TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Önerilerim

myaman myaman 19.09.2015 11:52:00
Selamlar.uzun zamandır yazmayı düşündüğüm bikaç konu var..

foto forumda benim gibi acemiler sürekli kuş türü soruyoruz..ama cogu zaman kimse cevap vermiyor veya bazen cevap verenler yanlış cevap verebiliyor..özellikle bu işin ustası olan kişiler lütfedip yardımcı olmuyolar son zamanlarda..geçenlerde bi konu baslıgına bi öneri yazmıstım onu burda tekrarlamak istiyorum.

foto forumda bu dediğim olaya ilişkin paylaşımlar olmaya basladı ama foto eklendiği zaman onlar alt sıralara kayboluyor..acemiler için bir bölüm açılmalı ve birbirine en çok benzeyen ve karıştırılan kuşlar,görsel anlatımla benzer ve farklı yönleri anlatılmalı..ayırt edici en belirgin özelliği nedir diye anlatılırsa bizim gibi acemiler,acaba eklediğim tür neymiş diye günlerce birilerinin yorum yapmasını beklemeden kendimizde çözeriz diye düşünüyorum..

diğer önerimde şu,foto eklerken kuşun cinsiyeti soruluyor,genç dediğimiz zaman üreme kısmı sorulmuyor,ama erkek veya dişiyi işaretlediğimiz zaman üreme formunda olup olmadıgı soruluyor..kuşu hangi ülkede çektiğimiz sorusu bence altta değil üstte sorulması gerekiyor.kuş eğer yurtdısında çekildiyse türkiye haritasının görükmesine gerek yok..o harita türkiyede çekildi işaretlendikten sonra hangi şehirde oldugunu sormak için çıkmalı..erkeği işaretlediğimiz zaman üreme sorusunun çıkması gibi..birde bazı bilgisayarlarda eksik programlar nedeniyle harita cıkmadıgından trde çekilmiş kuşlar yurtdısı olarak işaretlenmek zorunda kalınıyor..harita yerine ülke sorusunun oldugu kısım gibi metin şeklinde sorulabilir hangi şehir oldugu..

diğer bi önerimde şu ; kuşları eklerken genç,erkek,dişi gibi seçenekler var..bi kuşun cinsini bilmediğimiz zaman arama yaparken,kuş erkekmi dişimi veya gençmi diye kuşun sayfasına girdiğimiz zaman uçar,avlanma gibi ayrım var ama dişi erkek diye filtreleme yapılamıyor..bence bununda olması lazım..

birde bazı kişiler tür sayısı artsın diye tür ekleme bölümüne aynı kuşun birkaç fotosunu eklemiş.bence bi tür eklendiğinde,aynı kuşu eklemek istediğinde bu kuşu daha önce eklediniz denmesi lazım :)

flu flu 22.09.2015 03:47:00

1

sezaigoksu sezaigoksu 21.09.2015 09:26:00

Doğada olmanın mutluluğunu yaşayın, an be an gördüklerinizi ve duyduklarınızı içinizde hissedin, Walter Mitty'nin Gizli Yaşamı adlı filmi izleyin, Sean Penn'in neden aylarca makina başında bekledikten sonra gördüğü kar leoparını fotoğraflamadığını, sadece izlediğini anlamaya çalışın.

karsar karsar 20.09.2015 19:48:00

Galiba en iyi çözüm.....

shooter shooter 20.09.2015 17:56:00

Takmayın kafanıza bunu... Fotokritik hastalığından Türkiye'nin kurtulması zor... Fotograf çekin, kuşlar harika yaratıklar deyin geçin gidin... Kankalar kendini kandırmaya devam etsin..

faruq488 faruq488 20.09.2015 15:14:00

1

myaman myaman 20.09.2015 15:05:00

Yavuz Bey tşkler..dediğim gibi yeniyim.gruba ilk katıldıgımda acaba neler öğrenebilirim veya neler paylaşabilirim diye fotolara baktım.forumdaki bazı konulara yorum yazdım.ama anasayfada sadece senin ismin cıkıyo,heryere yorum yazma acemisin galiba diye bir yorum alınca bütün yazdıklarımı sildim.artık hiçbişeye yorum bile yazamıyom.. daha önceden Ali Şenel beyi feysteki fotolarına bakmıstım ve cok beğenmiştim.gruba katıldıktan sonra küçük balaban eklediğimde Ali Bey fotoma cok güzel bi yorum yazınca çok hosuma gitmişti..fotolarını beğendiginiz bir kişinin size bu tarz bi yorum yapması güzel oluyor,tabi diğer şekilde anasayfada ismin görünüyor diye kötü niyetli olmasa bile bir şekilde uyarılmakta gururunuzu incitiyor..

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 20.09.2015 14:59:00

Yakindiginiz konunun cözümü herkesin iyi fotografi begenmesidir. Eger bir fotografi 100 kisi izleyip begen butonuna basmaya eriniyorsa.. yada kiskaniyorsa:)) sonra kanka muhabbetinden yakinmamak lazim. Diger bir konu ise.. cok guzel sandigimiz bir fotografin belli bir zaman sonra size güzel gelmiyecegi..bu nedenle henüz cok yeni baslamisken en iyiler bolumune siklikla bakmak.. begendiklerinize begen tiklamak..okumak.. Baskalariyla yarismaktansa kendinizle yarismak... cunki gercek adalet hicbiryerde tatmin edici degildir.. ama en iyiler bölümune baktiginizda aslinda sonucta iyi fotografin degerini buldugunuda gorursunuz..

faruq488 faruq488 20.09.2015 14:44:00

Tür ekleme veya tür listesi doldurma konusuna gelirsek ki hep eleştirel yaklaştık ancak bu konuda şikayetçi olan da aynı şeyi yapıyor. Sitemlerde bile gizli bu, dikkat edildiğinde. Şöyle ki kişinin psikolojisi gereği bir şeyi gösterme ve sergileme çabası sonucu bu devreye giriyor. Belki bunu kabullenmiyoruz veya farkına varmak istemiyoruz. Bu sebepledir ki kim ne derse desin herkes ki; doğa güdümlü, merkezi doğa olan kişiler bile zamanla bu handikaba düşüyor. Aslında niyetler masum veya öyle olduğunu varsayıyoruz. Ancak söz konusu kuşlar ise burada gerçekleri kabullenmek gerek; örneğin bir üye güzel nadide ve nadir bir türü fotoğraflıyor. Ki kayıt olarak gerçekten çok önemli bir tür. Fotoğraflaması, bu türün ülke sınırları içerisinde veya bölge de bulunduğunun ispatı, kanıtı düzeyinde. Hedef bu aslında. Tamam bu türü birisi görüyor çekiyor, hadi daha sağlam bir kanıt olsun diye başka birisi de bu kaydı alıyor, hadi tamam üçüncü bir kişi de bu kaydı aynı zaman ve sürelerde gerçekleştiriyor. Görüyoruz ki sağlamlaşmış, ispatı sabit olmuş bir kayıt oluyor. Ancak sorun şu, adam atlıyor arabasına sırf o türü çekip tür listesine koymak için söz konusu alana akın ediyor. Çekiyor da. Peki ne için? İşte bu sorgulanması gereken soru! Kuşla, göçle veya kuşun kazandırdığı mevcudiyet sevinci ile alakası yok. Çekti ve bitti. Kuş ölmüş mü, vurmuşlar mı, türü tehlikeye girmiş mi? Tehditler ne? Buna karşı yazılmış makaleler var mı? Bir daha kim öle kim kala. Umurunda olmuyor. Biraz sert oldu sanırım. Ancak bu düşüncelerde olanlar da yok değil. Bir de şu var tabi ki; tanıdık ve ahbap ilişkisi sizin işaret ettiğiniz gibi
Mükemmel fotoğraf çekmesine gerek yok fotoğrafın beğenilmesi için, başkası onun fotoğrafını beğeniyor, yorumluyor olması bunun için yeterli. Bir de tabi arada samimiyet varsa beğenmeden geçilmiyor. Siz isterseniz her haliyle belge, kanıt düzeyinde sağlam ve kaliteli bir fotoğraf paylaşsanız da bu konuda onların aldığı beğeni ve yorumu alamaya bilirsiniz. Fakat bu herkes için geçerli değil elbette. Sitede çok kaliteli gözlerle bakan, kalite misyonu olan, emek ve çaba sarf edilmiş fotoğraflara hakkınca muamele eden realist insanlar elbette var. Ki onların varlığı bu ortamın en büyük kazancı durumunda. Sözün özü bu olaylar elbette olacak, her ne kadar mani olmak için gösterilen çabalar istenilen düzeyde olmasa da, belki bir gün yanlış ve hatalarımızı anlayacak olgunluğa erişeceğiz. Diğer söz konusu ettiğiniz meseleler için yukarıda yeterli cevaplar var diye düşünüyorum. Elbette sitenin gelişimi için ve faydası adına yapılacak her şey herkes için de faydalı olacaktır. Selam ve sevgilerimle...

myaman myaman 20.09.2015 14:28:00

Ömer Bey tabiki bütün site böyle demek istemedim.bunu yapanlar var dedim..herkes böyle yapıyor imasında da bulunmadım.siteye yönelik genel anlamda bir eleştirim yok.sadece bu kişilere yonelik bir eleştirimdi..ben kuş çekmeye başlayalı 4-5 ay oldu.bu işi çözmeye anlamaya çalışıyorum.yol gösterende oluyor,umudunuzu kıranda..4-5 tane farklı konuda eleştiri ve öneri yazdıgım halde sadece bu konu hakkında cevap verilmeside ilginç geldi bana :) bahsettiğiniz raw konusu ile ilgili,ben mesela raw çekmiyorum.bazı sağlık sorunlarımdan dolayı pc başında çok fazla kalmamam gerekiyor.o yüzden fotoya sadece ismimi yazıp pc başından kalkmaya çalısıyorum..benden raw dosyası istenirse bende gönderemem maalesef :) koca koca adamlar kelimesinden herkesi kastettiğim anlaşıldıysa bu anlamda özür dilerim.amacım genelleme yapmak değil,bu tarz şeyleri yapan kişilerdi..yapan kişi sayısı konusundada rakam veremeyiz tabiki :) ama sitede en cok rahatsız olunan konunun bu oldugu anlaşılıyor.ve çözümsüz bir konu maalesef..bu yuzdende sık sık gündeme geldiği anlaşılıyor..

faruq488 faruq488 20.09.2015 14:09:00

Sitede günün fotoğrafı bölümü elbette güzel bir yarışın, kaliteli fotoğraf çekmek yetisinin daha da ilerlemesine sebebiyet vermekte. Bu yüzden bu bölümün gerçek fonksiyonu ve kazandırdığı değer iyi bilinmeli. Sizin dediğinize gelirsek; evet daha önceleri böyle bazı ufak tefek hadiseler cereyan etmiştir. Ancak bu şu demek değildir. Sitenin genelinde böyle bir durum söz konusu da herkes aynı minval üzere hareket ediyor. Asla
Zira o kadar değerli ve nezih insanlar sitede bulunmaktalar ki şahsen veya kısmen tanıdığımız kadarıyla öz verili bir şekilde siteye hayat vermekteler. Burada genelleme yapmamalı , birkaç çapulcunun yaptığı hal ve tavrı genel bir noktaya taşımamalı. Sitede sağdan soldan çekip te ben çektim diyen de var, türlü türlü oyunlar kurgulayıp çektiğini ballandıra ballandıra anlatan da, belki böyleleri daha fazla pirim yapıyor. Ancak site yönetimi bu konuda haddinden daha fazla titiz. Adama soruyorlar Raw dosyasını gönderir misiniz diye? Adam yok jpeg çektim diyor. Peki madem Jpeg olarak gönderin – kural dışı – iyi niyetli olarak. Adam yok onu da silmiştim diyor. Daha ne yapacaksınız, o kadar iyi niyetli yaklaşılıyor ki, kişilerin falsoları alenen belirgin iken yine yüzlerine vurulmadan çözümlenmeye çalışılıyor. Gidiyor çekiyor fotoğrafı hayvanat bahçesinde, bir de etrafını karartıyor falan yerde çektim diyor. Ama teknolojiyi ve bu konuda profesyonel insanları hiç aklına getirmiyor. Ve dahası buna benzer bir sürü şeyler. Bu ve buna benzer çok şey var. Herkes sanıyor ki yutturdum diye ama bilen biliyor. Bir de bunlar da şu var ki psikolojik açıdan aslında yaptıklarını bastırma eylemi diye biliriz. Bu gibi hareketleri yapanları ayıplama, kınama, bu hareketlerin kötü olduğunu anlatma gibi bir siluete bürünüyorlar. Sanırsınız ki doğrucu Davut. Ama aslında iç dünyasında kendi kurduğu gezegende bunları bizatihi yapanlar kendileri. Hal böyle iken kime neye güveneceğini şaşırıyor insan. Hem eleştirip hem de aynı şeyi yapan ruhsal sorunu olan çok insan var. Görüyor ve izliyoruz bunları. Hal ve tavırlarını, konuşmalarını, yazdıkları yorumları ama ne varsa hepsinde bu olayın dışa vurumu yani sezgisel suçluluk psikolojisini bastırma güdüsü gizli. Kimisi de var ki ondan daha iyi fotoğraf çekme becerisi olan insan yok gibi konuşuyor. Bunlarda ayrı bir analiz konusu aslında. Ama altını çizerek diyorum bu genelleme kapsamına girmemeli. Birkaç bu tanıma uyan var diye sitenin genel huzur ortamına sokulmamalı.

myaman myaman 20.09.2015 13:28:00

Cihaner Bey ben hakaret etmedim sadece eleştirdim.Koca Koca insanlar sözüde hakaret falan değildir..o sözü söylerkende kimleri kastettiğimi yeterince açıkladığımı düşünüyorum.eğer ki profesör olmuş firma sahibi olmuş belli bir yaşa gelmiş kişiler,ergen cocuklar gibi telefonla geceyarısı birbirini arayıp veya feysten mesaj yazıp,foto ekledim beğende günün fotosu oluyum tarzında haketmediği şekilde günün fotosu olacam diye ego tatmini yapıp emek hırsızlıgına yöneliyorsa o kişilere söylenecek bikaç sözümüz olmalıdır elbet..belirli bir yaşa gelmiş,gençlere örnek olması gereken kişilerin,ergen çocuklar gibi davranışlarda bulunmasını tasvip etmiyorsunuz herhalde ? kaldıki forumdaki bir yazıda sizinde bu yonde bir yazınızı okudugumu hatırlıyorum yanlışsam düzeltin ? benim şu kadar beğeni ve yorumum vardı,ne olduysa bikaç dakika içinde diğer fotonun sahibi birden yorum ve beğeni almış ve günün fotosu seçilmiş diye.yanlışmı hatırlıyorum ? siz böyle bişey yapmıyorsanız neden alınganlık gösterdiniz anlamadım..benim eleştirim bu tip kişilere idi..biçok kişide bu konuda eleştiride bulunmuş zaten.. öneri ve tavsiyede bulunabilirsiniz ama eleştiri yapmak site yoneticilerine ait olmalıdır yazmışınız..neden eleştiri yapmak diğer kişilerinde hakkı olmasın anlamadım ? hakaret olmadıgı sürece herkes eleştiri yapabilir.illa herkesi pohpohlamak gerekmiyor

cihaner62 cihaner62 20.09.2015 10:55:00

Yıllar önce kurulmuş, bir sürü dostluklar olmuş, benimde severek katıldığım bir site. Kimi selam olsun diye, kimi arkadaşlık adına beğeni-yorum yapıyor olabilir. Herkes kendinden sorumludur ve site değerli arkadaşlar vasıtası ile denetlenmektedir. Burada koca koca insanlar vs diyerek birilerini rencide etmeyi gereksiz buluyorum. Bu sitede bulunan tanıdığım herkez belli kültüre ve konuma sahip. Tavsiye ve öneride bulunmak tüm üyelerin doğal hakkı, ancak bence eleştiri yapmak, koca koca insanlara ayar vermeye çalışmak site yönetimine ait olmalıdır. Profesöründen firma sahiplerine, öğretmeninden hasta olup kafa dağıtmak için fotoğraf çekenlere bir çok arkadaş var ve kimse bir şey kazanmıyor. Bu insanlara alışık olmadıkları tarz ve uslupta uyarı yapmak bana doğru gelmiyor. Kusura bakmayın.

alhn alhn 19.09.2015 19:40:00

Ben bu siteye koyduğum fotoğrafları sadece Trakuşa iyilik olsun diye değil, kendi portfolyomu oluşturmak içinde koyuyorum. Dolayısı ile baştan sadece FotoGaleriye eklenemeyecek kadar kötü tür fotoğraflarını Tür ekleden ekliyordum ancak artık eklenecek tür kalmayınca Tür ekleden de daha önce sadece kertik amaçlı çektiğim bir türün iyi karesini çektiysem tür ekleden eklerim. Tabiki çok güzel bir kareyse ve FHD paylaşmak istersem ozaman galeriden eklerim. databesein şişmesi kalabalıklaşması site sahiplerinin umrunda değilken bırakın dert etmeyin.

myaman myaman 19.09.2015 19:22:00

aynı türün daha iyi karesi çekildiği zaman tür ekleye eklemek yerine galeriye eklemek daha mantıklı.tür ekle kısmına eklediğiniz zaman anasayfa veya galeride o fotolar görünmüyor.sadece o kuş türünün sayfasında görebiliyorsunuz yanlış bilmiyorsam.kuşun sayfasında da en çok hit alanlar görünüyor..tür ekleden eklenen fotolar ise sadece kuşun bütün fotolarını gör dediğiniz zaman görünüyor bildigim kadarıyla..dolayısıyla 4 gün beklemeyim tür ekleden ekleyim bari deyip eklediğimiz zaman sadece kalabalık etmiş oluyoruz bence :) zaten tür ekle kısmına iyi fotolar eklenmiyo.şu türüde çektim tarzında çok kaliteli olmayanlar ekleniyor..ama şöyle bişey yapılabilir,aynı türün daha iyisini eklemek istedigimiz zaman eskisini silip yenisi eklenebilir.o zaman eklediği tür sayısında kalabalıkta yapılmamış olur kanımca..

alhn alhn 19.09.2015 19:05:00

Son paragraf olayı özetlemiş zaten, bunun önüne geçmek kolay değil, hele koca koca insanlara polisiye önlemlerle bunu önleyemezsiniz, gf olayını kaldırırsınız olay çözülür. Tür ekle ve FG den yüklenen fotoğraflardaki farklı sayıdaki tür adedi sizin siteye yüklediğiniz tür sayısını belirler. Tür ekle den örneğin 30 tane sığırcık yüklerseniz de bu bir tür sayılır. İnsanlar tür ekleden aynı türü zaman içinde daha güzel karesini çektiği için yüklüyor sanırım, burada tek sorun 4 günde bir fotoğraf silinebilmesi. eskisini silmek kolay olsa database şişmez.

myaman myaman 19.09.2015 18:38:00

eğer bu konudan herkes muzdarip ise neden bir çözüm bulunmasın ki ? çözüm bulunmak mı istenmiyor acaba ? bana göre ortada ahlaki ve etik bir durum var.siz saatlerce bir kuşu çekmek için bekliyorsunuz emek veriyorsunuz ve siteye ekliyorsunuz..sizden daha önce siteye uye olan ve çevresi geniş olan birisi ile aynı günde foto ekliyorsunuz,sizin fotonuza göre çok kötü olsa bile ahbap çavuş ilişkisinden dolayı bu kişi günün fotosu seçiliyo..bu etikmi sizce ? benim umrumda değil günün fotosu olmak,sadece olaya ahlaki yönden bakıyorum..bu tarz şeyleri tespit etmekde çok kolay..yeterki bunu çözme iradesi gösterilsin..bunu yapanlar tespit edildigi zaman veya yaptıgı şüphesi uyandıgı zaman siteden 2 ay , 6 ay uzaklaştırma cezası verilir diye uyarılır herkes.yapan olursa uzaklaştırılır veya uyelikten atılır..2-3 kişiye böyle yapılsa sorun kalmaz bence.. koca koca adamlar derken kastım aklı başında olması gereken kişilerdir.60 yaşına gelmiş kariyer sahibi bir kişide bu kadar çocuksu işlerle uğraşmaması gerekiyor..ego tatmini ve zayıf kişilikten başka bişey değil bu yapılan..emek hırsızlıgı

myaman myaman 19.09.2015 18:28:00

Alihan Bey yanlışsam düzeltin,tür eklenin amacı çektiğiniz tür sayısını belirtmek için olsa gerek ? ve tür ekle kısmına kaliteli fotolardan ziyade şu türüde çektim demek için foto ekleniyor.güzel fotolar galeriye ekleniyor..kişilerin profiline girdiğiniz zaman tür sayısını anlamak için tür ekle bölümüne kaç foto eklemiş diye yazan sayıya bakıyoruz bildiğim kadarıyla ? tür ekle kısmında bu kişi aslında 200 tür ekledi ama bunların 40 tanesi aynı türden geriye kalan 160 tür gerçek tür sayısı diye bi açıklama yazmıyor :) dolayısıyla kalabalık etmenin gereği yok kanımca :) ben 4 aydır sitedeyim.bazı şeyleri bilmemem normal.

msaltik msaltik 19.09.2015 17:29:00

Tek tür sayılması değil de oluşacak kalabalığa dikkat çekilmiş. Aslında okuyunca mantıklı geldi. Tür ekle ile zaten eklenmiş kuşu bir daha eklemenin mantığı ne ki

alhn alhn 19.09.2015 14:48:00

Ahbap cavus iliskisi bu sitenin kanayan bir yarasi ama bir cozum bulunmasida cok zor. Faceden veya gece telefon edip bana oy ver demenin koca koca adam olmakla veya daha once onemli yerlerde gorev almakla bir iliskisi yok. Daha once cokca tartisildi.

alhn alhn 19.09.2015 14:27:00

Ayni turu defalarca yuklesenizde tek tur sayilir.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT