TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

EKMEK ŞARAP SEN VE BEN

efem efem 26.10.2015 16:59:00
EKMEK ŞARAP SEN VE BEN
Uzunca bir süredir bu konu hakkında yazmak istiyordum bir türlü hem gündem hemde işlerden fırsat bulamadım.şimdi haberler bölümünde başlığı görünce yazmak zorunlu oldu sanırım.
Haberin konusu bazı su kuşlarının (özellikle macar patka yeşilbaş v.s )ekmekle çok kolay çekildiği bunları “fg” ye yüklemenin pek etik olmadğını dileyenin “ff”ye yükleyebileceğinden bahsediliyor.
İkinci olarak bunlar yarı evcil kuşlardır bu yüzden tanımı da zordur bunun için hem kolay çekilen hem de yarı evcilleşmiş kuşları yüklemeyin deniyor.(umarım konuyu doğru anlamışımdır.) A
Habere konu olan macarların patkaların ve yeşilbaşların yavru iken alınıp büyütüldüğü kanat uçlarının koparıldığı yarı evcilleştiridiğinden,ekmeğe hemen geldikleri kaçmadıkları böylece kolay foto çekmeye zemin hazırladıklarından bahsediliyor.
Bir su kuşunun yavru iken alınıp büyütüldüğünü kanatlarının nasıl koparıldığını yarı evcil hale nasıl getirildiğini anlayabilmek kendi açımdan imkansız.hem bulunduğum bölgenin konumu hemde uçarak gelip kondukları için böyle bir ördek henüz görmedim.
Tanım işi işin başka bir boyutu.(bu işin çözümüde gayet basit isterseniz tanım yapmayıp mesaj atarsınız lütfen silin diye)asıl mesele burada da özellikle vurgulanan kolay fotoğraf.(forumda da özellikle vurgulanan kolay fotoğrafdı)
bu haberin yayınlanmasında ki asıl amaç benim yaz başında yüklediğim macar ördeğidir.
http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=154374&tit=macar_ordegi#.Vi4-XbfhDAU

fotoğrafı yükledikten sonra forum açılmış özetle ekmekle çekdiğiniz kuşları allayıp pullayıp yayınlayarak çok ayıp ettiniz denmiştir.(kişisel alınganlık değildir.)
Ne gariptir ki bugüne kadar yüklenen hiçbir macar ördeğine bunları ekmekle çekiyorsunuz bunlar çok kolay fotoğraf yüklemeyin denmemiş, aksine altındaki nefis-makro tadında yorumlarını yazanlarda aynı kişiler olmuştur..
Kurgu fotolarla ilgili daha önce yönetim tarafından forum açılmış konu en azından ağzında yemle kurgu olduğunu gösterecek emarelerle fotoğraf yüklemeyiniz diye konu bağlanmıştı.
Aynı konuyu açan yönetim bir süre sonra akbaba lokantasına topluca gidip ağzında ayağında yiyecekle fotoğraf yayınlamış fotolara “nefis” yorumlar yapmışlardır.
Bırakın çekmeyi görmesi bile hayal olan yırtıcıları daha açı nedir bile bilmeden gökyüzü fonlu ayağında tavukla yayınlayanlar bu lokantada “iyi fotoğrafcı”olmuşlardır.
belgrad da stüdyo kurup elinize dahi konan kuşları her türlü çekip belgesel yapıp yayınlayıp daha önce ve hala yayınlayanlara da övgüler düzülmüş yuva ağızlarına sopa sokulup portreleri çekilen kuşlardan övgü ile bahsedilmiştir.
Kolay fotoğraf diye eleştirenler arabalarından dahi inmeden elinde viskisiyle –açı –ışık-kompozisyon gözetmeksizin pahalı ekipmanlarının düğmesine tepeden basmayı fotoğraf çekmek zannedip yakın çekince “nefis portre” uzak çekince “sanatsal”a bağlamışlardır.(arabayı batıranlar-parçalayanlar da çok büyük fedakarlık diye anlatmayı maharet sanmışlardır)

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 1.11.2015 10:23:00

Aslan buna sen cevap ver...

myaman myaman 1.11.2015 08:32:00

eleştirel yorum yapınca sitede sevilme oranınız düşüyor bunu anladım susuyum en iyisi dedim ama bu konuda bende 2 çift laf etmek istiyorum..5 tane türüm onay almadı.4 tanesini anlayabilirim açısı iyi değil,güneş düşmüş,genç birey gibi falan ama yeşilbaşı anlayamamıştım.Zafer ağabey ffye bunlar nası onay almaz diye yazdıgımda bana yeşilbaşların evcil olabileceğinden dolayı onay almamıs olabilir uçar olması tercih ediliyor dedi..girdim yeşilbaşın sayfasına eklenen fotoların % 60ı suda yüzen ve çoğu havuzdamı parktamı çekildiği belli olmayan yüzenlerdi.ve bunlarda onay almış çoğu..ben yeşilbaşı eymirde çekmiştim.eymirde çektiğini belirten biçok kişinin fotosu ise onay almış..tesadüfen seçtiğim bir kişinin profiline girdim baktım tür ekleden ne eklemiş ve onay almış diye..kılkuyruk eklemiş ve onay almış.türcü abilerim kadar bu işten anlamam ama ben baktıgımda ördek oldugunu zor anladım :) foto kaliteside çok düşüktü ama onay almış.arka fonu belli olmayan bir kuşun uçar bile olsa nerde çekildiğini veya evcil olup olmadıgı nasıl anlaşılabilir türcü abilerim yazarsa bende aydınlanmış olurum.geçen bi arkadaş boynunda yağlanma oluyor falan dedi.doğrumu acaba ? birisi sakarmekelerden bahsetmiş.dün sakarmeke ekledim ve onay aldı.moganda birileri ekmek atarken çektim.mogandaki sakarmekelerin nerdeyse hepsi oraya gelip ekmek yiyor..yeşilbaş evcil ise ekmek yiyen sakarmekeler ne oluyo o zaman ? yeşilbaş onay almayıp sakarmeke nası alıyor ? çelişki değilmi ? kuşları çekmek için et lokantası,kuş sesi çalmak veya ekmek vermek biçok kişinin yaptıgı bişey.eğer yeşilbaş gibi evcil olma ihtimali olanlar varsa bu türler listeden çıkarılırsa sorunda çözülür o zaman :) foto kalitesi iyi olmadıgı halde ender çekilen bir tür oldugu için çok süper kare falan diye yorum yapılıyor demiş bi büyüğüm üstteki yazıda,gerçektende sizin çektiğiniz kare çok iyi olsa bile izlenme sayısı çok bile olsada,çok kötü bi kare çeken kişi eğer sitede tanınan biriyse ooo ne kadar güzel foto kadraj süper falan gibi yorumlar yapılıyor.insanlar fotolarıma yorum yapmaz tepki alırsam diye düşünüp eleştiri yapmayalımmı yani ? herkese şirin görünmeyemi çalışalım ? ben bu sitede yer alan kişiler gibi 500mm 600mm veya 1dx veya jiplerle gidip kuş çekmiyorum.mogana dikkuyruk çekmeye giderken otostop çekerek veya kmlerce yürüyerek kuş çekiyorum.seyfe gölünden dönüşte tedaşçıların arabasına binip mucura gelebiliyorum.eymire giderken otobandan gidip tel örgülerin altından geçiyorum yolu kısaltmak için..bu işi sevdiğim için yapıyorum bunu.ama gelin görünki,aslan beyin dediği gibi arabada viski içen veya akbabaya et verip foto çekenler el üstünde tutuluyo.benim gibi acemilere yol gösteren olmuyor.eleştirince fotonu beğenen kişi bile kalmıyor. yapılan eleştirilerde gerçeklik payı varmı acaba diye bi düşünmekte lazım..

faruq488 faruq488 28.10.2015 15:03:00

Aslan bey'in ifadelerinde galizane, sert bir çıkış olmuş olsa bile haklılık payı yoktur diyip işin içinden sıyrılmak gözünü kapatıp gündüzü gece saymaktan başka bir duruma benzemiyor. Aslan bey diyelim biraz tazyikle sert bir eleştiride bulunmuş olabilir. Ancak sorun Aslan bey'in kullandığı üslubun sertliğinden ziyade öyle ya da böyle sunduğu gerçeklerin varlığıdır. Arabadan çekmek ki zaman zaman benimde yaptığım bir şey... bazılarımız da yapıyor bunu bunda şüphe yok. Buna değinmeyeceğim bile... o ayrı bir şey. Doğruluğu tartışılır. Ancak şu evcil muhabbeti çok enteresan geldi ya da Aslan bey'in ifadelerinden sonra daha farklı bir boyut kazandı diyeyim... Yeşilbaş'ı evcil olarak görmemiz gayet mümkün. Fakat şu geldi aklıma Orman Bölge Müdürlüklerinin Doğa Koruma birimleri bazen avcı olsun veya besleyen bir kişi olsun bu hayvanları el koyarak aldıkları, rehabilite ettikten sonra da doğaya saldıkları vakidir. Ayrıca bazen falan bölgede falan avcılar derneğinin doğaya katkı (ya da asıl amacı seneye yenilerini vuralım) teranesiyle saldıkları yeşilbaşlar da var. Bunların yanı sıra Manyas Kuş cennetini bilmeyeniniz yoktur. Köyün olduğu yerde av yasak olması ve avcılıkla alakalı durumlara tolerans gösterilmemesinden dolayı çamurcunları evin camından çıkıp göle bakan kıyısında oldukça yakın çekmek mümkündür. Veya da balıkçıların ağlarından çıkan balıkları afiyetle yiyen pelikanları görmek te
Avcılık yapılmayan bölgeler de sizce hayvanların evcil değil de daha bir sosyalize olmaları bunları evcil olarak mı değerlendirmemiz anlamına mı geliyor?

faruq488 faruq488 28.10.2015 15:03:00

Ki öyle geliyorsa sokak lambaları üzerinde veya caddede dolaşan Kumrulardan, serçelere veya her kış evimin balkonunda uzun süreler dip dibe durduğumuz kızıl gerdanları da mı bu sınıfa sokmalı. Ya da ne bilelim Almanya da bir nehrin kıyısında durup elinizdeki yemleri boşaltırken etrafınıza doluşan kuğular, kazlar ve ördekler de mi böyle diye mi sınıflandırılmalı? Discover animal’da rastladığım bir tanım var kuğu ile alakalı
Mute Swan için eski dünya türlerinden yarı evcil bir kuştur diyor. Bunun için de evcil ifadesini bir gözden geçirmek lazım. Evcil tanımı Veteriner Hekimlik Tarihi ve Deontoloji Terimleri Sözlüğü’nde “Eve ve insana alışmış, kendisinden yararlanılabilen (hayvan), ehlî, yabani karşıtı” olarak geçiyor. Keza av sezonu kapalı olduğu dönemlerde yemlenen Sakarmekelerin ürkek olmayışları da evcilliklerine mi nispet edilmelidir? Bunlar şayet bir açıklanırsa, kıstas nedir? Ne tip davranışlar veya ne tür durumlar evcili ifade eder bunları bile bilirsek bizde yanılgıya düşmüş olmayız. Çünkü Aslan bey’in dediği gibi “Akbaba lokantası” diye bir de sırf hayvanları beslemeye alıştırılmış olduğu yer söz konusu bu da işin en acayip kısmı. Bu konuda Aslan bey’i yadırgamayacağım. Bence hemen savunmaya geçilmeden önce iyice bir öz eleştiri yapılmalı. Selamlar

avşarbey avşarbey 28.10.2015 14:03:00

İnsanlar neden Fotoğraf çekmek yerine "Çekememezlik" içerisine girerler. Yemle, sesle, kamuflajla vs vs kuş çekmek. Türkiye'nin en iyi kuşçuları (gözlemcileri, yaban hayatçılar, kuş fotoğrafçıları, belgeselciler, türcüler ve kısacası yaban hayatı sevenler Bolu da "Akbaba Lokantası" törenle açılmadı mı?. Bugün burada bulanan bizler en azından ikişer kez Dünyanın en ulaşılmaz yırtıcılarınının (Kanatlılar) atılan tavuklarla yemlenirken, yemle uçarken, diğer kuşlarla ve kurtlarla kavga ederken fotoğraflarını çekmedik mi? Hemde sıcak kahvemizi, çayımızı vs yudumlarken. Sona en özel türleri seslerle kandırarak cinsel dürtülerini kullanarak çekmedik mi?, stüdyolar kurarak dekorlar oluşturarak çekmedik mi?, "EVET çektik". Bırakın bizi, bırakın tür tanımcı dostlarımızı, Kuşun kendi dişisini, ya da erkeğini tanıyamayacak kadar kötü, berbat fotoğraflara harika, enfes, tebrikler yazmadık mı? "YAZDIK" Şimdi bu ekmek polemiği konusuna gelince sanırım Aslan bey konusun da haklı ama, bazı kelimeleri kullanırken de haksız duruma düşmüş. Araba içi, içki viski, elinden tutsanız çekemez falan. Sevgili Aslan Ünsal, bu site de Fotoğrafını(emeği ile) en çok beğendiğim benim "TOP 20" listem içerisindesin. Hatta bu 20 veya biraz daha fazla arkadaşlarımızın inan fotoğrafını görünce anlıyorum. Hatta adını görünce direk butona basıyorum ve yorumumu yapıyorum. Bana göre naçizane fikrim sen zaten mükemmel fotoğraflarınla cevabını veriyorsun. Hiç bu kadar detaya girmene gerek yok. Senin en güzel cevabın olsun. Gerisini duyma bile. Bire bizim en büyük sıkıntımız, çok güzel bir deyi var ama burası müsait değil. Biz hırsıza hırsız, kötüye kötü demediğimiz sürece, o kişini adını gizli tutarak bu kadar konuşmaya gerek yok. Yani açtığın bu forum da ki kişiden bahsediyorum. Bu yüzden senini en güzel cevabın fotoğrafların olsun. Gerisi laf salatası. Her şey gönlünce olsun. Herkese ekmeksiz(tahinli olabilir) :) bol fotoğraflı sezonlar dileğiyle. SELAMLARRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

efem efem 28.10.2015 11:47:00

SAYIN BAŞKANIM merhaba
Yazdıklarınız için sondan başlayarak konuya bir açıklık getireyim.özür beklediğinizi söylemişsiniz, bir büyüğüm olarak eğer özür dileyecek kişisel bir itham varsa tabi ki özür dilerim.amacım sizi ve sizin nezniniz de yönetimi eleştirerek kendimi haklı çıkarmak değildi.böyle bir düşünce içinde olmadım ne şimdi ne de önceden.(hiçbir şekilde sizi kastedmedim samimiyetimle tekrar özür dilerim) Forma yazdıklarımı baştan baştan okudum.konuyu daha iyi anlayanların Mehmet ali demiral –ahmet yılmaz-hüseyin.t.atasoy ve tayfun sel bey olduğunu, en azından ne demek istediğim ile ilgili yorumları daha eleştirel ve yapıcı görünürken yönetimden yazılan üç mesajında konudan hiç bahsetmeyip direk benim kişiliğim üzerinden yorum yapmaları şaşırtıcı. Yazdıklarımdan kişilere hakaret etmişim gibi bir algı yaratıp sonucu bana bağlamanız daha ilginç.evet burada yönetime bir eleştiri var ama asla hakaret yada kişilikleri ile ilgili herhangi itham yok. Alınması gerekenler her türlü yiyecekle –sesle çekip üzerlerine alınmayıp herhangi bir yorumda bulunmayanlardır. Daha anlaşılır ve açık olarak yazayım ortada “ikircikli” bir durum var. Nasılmı ? O zaman konuyu kısaca baştan özetlemem gerek ki okuyanlar daha iyi anlayıp karar versin. yaz başlarında macar ördeği yükledim hemen arkasından forum açıldı.özetle ördekleri ekmekle çekip birde allayıp pullayıp maharetmiş gibi bize sunmayın hem etik değil hemde emeğiyle çekenlere haksızlık ediyorsunuz dendi.(hatta forum alınıp benim fotoğrafımın altına yapıştırıldı-yani alınganlık değil) tartışmaya dönmesin diye önce fotoğrafımı sildim.baktım formun altına evet çok haklısınız mesajlarını hemde çekenlerin yazdığını görünce hem cevap yazdım hemde fotoğrafı tekrar yayınladım(bu seferde fotoğrafım yoruma kapatıldı.) konu tatsız şekilde forum silinerek trakus için bitti. Devamında olanlardan mutlaka haberiniz vardır.konuyu burada açmak istemiyorum. (forumda adımın geçmediği gibi komik neden vardı-biranda durup dururken açılmış gibi.) Şimdi buradan yola çıkarak soruyorum. -o zaman da yönetim; neden forumun altına hemen girip, nereden çıkarıyorsun kardeşim ekmekle çekildiğini ağzında ekmekmi var, bugüne kadar çekilen macarlar patkalar ekmeklemi çekildi görmeden bilmeden sormadan herkesin gözü önünde böyle itham edebiliyorsunuz. hatta yetmiyor forum açıp hakaret edip aşağılıyorsunuz denmedi acaba.(aynı kişi benden hemen sonra yüklenen e.patkaya övgüler yazıyor.) -çıkıntı -gereksiz -fazlalık -sevimsiz diye hakaret edilen formun altına neden yönetimden hiç kimse aynı tepkiyi gösterip bu size ve yaşınıza yakışmıyor demedi.forumlar silinerek konu kapatılmaya çalışıldı.

efem efem 28.10.2015 11:47:00

güzel çekilmiş bir fotoğrafı takdir etmek yerine, eleştirerek küçümseyerek ekmekle çekildi diyerek insanları ezme-küçümseme aşağılama hakkını kim verdi size diye bir tepki göstermediniz.neden ben bu forumda iyi niyet göremiyorum denmedi acaba. -sesle -ağzında tavukla –kuruyemişle-ekmekle çekilen hiç fotoğrafa eleştiri yapmayıp hatta övgüler yağdırıp benim fotoğrafımı aşağılanırken neden kimse ses çıkarmadı acaba. İşte alınganlığım bu yüzdendir.bu yüzden konunun benimle ilgisi olduğunu düşündüm.yani kişisel bir alınganlık değil sadece.kişiliğime yapılmış bir sürü hakaret var ortada.yaratılmak istenen algı da ekmekle fotoğraf çekiyor izlenimi bırakılmak isteniyor izleyenlerin üzerinde.yani çamur at izi kalsın. Ben ekmekle çeksem çıkıp söyleyecek yüreğe sahibim.ama her türlü materyalle çekip hiç sesini çıkarmayanlar aman ben bulaşmayayım beğeni sayım düşer diyenler de en az itham edenler kadar suçludur. -sitede ağzında tavukla-yemle ekmekle çekilen tüm fotoğraflara aynı tepkiyi verdiğinizde aynı forumu açtığınızda aynı tavrı koyduğunuzda forumun kişilerle ilgisi olmadığı, samimiyetinizin daha inandırıcı olduğu izlenimi daha belirgin olacaktır sanırım. Forumun benimle ilgisi olmadığına inandım. o zaman asıl konuya dönüp şu soruyu yeniden sormak istiyorum.”BUNDAN SONRA MACAR PATKA YEŞİLBAŞ YAYINLANMAYACAKMI.YAYINLANIRSA KİM NASIL KARAR VERECEK EKMEKLE ÇEKİLİP ÇEKİLMEDİĞİNE”. -oradan baklıldığında pek sevimli görünmediğimin biraz çıkıntı durduğumun farkındayım.öyle pek edebi bir dilde de yazmayı sevmiyorum bir sürü cümle hatam var onunda farkındayım..ama söylediğim her şeyin arkasındayım.bazen anlatmak istediklerimde sonda söyleyeceğimi başta söylüyorum bu da yanlış anlaşılmalara sebep oluyor. Her zaman söylüyorum ben trakusu ve bu platformu çok seviyorum ne öğrendiysem buradan öğrendim.amacım üyesi olduğum bu grupdakileri aşağılamak yermek hakaret etmek değil.yaratılan her tartışma ortamının siteye bir şeyler kattığını düşünüyorum.yeterki kırmadan dökmeden yapalım.sanılanın aksine benim bu site üzerinden tartıştığım bir çok kişi ile hala görüşüyorum.burada kişiliğime aşırı hakaret edilmediği sürece kimseye bir kırgınlığım yoktur.

serhattigrel serhattigrel 28.10.2015 02:51:00

Aslan bey, Riva ağzındaki evcil ördek sürüsünü görmeyen yoktur, hep oradalar. Riva da arazi dönüşü 7 trakuş lu yemek yiyorduk, biz yemek yerken Riva ağzına attığımız ekmeklere uçarak gelen yeşilbaşlara , patkaya bakıyor, konuşuyorduk. ''Bunların ne uçuşu nede kılıkları hiç evcile benzemiyor, ekmek atıp 3 metreden harika uçarlar çeksek , siteye yüklesek ''diye şaka yapıyorduk. Bazılarının bir uçar örek için yüzlerce kilometre gidip, saatlerce çamurda yattığını bildiğimden, bu tür arkadaşlara haksızlık olur diyerek dikkati çekmek için bir haber yaptım. Amaç yaşadığımızı paylaşmak, ders çıkarmak. Hal böyle iken siz, hiç ilginiz yok iken, kendinizi bu olayın tam ortasına koyup, bu forumu açıp , birçok şeyi birbirine karıştırmışsınız. Anlamadığım göndermeler yapmışsınız, kendinizi savunup beni batırmış sınız. Hayret ile okudum. Sizden özür bekliyorum.

efem efem 27.10.2015 11:34:00

veysel beni bir sen anlardın sende yanlış anlamışsın. konunun başkalırının fotoğraflarını küçümsemek olduğu kanısına nasıl vardın bilmiyorum kimseye de kirli demedim. sadece araba ile ilgili yorumum biraz kişisel tepki idi oda yanlış anlaşıldığı için özür dilerim. ama onun dışında söylediğim her şeyin arkasındayım.sadece bundan sonra macar patka yüklenmeyecek mi bunu merak ediyorum.ekmekle çekilip çekilmediğine kim karar verecek. bence bana yapılan hakaretlere de aşağılamalara da dalga geçilen fotoğrafıma da aynı tepkiyi göstermeliydin derim nacizane. burada ki amaç bağcıyı dövmek değil bilesin..

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 27.10.2015 10:16:00

O haber şöyle çıktı; İki hafta önceki pazar Rivada,Serhat Tigrel ,ömer Necipoğlu,Kadir Dabak ,Yavuz Eryavuz,Nedim Yavuz, Alper Varon araziden sonra yemeğe oturduk. Riva nehri kıyısında.. O arada bir Patka ve Yeşilbaşlar iskeleye geldiler.. Bana göre hiçbiri evcil değildi ancak biraz sosyalize olmuşlardı.. Aynen yabani gibi uçuşa geçiyorlar ama gelip iskelede besleniyorlardı.. kanatları kesik filanda değildi.. Serhat başkanda bu kuşların normal yabani kuşlarla aynı kefeye konulup konulamayacağı tartışmasını başlattı.. eğlendik herkes birşey söyledi.. Senin Macar Ördeğin hiç konu olmadı kimsenin aklınada gelmedi.. ertesi gün bu konuya istinaden o haber çıktı.. Bu sadece bir öneri ve beklentiydi.. Burada senin alınganlık göstermen bana doğru gelmedi.. bunu belirtmek istedim..

efem efem 27.10.2015 09:54:00

Yavuz abi merhaba. Orada kastedilen kişi kendini biliyor.benimle facebook da ekmekle çekiyor diye aklı sıra dalga geçiyor.arbada çekenlerle ilgisi yok kaldı ki bende arabada çok çektim. Ben bu yazıyı haklı olmak için yazmadım burada ikircikli bir durum var ve bir tesbitte bulundum.kötü niyet bunun neresinde.siteyi seviyorum.sevmesem çokdan giderdim.hayattaki tek işimiz kuş fotoğrafı çekmek değil ama bir şeylerin daha iyi olması için eleştiri kötümüdür. Bu sitenin tek amacının da iyi fotoğraf çekenler sitesi olmadığını da biliyorum.kimi belge olsun diye kimi tür olsun diye kimi de güzel fotoğraf olsun diye çekiyor kimseye neden böyle çekiyorsun diye eleştirim olamaz ama iyi çekilen bir fotoğrafla neden aşağılanmaya çalışılır insan anlamıyorum. Konunun benim fotoğrafımla ilgisi olmadığını söylemişsin bugüne kadar böyle bir konu açılmamış forum açılmamış “fg”ye yüklemeyin denmemiş ben yükledikten sonra forum açılıp dalga geçilmiş özelden bir sürü tehditkar mesajlar atılmış yetmeyip bir sürü hakaret ve küfür edilmiş sonrada haber yapılıp “fg”ye yüklemeyin deniliyor.(bu konu kişisel diye forum da bahsetmedim bile) Benim bildiğim başka herhangi birinin fotoğrafına böyle bir eleştiri yapılamadı alınganlık bunun neresinde. ayrıca bundan sonra “fg” ye hiç macar patka yeşilbaş yüklenmeyecekmi yüklenirse kim nasıl ayırd edecek ekmekle çekilip çekilmediğini.kişi van da çekiyor burdur da çekiyor kocaelin de çekiyor v.s nasıl ve kim belirleyecek bu ekmekle bu doğal ortamında çekilmiştir diye göz hizası olunca ekmekle çekilmişmi olacak.bu konuyu cidden merak ediyorum.bundan sonra yüklemeyecekmiyiz. ankara da çekilen ne kadar göz hizası macar patka varsa aynı yerde çekildi onlar makro tadında benimkiler mi ekmekle çekildi.bu gün yüklediğim suçulluğunu da aynı yerde çektim.orası ekmekle çekilen bir yer değil ki. Bu konunun medenice kırmadan dökmeden tartışılıp bir karara bağlanmasıdır amacım başka bir niyet yok ortada.medenice tartışmalar olmadığı için bir sürü güzel insan uzaklaştı siteden.hep bir hakaret ve giydirme çabası var insanlarda. Hangi halime üzüldüğünü çok merak ettim abi konuyu biraz açarsan sevinirim.(oradan bakınca sevimsiz ve çıkıntımı duruyorum)

karaani karaani 27.10.2015 09:36:00

Bence, Başkalarının fotoğraflarını Eleştirmenin ötesinde küçümsemek yerine, Yaptığın işin zorluğunu ve güzel fotoğraflar için çektiğin zahmetleri anlatman, detaylandırman, ön plana çıkarman daha doğru olurdu, Senin Temiz olman için başkalarının daha kirli (!) olması gerekmiyordu. Başkalarının çok daha kirli olması seni temiz yapmaz Aslan,Temizsen bunu anlatmalıydın.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 27.10.2015 09:01:00

Merhaba Aslan; Rahatsız olduğun konuyu kendi bakış açınla güzel güzel yazarken bende belli ölçüde haklılık payı olduğunu düşünürken birden karşılaştığım cümle bu.. " Kolay fotoğraf diye eleştirenler arabalarından dahi inmeden elinde viskisiyle –açı –ışık-kompozisyon gözetmeksizin pahalı ekipmanlarının düğmesine tepeden basmayı fotoğraf çekmek zannedip yakın çekince “nefis portre” uzak çekince “sanatsal”a bağlamışlardır.(arabayı batıranlar-parçalayanlar da çok büyük fedakarlık diye anlatmayı maharet sanmışlardır) " Ne haklılığın kaldı.. ne iyi niyetin.. Ayrıca kesin olarak bildiğim o haberin senin macar ördeğinle hiçbir alakası yoktu.. Bu hallerine üzülüyorum.. yavuzeryavuz

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 26.10.2015 21:24:00

unutmuşum; bir tespitine katılıyorum. fotograf net bile değilken nasıl harika bir fotograf diye yorum yazılıyor ben de anlayamıyorum. Nadir bit yür olursa galeriye koyarsınız ve galerilik değil ama nadir olmasından dersiniz. Ancak nadir olmayan bir tür ve net fotografın galeriye konması ve övgü alması insanları güzele sevketmez.

goshawk67 goshawk67 26.10.2015 20:28:00

Merhaba, Herhangi bir fotoğrafı benim için bir diğerinden daha güzel kılan şey ne tekniğidir ne ekipmanıdır ne de çeken kişidir. Fotoğrafın kendisidir. Bunu zaten açıklayamazsınız. Estetik hazzın esprisi burada yatar çünkü. Ben Nazım'ın şu şiirini en çok severim bir başkası bir diğerini...Bunun açıklaması olmaz...Ne yazım tekniği ne de başka bir açıklayabilir bunu. Ayrıca fotoğraf hakkında öznel tartışmalara kendini kaptırmak insanı fotoğraftan da çektiği objeden de hem soğutur hem uzaklaştırır. Bu şiir ya da sinema için de böyledir. Aksi olsa en çok yapıtı eleştirmenler üretirdi. Ve yine ayrıca her insan faaliyetinde üretilen yapılan işin em olumlusu ve güzeli hem de olumsuz ve güzel olmayanı olacağından dünyada kalacağımız gün de sayılı olduğundan olabildiğince olumlusuna odaklanıp gerisine pek de kafa yormamak gerekir kanaatindeyim. Üstelik böylesi bir ortamda yani herkesin başka meslek, yaş ve eğitim gruplarından geldiği farklı coğrafyalarda yaşadığı ve ortak zevki doğa ve kuş olan bir ortamda zevk açısından estetik haz açısından herkesin beğeneceği bir ortalamayı tutturmaya çalışmak olumlu-olumsuz güzel-daha az güzel muhabbetlerine girmek saylı günde boş bir çabadır bence. Olumluyu hoşunuza gideni size bilgi ve yeni görüş açısı kazandıranı ve en önemlisi de bu ortamda bulunma nedeni olan konuda (doğa, kuş ve fotoğraf) haz vereni kaçırmamaya çalışmak bence en önemlisi...Sözün özü Ahmet Yılmaz hocaya katılıyorum yani... Şu evcil yarı evcil, yabani, çok yabani, dörtte bir evcil, ha gayret evcil olacak gibi alt sınıflara girmenin de oldukça yapay bir çaba olduğu kanısındayım. Serçeleri ya da ispinozları nereye koyacağız? Bahçemizde yanı başımızdaki parkta yaşayan onlarca türü ne yapacağız? Hadi geçtim evdeki kedinin yüzüne nasıl bakarım sonra? Hesap sorsa ne derim? Frenk illerinde yaşayan iyi kötü doğaya meraklı bazı arkadaşlarımın cep telefonu ile arka bahçelerinde çektiği kimi türleri -kuşlar hele hele ki memeliler- görünce insanın ağzı açık kalıyor...Nereye koymalı şimdi bu türleri ve fotoğraflarını...Önemli olan türe ve yaşam alanına zarar ve rahatsızlık vermemek ve kendine karşı dürüst olabilmek. Saygı ile...

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 26.10.2015 19:23:00

Merhaba Aslan, fotograf çekme konusunda ki titizliğini bildiğim için (duymuştum) ekmekle besleyip de güzel macar ördeği fotografını çektiğin gibi bir düşüncem yok. Doğru yer, zaman ve kamuflaj ile yabani kuşları çok rahat şekilde yakından çekilebiliyor. Riva'da bir kere kamuflaja girmiştim ve uzanmaktan yorulunca oturup sağ ayağımı çadırdan dışarı çıkarmıştım. Sarı kuruksallayan bacağımın altındaki boşluktan geçti, göz ucuyla seyrettim. Bir kere de yine riva'da kızılgerdan arabanın altına kadar geldi. İkisinde de hiç bir besleme yoktu. Dediğim gibi çalışılırsa bunlar çekilmeyecek diye bir şey yok. Bazısı ekipman ile çözer bazısı ise sabır, bilgi ve yetenek ile çözer. Sonuçta benim açımdan nasıl çözüldüğünün önemi yok. Ortaya iyi fotograf çıkıyorsa, bunu 5 saat kamuflajda kalarak veya 20,000 usd harcadığın lens ile uzaktan çekmen arasında benim açımdan fark yok. ben fotografın güzelliğine bakarım. Tabii site genelinde kadraj, kompozisyon vs konularında eksik çok. Eleştiriler seni yıldırmamalı. Çalışmaya devam. Sonuç itibariyle güzel fotograflarını bekliyorum.

mademiral mademiral 26.10.2015 18:27:00

Aslan Bey merhabalar, Henüz birkaç aydır kuş fotoğrafı çekmeme karşın mesleğim gereği doğayla ilgiliyim. Bu nedenle açtığınız konu başlığı hakkında birkaç görüş belirtmeye cüret ediyorum. Anlayabildiğim kadarıyla bu site “ornitoloji, ekoloji, çevrebilim vb.” konuları akademik düzeyde ele almayı hedeflemiş bir site değil. Çünkü akademik düzeyde bir iş yapmak başka önkoşullar ve başka bir yapılanma gerektirir. Diğer yandan bu site fotoğrafçılık eksenli sanatsal kaygılar güden bir site de değil. Bunu sizin mesajınızın ana fikrinden de çıkarabilmek mümkün. Zaten kaldı ki “güzellik, çirkinlik” gibi kavramlar kişiden kişiye, toplumdan topluma değişebilir. Öyleyse bu site ne olabilir? İnsanları evlerinden çıkarıp doğaya yönlendiren, akademik düzeyde olmasa da “ornitoloji, ekoloji, çevrebilim vb.” konularda kişisel ve toplumsal farkındalık yaratıp, birikim yapmayı sağlayan, aynı zamanda şöyle yada böyle kendi ürettiği bir değeri (bu çoğu zaman bir fotoğraf) üyesi olduğu topluluğa sunarken onu modern toplumdaki tüketici konumundan çıkarıp üretici konumuna yükselten bir platform gibi geldi bana. Birkaç aylık gözlemimi bu şekilde özetleyebilirim. Yanılıyor olmam da kuvvetle muhtemel tabii ki. Sizin asıl değinmek istediğiniz konuda ise bence çözüm bir “orta yol bulmak” olabilir.” “Evcil, yarı evcil, yabani” gibi kavramları netleştirebilecek çok değerli uzmanların bu platformda bulunduğunu düşünüyorum. İnsanların tüm doğal yaşam alanlarına sızdığı, yaban yaşamı dönüşü olmayan bir şekilde değiştirdiği bir çağda yaşıyoruz artık. Dolaylı yada dolaysız insanla etkileşim içinde olmayan bir yaban yaşam unsuru kaldığını düşünmüyorum. Ancak şu da bir gerçek ki bazı türler artık bize diğerlerinden çok daha yakınlar. Kentlerimizi paylaştığımız her tür kuşu bu türler arasında sayabiliriz. Hatta İngiltere’de tilkiler, ABD’nin bazı kentlerinde rakunlar yaban yaşamın kentlerimizdeki uzantıları olarak değerlendiriliyorlar. Henüz evcil hayvanlar olarak sınıflandırılmıyorlar. Belki sözünü ettiğimiz bu kuş türleri için sitede ayrı bir kategori oluşturulabilir. “Yabani türlere ait yarı evcil bireyler gibi”. Çünkü bu bireyler bana kalırsa henüz asla evcil değiller ve fizyolojik olarak yabani akrabalarından herhangi bir farkları yok. Kentlerimizdeki yiyecek ve barınma kaynakları tükendiğinde büyük oranda başlarının çaresine bakabilir ve hayatta kalabilirler. Bu konudaki görüşlerimi böyle özetleyebilirim. Böyle önemli bir konuya dikkat çektiğiniz için tekrar teşekkür ederim. En iyi dileklerimle.

efem efem 26.10.2015 17:00:00

4-5 saat hiç kımıldamadan yatmamış heryerine ağrılar girmemiş börtü böcekle yılanla çıyanla uğraşmamış yağmur çamur dememiş çekerken bile acıdan elleri titrememiş bunun için bir hafta hasta olarak yatmamış birileri diyor kolay fotoğraf diye.10 saat çadırda hemde 40 derece sıcakda oturmamış birileri eleştiriyor, kolay diyor. altı yıldır kuş fotoğrafı çekiyorum ankara da hala nerde ekmekle çekildiğini bilmiyorum. dikkuyruğun bulunduğu bölgede çektim su kuşlarının çoğunluğunu.bu bölgeyide bilenler bilir oraya ekmek değil ekmek fabrikası da kursanız öyle tavuk gibi önünüze gelmiyor kuşlar.macarları ve patkaların bir bölümünü yeşilbaş için keşfettiğim gizli bir yerde çektim.on gün boyunca her sabah güneş doğmadan gittim ancak birkaç kez denk gelebildim.yani öyle kolay çekmedim.yağmur ve dolu yağarken o kadar çok ıslanmışım ki bir hafta hasta yattım.( ekmek aklıma gelmedi)(ve sanıyorumki ben fotoğraflarımın altına böyle demogojik yazılar yazmadığım için kolay diye algılanıyor.) kulaklı batağanı sanırım 20-30 kişi ile çektik tek göz hizası çekeceğim diye uğraşan bendim bilenler bilir. yeşilbaşı önce veysele ve emine sordum öyle yükledim.evcil değildir diye onay verdiler.bulunduğum bölgede de imkansız görünüyor zaten.(hala ikinci onayıda almadı nedenini fotoforumda da sordum yine hiç cevap alamadım.)ama sizin burada ekmek verdiğiniz kuş kalkıp gölün öbür başına konuyorsa buna ne yapabilirsiniz bilmiyorum.açıkcası o kuş ekmeğe gelirmi onuda bilmiyorum. Yeşilbaş onay almadı diye mutlu olup fotoforuma hemen yeşilbaş koyup altına da bana hakaret eden ve bundan mutlu olan insanlar var. Mesela kasalarca balığı alıp denize açılıp attığınız yere çok nadir bir türün gelmesi ve çekilmesimi çok zor.serçe güvercin kumru karga ispinoz v.s bir sürü türün çekilmesimi daha zor.(hepside ekmeğe geliyor)eymir gölünde sakarmekeleri elinizle beslersiniz dikkuyruk bölgesinde sizi görünce kaçar.v.s v.s
Oysaki benim çektiğim sadece bu macar fotoğrafmıdır .onca fotoğrafı emeksiz ve ekmeklemi çektim.yaratmak istenen algı demekki bu değil. Yanlış anlaşılmasın ben böyle fotoğraf çekmeye karşı değilim.çekebilen varsa onca pahalı ekipmana rağmen buyursun çeksin.elimle tutup çek desem bile düzgün çekemeyecek insanlar var. (ama bu fonsuz açısız kompozisyonsuz net bile olmayan fotoğraflar iyi fotoğraflardan daha çok beğeni alıyor buda ayrı bir konu):) Tartışmanın başka bir boyutuda burası iyi fotoğraf sitesi değil derseniz o zaman o iyi fotoğrafçı dediğiniz adamların fotoğraflarına iyi fotoğraf diye övgüler düzmeyeceksiniz onlar gibi çekmeye çalışmayacaksınız.aslında iyi fotoğrafçı olduğunuzdan ödüllerinizden bahsetmeyeceksiniz. Evet burası “iyi fotoğraf”sitesi değil doğrudur.ama iyi fotoğraf yüklenmediğinde de sitenin hali ortada.yani bunlar birbirine bağlı ve birbirini besleyen şeyler.bu inkar edilemez. Merak ettiğim bir diğer konuda iyi fotoğraf çeken başka arkadaşlarımızın nasıl çektiğini hiç merak edip sordunuzmu sorguladınızmı acaba neyle ve nasıl çekiyorlar diye.Biraz konu kişisel gibi geliyor bana. (başlık neden böyle diye sorarsanız oyuncu ihsan yücenin şiirinden mümtaz sevinç in güzel sesinden güzel bir şiirdir.onu hatırlattı konu)

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT