TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Korunan Alanlarda Ücret ve Yasaklar

Cengaver53 Cengaver53 13.12.2015 02:41:00
Bazı arkadaşlarımız bu konuda engellerle karşılaşıyor bizden ve oradaki görevli kişinin mevzuatı bilmemesinden kaynaklı mağdur olabiliyoruz.Fotoğraf,video ve film çekimleri kime ücretli,kime ücretsiz bu yönetmelikte mevcut KORUNAN ALAN ÜCRETLERi UYGULAMA USUL VE ESASLARI -2015 .Amatörlerden video, film ve fotoğraf çekimlerinden alınmaz ibaresi açıkça yazıyor.Ayrıca genel Müdürlüğümüz (o ildeki orman genel müdürlüğü) ile protokol anlaşması yapan amatör fotoğrafçılık dernekleri, kulüpleri veya federasyonları üyelerinden üyeliklerini belgelemek şartıyla fotoğraf çekimleri için ücret alınmaz, diyede bir ibare mevcut.Mart-Haziran kuluçka,yavrulama döneminde her şekilde yasaktır bakanlığın özel iznine tabidir.Bunu okumanızı tavsiye derim özellikle korunan alanlara giden arkadaşlar oradaki görevlileri de bilmiyorlarsa bu şekilde aydınlatıp onları da sorumluluk içine sokmaktan kurtarın içleri rahat etsin size zorluk çıkarmasınlar.Siz ve onlar bilmezlerse onlar işlerini sağlama almak maksadıyla sizi içeri sokmayabilirler.

msaltik msaltik 13.12.2015 08:29:00

Ücretten ziyade, izin belgesi sorulmuştu bana.

eke1 eke1 13.12.2015 11:14:00

Doğa fotoğrafçıları ile ilgili bölümün özeti ; FOTOĞRAF,FİLM VE VİDEO ÇEKİM ÜCRETLERİ ; - Milli Park, -Tabiat Parkı, -Tabiatı Koruma Alanı, -Tabiat Anıtı ile bu alanlar içerisinde yer alan Günübirlik Kullanım Alanı ve Kamp Alanları, -Yaban Hayatı Koruma Sahası, -Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, -Yaban Hayatı Üretme ve Yerleştirme Alanları, -Sulak Alan Koruma Sahalarını kapsamaktadır. - Sulak Alanlarda Mutlak Koruma Bölgelerinde kuşların üreme dönemi olan Mart-Haziran ayları arasında fotoğraf veya film çekimi talepleri Bakanlığın iznine tabidir, - Sulak alanlarda fotoğraf ve film çekimi yaparken canlıların yuvalarına ve yumurtalarına zarar verilmemesi gerekir, - Genel Müdürlüğümüz ile protokol anlaşması yapan amatör fotoğrafçılık dernekleri, kulüpleri veya federasyonları üyelerinden üyeliklerini belgelemek şartıyla fotoğraf çekimleri için ücret alınmaz. - Amatör fotoğraf,film ve video çekimlerinden ücret alınmaz. Teşekkürler Yunus.

Cengaver53 Cengaver53 13.12.2015 16:50:00

Sorabilirler.Çünkü başlık altında sıralanan maddelerde ücretli ve ücretsiz çekim izinleri genel müdürlük yada o ildeki bölge müdürlüğünce verilir deniyor.Buradan ücret konusunda durma amacım ücret belgesi aynı zamanda izin belgesi yerine de geçer.Amatör fotoğrafta ücret yok siz gelişi güzel oraya gittiğinizde size belge sorabilirler.Bunu paylaşımda bulunma amacım oraya giderken hangi prosedürler gerekir bunun bilinmesi amatörde olsanız orman müdürlüğünden izin aldığınıza dair oradaki görevli belge isteyebilir.Açıkça belirtiliyor.

msaltik msaltik 13.12.2015 18:51:00

olsun, olmasın demiyorum da, 200m ilerisinde avcı ördeklere mermilerini boşaltır. Onu duymaz, müdahale etmez. Gelir benden belge sorar. Ben buna deli oluyorum.

Cengaver53 Cengaver53 13.12.2015 19:33:00

Av zamanı ücretini de ödemişse belgeleri yerindeyse ki öylesine gözlem altındaki bir alanda bohçacı avcı bulmak zordur uygun şekilde avlanıyorsa yapacak bir şey yok onlara göre de kurallar var.

sonerbekir sonerbekir 13.12.2015 20:41:00

Fotografi bir an bosverin, ben bu güzel ülkemde, yabancı kuş gözlemci misafirlerime, sadece teleskop ve dürbünle kus gozleyebilmeleri icin, turizm acentasına av turizmi belgesi aldırmak zorunda kaldım! Gözlem yapacaksak av turizmi oluyormuş ve bu belgeyi almak mecburiymiş. Gözlemden bahsediyoruz, bunu bile anlayamayan bir kesim var, mevzuatımız boyleymiş maalesef. Fotograf konusunda da her MP farklı daldan çalıyor, kesinlikle ortak bir tutum yok, doğusu, iç anadolusu ve batısı çok farklı, aynı korumaya sahip alanlar için uygulamalar bambaşka. Varsa ahbabın girer istedigini yaparsın tarzı, çok ama çok yaygın. Yoksa her türlü keyfini kaçırmada bir numaralar. Umarım düzelir ama 2005ten beri tek kademe ilerlemiş değil ): Hala umut var, ama çok ama çok zor. Selamlar...

msaltik msaltik 13.12.2015 20:58:00

aynı Türkiye'den bahsediyosak ahbap-çavuş ilişkisi en tepeden en dibe kadar heryerde var ne yazık ki. tutturabildiğine durumu da sıradan vatandaşa takılıyor işte. devletin milyonlarca TL'yi takip edemeyip, sıradan vatandaşın bir damga pulu vergisine kafayı takması gibi işte. 35 yaşındayım, kendimi bildim bileli bu iş böyle

levent35 levent35 13.12.2015 23:33:00

Yahu doğacı hele ki fotoğrafçı neme lazım canım her şeyi belgeliyor bunlar kameralarıyla kaka insanlar yarın öbür gün iş çıkaracaklar başımıza önleri kesilsin de nasıl olursa artık sonra çıkıp yolumuza taş koyuyorlar,, şahsım adına ben tamamen bu şekilde bakıyorum önümüzdeki günlerde İzmir de çok büyük bir sorun biz izmir li kuşçuları bekliyor son 15 gün içinde anlaşma sağlanamaz ise izmir kuş cennetine girişler milli parklar tarafından tekrar yasaklanacak bu arada uzaktan gelmek isteyenler bu durumu dikkate alsınlar bölgeye kuş fotoğrafçılarının girişi yasaklanacak ancak Soner in dediği gibi avcılara serbest bölgeye her gittiğimde tüfek seslerinden ve bölgeden fişek boşları toplamaktan iğreniyorum artık

msaltik msaltik 14.12.2015 08:15:00

hep söylediğim şey işte Levent Bey. Fotoğrafçı yada gözlemci daha büyük bir tehditmiş gibi görünüyor. adam bana diyorki. Amatör diyorsun da sanki evde kendine bakacaksın. yayınlıyosunuz bi yerlerde. Haydaaa. kafaya bak .

levent35 levent35 14.12.2015 22:51:00

Malesef biz rant elde edilecek bölgeleri çok kurcalıyoruz belgeliyoruz ve bir anlamda isyanın çıkış noktası oluyoruz ,,, birde arazide karşılaştığımız yetkililer konularında çok üst düzey master yüksek lisans uzman oldukları için en iyisini onlar bildikleri için ve tüm alanların sahipleri biz yani halk değilde onlar oldukları için sonuçta yaşananlar biz fotoğrafçıları ve doğa severleri bu denli etkiliyor

msaltik msaltik 15.12.2015 08:22:00

Biraz da sanırım Belediye çalışıyor, valilik konuyla ilgili havası yaratma durumu var. Dediğim gibi yangın olduğunda büyükşehir belediyesinin sayfasında başkan ve vali beyin bölgeyi ziyaretleri haber yapılmıştı. Delta'dan 3-4 fotoğraf varken, Başkan ve vali'nin bir sürü fotoğrafı vardı. Botta sağdan soldan, yukardan aşağıdan aynı kareyi farklı farklı çekip koymuşlar. Ben de biraz reklan havası uyandırdı. Böyle söylemek de çok doğru değil tabi, ama bugüne kadar gördüklerim, sanki asıl yapılması gerekenin dışında bir hedefe odaklanılmış gibi. Neyse daha iyiye gider diye ummaktan başka ne yapılabilir bilemiyorum.

ayasar ayasar 15.12.2015 10:05:00

Belki de ,bu işi bilerek yapıyorlar, avcılar içeride rahar raht avlansınlar diye. Çünkü amatör fotoğrafcıların hepsi bu alanlarda ava karşı ellerindeki kameralar ile bunları belgeleyebiliyorlar!!! Olmaz mı? Burası Türkiye herşey olabilir??

bakcasoy bakcasoy 17.12.2015 00:54:00

Çok yerinde bir uyarı, teşekkürler...

eke1 eke1 11.12.2016 16:20:00

Üyelerimizden Ömer Ahu'nun yaşadığı güncel olay nedeniyle,bizi ilgilendiren mevzuat metnini aynen paylaşıyorum : ''FOTOĞRAF, FİLM VE VİDEO ÇEKİM ÜCRETLERİ UYGULAMA USUL VE ESASLARI Milli Park, Tabiat Parkı, Tabiatı Koruma Alanı ve Tabiat Anıtı ile bu alanlar içerisinde yer alan Günübirlik Kullanım Alanı ve Kamp Alanları, Yaban Hayatı Koruma Sahası, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Yaban Hayatı Üretme ve Yerleştirme Alanları ile Sulak Alan Koruma Sahalarını kapsamaktadır. Sulak Alanlarda Mutlak Koruma Bölgelerinde kuşların üreme dönemi olan Mart-Haziran ayları arasında fotoğraf veya film çekimi talepleri BAKANLIĞIN iznine tabidir, Sulak alanlarda fotoğraf ve film çekimi yaparken canlıların yuvalarına ve yumurtalarına zarar verilmemesi gerekir, Bir günü aşmayan çekimlerin süresi ne olursa olsun bir tam gün sayılır, Yabancı uyruklu kişi, kurum ve kuruluşlar için fotoğraf, film ve video çekim için belirlenen ücretlerin iki katı uygulanır, Ücretli çekim yapanlardan ayrıca saha giriş ücreti alınmaz, Genel Müdürlüğümüzün faaliyet alanlarında yapılan ve söz konusu alanlar ile ilgili haber niteliği taşıyan ya da alanın tanıtımını içeren film ve video çekimlerinden yabancı uyruklu kişi, kurum ve kuruluşlar dahil ücret alınmaz, Genel Müdürlüğümüz ile protokol anlaşması yapan amatör fotoğrafçılık dernekleri, kulüpleri veya federasyonları üyelerinden üyeliklerini belgelemek şartıyla fotoğraf çekimleri için ücret alınmaz, AMATÖR FOTOĞRAF,FİLM VE VİDEO ÇEKİMLERİNDEN ÜCRET ALINMAZ, ÜCRETLİ ÇEKİM İZİNLERİ .Genel Müdürlük/Bölge Müdürlüğü tarafından verilir, ÜCRETSİZ ÇEKİM İZİNLERİ Genel Müdürlük/Bölge Müdürlüğü tarafından verilir.'' Ücretli olsun ya da olmasın,Bakanlık ''İzin alacaksınız.'' diyor. Kimden ? Mart-Haziran ayları arasında Bakanlık'tan,diğer aylarda Genel Müdürlük,yada Bölge Müdürlüğü'nden. Bakanlık uygulamasına göre,dernek üyesi olmadığımız sürece bu böyle. Pratikte Genel Müdürlük,Bölge Müdürlüğü'ne gitmek yerine,gireceğimiz alanın sorumlu ve yetkilisi Doğa Koruma Şefliğine uğrayıp,kendimizi tanıtmamız,yapacağımız iş hakkında bilgi vermemiz sorunu çözer diye düşünüyorum.

Taner53 Taner53 11.12.2016 20:05:00

Yorumları okuyunca görünüyorki bilende konuşmuş bilmeyende evet uygulamada bazı yanlışlar var tabiki insandan bizden kaynaklı yanlışlardır. Acaba hiç çuvaldızı kendimize değdirdikmi batırmaya gerek yok değdirsek dahi yeter Kuşçu olmakla fotoğrafçı olmak arasındaki dengeyi bilmeden yanlışlar yapıyormuyuz acaba ?? Kimine göre Etik kurallar artık adına ne derseniz sırf bir toplumda veya çevremizde kimlik ve statü kazanmak uğrunu yaptığımız yanlışları hiç sorguluyormuyuz? Evet bizim için kertik önemli ve heyecan verici ...ama sormak istiyorum yuva telaşında olan bir kuş ve size kertik acaba rahatsızlık vermemek adına kaçımız dönüp sırtımızı gideriz ?? Oyle gereksiz merak bendeki işte Ama ben eminim ki gerçek Kuşçu döner sırtını gider .Aksını yapan varsa eğer zaten Kuşçu değildir ne yapsa yerıdır ne yazıkki Sözün kısası sırf statü ve kimlik arayışında olan kişiler varmıdır tabiki vardır her meslekte her alanda bu tip insanları görmek mümkün varsın beni kimse konuşmasın ama bir kuş yaşasın veya yavrularını büyütsün Şöyle bir hafızalarımızı zorlayalım geçmişte yaptığımız yanlışlar varmı acaba veya paylaşmayı çok seviyoruzya birde ,merak ettikmi hiç o kuşa ne oldu diye tabiki hayır amaç kuş değilse ve amacın herkes beni konuşsun ben önemli biri oldum gibi saçma bir egonun esiri isek Ozaman otur Bi düşünelim ve hiçbir kurum ve kişiyi karalamayalım derim ben .. Herkesin Kandil'ini kutlar Hayırlı akşamlar dilerim

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT