Öncelikle bir ülkenin niye ulusal bir kuşu olsun ki? diye sormuşsunuz. Tabi ki illa ulusal bir tür olmalı diye bir kaide yok ama bizden kuş gözlem, fotoğrafçılık veya koruma faaliyetleri bakımından oldukça önde olan bir millet niye gerek duydu diye düşünmek lazım. Bence bunu kuşlar için bilinirliği arttırmak, koruma faaliyetleri için bir duyarlılık yaratmak denedikleri bir yol olarak düşünülebilir. Ne kadar reklam, haber, organizasyon o kadar bilinirlik demek. Peki niye kızılgerdanı seçmişler? Her bölgede görülebilen bir türü neden seçmişler diye sormak lazım? belkide her kuşgözleme başlayan kişilerin ilk tanıştığı kuşlardan biri olduğu içindir, tercih onların. Bizde herhangi bir seçim olmadığını biliyorum. Eğer seçim olsaydı özel bir tür olmasını isterdim. Anadolu sıvacısıda ülkem için özel bir türdür. Türkiye'ye gelirken kimsenin kertik listesinde kızıl şahin, kızılgerdan yoktur ama herkesin listesinde anadolu sıvacısı olduğuna emin olabilirsiniz. Türün endemik olması ya da ülkede en büyük populasyonu barındırması tek başına ölçüt değil zaten, sadece bir neden. Kızıl Şahinin seçilebilme nedeni nedir? Tek kıstası ülkemizin her yerinde görülebilir olması mı? Bir çok kuş sayabilirim. Peki kızılgerdan veya anadolu sıvacısına göre heybetli ve gösterişli olması mı? Bir çok kuş türümüz daha heybetli daha gösterişli. Böyle bir tür için özel bir kıstas bilinirlik bakımından oldukça faydalı olacağını düşünmekteyim. Tabi bu benim görüşüm...