belki bir çoğumuz için kıymetlidir Capture NX2 programı. Avantajları çok. Yalnız nedense Nikon yaptığı garipliklere bir yenisini ekleyerek, son dönemde çıkardığı makinelerde bu programda destek vermedi. Bunlardan en çok dikkati çeken D810 ve D750. Bu makinelerle çekilmiş olan RAW dosyaları Capture NX2 ile açılamıyor...
Konuyu ufak bir google ile çözdüm, burdan da paylaşmak istedim. Aşağıda linkini verdiğim adresteki yazılımı indirerek bu makinelerle çekilen RAW ları Capture NX2 ile açılabilecek hale getiriyoruz.
İşlem adımları basit olduğu için teferruatına girmiyorum. Yalnız bir detay var, Capture NX inizin 2.4.6 versiyonu olması gerekiyor... Dedikya Nikon gariplikleri...
Dün bir deneme yaptım, ondan bahsedeyim;
D750 ile çekilmiş 26MB boyutunda bir RAW dosyam vardı. Bunu klasik yöntemle Capture NX2 ile açamadım tabi. Sonra aşağıdaki küçük yazılım ile gerekli dönüşümü yapınca dosya şak diye açıldı. yeni dosyanın EXIF bilgisini incelediğimde kamera bilgisi artık D750 değil, D610 olarak görünüyordu. Bir de ölçüm, artık "spot" değil "matris" olmuştu.
En önemli fark dosya boyutundaydı. ham olarak 26MB olan dosya capture NX2 de işlendikten sonra 53MB haline gelmişti. normalde 2-3MB artması doğaldır. Bunun nedenini anlayamadım.
Ancak normal şartlarda RAW olarak tekrar sıkıştırılamayan dosyanın dönüşmüş haline sıkıştırıldı ve 29MB a indi. Yani eyvah boyut ne oldu böyle düşüncemi de bir şekilde çözmüş oldum. Yani benim gibi NEF dosyalarını saklayanlar için ufak bir işlem daha gerekecek. o da dert değil.
Link aşağıdadır, umarım yardımcı olur
http://www.bagnon.com/raw2nef/installation.html#