Ulaş Bey merhaba, Forumda açtığınız konu başlığı Orman Mühendislerinin uzmanlık alanına giriyor. Orman Mühendisi değilim dolayısıyla vakıf olmadığım bir konuda ahkam kesmek istemem ancak bir Ziraat Mühendisi olarak Forumda sorduğunuz sorunun Tarım alanlarının amaç dışı kullanımının engellenmesi yada Meraların korunması konu başlıklarıyla çok benzer olduğunu gördüm ve Ziraat Mühendisi olarak fikirlerimi beyan etmek istedim. İnternette yaptığım kısa bir araştırma sonunda aşağıdaki bilgilere ulaştım. Bunları konuyla ilgilenenlerle paylaşmak isterim. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu çerçevesinde Bakanlar Kurulu Kararıyla ilan edilen korunan alanlar olan Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarının yönetiminden Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı sorumludur. Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları, ülkemizde nesli tehlike altına girmiş av ve yaban hayvanlarının korunması için 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu gereğince ilan edilen bir alan koruma statüsüdür. İlgili kanunda bu sahalar Av ve yaban hayvanlarının ve yaban hayatının korunduğu, geliştirildiği, av hayvanlarının yerleştirildiği, yaşama ortamını iyileştirici tedbirlerin alındığı ve gerektiğinde özel avlanma plânı çerçevesinde avlanmanın yapılabildiği sahalar olarak tanımlanmaktadır. Bu sahalarla ilgili olarak bahse konu kanunda yaban hayatının tahrip edilemeyeceği, bu sahaların içerisinde veya dışarısında ekosistemin bozulamayacağı, bu sahalara olumsuz etki yapacak tesislere izin verilemeyeceği, onaylanmış yönetim ve gelişme plânlarında belirtilen yapı ve tesisler dışında hiçbir yapı ve tesis kurulamayacağı, irtifak hakkının tesis edilemeyeceği belirtilmektedir. Bu bağlamda 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Yaban Hayatı Geliştirme Sahası haline getirilmiş olan Karataş Tuzla Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında bahsettiğiniz şekilde bir faaliyetin sürdürülmesi mümkün değildir. Bu sahaların amacına uygun bir şekilde yönetilebilmesi için ilgili yönetmeliklerle belirlenen yöntem ise bu sahaların Yönetim ve Gelişme Planlarının hazırlanmasıdır. Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarının Yönetim ve Gelişme Planları 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 4. Maddesinin 8. Fıkrasına istinaden hazırlanarak 08.11.2004 tarih ve 25637 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yaban Hayatı Koruma ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları ile İlgili Yönetmelik çerçevesinde hazırlanır. Söz konusu yönetmeliğin 11. maddesinde Yaban hayatı geliştirme sahalarında ve gerekli görülen yaban hayatı koruma sahalarında yaşama ortamını iyileştirici çalışmaların yer aldığı gelişme ve yönetim planları Genel Müdürlükçe hazırlanır veya hazırlattırılır, Genel Müdürlükçe onaylanarak yürürlüğe konulur. hükmü yer almaktadır. Bu bilgiler ışığında eğer Yaban Hayatı Koruma ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları ile İlgili Yönetmelik çerçevesinde sizin bahsettiğiniz faaliyetlere izin verilmemişse yapılan kanunsuz bir işlemdir ve konuya müdahale etmesi gereken birim Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığıdır diye düşünüyorum. Saygılarımla,