Kuş Gözlem Turları ; Turizm Acentalarına ve Turistik Otellere yönelik olmak üzere ...
KANDIZLIK 27.10.2008 17:48:00
iyi akşamlar herkese,
Bu forum konusunu açmaya iten sebep, bugünkü toygar ve yelkovanda gelen sayın Serhan Oksay ın mesajı. Dalaman_sarıgerme kuş türleri için bir otelin Ar-ge Departmanı sorumlusu Yasemin Usta hanımın isteğini belirtiyor. Ben çok ilginç ve bir o kadar da yararlı buldum ve siz kuşçuların :) ülkemizde hakikaten güzel çalışmalar yaptığınızın ve artık birçok kesimde bu ciddi çalışmalarınızın duyulmaya başlandığının bir göstergesi olarak varsaydım. Kuşlarla ilgili gözlem yapanlar, sayım ve bilimsel araştırma yapanlar, kitap yazanlar, yıllık verileri dökümante edenler, medyada uğraşlarınızı anlatanlar, dijital arenada mesai mefhumu olmadan özveriyle çalışanlar (trakus.org) ve sayılarını çoğaltabileceğiniz bütün kişi ve kurumları tebrik etmemiz gerekiyor.
Aklıma gelen önerileri sıralamak istiyorum, siz tecrübeli arkadaşlarım yanlışlarımı düzeltecek veya eksikliklerimi tamamlayacaktır umarım .
_ Mesela turistik otellerin çokca olduğu bazı bölgeleri örnekleyerek başlayacağım:Izmir bölgesi, Kuşadası bölgesi, Muğla bölgesi, Antalya (Manavgat), Alanya bölgesi, Orta Anadolu, Güney Anadolu, Doğu Anadolu vb. gibi, sizlerin daha önceden klasifiye edilmiş harita, alan, kuş türleri, turistik açıdan yeniden bölgesel olarak mesela yarım A4 boyutunda broşürler yapılmalı mı, içine o bölgenin kuş türlerini, bilgilerini, fotograflarını koymalı mı ? Broşürlere mesela 2_3 farklı lisanla türleri tanıtmalı mı ?
_ Turistler ülkemize gelip gidecekler, unutacaklar, broşürler atılıp gidecek denebilir. Bilemiyorum onların içlerinde ülkelerinde yetkili görevlerde olup ta, mesela daha sonraki yıllarda kuşlarla ilgili sizlere ve turizm firmalarına talep olabilir mi .
_Yine bu broşürlerin basımında belki de Turizm Bakanlığı nın ilgili bölümünden takviye de alınabilir, ya da günlük Kuş Gözlem turu esnasında cüzi bir miktar karşılığı da turistlere satılabilir.
_Mesela Kuşadası ndaki 10 adet büyük otelle anlaşma yapıldı, haftanın belli günleri otellere göre planlandı, belki de daha fazla talep olacak ve oradaki yöreyi ve türleri bilen kuş gözlemcisi (Kuş Tur Operatörü :) arkadaşımız yanına takviye gözlemci istemek durumunda kalacaktır.
_Bildiğim kadarıyla Trakus.org ticari amaç gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu, buna benzer düzenlemeleri araştırıp organize etme planları yapar mı bilmiyorum.
_Biraz hikaye tadında yazdım düşüncelerimi, kusurlarım varsa affola.
Eğer bu konuda araştırma yapılması hepiniz tarafından uygun görülürse, turistik otel sezonu başlamadan hazırlıklar, resmi ve tüzel kontaktlar, yayın ve broşürler, bölgesel işbölümleri, fiziki ekipmanlar, vb. gibi çalışmalara şimdiden başlamak gerekecektir.
_Ayrıca memeliler, bitkiler, kelebekler ve diğer konulardaki tecrübeli Biyolog arkadaşlarımızın da günlük gözlem turları, bu plan çerçevesine katılmalıdır.
Herkese sevgiler, selamlar ...
Not: Forumda arama yaptım, ilgili olabilecek 1226 kayıt olduğunu gördüm, direkt konuyu bulamayınca yeni forum başlığı açmak zorunda kaldım.