TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Görsellik

SOGUKPINAR SOGUKPINAR 15.01.2016 23:09:00
Sitenin yaklaşık 1 yıllık çömez üyesi olsam da, sık sık siteyi takip eden birisi olarak 2016 Trakus Kongre Kararlarını incelediğimde son aylarda sitede paylaşılan fotoğrafların görsellik alanında kalitesinde düşüş olması konusunda herhangi bir karar alınmadığını ya da konuşulmadığını anladım.
Trakusa girdiğimde acaba hangi türün , hangi güzel anı çekilmiş diye beklerken bir de bakıyorum ana sayfada yayınlanan 21 fotoğrafdan beğeni hakkımı kime kullanacağım fotoğraf bile göremiyorum...2-3 ay evvel 21 fotoğrafın neredeyse tamamı görsellikte hayranlık uyandırırken şimdilerde paylaşılan fotoğrafların bir çoğuna baktığımda acaba diyorum çöp kutusuna gidecek fotoğrafların bir kısmı buraya nasıl gelmiş diye acaemice kendi kendime yorum yapıyorum...Keşke , yeni bir dizayn kararları yerine , küstürülen ,gönülleri kırılan o USTA ve emektar TRAKUSÇULAR hakkında da bir karar alınabilseydi...Keşke ...

MuratC MuratC 16.01.2016 13:40:00

Vedat bey, Kalitenin düşmesi konusuna ben şahsen pek katılmıyorum. Ara sıra iyilerin yanında kötülerde olacaktır, hatta bunların oranı gün geldiğince fazlada olabilir. Fotogaleride her daim mükemmele yakın kareler yüklencek diye bir zorunluluğumuz yok. Fotograf yüklemek isteyen üyelerimizide fotografların çok kötü diye ayırıştıramayız. Ayrıca sistemimizde FotoGaleri fotograf kalitesini değerlendirip seçim yapacak bir kadroda yoktur. Kaldıki bu aşamada daha öncedende buna benzer talepler olmasına rağmen böyle bir uygulamaya geçilmesi düşünülmemektedir. Sebebi ise bellidir, böyle bir uygulamayla yüzlerce üyeye ve arkadaşımıza neden onun değilde şunun fotografı seçildi diye hergün açıklamalar yapmaya ve tartışmalara girmeye ne halimiz var nede vaktimiz. Böyle bir seçimin çok daha fazla küsmelere ve sürtüşmelere neden olacağı çok açıktır. Seneler itibarı ile genel fotograf kalitesine bakıldığında çıtanın çok yükseldiğide tartışmasız bir gerçektir. Bunu türlerin ilk ve son fotograflarına bakarak net bir şekilde görebilirisiniz. Küstürülen ve gönülleri kırılan USTA fotografçılara gelince kimseye bir ayrıcalık veya özel bir uygulama yapılmamıştır. Kurallarımız belli ve açıktır. İhlal edenlere sadece kısa süreli uzaklaştırma cezaları verilmiştir. Siteden ayrılmayan bu üyelerimizin hesabları süreleri dolunca açılacaktır. Ancak sahtekarlık yapmayı bir marifet sayıp bunu alışkanlık haline getirenlerin ve sonrasında başka mecralarda Trakus ve yöneticileri hakkında hakaret ve kötü söylemlerde bulunanların affı veya siteye dönüşü kesinlikle mümkün olmayacaktır.

Gulsah26 Gulsah26 16.01.2016 15:39:00

Ne kadar çirkince bir düşünce.

MuratC MuratC 16.01.2016 15:53:00

Çirkince olan düşünce hangişi? bir açıklama yaparsanız sevinirim

nhtbzk nhtbzk 16.01.2016 16:15:00

Sitenin amacı ülkemizde doğal ortamda yaşayan kuş türleri hakkında anonim olarak bilgi toplanması, toplanan bilgilerin paylaşılması ve doğa sevgisinin gelişmesine katkı sağlanmasıdır. Gf ve beğeni ise daha iyi fotoğraf çekmeyi teşvik ve eğlence amaçlıdır. Beğenmezsiniz olur Vedat Bey...kimse size neden beğenmediniz demez. Ama emeğe hakaret ederseniz ayıp olur. O sizin çöp dediğiniz ilk başlayanlar için önemli bir adım olduğu gibi site için de önemli bir kayıttır. Selamlar, saygılar.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 16.01.2016 16:22:00

Gülşah hanım biz çirkice diyemedik.. Burada fotoğraf yükleyen üyelerimiz mümkün olduğunca en iyi fotoğraflarını yüklemeye çalışıyor.. Çöp kutusu tabirini kabul etmek mümkün değil... neyse zaman herşeyin ilacıdır.. Saygılar

Cengaver53 Cengaver53 16.01.2016 17:13:00

Ben emeğe saygı diyorum.O insanların fotoğraflarına çöp demeye hakkınız yok.O insanlarda bütçeleri el verdiğince donanımlarını ve deneyimlerini güçlendirerek daha iyi fotoğraflara imza atacaklardır.Kimsenin hevesini kıracak çalışmalara girmeye gerek yok.Fotoğrafçılık doğuştan öğrenilmiyor.Beğenmezsiniz,bakmazsınız olur biter.

Gulsah26 Gulsah26 16.01.2016 17:15:00

SOGUKPINAR isimli üyenin yazdıkları.

SOGUKPINAR SOGUKPINAR 16.01.2016 18:20:00

Sayın Gülşah26 , sizin yazdıklarınız da sizin ağzınızla konuşunca çok çirkin ...Varsa bir eleştiriniz yazarsınız .Bakın sayın Murat Bey,Nihat Bey,Yavuz Bey ve Yunus Bey eleştirilerime güzelce cevap yazmışlar.Onlar sizin gibi çirkin bir dil kullanmamışlar...Sağlıcakla kalın...

mademiral mademiral 16.01.2016 19:31:00

Herkese iyi akşamlar diyerek yazıma başlamak istiyorum. Tartışmada dikkatimi çeken bir şey var. O da yanlış anlamalar, anlaşılmalar... Yazısından anlayabildiğim kadarıyla Vedat Bey kimsenin fotoğraflarını çöp olarak nitelendirmiyor. Ben Vedat Bey'in cümlesini "fotoğraf çekenler beğenmeyerek çöpe atacakları fotoğrafları artık sitede yayınlayabiliyorlar" şeklinde anladım. Benim de beğenmeyerek bilgisayarımın çöp kutusuna gönderdiğim yüzlerce fotoğrafım var. Her hafta yüzlerce yeni fotoğraf çekiyorum. Bunları tamamını yayınlama-saklama şansım yok. Tabii ki eleyeceğim. Sanırım hemen herkes de aynı şeyi yapıyordur. Beğeni kavramına gelince... bu tamamen subjektif (öznel) bir durum. Sanatta kesin doğrular olamaz diye düşünüyorum. Kişiye göre değişebilir. Diğer yanlış anlama ise Gülşah Hanım'ın mesajı ile ilgiliydi. Açıkcası ben de mesajı ilk kez okuduğumda Gülşah Hanım'ın Murat Bey'in mesajına yanıt niteliğinde bir cümle yazdığını sandım. Ancak daha sonra böyle olmadığı anlaşıldı. Mesajı açıkca yazmak çok önemli. Burada dikkat edilmesi gereken bir başka konu da tabii ki "üslup". Atalarımız "mazruf kadar zarf da önemlidir" demişler. En iyi dileklerimle.

cihaner62 cihaner62 16.01.2016 19:54:00

Eleştiri yapan arkadaşlar aylara göre yükleme sayısı ve kaliteli fotoğraflarda değişkenlik olduğunu dikkate alsın. 5-10 kişi ayrıldı diye site etkilenmez. Yeni arkadaşlarda kendini geliştiriyor. Benim küçük bir önerim cep telefonu veya tabletten bakılarak çok kalitesiz fotoğrafların harika denilerek beğenilmesi. Hele ustalarda bu hataya düşünce biraz garip oluyor. Kötü fotoğraflarada kırmadan yorum yapılmalı. SON DAKİKA OYLARI ayrı bir ayıbımız. Bu kadar.:))

SOGUKPINAR SOGUKPINAR 16.01.2016 20:23:00

Sayın Mehmet Ali Demiral Bey, izahat için çok teşekkür ederim.Duygularıma tercüman oldunuz.Samsun'dan selam ve saygılar.

SOGUKPINAR SOGUKPINAR 16.01.2016 20:25:00

Sayın Cihaner Bey teşekkürler .Samsun'dan selam ve saygılar.

ersoymatras ersoymatras 16.01.2016 22:18:00

Sizi tebrik ederim Syn yöneticim.

ersoymatras ersoymatras 16.01.2016 22:19:00

Tebrikler syn yöneticim.

ersoymatras ersoymatras 16.01.2016 22:21:00

Açık ve net...

arslan236 arslan236 17.01.2016 00:09:00

Harkesin beğenisi çok farklı olabiliyor. öyle ki bence sitedeki fotoğraf kalitesi neredeyse hiç olmadığı kadar yükselmiş durumda. bu yüzden fotoğraf bile ekleyemiyorum :)

fanus fanus 17.01.2016 02:05:00

Sn. Sogukpinar'in goruslerine uzulerek katiliyorum. Sorun fg ye yuklenen fotograf kalitesinin dusuklugu degil, gf olmayi hak edecek karelerin o gun yuklenenlere oraninin gittikce azalmasi sanki. Bunu bir surediz gozlemlemekteyim. Kusup gidenler de degil konu elbette. Kurallar acik, herkesin kendi tasarrufudur burada bulunmak. Nacizane onerim, belki bu ise yeni yeni gonul veren dostlarin ilerlemelerine, kendilerinin gelistirmelerine yardimci olmak gerektigidir. Yonetim bu amaca yonelik bir plan olusturmalidir. Yeni baslayanin hizli ilerlemesine katki saglayacak yontemleri tartismalidir belki.. Yeni baslayan icin en buyuk hata, citasini yukseltmeye ihtiyac duymamasi diye dusunuyorum. Bazi uyelere "cirkince" gelebilir ama iyi cektiginizi dusundugunuz bir karenin Trakus'ta mutlaka daha iyisi vardir. Yeter ki arastirin, iyi fotograflari bulun, isleyin, sansiniz varsa varsa hikayesini okuyun dusuncesindeyim..

nukkus nukkus 18.01.2016 09:22:00

Tartışmaya katılmadan kalite konusunda birhatırlatma yapmak istedim. Yeni üye olduğumda türlerimi yükleyebileceğim sayfanın farkında değildim.Fotoğraf yüklerken en güzellerini galeriye diğerlerini türler sayfasına eklemekten yanayım. Galeriye yüklenen bazı fotoğraflar çok silik, karanlık... hatta bazen kuş net değil. Bunların üyenin tür sayfasına daha uygun olacağını düşünüyorum. Güzellik göreceli tabii ama fotoğraf kalitesi göreceli değil. Selam ve sevgilerimle.

mademiral mademiral 18.01.2016 10:06:00

Nükhet Hanım size katılıyorum, fotoğraf kalitesini belirleyen önemli kriterlerden biri ışık. Eğer Trakuş bir fotoğrafçılık sitesiyse, ki bence öyle değil daha fazlası, sorunu çözmek çok daha kolay. Ancak örneğin şu anda sayfada görünen Turgut Ege (Tureg) Bey'in fotoğrafı doğal yaşam için nadir bulunan, önemli bir anı belgeliyor. Bu ve benzeri fotoğraflar neden FG'de yayınlanmasın yada neden beğeni almasın? Tür ekle ve FG seçeneklerinin amacının siteye fotoğraf yüklemeye yeni başlayanlar tarafından tam olarak anlaşılamadığına ben de katılıyorum. Sizin gibi ben de bir kaç fotoğraf yükledikten sonra bu durumun farkına vardım. Belki konuyla ve benzer diğer konularla ilgili bilgilendirme yapmak yararlı olabilir. En iyi dileklerimle.

faruq488 faruq488 21.01.2016 13:48:00

Çok enteresan bir muhabbet olmuş gerçekten... :) şöyle bir analize kafa yorulduğunda... Sayın Mehmet Ali DEMİRAL'ın yatıştırmaya yönelik güzel yorumu hoşuma gitti :)... Orta yolu tutar türden... :) "Vedat bey kötü sözle sarf ettiniz, çirkinleştiniz" demek yerine Sayın Murat bey'in üslubu da CUK oturmuş... :) Gülşah hanım biraz duygusal yaklaşmış sanırım... :) sonuçta söz konusu görüşe katılmadığını bir şekilde belirtmek istemiş ama farklı şekilden... Evet Vedat bey biraz sert olmuş sanırım, muhtemelen kötü niyetle demediğinize inanıyorum... Ki güzel görmek isteyen güzel düşünür... Güzel düşünen de neticesinde güzel hisleri kalbinde barındırır... Böyle olduğunuzu düşünmekteyim... Sadece ifadeler biraz ağır kaçmış galiba diyelim. Kalite konusunda yeni başlayanların: Başlangıç, Gelişme ve Olgunluk dönemleri olduğunu düşünmekte lazım... Çekilenin sadece foto olduğunu düşünmek yerine söz konusu canlının esas olduğu fikri göz ardı edilmemeli. Sonuçta iyi veya kötü bir şekilde nazariyelerle çok bariz şekilde ayrılıyor. Bu yüzden sayın yönetimin BEĞEN butonu uygulaması hoş... Her ne kadar bazen insanlar üşenip ona bile tıklamaktan uzak dursalar da bu uygulama sonucu kişi sunduğu çalışmasının daha güzel olması gerektiğini anlıyor. Yani birisinin sen kötü fotoğraf yükledin bu yüzden de silinmeli, kaldırılmalı demesine gerek te kalmıyor. Sonuçta beğeni ve yorumların adeti kişiyi bunu düşünmeye sevk ediyor. Bazı istisnai durumlar dışında... Ve yine Murat bey'in dediği gibi "Küstürülen ve gönülleri kırılan USTA fotografçılara gelince kimseye bir ayrıcalık veya özel bir uygulama yapılmamıştır." ifadesi durumu tüm hatlarıyla cevaplar nitelikte... Daha fazla söz söylemeye gerek bırakmıyor. Düşüncedir sonuçta katılan olacağı gibi katılmayan da olur... Konuyu okuyunca yazmak geldi içimden :) kusuruma bakmamanızı naçizane rica ediyorum. :) Selam ve sevgilerimi sunuyorum...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT