TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Beğeni yorum oranı

engineergs engineergs 18.11.2015 21:24:00
Daha önceki sistemde tür sayfasının en iyileri bölümünde en fazla yorum alan kareler oluyordu.Daha sonra beğeni ile yorum arasında bir oran konulup beğeni sayısına göre kareler iyiler arasına girmesi ayarlandı.Şu anda bu oran çok fazla bence.Çok önemli mi?Sitemizi ziyaret eden insanlar tür sayfalarında en iyi kareleri görsün derim.Selamlar.

bakcasoy bakcasoy 26.11.2015 00:16:00

Bu iyi.:)

Nedimilkin Nedimilkin 24.11.2015 00:05:00

Murat Saltık arkadaşımın söylediklerinin tamamına katılıyorum.Bu vesile ile uzun zamandır yazmak istediğim bazı konuları da sizlere aktarma fırsatı buluyorum. Ben iki dizinde total protez olan ve bu yüzden aktif spor yapma imkanını kaybetmiş bir doğa dostuyum.Bundan 4 sene önce kendime yeni bir bir uğraş arayışına girdim ve fotograf çekmeye karar verdim.Bir süre kurslara katıldım ve sonunda her fotograf çekende olduğu gibi bir konuya daha fazla yöneldim.Doğa ve vahşi yaşam fotografcılığı.Derken bir gün Göztepe Özgürlük parkında bir dostumun yardımlarıyla çektiğim Kızılgerdan fotografı benim Ornitofoto ile ilgilenmemi sağladı.Bu konuda bilgile edinmeye başladım.Kısacası bir süre sonra TRAKUŞ diye bir siteden haberim oldu.Hemen üye oldum.Türkiye de böyle üst düzey bir sitenin olması beni gururlandırdı.Hele hele sitedeki fotografları görünce inanılmaz bir istek duydum.Hatta bir ara tam tersini düşünerek bu kadar iyi fotograf çekenler arasında ne işim var diye de düşündüm.Zamanla sitede sanal arkadaşlıklarımız oluştu .Bir süre sonra gerek arazi de gerekse bazı ortamlarda sanal dostluklarımızı gerçek arkadaşlığa dönüştürdük.Serhat bey ve bir kaç kurucu üyeyle Riva da tanışma imkanımız oldu.Onların yaptıkları bu özverili uğraşı takdir etmemek mümkün değildi.Şu an da sitede 60 kadar fotografı olan iki yıldızlı mütevazi bir kuş fotografçısıyım.Murat arkadaşımın dediği gibi daha iyi olma çabaları içindeyim. Bir kaç aydır sitede hayretle takip ettiğim ve bu güzel sitenin özüne hiç uymayan olaylar ve bu olaylarla ilgili hiç hoş olmayan yorumlarla karşılaşıyorum.Koskoca insanların nasıl böyle şeyler düşünebildiğine ve böyle şeyler yapabildiğine inanamıyorum."Ateş olmayan yerden duman çıkmaz" derler. Siteye yakışmayan kişilerin kesinlikle siteden uzaklaştırılmaları gerektiğine inanıyorum.Trakuş a teşekkür ederim.Saygı ve selamlar

efem efem 23.11.2015 19:40:00

Bizi fakirlere yazmislarya en çok ona alındım :) :)

alhn alhn 23.11.2015 17:40:00

Sitede üst düzey ekipmanla çok güzel fotoğraflar çeken Üyelerde var; Murat Çalışkan, Mustafa Kuş, Sacit Bulut, Ömer Furtun, Mehmet Çolakoğlu, Basri Akcasoy, Yavuz Eryavuz, Kadir Dabak, Levent Göksoy, üst düzeye yeni terfi eden Veysel, ara sırada olsa Serhat Abi :) vs. ilk aklıma gelenler. Ekipmanın üst düzey olmasının tek avantajı net fotoğrafın yüzde olarak oranının yükselmesine katkısıdır, fotoğrafı ekipman çekmez, sadece çekerken üst düzey ekipman köstek olmaz, destek olmasını bekleyerek ekipman alan varsa zaten hata eder. Bu arada, fiyatı ucuz diye, 7d m2 ve 400mm e konserve kutusu ve şişe dibi muamelesi yapmayalım, çok iyi ekipmandır. --------------------------------------------------------------------- Buradan ve Faceden soru sormalar ve sorgulamalar fazla olunca anladım ki araya Mehmet Ali Beyin yorumu girince anlam bütünlüğü kopmuş. Olayın akışı yukarıdaki gibidir, yorumumu alıntı yapmadan yazdığım için herhalde bir yanlış anlama oldu. Bir listeleme veya kategorize etme olayı yoktur, sadece konuyu açıklamak için verilmiş birkaç örnek isim vardır. Hala bir sorusu olan varsa seve seve cevaplayabilirim.

shooter shooter 23.11.2015 13:11:00

Yavuz'a katılıyorum... İyi sürücü ve onu destekleyen yan kuvvetler ( Bilgi/Yetenek/Çalışma/Sabır/Deneyim/Doğru Arkadaş desteği) olmadan Formula veya Dünya Rallisini kazanamazsınız... Altınızda Ferrari, Mercedes yada WRC olsa da...

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 23.11.2015 12:16:00

Anladigim kadariyla benim vermek istedigim mesaj baska mecralara gitti. Oncelikle ben bir alintiya istinaden yazdim..Benim yaptigim liste filan degildi. 9-10 puanlik fotograf cekenler diye bir siniflama basliginda 1 nolu gereklilik olarak profesyonel ust duzey ekipman gorusu bildirilince , kendi görusume gore 1 nolu gerekliligin bilgi, 2 nolu gerekliligin yetenek 3 nolu gerekliligin ise ekipman oldugunu yazip, tezimi guclendirmek icinde fotograflarini begendigim zevkle izledigim birkac uyeyi ornek verdim.. Yazdiklarim daki temel vermek istedigim , iyi fotograf icin pro derecesindeki ekipmanin 1 nolu sarg olmadigini vurgulamakti. Benim yazdiklarimdan benim amacim disinda anlam cikarilmasina birsey diyemem.Saygilar sunuyorum.

msaltik msaltik 23.11.2015 11:53:00

kişinin belli isimleri özellikle beğenmesi neden yanlış ? kendi görüşlerini belirtmişler. İsimler çok da yanlış değil hani... çok da ;)

msaltik msaltik 23.11.2015 11:53:00

hatta bir arkadaşımla esprisini bile yaptık. ulan ilk 5'e giremedik diye :))

serhattigrel serhattigrel 23.11.2015 11:53:00

Alihan, Tamamen iyi niyet iye yazdığını bildiğim örnekler içine sonradan da ilave olsam ben memlunum. Listende ki kişilerdeki ekpipman zaten en üst segmanda, aslında bunutukların da var tabiki, benim hayranlığım 5-6 kat daha ucuz olan ekipmalar ile yaratılan harikalar, örnekleri son günlerde o kadar çok çoğaldı ki. Fotoğraf tekniğini öğrenme, biraz da PS de ilerleme herhalde bu çıtayı yükseltiyor. Son listen harika, kimse alınmayacaktır, :)

gedizmen gedizmen 23.11.2015 11:47:00

madem öyle.... bu soruyu yavuz beye de soralım o zaman.... hangi ve ne kriterlere göre bu isim listesini belirlediniz ve bunu AÇIKÇA BİLDİRİN TRAKUŞ DOSTLARINA.... yoksa serhat beyin dediklerine aynen katılıyor ve taşı gediğe koyan zafer hoca mı ise kutluyorum....

karaani karaani 23.11.2015 11:43:00

Çok güzel, 1

alhn alhn 23.11.2015 11:41:00

Listeyi Yavuz abinin listesine karşılık verdim, üst düzey ekipmanla güzel fotoğraf çekilemiyormuş gibi bir anlam çıkmıştı, osebeple yazdım. Kendi görüşüme göre üst düzey ve orta düzey ekipman ayırmadan güzel fotoğraf çeken üyelerin listesini aşağıda bulabilirsiniz. http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl3@d

levent35 levent35 23.11.2015 10:40:00

İsim listesi yazmasaydın iyiydi çünkü O' listedekilerin içinde fotoğraflarını beğenmediğim yada bir başka üyenin beğenmediği kişiler çıkabilir, yetki mercii şeklinde bir davranış biçimi olmuş oysa sitede üye yada siteden türlü sebeplerden dolayı ayrılmış Türkiye de o kadar iyi kuş gözlemcisi ve fotoğrafçılar varken,,,, sevgiler selamlar

surgeon surgeon 23.11.2015 10:09:00

Zafer hocam taşı gediğine koymuş :) Haklı söze ne denebilir ki ?

birgök birgök 23.11.2015 09:35:00

Esasında çok güzel fotoğrafları olan kişilerden örnekler verilmesi güzel de TRAKUS'u TRAKUS yapan , hep de güzel fotoğraflar olmamıştır. Kuş bilgisi yüksek fotoğrafçı ve kuş gözlemci arkadaşların katkıları, tür tanımlarında herkese yardımcı olan tür tanımcısı arkadaşları da unutmamak lazım. Sık sık gözlem bilgileri ileten, tür sayfalarına çok katkı yapan üyeler ,yeni ve ender türleri bildiren üyeleri de unutmak ise hiç doğru olmaz. Uçakla ''hop'' yetişip sadece kuşun EN GÜZEL karelerini almak ise pişmiş yemeği yemek gibidir aslında.( Konu biraz sapmış olsa da bu unutulan önemli konuda da dikkatlerin bu noktalara çekilmesiydi amacım.)

zaferK zaferK 23.11.2015 09:26:00

Yazsammııı...yazmasammı diye çok düşündüm ,ama 47yorum ve 2316 okunmayı görünce dayanamadım... Hani bizim için önemli olan doğada olmak ,doğanın keyfini yaşamaktı... Hani bizler kuşları ve doğayı çok sevdiğimiz için bu sitede buluştuk... Hani bizim için fotoğraf önemli değildi ,ister fotoğraf-ister gözlem olsun hepsi harika aktivitelerdi... Hani komşunun tavuğu komşuya kaz görünmeyecekti... Hani arazide olmanın keyfini hiç bir şeye değişmezdik... Hani maksat kuşları ,onların habitatlarını ve yaşamlarını öğrenmekti... ............................................................................................................................................ Sizi gidi kuşçular siziiii....

gedizmen gedizmen 23.11.2015 09:01:00

aynen katılıyorum.... hangi ve ne kriterlere göre bu isim listesini belirlediniz ve bunu AÇIKÇA BİLDİRİN TRAKUŞ DOSTLARINA.... yoksa serhat beyin dediklerine aynen katılıyorum....

alhn alhn 23.11.2015 00:48:00

Kesinlikle liste çok uzun abi, bunlar yazarken ilk aklıma gelenler.

serhattigrel serhattigrel 22.11.2015 23:31:00

Yorumuna katılıyorum, canon 400mm f5.6 konusunda, ama listen çok riskli, bir sürü unuttuğun isim var, çok dost kaybedeceksin :)

alhn alhn 22.11.2015 23:10:00

Sitede üst düzey ekipmanla çok güzel fotoğraflar çeken Üyelerde var; Murat Çalışkan, Mustafa Kuş, Sacit Bulut, Ömer Furtun, Mehmet Çolakoğlu, Basri Akcasoy, Yavuz Eryavuz, Kadir Dabak, Levent Göksoy, üst düzeye yeni terfi eden Veysel, ara sırada olsa Serhat Abi :) vs. ilk aklıma gelenler. Ekipmanın üst düzey olmasının tek avantajı net fotoğrafın yüzde olarak oranının yükselmesine katkısıdır, fotoğrafı ekipman çekmez, sadece çekerken üst düzey ekipman köstek olmaz, destek olmasını bekleyerek ekipman alan varsa zaten hata eder. Bu arada, fiyatı ucuz diye, 7d m2 ve 400mm e konserve kutusu ve şişe dibi muamelesi yapmayalım, çok iyi ekipmandır.

mademiral mademiral 22.11.2015 18:05:00

Yavuz Bey merhaba, yazımın hiç bir yerinde "aşağıda saydığım maddeler mutlak doğrulardır" gibi bir şey yazmadım. Tam aksine "bunlar benim görüşlerimdir" dedim. Sizin görüşlerinize de sonsuz saygım var. Konunun tartışılmaya başlamasını oldukça önemli buluyorum. Çünkü insanlar siteye yükledikleri fotoğrafları çok önemsiyorlar ve bazen bu etkinliğe gereğinden daha fazla anlam yüklüyorlar. Bu da zaman zaman kullanılan üsluba ve tavırlara yansıyor. Toplumsal nezaketi de çok önemsiyorum ve bu konuya yeterince önem vermediğimizi düşünüyorum. Bence iyi fotoğrafçılığın gereklerinden biri de nezaketli olmak olmalı. Ancak ne yazık ki bunun bir terazisi yok. Bu nedenle alıntı yaptığınız yazımdaki kriterler arasına koyamadım. Yazınızda değindiğiniz üyeler son derece değerli ve benim de beğenerek takip ettiğim ve fotoğraflarını çoğunlukla beğendiğim kişiler. Her populasyonda populasyon ortalamasından sapan bireyler olabilir. Bunlar genel ortalamadan daha yukarıda olabildikleri gibi daha aşağıda da olabilirler. Ancak "kaideyi bozmazlar". En iyi dileklerimle.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 22.11.2015 16:34:00

Ayrıntılı bir değerlendirme olmakla beraber son çıkarımınıza malesef katılamıyacagım. Örneğin Trakusu ele alırsak .Aklınıza ilk gelen ilk 5 (9-10 )puan seviyesindeki fotoğrafçı kim derseniz; Özgür Kalay, Ali Atıcı, Sadık Aslan(engineers),Aslan Ünsal(efem),Alihan Vergiliel,Fikret Yorgancı( Fikyor) gelir.Tabiki birçok diğer değerli arkadaşlarımızda var.. Bu üyelerden sadece Alihan üst düzey ekipman sahibi olup diğer arkadaşların ekipmanı 7dm2,7d 400 5.6 hatta sigma 50-500 seviyesindedir. Bana göre iyi fotoğrafta kriterler 1- Bilgi -Fizik bilgisi(enstantene,apertura,iso,ışık,alan derinliği vs) -Kompozisyon bilgisi -Ekipmana hakim olma( 7dm2 nin otofokus sistemini kavramak oldukça emek gerektirir) -Kuş ve arazi bilgisi( alan bilgisi,kuşa yaklaşma, kamuflaj vs) -Fotoğraf işleme bilgisi( noise temizleme, keskinlik, adjustment layerlarla vs çalışabilme fark yaratır 2- Yetenek Allah vergisi olup çalışmayla belli bir seviyeye kadar ulaşılır. 3- Ekipman İyi fotoğraf için kriterlerde benim önem derecelendirmem bu şekildedir. 1 ve 2. maddelerde belli aşama kaydeden kişi ekipman yetersizliği hissetmeye başlarsa maddi olanaklarıda uygunsa en üst düzey ekipmana sahip olabilir. Saygılar

mademiral mademiral 22.11.2015 13:50:00

Basri Bey merhaba, linki beğenmenize sevindim. En iyi dileklerimle.

alhn alhn 22.11.2015 13:32:00

Tür ekleden de HD fotoğraf yüklenebilsin ve buradan eklenen (sadece HD olanlar) ana sayfadaki son eklenenler yerinde görülebilse güzel olur (tür ekleden eklenen fotoğraflara yorum ve beğeni otomatik olarak kapalı olur)

alhn alhn 22.11.2015 13:23:00

iki video ya artı 1 :)

bakcasoy bakcasoy 21.11.2015 22:40:00

Eklediğiniz linki keyifle izledim, çok güzel, özellikle şu aralar çok ihtiyaç var. Detaylı analizinizden sizin mühendis olduğunuzu hemen anladım. Ah bu biz iflah olmaz mühendisler. :) Selam ve sevgiler.

engineergs engineergs 21.11.2015 12:41:00

:)) Aynı fikirdeyim

engineergs engineergs 20.11.2015 09:22:00

Açtığım foruma bu denli katılım olması beni şaşırttı,çok forum açan ve yazan bir üye değilim malum.Bora Abi farklı bir konuya değindiği için özür dilemiş,rica ederim herkes fikrini yazabilir elbette.Aslan Ab yi bazı konularda anlıyorum serzenişinin sebeplerini biliyorum.Umarım bu güzel hobiden ve sitemizden kimse uzaklaşmadan devam ettirebiliriz.GF olması vede puanlanması fotoğrafların bana göre çok önemli,sidik yarışı için değil,insanların kendilerini bir adım ileri taşımak için çalışmalarını sağlıyor bana göre.Selamlar.

msaltik msaltik 20.11.2015 09:17:00

Veysel Abi son mesajını anlayamadım ben. sabah bir arkadaşımız mesaj yazmıştı buraya. Beğeni, yorum yapılamayacak şekilde fotoğraf yükleyebilelim gibisinden... Bazı sitelerde var bu özellik... beğeni/yorum istemiyorum şeklinde bir kutucuk oluyor. ben ona istinaden yazdım. O mesaj silinmiş şimdi baktım

karaani karaani 20.11.2015 09:03:00

Benimki bir Öneri değil,Bana İletilmiş olan bir Talebi diğer üyelerin görmesi,ilgisini çeken ,ekleme yapmak, geliştirmek isteyen olursa diye bir Etiket.

msaltik msaltik 20.11.2015 09:02:00

tamam da herkesin bildiği konular nasıl kumpas oluyor :) dedimya, son konuları düşünme sadece. Geçmişten örnekler de var. Yazdırma bana şimdi :) Hani bi laf var ya, deliler deliliklerini kabul etmezlermiş, iş bence ona dönüyor, kısır dögü yok :) ne biliyim valla çeşit çeşit adam var sitede. Hep beraber gemiyi yürütüyoruz :)

Boraunver1 Boraunver1 20.11.2015 08:50:00

Murat işte daha önce yazdığım uzun yazı bu noktada devrede, Bu sitenin kuralları arasında kutallara uymayan bşr kişi "sahtekar" dır demez.Bu senin kişisel yorum farkındır ve her yapılan kural dışılık sahtekarlık olarak ta youmlanmamalıdır.Bazıları buna "Protest yaklaşım" da demekte. Şimdi madalyonun diğer tarafından bak, face gibi sosyal medyada "kumpas" kuruldu diyenler var.Biz böyle bir şey yok kural kuraldır uyulmazsa sonucu bellidir dediğimizde o kişiler de " yok kumpas kumpastır" bunu söylemekte ve ortamlarda yayarlar/yayıyorlar. Anlatmak istediğim bu ve sonuç "Kısır Döngü" :)

msaltik msaltik 20.11.2015 08:22:00

Ömer abi, beğeni, puanlama işi bence de doğru ve güzel. Tanımlama işi de... Hatta 3 tanımcı onayına bile çıksa olur. Beğeni ve yorum almak istemeyenler için "Tür ekle" bölümü zaten mevcut. Hem o düzeydeki fotoğraflarını yükleyebilirler, hem de beğeni istemiyorlarsa o işten de kurtulmuş olurlar. .

msaltik msaltik 20.11.2015 08:20:00

Bora Bey, sahtekarlık yapıldıysa adı sahtekarlıktır. Bunda yanlış olan birşey yok ki? Bazı konuları birebir yaşamadınız belki, iyi niyetinizden dolayı böyle söylüyor olabilirsiniz, desteklerim ama bilinen somut örnekler var. Son olaylara gelmeden bile...

msaltik msaltik 20.11.2015 08:15:00

Ömer abi, Facebook'ta da ne dümenler var. Orda da günün fotoğrafı, haftanın fotoğrafı durumları var. Hatta ayın fotoğrafına ödül veren yeren yerler var. Olmasını kötü bulmuyorum, yanlış anlaşılmasın. Bu yarışları çirkinleştirenleri sevmiyorum

Boraunver1 Boraunver1 20.11.2015 01:05:00

Arslan Bey bence yazınızın altına geldiği için oldu bu algıda yanılma, rica ederim, ne siz ne başka yazılanlar hakkında yazmadım.Konu içinde genelde başka serzenişlere de yer verildiği için ve Sadık'in açtığı başlığı araç olarak kullanarak kendi görüşlerimi genel mealde yazdım.Tekrar kusura bakma Sadık :) Kişisel olarak sizin veya başkasının yazısını kesinlikle hedef almadım ama kelime olarak ortamde genel olsa da "üçkağıtçı" veya "her türlü dalavere çeviren" gittiği nokta "sahtekar" sıfatları yerine "kurallara uymayan" olarak adlandırırsak daha iyi olmaz mı? Çünkü, sosyal medyada duyduğumuz karşı cümleler olan "kumpas" "belirli adamların yeri" " birbirlerine yorum yazıyorlar" eleştirileri ile aynı seviyede eleşltiri yapmış olmazmıyız. Halbuki yapılan "Kurallara uyulmamasıdır" ve yönetim de (geç ve/veya erken) cezayı kesmiştir.Kişi iyidir kötüdür.Zaten en az 100 kişi içinde siz de belirttiğiniz gibi 8-10 kişi ile görüşürüz gerçek yaşamda gerisi sanal arkadaşlık. İyi geceler dilerim.Yineliyorum şahsınızda bir anlam yok önceki yazımda.Genel olarak yazdım.

efem efem 20.11.2015 00:40:00

bora bey konuyu sanki ben kaydırmışım gibi oldu.(alınganlık değildir:) ya ben konuyu yanlış anladım yada bu konudan çok muzdariptim fırsat bulmuşken dile getireyim dedim.:) sanırım sadık orandan-katsayıdan bahsetmiş ben konuyu başka yerden almışım:) ama samimi olarak söyleyeyim hiç de bu konuları dert eden ne gf-beğeni olayını çok takan biriyim. hobimden -izlemekten hatta bu konuları konuşmaktan büyük keyif alıyorum. sanılanın aksine ne stres yaparım ne de kırılırım.bizbize konuşuyor tartışıyormuşuz gibi düşünüyorum.(yanlış anlaşılmasın bu hobimi ciddiye almadığım hafife aldığım anlamına gelmesin-ciddiye almasak bu kadar ne zaman ayırırım ne de tartışırım.) işin içine hırs-üçkağıtcılık-saygısızlık girmediği sürece sorun yok. ben de burada güzel bir kaç insan tanıdım -senede 8-10 kez fırsat bulursam araziye kaçarım keyiflenirim. şunuda belirtmeden geçmeyeyim kişileri illa tanımak gerekmiyor karekteri bozuksa girdiği her yeri bozuyor..bugüne kadar ya bu adam sitede ne kadar üçkağıtçı her türlü dalavereyi çeviriyor oysa ki çok iyi biriymiş dediğim birine rastlamadım.

Boraunver1 Boraunver1 19.11.2015 23:31:00

Sadık senin başlığında paylaştığım için kusura bakma.Senin yazdıklarına katılıyorum ve sen başlığı açtığın anda bile konu kaydı. Bu ve benzeri başlıkları her gördüğümde bu hobiden önceki hobim olan akvaryum hobisi gelmekte. O kadar gönül vermiştik ki 2005 yılında Akvaristler Derneğini kurmak için büyüklerimiz karar verdiğinde ben de bir araştırma yaptım.Türkiye de ilk Akvaryum hobisi ile ilgili bir dernek olacaktı ve Tüzük dahil bir çok hususta araştıma yapmak gerekiyordu.Hatta Türk Dil Kurumuna "aquarist" kelimesinden gelen Akvarist kelimesini kabul ettirene kadar koskoca Profösörler ile telefonla konuşarak en sonunda kabul ettirmiştik.Her neyse :) O zaman Almanya bu hususta bir numara.O kadar ki nerdeyse adamlar bir mahallede 5 kişi bir araya gelse Dernek kurmuşlar.Bunlar büyümüş sonra Konfederasyonlar olmuş.Bazılarını hala izlerim öyle bir uyum vardır ki şaşırıyorsunuz.Uyum, baştan koyulan kurala disiplinli uymak, tartışmayı hakaret ve eleştiri arasındaki ince çizgiyi aşmadan yapmak ve konu ne olursa olsun insana saygı.Ben 2008 den beri Singapore Discus Clup üyesiyim binbir ülke, renk, din ve kültürden insan var.Forum ortamında bir kere bile olaya, koyulan kurallara uymama görmedim. Maalesef biz bu uyumu o dernek kurulduktan sonra elde edemedik.O kadar tartışmalar ve kavgalar oldu ki huzur ve işin sitresinden kurtulmak için uğraştığımız hobiden soğudum. Bu hususta ne kadar forum ve dernek, oluşum varsa bilirim.Hepsi aynı.Kuş hobisi aynı diğer bir çok ilgi duyup girdiğim forum ortamı aynı maalesef Türkiyede. Hani çok yakın zamanda Almanyadaki gibi neden Büyük koalisyon Türkiyede kuralamıyor tartışmaları aslında kültürel yapımızda ortak noktada karşılıklı saygı içinde bir konsensüs oluşturulamaması yüzünden olmakta.Bir ortamda herkes mutlu olamayabilir ancak ortak mutluluğu bulmak gerekir.İşte anahtar burda :) Kısaca ben bu hobiyi çok seviyorum ve bur ortamda da işimden kaynaklı yorgunluk ve stresi atmak için giriyorum. Kısacası ben işimden ve ev ortamında zaman buldukça ayrımsız tüm fotoğrafları beğenmeye gayret edip, beğenmeme rağmen benim fotoğrafımı beğenmeyen olup olmadığını araştırmıyorum, kafama takmıyorum bile hata biraz daha ileri gideyim umurumda bile olmuyor.Bazen bu hususta canım sıkılırsa yakın bulduğum arkadaşlarımla tartışırım o kadar.Benden daha büyüklerimiz var burda ama bu cümleyi kurayım yaş 45 bu yaştan sonra obsesif yaklaşım ile böyle hususları kafam bile takmıyorum. Ben hafta sonu dostlarımla gideceğim arazide doğa ile başbaşa kalmaya, bu sevdiğim arkadaşlarla gülmeye, eğlenmeye,hem olmayan türlerimi bulmaya hem de en iyi fotoğrafı çekmek için çabalamak ve kendimi geliştirmek için uğraşıyorum. Sizi sıktıysam kusura bakmayın ama yukarıda paylaşmaya çalıştığım da benim bu site ve genel bu hobi için görüşlerim ve hayat tarzım haline getirmeye çalıştıklarım. Bir de son olarak kişileri kim ve ne olursa olsun sanal ortamda ve klavye arkasından yargılamamanızı bu yargıya ulaşabilmeniz için o kişiyi yüzyüze tanımanız gere

efem efem 19.11.2015 23:16:00

ömer bey katılırım.orada da gf olsaydı çarşı karışırdı.benim demek istediğim daha önce 15-20 çakma yorum yazanlar beğeni yapanlar yine sadece kendilerine yapıyorlar-dı-. sonuçta sizi kişisel olarak sevmiyorsa fotoğrafın bir önemi kalmıyor. suluboya tadında lokanta fotoğraflarının tamamı türün en iyileri arasındaydı.profiller çakma bile olmasa yinede sadece kendi arkadaşlarına -benim tespit ettiğim-yirminin üzerinde kişi yorum yapıyor-du. 11:55 de onlarca çakma profil ortaya çıkıyordu. neyse şimdi birçok şey düzelmiş görünüyor.şuanki güzel hava da zaten siteye yansımış durumda. sistemde bir sorun yok zaten.sadece istismar edenler var.bu istismar edenlerde öyle gelip geçici cinsten değil uzun süre bütün sistemi altüst edenler.adamı siteden soğutan cinsten.ama allah dan ayaklarına dolanıyor bir gün bir şekilde.

furtun furtun 19.11.2015 22:45:00

Bu arada facebook da dikkatimi çekti. Kendini bile beğenebiliyorsun. :)

furtun furtun 19.11.2015 22:23:00

Samimi yorumlar, öneriler ve tespiler için herkese teşekkürler. Her satırını birkaç kez okudum. Satır aralarından alıntılarla ... (bu gün facebooka bile trakusdan daha fazla kuş fotoğrafı yükleniyor. neden çünkü orada ince hesaplar üç kağıtlar yok.) Facebookda günün fotoğrafı veya en iyiler vs diye bölümler/sıralama olsaydı orada da bu tartışmalar/ince hesaplar olurdu bence. (Bazen, beğeni ve yoruma kapalı fotoğraf da yükleyebilsek ?) Trakus amaçlarına ve sisteme kesinlikle aykırı. (Editör) Tür Tanım Heyetindeki arkadaşların yaşadığı zorlukları düşündüğümde böyle bir editör grubunun içinde olmak istemem doğrusu. Bela aramıyorum :) Trakus puanlama sistemi bence  yüzde 90 a yakın tutarlılığı ile webdeki en başarılı sistemlerden biri.

mademiral mademiral 19.11.2015 20:29:00

Son söz olarak şunu söyleyebilirim. Bence hayatta asıl olan şey; yapılan her şeyden maksimum düzeyde keyif alabilmektir. Bu nedenle sosyal faaliyetleri bir yarışa çevirmenin herhangi bir anlamı olmadığını düşünüyorum. En iyi dileklerimle,

mademiral mademiral 19.11.2015 20:28:00

Tüm Trakus üyelerine merhaba, Gözlemleyebildiğim kadarıyla sitede etkin olan üyeleri 3 gruba ayırabiliriz: 1.Grup temelde fotoğraf çekme odaklı olanlar 2.Grup temelde gözlem yapma odaklı olanlar 3.Her iki faaliyeti de sürdürenler Sitede 2. ve 3. Gruba ait çok başarılı üyeler olduğunu düşünüyorum. Bu üyelerin paylaşımlarını izlemek keyif veriyor. Ancak ben bu sabahtan beri tartışılan konu gereği 1. Grupta bulunan üyeler hakkındaki görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Sitede pek az insanı tanıdığım için görüşlerimin “nesnel” olduğunu düşünüyorum ancak tabii ki ben de insanım ve belirttiğim görüşlerin farketmediğim “öznel” tarafları da olabilir. Ben Sitede fotoğraf yayınlayan üyeleri 10’luk sistemde şöyle sınıflandırdım. 1.(10-9 PUAN) düzeyinde iyi fotoğraf çeken insanlar: Bu üyelerin sahip oldukları donanım: -Üst seviyede profesyonel fotoğrafçılık ekipmanı -İleri düzeyde fotoğrafçılık bilgisi (ışık, açı, kompozisyon vb.) -İleri düzeyde fotoğrafçılık ile ilgili sofware kullanımı bilgisi -Bolca zaman/sabır -Bolca adanmışlık 2.(6-8 PUAN) düzeyinde iyi fotoğraf çeken insanlar: Bu üyeleri de kendi arasında A ve B olmak üzere 2 gruba ayırıyorum. A grubundaki üyelerin sahip oldukları donanım: -Üst seviyede profesyonel fotoğrafçılık ekipmanı -Alt/Orta düzeyde fotoğrafçılık bilgisi (ışık, açı, kompozisyon vb.) -Alt/orta düzeyde fotoğrafçılık ile ilgili sofware kullanımı bilgisi -Düşük düzeyde zaman/sabır -Düşük düzeyde adanmışlık B grubundaki üyelerin sahip oldukları donanım: -Orta seviyede profesyonel fotoğrafçılık ekipmanı -İleri düzeyde fotoğrafçılık bilgisi (ışık, açı, kompozisyon vb.) -İleri düzeyde fotoğrafçılık ile ilgili sofware kullanımı bilgisi -Bolca zaman/sabır -Bolca adanmışlık 3.(4-5 PUAN) düzeyinde iyi fotoğraf çeken insanlar: Bu üyelerin sahip oldukları donanım: -Alt/orta seviyede profesyonel fotoğrafçılık ekipmanı -Alt/Orta düzeyde fotoğrafçılık bilgisi (ışık, açı, kompozisyon vb.) -Alt/orta düzeyde fotoğrafçılık ile ilgili sofware kullanımı bilgisi -Orta düzeyde zaman/sabır -Orta düzeyde adanmışlık 4.(1-3 PUAN) düzeyinde iyi fotoğraf çeken insanlar: Bu üyelerin sahip oldukları donanım: -Alt seviyede profesyonel fotoğrafçılık ekipmanı -Alt/Orta düzeyde fotoğrafçılık bilgisi (ışık, açı, kompozisyon vb.) -Alt/orta düzeyde fotoğrafçılık ile ilgili sofware kullanımı bilgisi -Orta düzeyde zaman/sabır -Orta düzeyde adanmışlık Sonuç olarak; bence fotoğraf kalitesini etkileyen temel faktör kullanılan ekipmanın kalitesidir. Saydığım diğer faktörler çok önemli olmakla beraber ancak destekleyici unsurlar olabilir. Bu nedenle eğer fotoğraflar yarıştırılacaksa ve insanlar başarılarıyla gururlanacaksa fotoğrafın çekiminde kullanılan ekipmanın düzeyine göre (Profesyonel, orta, başlangıç vs.) kategoriler oluşturulabilir. Bu konuda Sayın Ali Şenel’in www.senelfoto.com/p748/ adresli sayfasındaki sınıflandırma yada bir benzeri kullanılabilir.

hyperbiker hyperbiker 19.11.2015 19:53:00

1

yasar16 yasar16 19.11.2015 19:45:00

1

leventgoksoy leventgoksoy 19.11.2015 19:21:00

1

leventgoksoy leventgoksoy 19.11.2015 19:20:00

1

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 19.11.2015 17:53:00

1

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 19.11.2015 17:52:00

Yada şöyle birşey olsa ...fotografı begendim ama seni beğenmiyorum:))

cihaner62 cihaner62 19.11.2015 17:13:00

Yavuz hocam inanın bugüne kadar bende bakmadım. Ama ister istemez bazen burukluk oluyor. Mesela Zafer hoca her yoruma cevap veriyor, insanın hoşuna gidiyor. Sonuçta nezaket hoş bir şey.:)))

karaani karaani 19.11.2015 17:05:00

Bazen, Beğeni ve yoruma kapalı fotoğrafta yükleyebilsek ?

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 19.11.2015 16:39:00

İyilikle tedavi diye birsey duydunuzmu:)) Ben acıkçası fotograf güzelse eger, kim olduguna hic bakmadan begeniyorum..bana ister yazsın ister yazmasın, yada kişisel olarak o ķişiden hazzetmiyorum vs..hiç bakmıyorum.. basıyorum begeni..:))

cihaner62 cihaner62 19.11.2015 16:25:00

Kusura bakmazsanız ben biraz farklı yaklaşmak istiyorum. Güzel ve kaliteli fotoğrafın beğeni-yorum konusunda tek başına kriter olamayacağını düşünüyorum. Yükleyeninde gönlünün güzel olması gerekmez mi. Yapılan yorumlara cevap vermemiş, kendi fotoğrafına yorum-beğeni beklemiş ama başkasının fotoğrafına yorum yapmamış birine ne olursa olsun beğeni-yorum yapılsın mı diyoruz. Ben de bu işe gönül vermiş ve emek veriyorsam her şeyden önce kendime saygısızlık olmaz mı. Bu konuda biraz kibir yapanlar olduğunu hissediyorum. Yazılan ve alınan yorumların sayısından dolayı övünen kişilerle karşılaştığım için yazmak zorunluluğu hissettim. Selamlar.

karaani karaani 19.11.2015 09:51:00

İyi,Gerçekten iyi fotoğrafların hakkının hiçbir şekilde yenilemediğini mutlulukla görüyorum, İyi fotoğraf geldiğinde ortalıkta pek görünmeyen üyeler bile ortaya çıkıp hakkını veriyor, Entrika çukurunda boğuşanlar hep olacaktır, biz işimize bakacağız,daha Güzel,Daha görsel,Daha nadir Fotoğrafların,kuşların peşinden gideceğiz...

msaltik msaltik 19.11.2015 08:35:00

Öncelikle mevcut sistemin Serhat Başkan'ın dediği şekilde yürüdüğünü görüyorum. Önceden yorumla başköşe olmuş fotoları, yorum sayısından daha fazla beğeni ile geçebiliyorsunuz. Alihan Beyin verdiği oranla ilgili. Ahbap-çavuş ilişkilerine yapacak birşey yok, gündelik hayatta olan birşeye burda rastlanılmaması zor. Ben bunu yapmadım, istemedim, kimse de benden böyle birşey beklemesin. Her zaman söylüyorum iş dönüp dolaşıp samimiyette tıkanıyor, istatistik tutmayı severim, her konuda da ufak da olsa kafamda fikirler oluşur kendiliğinden. Beğeni yorum olayın da örneklerim var mesela - Arslan Bey'in dediği gibi bana yorum yapmazsan yorum yazmam modeli var - Benim samimi olduğum adama yorum yapmazsan yorum yazmam modeli var - Benim samimi olduğum adamla ters düşersen benle de ters düşmüş olursun modeli var - Facebook'ta fotoğrafı, farklı yerlerde beğenip burda beğenmeyen model var (kasıtlı) - Burda beğenip facebook'ta beğenmeyen model var (kasıtlı) - Ne olursa olsun kasıtlı olarak beğenmeyen model var. - O günkü fotoğrafına beğeni almak için, başka kişilerin eski fotoğraflarına yorum yapanlar var. - Kendisine yorum yapılınca, zorunluluk hissedip yorum yapanı beğenen var. - En önemlisi yukarıdakilerden herhangi birini yaparak kendini iyi hissedenler var. - Dandik fotoğraflara ooo müthiş, harika gibi yorumlar yapınca bozulan, ağlayan bu nedenle beğeni yapmayan var. Var oğlu var... daha fazlaca tespitim de var. zamanı gelince yazarım yine. Bunları güvendiğim birkaç kuşçuyla ara ara konuşuyorum. Genelde rahatsızlık duyulan noktalar aynı. Kendimce bunun samimiyetsizlikle alakalı olduğunu düşünüyorum. işin özü maya bozuksa sen o sütten yoğurt bekleme... Beğeni de yapsan, yorum da yapsan patak verecektir. Ben Trakuş'u okul olarak gördüm hep. Hergün birşeyler öğreniyorum, yaptığım yanlışların sayısını azaltmaya çalışıyorum. Beğenilmek, emeğini GF olarak görmek mutluluk verici tabi. Ama bunun için kişiliğimden de ödün verecek değilim. .

engineergs engineergs 19.11.2015 08:30:00

Aslında benim forumu açma sebebim tam olarak ahbap çavuş durumunu anlatmak yada ima etmek için değildi.Aslan Abi de bununla ilgili görüşlerini yazmış.Açıkçası ahbap çavuş durumu 50 beğeni ya getirir ya getirmez diye düşünüyorum bende. İyi fotoğraf her zaman üyeler tarafından beğeniliyor bana göre.Şahsım adına söyleyeceğim tabiatta bulunmayı,kuşları ve de onları fotoğraflamayı çok seviyorum onun dışında paylaşmak artı değer katıyor.Önemli olanın bu güzel hobiyi hakettiği şekilde yaşamak olduğunu söyleyebilirim. Selamlar.

alhn alhn 19.11.2015 02:53:00

Ahbap çavuş veya gruplaşma ile GF olmuş fotoğraflar var ama Sadığın dediği başköşeye, bu tip ahbap çavuş veya gruplaşma ile çıkmış fotoğraf ben görmedim. Başköşe fotoğraflarının neredeyse tamamına yakını gerçekten o türün en iyi fotoğrafları. Yorum beğeni katsayısına gelince, Serhat Abinin dediği gibi beğeni sistemine geçildiğinde yüzde yüze yakın oranla doğru çalışıyordu, insanlar uygulamanın ilk heyecanı ile bir haftayı doldurmadan tüm beğeni haklarını dolduruyordu ama zaman geçtikçe benim gözlemime göre beğeni oranı düşmeye başladı, bugün başlangıçtaki olan yaklaşık 1.6 katsayısı yüksek. eskiden 50 yorum almış bir başköşe fotoğrafının yerine geçmek için 80 beğeni alınması gerekiyor, bu bence yüksek bir oran ama işin güzel tarafı da, günümüzde çok çok daha güzel fotoğraf koyulması gerekiyor ki başköşeye çıkabilsin, buda baş köşe fotoğrafı değişecekse gerçekten çok çok güzel olmasını sağlıyor. Yine Başkanın dediği gibi her sistemin kendine göre artıları ve eksileri var.

efem efem 19.11.2015 00:57:00

beğeni ve yorum olayı bana da biraz karışık gelmiştir hep. diyelim x kişi sürekli arazide veya sitede daha aktif her gelene gidene yazıyor bir süre sonra öyle yada böyle bir samimiyet oluşuyor.insanlarda bu samimiyete dayanarak fotoğrafa bakmaksızın direkt beğeniyor yorum yazıyor. beğeni olmadan önce sadece yorum yapıldığı zamanlarda da bu olay çok gündeme gelmişti öyle gruplar oluşmuştu ki x kişi fotoğrafı koyar koymaz 40-50 yorum alıyor dilediklerini gf yapıyor dilediklerini türün en iyileri arasına sokuyorlardı..fotoğrafın bir önemi yoktu.sadece kim olduğu önemli idi.suluboya tadında fotoğraflar en iyiler arasına giriyordu. sonra beğen olayı çıktı ben yine bir çözüm olarak görmediğimi o zamanda söylemiştim.çünkü aynı kişiler sadece birbirlerinin fotoğrafını beğeniyor yorum yazıyorlar.çakma hesaplarla yine aynı kumpasları çevirdiler.hatta 20-25 çakma hesap vardı benim tespit ettiğim.(şu son olaylarda büyük çoğunluğu gitmiş görünüyor.umarım geri gelmezler.ne yazık ki bir grup gidiyor yeni birileri geliyor tekrar başa dönülüyor.) bence buna bu haliyle çözüm bulmak zor.yönetim öyle yada böyle bir sistem oluşturmak zorunda.şu anda da en mantıklı sistem bu gibi. bunu yönetimin değil ancak üyelerin duyarlılıkları çözülebilir diye düşünüyorum. eee oda zor.aklıma gelen tek çözüm bir çok yabancı sitede olduğu gibi editör seçimi. belirli sayıda yetkin üyenin onayını aldıktan sonra seçim yapılıp ancak onlar türü temsil edebilmeli.bunun için de bir takım kriteler belirleyip seçim yapılabilmeli.aklıma gelen en adil çözüm bu.hatta editörlerin kim olduğunu bile herkes bilmemeli.bu yetkinlikde bir sürü de insan var bu sitede. hala en iyilere girdiğinizde yorum sayısına göre belirlendiğini görüyoruz.aslında en iyiler değil en çok yorum alanlar.bir nevi en çok ahbabı dostu olanlar.hepsi olmasada büyük bir bölümünün böyle olduğunu düşünüyorum.siteye arada sırada giren ama iyi fotoğraf yükleyen bir çok fotoğrafın da bırakın türün en iyisini gf bile olamıyor çoğunlukla. bir çok üyede daha önceki tartışmalarda alenen bana yorum yazmayana yazmam diye belirtmişti zaten. geçenlerde yılın en iyi 100 fotosu diye bir slayt gösterisinden bahsedimişti.aslında öyle olmadığını hepimiz biliyorduk.fotoğrafları görünce yılın en çok yorum alan en çok dostu ahbabı olan fotoğraflar olduğu bariz belli idi. neyse bu konu hiç bitmyen çetrefilli bir konu.ama tartışmak iyidir.mutlaka zamanla bir orta yol bulunur. sitenin kuruluşundan bu güne baktığında fotoğraf olarak ne kadar büyük bir aşama kaydettiği görülüyor. ama bazı insanlar çıkıyor-ki hep çıkacak-her türlü üç kağıdı çevirip sitede ne düzen bırakıyor ne de huzur.bir kaç kişi binlerce üyenin huzurunu kaçırmaya yetiyor. olanda gerçekten bu işin her anlamda ustalarına oluyor.ilk önce onlar terkediyor siteyi. bu gün facebooka bile trakusdan daha fazla kuş fotoğrafı yükleniyor.neden çünkü orada ince hesaplar üç kağıtlar yok. bence giden onca güzel insanı yeniden siteye kazandırmak beğeni ve yorum olayı kadar önemli diye düşünüyorum.

serhattigrel serhattigrel 18.11.2015 23:19:00

Sadık bey, Sizin yazdığınız konuyu tam bilmeyenler için biraz açıklama yapayım. Tür sayfalarında en üstlerde en fazla yorum alan fotoğraflar yer alıyordu. O günlerde fotoğrafı beğendiğini belirtmenin başka yolu yoktu. Yorum sayısı değeri belirliyordu. Bu sistem hala devam ediyor, ancak şu an fotoğraf değeri yorum sayısı değil, beğen sayısına göre belirleniyor. Sosyal medyadaki genel eğilim ve beğenen i mutlaka bir şey yazmak zahmetinden kurtarmak için, bu düzenlemeye geçmiştik. Tabi bu euro dan usd ye geçmek gibi bir şey, geçtiğiniz gün tam değerine göre geçiş yapıyorsunuz ama sonradan geçtiğinize ya pişman oluyor, yada iyi ki geçmişim diyorsunuz. Bunu iki sistemin bir birine göre değer kazanma oranı belirliyor. Biz sistem değiştirdiğimiz gün, Yorum ile Beğen ağırlığını o günün trendine göre belirlemiştik, Bir katsayı ile durumu eşit lhale getirmiştik Ama uzun dönemde trendler değişecektir, ve bu katsayı yı değişmemiz gerekebilecektir. Her şeye rağmen şu an en yüksek yorun veya beğen alan fotoğraflar en üstlerde dir, bunu fotogaleri de türü en iyilere göre sıralayarak test edebilirsiniz.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 18.11.2015 23:00:00

Sevgili Sadık; eski fotoğraflara saygı düşüncesi burada ön plana çıkıyor. Ama zamanla tekrar değerlendirilebilir. Trakus kongresinde öneri olarak sunulabilir.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT