TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Krop mu TC mi?

abrecchia abrecchia 6.10.2015 20:39:00
Bu dönemde Nikon D7100 + AF-S Nikon 300mm f/4 ile çalışacağım.
Elimde 2. nesil bir 1.4 TC de var.
Araya hiçbir optik eleman katmadan, ayrıca keskinlik ve diyaframdan ödün vermeden 1.33 X sensör krop mu önerirsiniz yoksa TC mi?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Boraunver1 Boraunver1 9.10.2015 17:55:00

300 mm f/4 ü şimdilerde 1.4 TC ile kullanıyorum. Bu lens ile 1.4 TC AF hızını düşürüyor. En keskin sonuçları f/ 7.1 ve 8 Bunların altı keskin sonuçları yok diyebilirim.Uçar için ise zaten çok yakın değilse kertik için iyi fotoğraf çıkartıyor. Kalteli bir fotoğraf için bu lensi effektif kullancaksan yakın olman, ışığın iyi olması ve 320 ISO yu (croplu makinalar için) geçmemen gerekiyor. Bu şartlar kapalı kış şartları için uygun değil ama o zaman daha da yakınlaşman gerekir. Bir de asıl sorun bana göre kesinlikle TC

sener sener 9.10.2015 13:10:00

Bence 300mm f/4 tc-14e iyi bir ikili, kullanın derim. Birçok şartta (özellikle araç içinden) 300mm kısa kalacaktır. Sol camıda mutlaka kamufle ağ ile kapat, yaklaşma mesafeni kısaltır. Uçarda f/5.6 da gönül rahatlığı ile kullan, keskinlik kaybı söylenildiği gibi abartılı değildir, şayet piksellere çok yakından dikkatli bakarsan ancak fark edersin. Sabit çekimlerde de f/8 kullanırsın, iyi stabile edersen de iso da problem olmaz, kablolu shutter kullanmanı da tavsiye ederim. Bence sensör çözünürlüğü ile krop ederek yakınlaşmak gürültü oluşturuyor. Yüksek çözünürlük ile detay almak bence bir aldatmacadır (birçok şartta). Optik yaklaşma belirli şartlarda daha makul, senin verdiğin örnek (300mm 1.4) bence bu makul şartları sağlıyor. Şayet kamuflajdan çok yakın fotoğraf çekeceksen de hiç tc kullanmazsın. Bu söylediğin ekipmanları kullanmış biri olarak naçizane görüşlerim böyle.

cenkog cenkog 7.10.2015 13:16:00

300mm F/4'e TC1.4x takarsanız ve bu TC sebebiyle ISO yükseltmek zorunda kalıyorsanız TC'yi atın gitsin... Eğer ISO yükseltmeden enstantene ile ayarlanabilecek bir durum söz konusu ise (durağan kuş vb) ve kuş uzakta ise (10m ve ötesi) ve makineniz yüksek çözünürlüklü bir gövde ise yine TC ile çok şey kaybedersiniz, crop yapmanız daha iyi olur veya en azından sonuç eşit olur... Kuş yakında ise (8m'den yakın) ve F/8.0 yaptıktan sonra (1.4 TC takılı iken F/5.6 ile zaten çekmeyin) hala ISO yükseltmek zorunda KALMIYORSANIZ işte tam bu anda TC işe yarar; ama ISO yükseltiyorsanız yine TC değmez... Ben TC'nin uzaktaki kuşlardan ziyade en çok makro lenslerine takıldığında işe yaradığını söyleyebilirim... Makro olayında zaten diyafram çoğu zaman çok kısık oluyor ve TC'nin ışık kaybı arada eriyor... Nikon 105mm makro ile Nikon TC 2.0III çok çok iyi sonuç veriyor mesela...

abrecchia abrecchia 7.10.2015 10:02:00

Terelik bir durum yok, ben de teknik yönleri güçlü bir adam değilim açıkçası, bu yüzden forumu açtım. :)

msaltik msaltik 7.10.2015 08:46:00

tereciye tere satıyor gibi görünmek istemem ama bir ilavem olsun, 300 f/4'ü TC olsa da olmasa da en az 5.6'lı değerlerde kullanıyordum zaten. f/4'ü ancak ışığın hepten olmadığı, 2 tık enstantane avantajına ihtiyacım olduğu, ISO 800'ü geçmek istemediğim durumlarda kullandım. O yüzden TC'yi diyafram kaybı olarak görmedim hiç. AF'deki yavaşlama TC'nin görülen en büyük etkisi diye düşünüyorum. kalite kaybı da endişe edecek seviyelerde değil.

abrecchia abrecchia 6.10.2015 22:53:00

Ama evde değil de dışarıda gün ışığında sabit objelerde deneme yapmak mantıklı olabilir. Katkılarınız için teşekkürler.

abrecchia abrecchia 6.10.2015 22:18:00

Sistemi biliyorum. Kuş fotoğrafçılığının olmazsa olmazı bilgisayar başına geçtiğimizde çoğunlukla kroplamak. Ben, "bunu en başta sensör üzerinden yapmak daha avantajlı olabilir mi?" nin peşindeyim. 15 MP, daha hızlı aldığım ve f/4 kalitesinde fotoğraflar.

msaltik msaltik 6.10.2015 22:13:00

Makinen sağ altında -deklanöşrün alt tarafında diyelim- Fn tuşu var... Ben ona crop modu atamıştım. Lazım olunca basıp hemen bu modlar arasında geçiş yapıyordum. Aynı şeyi FX makinelerimde de ayarladım. Uzun zamandır fotoğraflarımın NEF halini de sakladığımdan ne kadar az yer harcasam o kadar iyi..

msaltik msaltik 6.10.2015 22:07:00

1.33x 'in bir etkisi yok ki? Vizörde bir kare daha beliriyor görmüşsünüzdür. Makine sadece o pencereyi kaydediyor. normalde 6000x4000 olan görüntü 4800x3200 olarak kaydediliyor. Yani burada önermelik bir durum yok. Ben kare içinde uzak kalan kuşlarda crop modu kullanıyordum. normalde 6 fps olan hız 7 fps oluyordu. Ve RAW çektiğim için zaten az yaşadığım buffer problemini daha da az yaşıyordum. Crop mod'da çekilen fotoğrafın makinedeyken tam ekran olarak gösterilmesi bu yanıglıya yol açıyor sanırım .

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 6.10.2015 21:39:00

en güzeli evde test yaparak karar vermen. tc li ve tcsiz çekim yaıp kalite kaybına bak derim. bence tc kullanmalısın gibi geliyor.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT