TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Manipülasyon / Fotoğraf ?

furtun furtun 1.11.2008 11:05:00
Manipülasyon.. Sitemize yüklenen fotoğraflarda "manipülasyon yoktur" seçeneği olmasını öneriyorum. Tabi bunun için manipülasyon kriterlerini belirlememiz gerekir.
Kriterler konusundaki önerilerimizi burada paylaşarak karar verebiliriz.

Ayrıca fotoğraf boyutları, crop miktarı da baskı için seçim yapmakta önemli bir etken.
Fotoğraflarınızın açıklama kısmına aşağıdaki linkteki örnek gibi birkaç bilgi girmek zor olmamalı

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=10517

Bu forum sonucunu beklemeden fotoğraflarımızın altına ton, keskinlik, gren giderme dışında yaptığımız manipülasyonlar konusunda izleyiciyi bilgilendirerek de işe başlayabiliriz.

Herkese Selamlar

shooter shooter 10.11.2008 22:14:00

Adaş Trakuş III kampında bunu konutuk ve yazılması gereği konusunda düşünce netleştirdik. Ama hala arkadaşlarımız bu özeni göstermiyorlar maalesef... Ben bu konuda daha detaylı bir çekim bilgisi taraftarıyım. Çünkü daha öğreneceğimiz çok şey var...

Bakınız...http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=11035

kursatt kursatt 9.11.2008 21:03:00

çoğunluğun raw çektiği bir ortamda , raw editörlerle yapılan işlemler maniplasyon değil, dijital karanlık odadır bence. 800 mm de bile crop ihtiyacı duyuyorum düzenleme amaçlı. renklerle yapılan fazla oynamalar ( sıcaklığın doğal tonların abartılı üzerine çıkması ) netsizlik fazla ise yapılan gereksiz keskinleştirme , fazla krop vb. fotoya zarar veriyor. bunun da fotoyu çeken de farkındadır büyük ihtimalle. manüplasyon bana göre kuşun yanına başka bir türü kesip yapıştırmak veya fon başka kuş başka yerde çekilip birleştirilmesi gibi işlemlerdir.

ihsan ihsan 3.11.2008 13:57:00

"Fotoğraf çekilmez yapılır." sözü fotoğrafın aslında manipülasyon olduğunu özetler. Karanlık odada yapılan kısmı az veya fazla pozlamalar manipülasyon değil midir? Benim fikrim olmayan bu görüşe ben de katılıyorum. FIAP, National Geographic ve başka saygın kuruluşlar herhangi bir ekleme çıkarma yapmadan, fotoğrafın özüne zarar vermeyen manipülasyonları ve kısmi kadrajları kabul ediyorlar. (Sanırım Magnum ajansı tam kadraj sunuyor)... Yani karanlık oda teknikleri dijital karanlık odamıza (PS) taşımak ve abartmamak kaydıyla yapılan manipülasyonun trakus a yakışacağını düşünüyorum.

capaci capaci 3.11.2008 08:54:00

merhaba,

maniplasyonla dijital işlemeyi ayırmak gerekir sanırım öncelikle.

- kadrajın köşesine giren küçük bir dal parçasını silmek midir?

- güvercinin pençesine gökdoğan eklemek midir :)

- FIAP Doüa Fotoğrafı tanımında şöyle diyor :"Orijinal görüntüye yapılacak her türlü müdahale ve değişiklik, hataların hafif bir rötuşu ile sınırlı olup, orijinal görüntünün içeriğini değiştirmemelidir. "

kesme, renk, kontrast ayarları benim her fotoğrafımda yaptığım standart işlemler. fotoğrafı siteye yüklerken boyutunu küçültüyoruz; iş baskı almaya geldiğinde burada sorun çıkıyor Ömer abinin çok haklı olarak belirttiği gibi. bu nedenle fotoğrafın "resize" öncesi kaç piksel olduğu yazılması çok yararlı olur.

sevgiyle...

serhattigrel serhattigrel 1.11.2008 23:13:00

Ben her fotoğrafımı mutlaka netlik ve renk doygunluğu bazende aydınlık ve kontrast olarak elden geçiriyorum. Anladım ki bu serbest serbest. Bunu yapanın bildiride bulunması gerekmiyor.

Ben yanlız mavi tonların değeri ile oynasam bu maniplasyona sizce girermi.

(seçmeden, kesmeden, sadece renk skalasında, bir renk ile oynamak)

hakan68 hakan68 1.11.2008 14:16:00

Güzel fikir abi.En azından boyutlar önemli bence de.Bundan sonra ben de yazmaya dikkat edeceğim.

furtun furtun 1.11.2008 11:08:00

Manipülasyon / Fotoğraf ?

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT