TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

TUZLA YHGS da Tarım faaliyetleri.

baraccuda baraccuda 6.11.2015 15:44:00
Tüm TRAKUS üyelerine selamlar,
Arkadaşlar Yaban hayatı Geliştirme Sahalarında tarım faaliyetlerinin nasıl düzenlendiğini bilmiyorum. Bu yüzden size durumu anlatıp fikrinizi öğrenmek istedim.
Karataş Tuzla Yaban Hayatı Geliştirme Sahası (YHGS) içeirsinde geçen hafta yaptığımız gözlemde yeni tarım alanları açıldığını gördük. Bahse konu alan gölün hemen yanındaki çimlik alanlar. Bu alanlar bataklık kırlangıcı, kuyrukkakanlar, mahmuzlu kızkuşlarının sıkça görüldüğü alanlar. Acaba bu alanların kullanımıyla ilgili herhangi bir sınırlama yok mu ? Ne yapılması gerekir. fikirlerinizi beklyoruz. Esenlikler dilerim.

Gavurdağlı Gavurdağlı 7.11.2015 20:11:00

Tuzla'da bulunduğumuz iki farklı zamanda silah sesleri ile irkildik. Bahsi geçen yakın karakolu telefonla her ikisinde de aradık. Bize kim olduğumuzu, nereden aradığımızı, o anda nerede olduğumuzu, araçlı isek aracımızı vs. bir dizi sorgu çektiler. "Hayırdır, avcılar yerine bizi mi yakalayacaksınız?" şeklinde çıkışınca, avcıların yerini sormayı düşündüler. Yer tarifini nokta atışı yaparcasına yaptık ve yarım saat geçmeden bir ekip orta yolun başında siren sesi ile görüldü. Yolun ikiye ayrıldığı yere kadar geldiler ve siren çalarak geri döndüler. Tekrar telefonla aradık, tarif ettiğimiz yere yaklaşmadıklarını belirttik. İlgisiz birkaç cümle ile bertaraf edildik ve avcılar bir saat kadar sustuktan sonra ateş etmeye başladılar. İkincisinde de benzer durumlar oldu. Sizin yaşadıklarınızla adeta aynı olaylar. Çok enteresan değil mi?

baraccuda baraccuda 7.11.2015 00:46:00

Ataman bey geçen sene alan içerisinde av yapan kişileri adaciklarda fark ettikten sonra jandarmaya haber verdik bize karakoldan telefon edip yeri tam tarif ettirdikleri halde o 500 metrelik yolu 1,5 saatte geçip alana ulaşamadılar . Tekrar aradigimizdaysa timin hazırlık yaptığını birazdan cikacaklarini söylediler. Tarif ettiğimiz alana gitmek yerine de kıyıda duran aracta arama yaptılar sonuç malum. Ben aralarında bir ilişki olduğundan şüphelenmistim. Belkide tembelliklerindendir. Ama bu alan korunması gerekirken, orada gün geçtikçe genişleyen hatta artık gölün içine doğru hızla yayılan bir tarlalasma var. Oradaki konutda enteresan bir şekilde arazisinin sürekli genişletiyor. Sanırım yetkililer bir türlü göremiyor bu durumu.

ayasar ayasar 6.11.2015 19:12:00

Aynı yeri biz de gördük. Olacak iş değil. Ayrıca , akşam güne batımında motorsikletli gençler , kasık tulumları ve tüfekleri ile 'Av Yapmak Yasaktır' levhasının olduğu yerden alana girdiler. Biraz sonra tüfek sesleri gelmeye başladı. Hemen yanında Jandarma var, tüfek seslerini duymamaları imkansız. Hiçbir hareket yok. Şunu anladımki ; bu ülkede herşey 'allaha emanet'. Şikayet olmazsa kimse kendiliğinden, görevleri olduğu halde, harekete geçmiyor.

mademiral mademiral 6.11.2015 18:23:00

Ulaş Bey merhaba, Forum’da açtığınız konu başlığı Orman Mühendislerinin uzmanlık alanına giriyor. Orman Mühendisi değilim dolayısıyla vakıf olmadığım bir konuda ahkam kesmek istemem ancak bir Ziraat Mühendisi olarak Forum’da sorduğunuz sorunun “Tarım alanlarının amaç dışı kullanımının engellenmesi” yada “Meraların korunması” konu başlıklarıyla çok benzer olduğunu gördüm ve Ziraat Mühendisi olarak fikirlerimi beyan etmek istedim. İnternette yaptığım kısa bir araştırma sonunda aşağıdaki bilgilere ulaştım. Bunları konuyla ilgilenenlerle paylaşmak isterim. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu çerçevesinde Bakanlar Kurulu Kararıyla ilan edilen korunan alanlar olan “Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları”nın yönetiminden “Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı” sorumludur. Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları, ülkemizde nesli tehlike altına girmiş av ve yaban hayvanlarının korunması için 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu gereğince ilan edilen bir alan koruma statüsüdür. İlgili kanunda bu sahalar “Av ve yaban hayvanlarının ve yaban hayatının korunduğu, geliştirildiği, av hayvanlarının yerleştirildiği, yaşama ortamını iyileştirici tedbirlerin alındığı ve gerektiğinde özel avlanma plânı çerçevesinde avlanmanın yapılabildiği sahalar” olarak tanımlanmaktadır. Bu sahalarla ilgili olarak bahse konu kanunda yaban hayatının tahrip edilemeyeceği, bu sahaların içerisinde veya dışarısında ekosistemin bozulamayacağı, bu sahalara olumsuz etki yapacak tesislere izin verilemeyeceği, onaylanmış yönetim ve gelişme plânlarında belirtilen yapı ve tesisler dışında hiçbir yapı ve tesis kurulamayacağı, irtifak hakkının tesis edilemeyeceği belirtilmektedir. Bu bağlamda 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla “Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” haline getirilmiş olan Karataş Tuzla Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda bahsettiğiniz şekilde bir faaliyetin sürdürülmesi mümkün değildir. Bu sahaların amacına uygun bir şekilde yönetilebilmesi için ilgili yönetmeliklerle belirlenen yöntem ise bu sahaların Yönetim ve Gelişme Planlarının hazırlanmasıdır. Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarının Yönetim ve Gelişme Planları 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 4. Maddesinin 8. Fıkrasına istinaden hazırlanarak 08.11.2004 tarih ve 25637 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Yaban Hayatı Koruma ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları ile İlgili Yönetmelik” çerçevesinde hazırlanır. Söz konusu yönetmeliğin 11. maddesinde “Yaban hayatı geliştirme sahalarında ve gerekli görülen yaban hayatı koruma sahalarında yaşama ortamını iyileştirici çalışmaların yer aldığı gelişme ve yönetim planları Genel Müdürlükçe hazırlanır veya hazırlattırılır, Genel Müdürlükçe onaylanarak yürürlüğe konulur.” hükmü yer almaktadır. Bu bilgiler ışığında eğer “Yaban Hayatı Koruma ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları ile İlgili Yönetmelik” çerçevesinde sizin bahsettiğiniz faaliyetlere izin verilmemişse yapılan kanunsuz bir işlemdir ve konuya müdahale etmesi gereken birim “Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı”’dır diye düşünüyorum. Saygılarımla,

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT