılımının % 80-90 nı Türkiyede bulunuyor. Kızıl Şahin belki popülasyonun en yoğun olduğu bölgelerden biri Türkiye ama dağılım bakımından oldukça geniş bir alana yayılım gösteren bir tür. Bu yüzden benim oyum Anadolu Sıvacısına olurdu.

abrecchia abrecchia 14.08.2015 13:33:00

Balık baykuşu? Bildiğim kadarı ile Avrupa'nın en nadir türlerinden biri.

kuzeycem kuzeycem 14.08.2015 14:29:00

Saka & Mavi Baştankara çok kozmopolit türler, bize özel sayılmazlar pek. Anadolu Sıvacısı olabilir, ama ben oyumu büyük ihtimalle Taş Bülbülü veya Kara Başlı Çinte'den yana kullanırım. Balık Baykuşu da olabilir ama onun ana dağılımı Güneydoğu Asya taraflarında :)

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 14.08.2015 16:28:00

Anadolu sıvacısı olur o da gayet sevimli bir de türün € -90 dağılımı türkiye ise daha ne olsun

wolfkenan wolfkenan 14.08.2015 16:32:00

seçim için hem türümüz endemik olmalı hemde yerli yıl boyu nadirde olsa görülen bir tür olmalı derim ama sık görülmesi yerine daha nadirat olsa diğer ülkelere göre değerli bir milli kuşumuz olur... Anadolu sıvacısı,Anadolu turnası gibi...nasıl memelilerde Anadolu leoparı çok değerli gibi ise...

kuzeycem kuzeycem 14.08.2015 23:54:00

Telli Turna belki (üreyen bir kuş olarak kaybettiğimiz bir türü ulusal kuş yapmak ne kadar mantıklı bilemiyorum gerçi:). Anadolu Turnası bir tür değil, hatta yakın zamandaki araştırmalar alttür statüsünden bile kaldırılışını savunuyor. "Grus grus" olarak Turna belki olabilir :)

msaltik msaltik 15.08.2015 19:29:00

Ben de kızıl şahin diye biliyorum. Bunun bi standartı yok mu. Geçen sene de bir seçim yapılmıştı. Her önüne gelen bişey mi seçiyor?

goshawk67 goshawk67 17.08.2015 00:41:00

Anadolu sıvacısı kızıl şahine kıyasla ne derecede sık görülebilir ve tanınabilir? Bu soru mutlaka akla gelmeli...Anadolu parsı bugün genetik çalışmalar sayesinde biliyoruz ki aslında İran parsı denen alt türe dahildir ve varlığı şansa ve efsanelere bağlıdır. Tüm illerde her daim görünen bir kızıl şahin ile bence Anadolu sıvacısı kıyaslanmamalı. Türün endemik olması ya da ülkede en büyük populasyonu barındırması tek başına ölçüt olmamalı. Kızıl gerdan kış boyu tüm Zonguldak kıyı şeridinde serçe ile başa baş en sık görülen kuş örneğin. En önemlisi de niye bir milli kuş olmalı ki? Kuşların bu yapay sınırlar umurunda mı ki???

Tsingy Tsingy 17.08.2015 18:12:00

Öncelikle bir ülkenin niye ulusal bir kuşu olsun ki? diye sormuşsunuz. Tabi ki illa ulusal bir tür olmalı diye bir kaide yok ama bizden kuş gözlem, fotoğrafçılık veya koruma faaliyetleri bakımından oldukça önde olan bir millet niye gerek duydu diye düşünmek lazım. Bence bunu kuşlar için bilinirliği arttırmak, koruma faaliyetleri için bir duyarlılık yaratmak denedikleri bir yol olarak düşünülebilir. Ne kadar reklam, haber, organizasyon o kadar bilinirlik demek. Peki niye kızılgerdanı seçmişler? Her bölgede görülebilen bir türü neden seçmişler diye sormak lazım? belkide her kuşgözleme başlayan kişilerin ilk tanıştığı kuşlardan biri olduğu içindir, tercih onların. Bizde herhangi bir seçim olmadığını biliyorum. Eğer seçim olsaydı özel bir tür olmasını isterdim. Anadolu sıvacısıda ülkem için özel bir türdür. Türkiye'ye gelirken kimsenin kertik listesinde kızıl şahin, kızılgerdan yoktur ama herkesin listesinde anadolu sıvacısı olduğuna emin olabilirsiniz. Türün endemik olması ya da ülkede en büyük populasyonu barındırması tek başına ölçüt değil zaten, sadece bir neden. Kızıl Şahinin seçilebilme nedeni nedir? Tek kıstası ülkemizin her yerinde görülebilir olması mı? Bir çok kuş sayabilirim. Peki kızılgerdan veya anadolu sıvacısına göre heybetli ve gösterişli olması mı? Bir çok kuş türümüz daha heybetli daha gösterişli. Böyle bir tür için özel bir kıstas bilinirlik bakımından oldukça faydalı olacağını düşünmekteyim. Tabi bu benim görüşüm...

goshawk67 goshawk67 17.08.2015 21:01:00

En görkemli olan en nadir görülen en sık görülen ya da en sevimli olan bunların hepsini ölçüt alıp birçok kuş türü ulusal kuş türü olarak ileri sürülebilir tabii ki...Ama sanırım Birleşik Krallığa giden hiç kimse de kızıl gerdan kertik olsun diye gitmez. Ya da Birleşik Krallığın en heybetli ya da en sık ya da sadece oraya özgü türü de değildir kızıl gerdan. Aynı şey bizim ülkemiz için kızıl şahin, ispinoz ya da kaya güvercini içinde geçerli. Niye ve ne amaçla bir ulusal kuşumuz olması gerektiğine ortak olarak karar verilebilirse eğer bu hem fikir olunan ortak ölçütlere göre bir kuş türü seçilebilir de kim buna karar verecek? Ben kendi adıma örneğin kızıl şahin kaya güvercini ya da ispinozu ülkeme gelen her kuş meraklısına hiç öyle dağa tepeye de çıkmadan her yerde gösterip bize rağmen bizimle yaşamayı her ortamda becerebiliyorlar bu türle gurur duyuyorum diyebilirim. Bir de şöyle düşündüm bir türü ya da on türü seçtik diğerleri ile göz göze gelince içim ezilir sanırım...Saygı ile...

demokritos demokritos 18.08.2015 14:10:00

Kuşbank ekibi olarak ebird altyapısında yer alacak yeni e-kusbank sisteminin logosu olarak oy çokluğu ile taş bülbülünü belirledik, Logo hazırlanınca sitede yerini alacak. Kertik amacımız yoktu, Ama kuş güzel :)

kuzeycem kuzeycem 18.08.2015 22:15:00

Taş bülbülü benim seçimdi :D

demokritos demokritos 18.08.2015 23:28:00

Yeni logo devreye girdi, e-kuşbank sistemi de devrede artık, ebird üzerinden de kayıtlar girilebilecek, sistemin güzel tarafı kayıtlarınızın düzenli derlenmesi, kertiklerinizin bölgesel ve küresel olarak kayıt altında olması. sağ üst köşede taş bülbülümüz var :) Kuzeycem gönlüne göre olmuş ne güzel :) http://ebird.org/content/turkey/

Gavurdağlı Gavurdağlı 19.08.2015 02:51:00

Hehe..Kuşbank beni unutmuş, giriş yapamıyorum. :)

demokritos demokritos 19.08.2015 22:32:00

Mehmet Bey kullanıcı adınız nedir kuşbankta?

Tsingy Tsingy 19.08.2015 23:00:00

Oylamayı kaç kişi yaptınız abi? Oy çokluğuyla demişsin de :)

demokritos demokritos 19.08.2015 23:08:00

Komite üyesi var yok 5 kişiydik zaten, 3 kişi oy kullandı, 2 si taş bülbülü çıktı, Küçük ülkelerde demokrasi çok güzel :)

Tsingy Tsingy 19.08.2015 23:09:00

:)

kuzeycem kuzeycem 20.08.2015 01:24:00

Sonunda resmi bir rarity komitemiz var mı yani :)

demokritos demokritos 20.08.2015 16:01:00

Gisli çalışıyoruz biz, resmi kurumlardan uzağız :)

Gavurdağlı Gavurdağlı 21.08.2015 00:09:00

Mustafa bey, buradaki ile aynı, Gavurdağlı idi.

demokritos demokritos 21.08.2015 00:48:00

Size mesaj attım, umarım sorunsuz girersiniz :)

Gavurdağlı Gavurdağlı 22.08.2015 03:13:00

Giriş yaptım, teşekkür ediyorum Mustafa bey.

alpertuydes alpertuydes 23.08.2015 13:51:00

Sesli güldüm :D

alpertuydes alpertuydes 23.08.2015 13:53:00

Mutlu'yab ve Kuzey Cem'e kesinlikle katılyıorum. Anadolu Sıvacısı hem ilgniç rtenkleri,m yapısı ve özelliği ile bence Türkiye'nin kuşu olabilir.. :) Ve bu girişim olursa gerçekten alakasız insanların bu işe merak sarmasının önü fazlasıyla açılmış olabilir.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT