TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92807
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

PUHU

demokritos demokritos 10.11.2015 23:44:00
Afyonkarahisar Başmakçı ilçesi Acıgöl kıyısı kenarında yaşayan yerel halktan gelen bir şikayeti iletmek istiyorum.
Acıgöl civarında birden fazla puhu ailesi yaşıyor. Alan göle yakınlığı, avlayabilecekleri kuş-memeli nüfusunun olması nedeniyle onlar için son derece ideal yerleşim yerleri.

Ancak son dönemlerde Trakuş üyelerinin nispeten kolay görülebildiği için Taş ocağındaki puhuları aşırı taciz ettikleri, sürekli ses çaldıkları, fotoğraf açısı yakalamak için yükselmeye çalıştıkları için kuşların rahatsız olduğuna dair yöre halkının şikayetleri gelmekte.

Puhuların yuva bölgelerinde sese cevap vermedikleri biliniyor. aşırı taciz edildiklerinde ideal yuva alanını terketmek zorunda kalıp daha zor alanlara göç etmek zorunda kalacaklarını ise Sanırım Trakuş üyeleri fark etmiyorlar, fark etmek istemiyorlar.
Çekilmiş en iyi puhu fotoğrafınız bir türün hayatından daha önemli mi diye kendinize sormanızı istiyorum. Cevabınız evet ise söyleyecek bir şey yok demektir.
Yöre halkı puhuları seviyor ve koruyorlar, ve bu durumdan son derece rahatsızlar. Lütfen biraz vicdan, biraz daha dikkat...

abirsen abirsen 10.11.2015 23:57:00

1

abirsen abirsen 10.11.2015 23:59:00

Hiçbir fotoğraf,hiçbir tür sayısı kaygısı bir kuşun hayatından daha değerli değildir.

eke1 eke1 11.11.2015 07:16:00

Sevgili Mustafa, Kır baykuşunu ilk gördüğümde beraberdik.Hani Ormanlı'da avcıların vurduğu.Elbasan Köy Merasında gezerken bir puhu gördüm.Yine evcılar vurmuş telef olmuştu. 2012 aralık ayında yaralı bir puhu ihparı geldi,Yozgat'da bir avcının vurduğu.Dostlar sayesinde getirttik.4 kez ameliyat ettirdik.Şimdi İzmir Doğal Yaşam Parkında esaret altında.4 ay yatak odamı paylaştık,birlikte yatıp,beraber kalktık.Bu deneyimi yaşayan biri olarak diyebilirim ki,değil taciz etmek,en küçük bir gürültüyü,basit bir yabancı görüntüyü risk olarak algılayan puhu,alanı terk etmekle kalmaz,üreyemez de. Her toplulukta olduğu gibi,fotoğrafçılar arasında da az sayıda da (umarım) olsa çürük elmalar var.FİAP kurallarına saygılı dostlar alınmasınlar,doğaya,canlara saygısı olmayan öyle vukuatlar gördüm ki ; 15 m den tabiri amiyane ile cillop gibi yuva yavru fotoğrafları çektiği halde,tüm uyarılara rağmen,yuvasında yavru yetiştiren Şah kartalı 5 m den çekmeye kalkan ve ebeveynlerin yuvayı terk etmesine ve yavruların ölümüne sebep olan mı ararsın, Yavrularına avlanma eğitimi veren Gökdoğanı fellik fellik kovalayıp,yavruların eğitimsiz,hatta aç kalmasına sebep olan mı, Yırtıcı çekeceğim diye avladığı sakarmekeyi yem olarak kullanan mı, Benim Taşocağındaki ünlü Uludoğana rüşfet vermek için canlı fareyi ayağından misinaya bağlayan mı ? Daha niceleri,beterleri. Her zaman söylerim,avcı bir kez öldürür.Kötü fotoğrafçı ocak söndürür. Önemli bir sızıya cesurca dikkat çektiğin için kutluyorum. Bir şey daha,böyle önemli bir konu,109 okuma sayısı ve Abirsen'den gayrı kimsede çıt yok!.. Haberi anasayfaya taşıyan Trakus Yönetimi'ni de kutluyorum.

ahsoncel ahsoncel 11.11.2015 09:01:00

Hem elinizi ,hemde yüreğinizi öpüyor. Saygı ve selamlarımı sunuyorum.

demokritos demokritos 11.11.2015 10:15:00

Fikret Abi hatırladım elbette o günü, "Avcılar gibi zarar verebilen" kuşçu fikri tüyler ürpertici. Şu an ana sayfada Hollanda'dan bir puhu haberi var, O haber için kullanılan fotoğraftaki puhu da Ankara dolaylarında nispeten gidip bulunabilir/çekilebilir bir alanın kuşu iken artık görülmüyor, alanını terketti, düşünmek için fazlası ile yeter diyorum...

demokritos demokritos 11.11.2015 10:40:00

Akif Abi Şu an puhuların yerini bütün Türkiye biliyor, ben saklı kalmasını değil, korunmasını istiyorum. Hatta açık adres vereyim, Taş ocağı Acıgöl'ün güneydoğu köşesinde, Başmakçı İlçesi ile Akpınar köyleri arasında, asfaltın kenarında, puhuların yuvası Taş ocağının orta kesiminde, çatlak bir kaya civarında. Şu platformda asıl sormamız gereken kuşların yerini kimden ve neden saklamak zorunda olduğumuz, doğa sever insanların oluşturduğu bir sitenin üyesi olduğumu düşünüyorum, yoksa yanılıyor muyum ??? ...

zaferK zaferK 11.11.2015 13:17:00

Burada yazılanlara katılmamak mümkün değil... Ancak şunu hatırlatmamda yarar var ;doğaya ve kuşlara zarar vermenin kuşçulukla ,türminatörlükle ,kuş fotoğrafçılığıyla ,kuş gözlemciliğiyle ilgisi yoktur. Bu tamamen kişilik ve mizaç sorunudur...insana , doğaya saygı ve duyarlılık sorunudur... Selamlar...

ozgurkalay ozgurkalay 11.11.2015 13:28:00

Umarım bu uyarı ile artık rahatsız edilmezler.

shooter shooter 11.11.2015 13:50:00

Mustafa konuyu biliyorum. Bu konuda söylediklerinde ve uyarılarında haklısın. ihtiraslı kişilerin her şeyin önüne ihtiraslarını koymaları bunun nedeni. Sitede son günlerde bunun örnekleri zaten yeteri kadar can sıkıyor... Ancak, Korumak için sizlerin çabalarını da biliyor ve takdir ediyorum ancak senin de, daha önce duyduğum; 'alana gidecek arkadaşların JANDARMAYA ŞİKAYET EDİLECEĞİ VE KÖYLÜLERCE TACİZ EDİLECEKLERİNE! neden olacağınızı' uyarını hoş bulmadım... Çünkü istenmeyen sonuçlara neden olunursa sorumlulardan biri yaftasını yiyebilirsin. Aba altından sopa göstermek çözüm değildir....

dede dede 11.11.2015 13:51:00

Umarım, sırf bu puhuları değil, bize modellik yapan tüm güzelleri, rahatsız etmemek ilk önceliğimiz olur. Sevgilerimle.

alhn alhn 11.11.2015 13:55:00

Tüh, bizde bu hafta sonu gidip Puhu çekelim diyorduk :)

demokritos demokritos 11.11.2015 14:01:00

Kimseye aba altından sopa göstermiyorum Ömer Abi, gelenleri döveriz de diyebilirlerdi, yazmaktan çekincem olmaz, sadece yöre halkının endişelerini ve görüşlerini paylaştım.

demokritos demokritos 11.11.2015 14:02:00

Puhu yerinde hala, güzel pozlar da veriyor, yeter ki rahatsız edilmesin, kimse fotoğrafının çekilmesine engel olmaz.

msaltik msaltik 11.11.2015 15:06:00

Geçen sefer de başka bir baykuş için benzer konu konuşulmuştu. Orada sadece yer istemeyin falan denmişti, konu büyümüştü. ama bu sefer tehditler var ortada. Burada yazılandan ziyade, az önce Face'de bir kişinin yazdıklarını okudum. Birşeyi korumayı hedeflerken başka bir şeyi kaybetmek... Bu kuşlar için tek tehdit fotoğrafçılar mı? Bana garip geliyor... Bir önceki konuda da demiştim sadece kuşların değil, yaptığımız bu gezilerde, gözlemlerde karşılaştığımız tüm canlılar için öncelikli koruyucuların Trakuş üyelerinin olmasını beklerdim. Ama en çok zararı ya biz veriyoruz, yada bazı bilinen örnek nedeniyle Tüm Trakuş üyelerinin aynı derecede zarar vereceği düşünülüyor. Geçenki Delta konusu gibi, daha avcılara önlem alınmamış, bölgeye her taraftan giriş çıkış imkanı var. Ama kuş fotoğrafçıları arabasız girsin, yok yürüsün gibi önlemler gelmiş insanın aklına... Oraya yürüyerek giren adam saatlerce son seviyede ses çaldıktan sonra yürüsen ne olur, arabayla girsen ne olur. Konuyu dağıtmıyım, koruma isteği... tamam sonuna kadar destek... Gaza gelmek... ben yokum. .

karaani karaani 11.11.2015 16:35:00

Köylülerin Puhuyu bu kadar düşünmesi göz yaşartıcı,Ben bu olayı bu kadar masum bulmuyorum.Bi bit yeniği olmalı.

wolfkenan wolfkenan 11.11.2015 17:35:00

içlerinde sazlıkları yakan çobanlar veya kaçak avlananlarda olunca normaldir ben kaç kez fotoğraflayıp jandarmaya bizzat yakalattıklarımız var...kaçak avlanma çok fazla hem de güpegündüz...ha puhuya çok yaklaşmadan uzaktan özellikle flaşsız bunlara dikkat etmeli kuşun yanına yaklaşmamalı arabadan kayıtta kalınmalı bazı kuşların dediğimiz gibi hassas olması çevre ve ekoloji bakımından önemli olunca da aman dikkat edelim,bırakalımda orda FGlik olmayıverin...

mademiral mademiral 11.11.2015 17:44:00

Eğer zaten daha önce yapılmış bir şeyden bahsediyorsam özür dilerim. Trakus'un hiç olmazsa üyeleri için "Kuş gözlemi nasıl yapılmalı?" yada "Bir kuş gözlemcisi gözlem sırasında nasıl davranmalı?" gibi bir eğitici program hazırlaması bu ve benzer sorunların azaltılmasında etkili olabilir mi?

demokritos demokritos 11.11.2015 17:52:00

Okan puhunun başında beklemiyor sonuçta, köylüler ve çobanlar haber ediyor ona, bit yenikli bölüm orası...

karaani karaani 11.11.2015 19:11:00

ben farklı bişey kastetmiştim.

murattiquick murattiquick 12.11.2015 21:42:00

Mustafa hocam yüreğinize sağlık çok güzel dile getirmişsiniz selamlar

özgürce özgürce 13.11.2015 10:48:00

Noktasına virgülüne kadar katılırım

alhn alhn 13.11.2015 12:52:00

Nasıl ki Türminatör yarışında birkaç çürük elma çıktıysa bu konuda da birkaç kendini tutamayan ve fotoğraf uğruna kuşları rahatsız eden birileri olabilir ancak bunu tüm genele yayıp herkes duyarsız sadece bir iki kişi duyarlı noktasına getirmek bence Türkiye kuşçuluğuna zarar getirir kanaatindeyim. Mustafa, uyarını yerinde buluyorum ama konu bence başka istenmeyen durumlara mahal vermemeli.

demokritos demokritos 13.11.2015 14:08:00

Kesinlikle genele yayılacak bir durum değil. Doğa sevgisi vicdani bir eğitimdir, kimse kimseyi eğitemez, yönlendiremez. Puhu konusu örnek vermek gerekirse balık baykuşu gibi değil, kimse fotoğrafını çekmesin, kimse gelmesin denmiyor asla, sadece yuvaya fotoğraf mesafesinden fazla yaklaşılmaması önemli, orayı terk ederlerse üzülecek olan yine kuşçular olacak.

cenkog cenkog 27.11.2015 10:03:00

"Avcı bir kez öldürür kötü fotoğrafçı ocak söndürür"" söylemi bence avcılığın zararlarını yadsımaya sebep olmayacak bir şekilde okunmalı. Patlayan bir silah sesi sonrası havaya kalkan binlerce kuş bir daha artık yuvasına dönmüyor, bunu unutmayalım: "Avcı bir kuş vurur, bin kuş öldürür"...

cenkog cenkog 27.11.2015 10:48:00

Avcılık olayında ben kaçak veya yasal avlanma arasındaki sınırı da çok yapay buluyorum. Üreme dönemi dışında üreyen binlerce canlı var. Gerçek anlamda ve kesin sınırları olan bir üreme dönemi yok canlılar için; "yani bir çizgi var o zaman ürüyorlar, bunun dışında üremiyorlar" söylemi son derece yapay ve yalan... Üstelik malum, küresel ısınma mevsimleri son derece kaydırmış durumda, her şey iç içe...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT