TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

GÖZLEM

riyatg riyatg 20.10.2008 20:00:00
Sevgili arkadaşlar,

Uzun çalışmalar sonunda sitemize, en üst satırın en sağında da görülebildiği üzere bir "Gözlem sayfası" açılmıştır. Vatana ve millete hayırlı olsun:)

Bu sayfanın amacı, Kuşbank a kayıt girmeye üşenen (benim gibi), zor bulan veya Kuşbanka üye olmayan arkadaşların gözlem kayıtlarının heba olmaması...

Bu sayede tüm gözlemlerinizi, önceden belirlemeye çalıştığımız yaklaşık noktalarla karşılaştırarak ve kolayca, foto da ekleyerek girebilecek, gözlemleriniz için yöneticilere mahkum kalmayacaksınız:) İşaretlenecek standart alanlar, her ilde ayrı ayrı değerlendirilecektir. Planımız şu:

Her ilde bu noktaları belirlerken referans olarak habitatı almayı düşündük. Sulakalanları makul birkaç gözlem noktalasına ayırmak; bozkır, orman vs gibi arazileri büyüklüğüne göre yaklaşık olarak ayarlamak gibi. Gözlem noktanız bazan belirlenen noktaların dibinde, bazan da 10km ötesinde olabilecektir. Bu nedenle bizim sabit noktamızın sizin gözlem noktasıyla çok çeliştiğini düşünürseniz sadece gözlem alanınızı tanımlayıp ta kayıt girebileceksiniz. Daha sonra bu nokta yöneticilerce haritaya eklenecektir.

Şu anda noktaların belirlenmesi dışında tüm hazırlıklar tamam. Sizden ricalarımız:

-Gözlem sayfası ve haritalandırma ile ilgili görüşlerinizi bildirmeniz;

-Bu sayfaya girerek deneyimlerinizi, hataları veya karşılaştığınız sorunları bize iletmeniz;

-İlinizde veya bildiğinize inandığınız yörelerdeki popüler gözlem noktalarını bu forum aracılığıyla veya cilibit@gmail.com adresine iletmeniz (Mümkünse yaklaşık koordinatlarını vermeniz veya Google earth’te işaretlemeniz tercih sebebidir).

Herkese şimdiden teşekkürler..

Yönetim kurulu

asfur asfur 20.10.2008 20:44:00

Elinize sağlık,

girilecek kayıtlarda yanlış tanı olasılıklarını değerlendirme konusunda düşünce varmı? Sonuçta aynı durum Kuşbank ta da var. Orda bazı kontrol mekanizmaları fazla işkevsel olmasa da var. Burdaki durum ne olacak aklıma geldi :)

riyatg riyatg 20.10.2008 22:20:00

Bi ekleme daha:

-Gözlem alanınız işaretli değilse lütfen ayrıntılı olarak yazmayı unutmayın ("Tuz gölü" yerine "Tuz gölü-Gölyazı civarı" gibi) ;

-Mümkünse, ileriki yıllarda büyük yararı olacağına inandığımız "alan fotoğrafları"na öncelik tanımanız yararlı olacaktır.

kursatt kursatt 20.10.2008 22:47:00

siftah benden :)

asfur asfur 20.10.2008 23:29:00

girdileri onaylayınca hata verebiliyor; örneğin ilk girişte süreye 1 saat dedim çıkmadı. güncelleyip 1 saat dedim yine olmadı :)

serhattigrel serhattigrel 21.10.2008 01:57:00

- çok acı ama kod yanlış giririlince tüm gözlem siliniyor.

- tüm gözlemi silmek istersem imkan olmalı.

- misafir gözlemciler yan yana yazılırkar aralarında , virgül olmalı.

- gözlemler sayfasına doğrudan gidiş için gözlemler yazısı aktive edilmeli..

- gözleme bakmak için girilince en üstte tek sıra oarak ,gözlem alanı ve gözlemci ve tarih ve süre olmalı, altında misafir gözlemciler, onun altında ufak başlıkla üye olmayan gözlemciler.

- gözlem ile ilgili soru ve mesaj amacı ile yorum imkanı koyduk, yorumlarda gözlem sahibine mail üretilmekte.

Benim kabaca gördüklerim de bunlar, yarın düzeltiriz ,sizden de karşılaştığınız sorunları bekliyoruz.

furtun furtun 21.10.2008 02:55:00

Serkan, Serhat emeklerinize sağlık, harika gelişme..

Aldığım notlar :

1.Gözlem sayfasında iken kullanıcı adı ve parola girilip oturum açmak isteyince sayfa hata veriyor.

2.Soldaki Gözlemler linki ve eski içerik ne olacak ?

3. Gözlemler de tanım bekleyenler gibi bir onay bölümüne gitmeli (mi) ?

4. Yeni gözlem alanı direkt olarak google haritada işaretlenebilirse daha iyi olmaz mı? Böyle bir kod bende var isterseniz üzerinde çalışabiliriz.

rousettus rousettus 21.10.2008 03:01:00

tür sayısı (23) olsa da dünkü gözlemlerimi girebildim. site zaten harikaydı; daha da bir harika oldu. elinize sağlık Riyat bey. emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

ömer ömer 21.10.2008 10:47:00

Riyat bey selamlar

Elinize sağlık uğraştığınıza değmiş .Diğer detaylara geçmeden bir önerim var.Kuş listelerinin türlere göre yapılması iyi olmuş Karabataklar deyince hepsini girebiliyorsun yanlız bunlar harf sırası ile dizildiği için kargadan sonra karabatak diye karışmış .Kitaptakine uygun bir gruplandırma yapıp su kuşları - yırtıcılar -kıyı kuşları gibi bu ana gruplar altında kitaptaki sıra ile yine şu andaki şekli ile gruplarda olsalar daha pratik olacağını düşününüyorum.

litoriachloris litoriachloris 21.10.2008 11:59:00

Ben de bir gözlem girdim. Gayet sorunsuz çalışıyor ama diğer gözlemleri nasıl buluyorum ;) Mesela bugün yapılan gözlemleri görmek istesem. Ya da hatayda bugüne kadar yapılmış gözlemlerde görülen türler nelerdir gibi. Gözlemlere girince farklı anlamda gözlemler çıkıyor. Gözlem girişi de direk giriş yapmak üzere çalışıyor ;)

pufidika pufidika 21.10.2008 12:40:00

ömer abiye katılıyorum .

hamisami hamisami 21.10.2008 13:49:00

Ben de Ömer abiye katılıyorum.

Bu faydalı köşeyi hazırlamakta emeği geçen herkesi kutlarım.

tzeybek tzeybek 21.10.2008 15:15:00

Bende deneme için bir kayıt girdim ama silme yapamıyorum..Onaya tabi silme işlemide olmalı diye düşünüyorum..Güzel bir düşünce ve uygulama destekliyorum..

Selamlar..

atmacamana atmacamana 21.10.2008 15:23:00

Sevgili Riyat,

Çok teşekkürler emeği geçenlere. Bende internet sorunumu çözer çözmez bir deneme yaptım cumartesi çalışması ile ilgili olarak . Dilerim tüm bu emekler her geçen gün artan heyecanımızı ve sayımızı daha da zenginleştirir. Doğrusu kuşbankta bu işi başaramamıştım. Buradaki ilk denemem başarılı olursa artık gözlem pusulası yanımda dolaşmam gerekecek bu hafta boyunca. Herkese sevgilerimle.

asfur asfur 21.10.2008 15:46:00

Ömer beyin önerisi son derece önem taşıyor bence de..

Önerilere devam:

-Sorgulama konusuna da değinilmeli.. Tür, alan veya tarih sorgulama seçeneklerini yapmak ne derece iş yükü yapar bilmiyorum ama hangi tür nerde ne zaman görülmüş diye bakasım gelebilir :)

örn: Kulu gölünde ne gözlemişler yanısıra dağ cılıbıtını nerde gözlemişler diye bakmak gibi..

ayrıca zaman zaman aklıma takılan konu; üyeler aracılığı ile oluşturulan, gerek fotoğraflar gerek bilgiler ve ayrıca yeni planlanan kayıtlar ile oluşacak devasa veritabanı.. gelecekteki durumu ne olur bu sitenin, şimdiki plan anonim bilgi kaynağı oluşturarak herhangi bir çıkar olmaksızın insanlara sunulması; ilerde fotokritik gibi misyon değişimi olurmu ki acaba gibi düşünceler falan filan..

emreka emreka 21.10.2008 19:20:00

kafa yoran herkesin aklına sağlık.

acaba site bizden foto yüklerken de gözlem girerken girilecek bilgileri istese (zorunlu olmadan) ve otomatik olarak bu bilgileri gözlem kısmında gözlem olarak da kayda geçse nasıl olur?...

serhattigrel serhattigrel 21.10.2008 19:33:00

Sıralama için,

Riyat ,senin gönderdiğin listeyi sana geri gönderiyorum, kontrol et , tamamdır dersen yarın sıralamayı değiştirelim.(senin sıralaman doğruymuş, biz sırayı değişmişiz.)

Arama motoru,

Bir taslak yaptık,önce bilgi girişi kısmımı bitirelim, tüm sorunlar bitsin , sonra databese kullanımına sıra gelsin. Haftaya yapalım .

Sitenin geleceği,

Şu anda bana dua etmekten başka çareniz yok, ama dernek olma , tüzel kişilik kazanma yönünde bazı çalışmalar var. Sitede üyeler yavaş yavaş yükü üzerimden almaya başladılar, site kuruluş amacından ödün vermemeli.

Furtun için,

programda hatalar var buldukça düzeltiyoruz, bu tür bulgularınız önemli.

Soldaki gözlemler linkine yeni isim bulmalıyız öneri bekliyoruz.

Bir onay mekenizması kurulabilir, töneticilerin şu anda gözleme girip değiştirmr hakkı var.

google nokta girme konusunu tartıştık , her gözleme ayrı nokta olamıyor, aynı alanda birden fazla nokta oluşmaması için tek yerden yönetilen giriş sistemini seçtik.

Barbar Barbar 21.10.2008 21:11:00

Merhaba,

Öncelikle emeği geçenlerin eline sağlık.

İlk önce genel bir giriş yapmak isterim: Öğle yemeğinde vakitsizlik derdi nedeniyle kuşa istediği zamanı ayıramayan eski kuşculardan arkadaşım Gökhan ile konuşurken kendisinden son günlerde sıkça duyduğum bir yorumu tekrar duydum. Özetle artık kuş kayıtlarının ortada görünmediğini, bunun alanların durumunu merak edenlerin durumunu iyice zorlaştırdığını ve de bu işe gönül vermeye başlayan yeni arkadaşlara motivasyon sağlayacak br ortamın yaratılamadığından yakındı.

Dedikleri tabii ki doğru. Durum şudur ki, eskiden toygar isimli email grubunda daha sonra kusbank versiyon 1 de paylaştığımız gözlemler zamanla azalmaya başladı. Bunda kusbank in yenilenme sürecinin uzun sürmesinin veya sonunda ortaya çıkan ürünün benimsenmemesinin etkiliolduğunu iddia edebilsek de bu genel sonucu değiştirmiyor. Eskiden her hafta Mogan da ne görüldüğünü bilen bizler artık bıldırcın kılavuzu veya buğdaycıl yoksa gölden haber alamıyoruz.

Belki bu interaktif görünümlü ortam yeni bir ışık yakar da eski heyecan dalgası yeniden yaratılmış olur. Bu noktada emek veren herkese selam etmek boynumuzun borcu....

Oneri ve kaygılarım diger kısımda....

Barbar Barbar 21.10.2008 21:20:00

Kısım 2: Önerilerim

1) Tür sayfalarında çoğu kez atıl durumda "duran" bir alan var ki burasi harita.

Serkan kızacak ama; "Girilen kayıtları bu haritaya işleyebilirsek (kayıttaki tüm türlerin hesabındaki haritaya ilgili şehri eklersek) hem tür sayfası gerçekten dolar hem de sorumlularin yükü hafifler":)))))

2) Veri çekme operasyonları sonraya bırakılmış ama yazma fırsatım varken ekleyeyim: Tüm kayıtlar tıklandığında karşıma haritaa çıkmasını haritaları çok seven biri olmama rağmen yadırgadım. Karşıma "Türe" ,"Zamana" ve "Mekana" ve bunların kombinasyonuna göre arama yapabileceğim kutuların ya da alanların cıkmasını beklerdim. Harita bence öncelikle birden fazla alanı belirlerken kullanilabilecek bir kısım olmalı. Mesela gecen gün girdiğim örnek "Kazan Girişi Yılan Kartalı " içerikli kayda bu harita sistemiyle ulaşmak pek kolay olmayacaktır.

Slmlr

Barbar Barbar 21.10.2008 21:40:00

Kısım 3: Kaygılarım

1) Hassas türler: Belli türlerin hassas ve bilgi paylaşımından zarar görebilecek nitelikte olduğunu biliyoruz. Bunlar avlanma riski taşıyan ve ticari değer taşıyan türler. Bu türlere ait kayıtların bazılarının paylaşılmaması veyahut gösterilmemesi, bazılarının da sadece kısıtlı bir zümreyle paylaşılması şart.

2) Genel türler: "Bu kısım aslında oldukça kaygan bir zemine sahip".

Aynen fotolarda olduğu gibi aslında paylaştığımız kayıtlarda da bir Copyright durumu var. Yani kaydı atanın kaydın kullanımı konusunda "söz söyleme hakkı" mahfuz. Ancak pratikteki sistemlerin buna yeterince saygı gösterdiği söylenemez. Aslında bu ilk bakışta salt hak ve özgürlük kapsamında bir sorunmuş gibi görünse de kaynağa inilebilirlik ve soruşturulabilirlik vasıflarına sahip olması gereken kayıtların anonimleşmesi ileride belli sorunlar yaratabilir. Ama buradaki asıl sorun bugün atılan bir kaydın yarın kim tarafından nasıl ve ne amaçla kullanılacğından emin olunamaması noktasında. Açıkçası ayrıntılı kayıtların kimlerle hangi koşullarda nasıl paylaşılacağının belirlenmesinin elzem olduğunu düşünüyorum. Ne de olsa burada yazılan herşey basit bir Google aramasıyla ortaya çıkıyor.

3) NEREDE BU ALAN FOTOLARI ALANI? Korsan bir giriş gibi oldu ama unutulmamalı ki bizim bu gözlemleri, kayıtları vs. yi yapmamizdaki temel etken gidilen alanlar. Bu alanları tanımadan, tanıtmadan veya izlemeden bu sistemi kurmamız bence eksik kalan bir çalışmadan ileri gitmeyecektir...

Slmlr

Sil

riyatg riyatg 21.10.2008 22:27:00

Herkese tekrar merhaba,

Gözlem sayfasındaki haritada varsayılan gözlem noktalarının saptanmasında uzun süre kafa yorduktan sonra şöyle bir formül bulduk:

Doğa derneğinin şu ana kadar saptamış olduğu önemli kuş alanlarını direkt olarak; bunların dışında da il ve ilçe merkezlerini nokta olarak saptadık. Niyetimiz, Türkiyedeki her km.ye birer gözlem noktası konamayacağına göre gözlem giren şahsın, gözlem noktasına yakın bir nokta bulabilmesi; bu nokta nisbeten gerçek noktadan uzaksa bunu gözlemin açıklama bölümünde ayrıntılı olarak anlatması.

Yani örn: Şebinkarahisar ilçesi civarında gözlem yapan arkadaş, haritada bu ilçenin haritadaki okunu işaretleyip açıklamasında "ilçenin 5km kuzeydoğusundaki .... köyü civarı" gibi bir ibare ekleyebilecektir.

Lütfen bu konudaki önerileriniz aktarınız. Selamlar

serhattigrel serhattigrel 23.10.2008 01:52:00

Barbaros,

1 nolu önerine katılmamak elde değil, Serkandan söz alsak yeter, pek kolay değil, anacak haritada göç, sürekli gibi çoğumuzun karar veremiyeceği sekmeleri kaldırıp oraya düzen getiremedik . yapılamlı.

2 nolu önerin, arama için haftaya diye karar aldık, bu hafta kayıt girişi otursun .Gözlemler ve Arama tasarlanırken gözlem sayfasındaki harita ikinci plana düşecek.İçin rahat olsun.

1 nolu kaygın, Bilgi girişinde kısıtlama yapabilir, o türleri farklı renkle koyup tıklamayın diyebiliriz.yani kayıt tutmayız. Veya arama motorlarında yetki seviyesi filitresi koyarız , .Standart üye ve misafir izleyemez.

2 nolu kaygın , bence fotoğrafta bile siteye konulan fotoğraf halkın malı olmalıdır buradaki bilgi herkese açık , fotoğraf kullanmak isteyenin sadece yönetimden izin alacağı bir sistem hayal ediyorum . (bunun için tüm üyelerin oluru şarttır)

Gözlem de aynı olmalı,

Çözüm olarak, çok basit fazla detay vermeyen herkese açık bir arama sistemi ye yöneticilere ayrı apor imkanı..

3 nolu kaygın ,Alan fotoğrafı gözlemle giriliyor ( kaygını tam anlayamadım) ,data var ise her türlü sunulabilir.

serhattigrel serhattigrel 23.10.2008 02:25:00

Ahmet Karataş a,

Riyat zaten aldı sazı eline başladı gözlem noktalarını oluşturmaya.

Tamada sizin önerdiğiniz şekilde. Çok tesçilli, bilindik , korunan yerlerde nokta atışı. Digerlerinde ilçe merkezine konmuş bir nokta.

Ben kuşlar konusunun sizin kadar içinde değilim, ama binanızı ben yapıyorum, sizlerin fikirleri olmadan sizin labarotuvarı şekilendiremem.

Ancak bilgi saklayarak ta çok uzağa gidilemiyor, verici olmaktan çok korkmayalım, varsın 5 kişi bunu hazır bulup işinde yanlış kullansın, 5 avcı da 5 kuş vursun. ama 5000 kişide aradığı bilgilere kavusun.

Zaten sizin Niğde kitabınıza bu yüzden vurgunum.

Süzgeç konusunda bir şey henüz yapmadık Riyat duy sesimizi, kim olacak gözlem süzgeçleri,...

mukadder mukadder 23.10.2008 18:03:00

Merhaba,

Öncelikle herkesin eline sağlık. Benim de bir önerim var.

Görülen türler kısmında: Gözlenen faklı tür adedi ve Gözlenen toplam tür adedi yazmakta.

Bunun yerine birincisi için: Gözlenen toplam tür adedi, ikincisi için de: Gözlenen toplam kuş adedi, denilse belki daha mı doğru olur?

Bana göre, gözlenen toplam tür ededi yanlış tanım ifade etmekte..

zor zor 23.10.2008 21:29:00

Günde sekiz saat kuş gözlemi yapan biri olarak,çok sevindim,hayırlı olsun diyorum...

İLKerKAN İLKerKAN 24.10.2008 00:19:00

Az önce son eklediğim 31 Ocak 2007 tarihli kuş gözlem kaydımı şu an göremiyorum. Sistemde bir sorun mu var?

Mystere Mystere 24.10.2008 00:48:00

Ben hala kaydı yapılan gözlemlerin nereden okunacağını çözemedim :)

grikuzgun grikuzgun 24.10.2008 14:31:00

gozlem kavraminin eklenmesine cok sevindim. bu calismalarimizda bir butunluk olusturuyor.

hemen bir kayit atip denedim. su an icin ilk tesbitim sanirim tarih girmeden de kayit girilebiliyor, uyari konulabilir.

fotografini cektigim kusun kaydinin da otomatik bir sekilde girildigi gunu iple cekiyorum :)

KANDIZLIK KANDIZLIK 25.10.2008 03:11:00

Gözlem Sayfası konusunda :

Elinize sağlık böyle yararlı bir bölüm açtığınız için, kolay gelsin dileklerimle ...

Aklıma takılan bazı düşüncelerim var bu konu hakkında:

1_ Burdaki kuş gözlem kayıt sayfası tamamen bağımsız mı olacak, /kuşbank/ kayıtlarıyla bağlantısı olmayacak mıdır ?

2_ Trakus a uye olmamış olan bir kuş gözlemcisi, Biyolog, araştırmacı vb. , buradaki bilgilerden nasıl haberdar olacak ? /Herkesin trakus a üye olma zorunluluğu veya trakus sitesinden haberdar olma zorunluluğu yoktur/ diyenler çıkabilir ...

3_ Kuşbank için zaman zaman okuduğumuz: düzgün kayıt girilmemesi, yanlış türlerin yanlış mevsimde girilmesi, kuş gözlemcilerinin yeterli oranda arazi çalışmaları yapmayıp uygun miktarda kayıt girmemesi veya oraya kayıt olmayı başaramayanların ya da kayıt yaparken aksiliklerin olması mı, böyle Trakus ta bir gözlem sayfası zorunluluğunu ortaya çıkardı, sebepler hala net bir şekilde açık değil gibi geldi bana.

4_ Kuşbank bildiğim kadarıyla birdlife.org tarafından desteklense de /kurumsal/ bir merkez ve ülkede herkesin aklına gelen veya sorulduğunda kişilerin yönlendirildiği bir kayıt sitesi. Acaba ilerde; gedizkuşları, toygar, sarıasma, vb . gibi (isimler örnek olarak verilmiştir, yanlış anlaşılmasın) başka kuş gözlem siteleri de kuş sayım ve kayıtları yapmaya kalkarsa ve ülkemizde kayıt dağınıklığı ortaya çıkmaz mi ?

5_ Buraya kayıt yapanların aynı anda kuşbank a da girerek aynı tür ve miktar kayıtlarını yapması gerekir mi ? Bence gerekir, eğer burdaki sayfa kuşbank ile direkt bağlantılı değilse.

6_ Trakus a yerleştirilen galerideki veya fotoforumdaki kuş fotolarının otomatik olarak gözlem sayfasına aktarılmasıyla ilgili istekler gözüme çarptı. Hepimizin bildiği gibi arazi gezileri, dağ tepe kuş kovalamak, kamuflajda veya çadırda saatlerce beklemek, ıslanmak_terlemek vb. gibi zahmetlere katlanan arkadaşlarımız, o günün tür_sayı ve toplamını trakustaki gözlem sayfasına, saatleriyle ve diğer gözlemcileriyle ve güne ait özel yorumlarıyla birlikte girmenin daha zevkli olduğunu düşünüyorlardır.

Aslında işin temeli; hangi bölümde girilse bile, yeterli zamanı ayırmak ve yeterli ilgiyi göstermek. Bunlar olmazsa, kuşbanktaki akla gelen kayıt problemleri burada da yaşanacaktır.

Yine, Barbaros Bey in halkalama merkezlerindeki kayıtlar ve raporlara ulaşma konusundaki ve Istanbul göç kayıtlarıyla ilgili irdelemelerini de, baştan beri sıraladığım konunun genel çerçevesi ile bağlantılı olduğunu düşünerek bahsetmeden geçemeyeceğim.

Tekrar elinize sağlık, sevgi ve selamlarımla.

asfur asfur 25.10.2008 15:55:00

Kuşbank ile Trakuş birbirinden farklı platformlar; bu siteye uğramayan gözlemciler gibi Kuşbanka veri girmeyen gözlemciler ve fotoğrafçılar da var. Hepsini toplamak mümkün değil. Kuşbank, Doğa Derneği ve Birdlife aracılığıyla işlevini sürdürüyor.

Kayıtlar dağılacak olabilir ama özellikle yeni veya nadir türleri değerlendirecek komite kurulmadıktan sonra denetim bana göre olanaksız..

Ben şahsen Hatay kayıtlarımızı Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu nun düzenli olarak yayınlayacağı kuş gözlem raporları ile duyuracağım; o nedenle her iki sitenin gözlem sayfalarına veri girmeyi düşünmüyorum.

Kürşat a Not: kimse kimseyi bir yere zorlamıyor, isteyen istediği yere veri girebiliyor zaten; bu koşullarda trakuşun sağlam temelli olması için herşeyin kuşbanka "olmaması" gerekliliği de yok. İkisi ne rakip site ne de birinin varlığı diğeri için tehdit..

Barbar Barbar 26.10.2008 18:36:00

Merhaba,

Oncelikle sunu vurgulamamız gerekiyor, trakuş kusbank vesair birbirinin alternatifi veya rakibi değil. Trakus interaktif özellikleriye insanların çektikleri kuşları sergileyebileceği, onlar hakkındaki mevcut bilgileri alabileceği bir ortam. Kusbank ise yıllardır birşekilde insanların kuş verilerini depoladığı ve gerektiğinde bunları çektiği bir alan.

Biz bu alanları bağdaştırmaya niyetli değilsek, bunlar arasında bir ayrım yapma noktasına sürüklenirsek yanlış yaparız; zira ikisi de bize lazım. Trakusta girilen kayıtların bir kopyasının bir şekilde kusbank a da kopyalanması gerekir kanımca. ORtada bir sürü veri kaynağının olması kimseye yaramaz. Bu trakuşun kusbanka calışması onun boyundurugu altına girmesi anlamına da gelmiyor, sonuc olarak adi gecen veritabanı tum trakusculara da acik. Benim düsüncem trakusun kusbank a kayıt yollamayan, oranin ortamini, kullanici arayuzunu vs sevmedigi icin kayitlarini yonlendirmeyen kisilere verilerini paylasmak istediginde yardimci olacak bir ortam sağlaması yonunde...

Serhat Bey in mesajina geri donecek olursam;

1) Fotolarin girişindeki goc ureme vs. bilgilerinin girildiği alan bence pek işlevini yerine getirebilen bir durumda değil. Üreme goc gibi kavramlar zamansal birer parametre ve foto cekim tarihi bir fikir verebilir. Cinsiyet bilgisi haric digerleri bence kaldirilabilir.

2)Gözlemle fotonun durumu farkli. Ornek olarak foto boyutu dusuk oldugundan profesyonel olarak kullanim pek mumkun degil. Ama ayni sey kayitlar icin gecerli degil.

Bence en saglikli yontem zarar gorebilecek kayitlarin buyuk alanlara indirgenmesi, yani Ankara da rapor edilmiş 5000 kaşıkgaga, Ankara nin X golunde goruldüğü belirtilen 5000 Kasikgagaya gore daha az zarar verici olacaktir.

Slmlr

Barbar Barbar 26.10.2008 19:25:00

Serhat Bey ek olarak,

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=8818

nolu foto Alan fotolari konusunda yazdiklarimi anlamaniza yardimci olacaktir.

Slmlr

serhattigrel serhattigrel 26.10.2008 23:29:00

Sitenin amacı ülkemizde doğal ortamda yaşayan kuş türleri hakkında anonim olarak bilgi toplamak ve bu bilgilerin paylaşılmasıdır. Bu cümle sitemizde Amaç kısmının ilk cümlesidir.

Açılmakta olan Gözlemler bölümümüz amacımıza uygundur, Biz şu an 677 üyeli bir sivil toplum örgütüyüz, ve amacımız doğrultusunda bilgileri toplamaya paylaşmaya devam ediyoruz.

Gözlem bilgisi girişi bir kuş sitesi için belkide ilk kurulması gereken alandır.

Ancak, ülkemizde kuş gözlemci sayısının azlığı ve Kuşbankın varlığı bizi bu bölümü açmaktan bu güne kadar alıkoydu.

Ancak, sitenin her geçen gün kuş fotoğrafı konusunda üyelerine sunduğu imkanları artırırken gözlemciler için bir şey yapamaması heppimizi rahatsız eder oldu.

Gözlem bölümünün açılmasının ana nedeni budur.

Yeni birşeye başlayınca mutlaka eksiklerimiz oluyor , önemli olan bunları farkına vardıkça düzeltmek. Mesela tehlike sınırına gelmiş türlerin gizlenmesi için sistem yaptık bile, Listede türleri tıklamak kaldı.

Bu türler gözlem sayfası ve raporlarda görünmeyecek. Kimler görecek, konuşup belirleyeceğiz..

Gözlemleri topluma nekedar kapatıp açacağımıza da yine bizler karar vereceğiz.

Barbar Barbar 27.10.2008 07:29:00

Serhat Bey,

Tam olarak istediğim şey kus fotosu gibi alan fotosunun da eklenebilmesi. Bunun türle hiç bir bağlantısı olmayacak, isteyen Ereğli sazlığı nasıl bir yermiş diye sorarsa arayıp bu fotoya ulaşabilecek.

tzeybek tzeybek 28.10.2008 07:45:00

Benim bütün bunlara ek önerimde hemen hemen tüm arkadaşlarda gps cihazı var bu alanların iz ve noktalarınıda paylaşabiliriz..

kursatt kursatt 29.10.2008 13:04:00

yayınlanan gözlem mail olarak isteyenlere gelmeli bence. daha kolay takip açısından.

aysem54 aysem54 30.10.2008 17:18:00

çoook harika olmuş....

elinize kolunuza sağlık

saygılarımla

sirnakli73 sirnakli73 1.11.2008 16:02:00

öncelikle bu sitenin yapımında ve yayında emeği geçen herkese teşükkür etmek istiyorum ben yyu biyoloji böl öğrenciyim şırnak uluderede ikametgah etmekteyim bende bu aleme katılmak, çalışmak ve başarılı olmak istiyorum ama kendimi hem bilgi hem çalışma yönünden yeterli bulmuyorum şimdilik bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa çok sevinirim bende bu çevrenin kuşlarını tanıtmak bu bölgeden de insanların haberdar olmasını istiyorum... SAYGILARIMLA

CEMİL SADULLAHOĞLU...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT