İsteyen her kes demeyelim de atmacacılık kursuna katılarak ya Usta Atmacacı Sertifikası ya da Aday Atmacacı Sertifikası alanlar diyelim. Aday atmacacı mevzusu şu aslında DKMP açtığı eğitimlere katılıyorlar, sonrasında 2 yıl, en son duyduğum öyleydi, şimdi aynı mı bilmiyorum bu iki yıl süresince bir usta atmacacı yanında ve referansı ile usta atmacacı olunuyor. Aday yada çırak atmacacı atmaca yakalayamaz, bulunduramaz ve bakamaz, anca usta bir atmaca yanında yukarıda dediğim gibi bir nevi staj görür ve neticesinde bu hakkı kazanır. Usta olanlar ise sezonda en fazla 2 atmaca tutabiliyorlar. Sezon sonu zaten salıyorlar. Ancak adam oldu ki atmacayı uzun süreli bakacak, işte bu taktirde en fazla 1 atmaca bakmaya müsade ediliyor. Şeklinde biliyorum. Genelde Doğu Karadeniz için geçerli bir uygulama... Eleştiren de ola biliyor, hoş karşılayan da... Fakat bölge halkının çok eski bir geleneği ki asırlara dayanıyor. Bu arada dişisi eğitilmekte, erkeklerini pek tercih etmiyorlar. Bir de süs için bakanını pek görmedim diyeyim, bıldırcın, keklik gibi hayvanları avlarken kullanıyorlar. Aynı gelenek körfez arapların da vardı. Doğanlar ve atmacaların onlardaki değerleri de öyle para ile falan ölçülür gibi değildi. En son BAE'de Dubayili bir arkadaşı ziyaret ettiğim de çölde daha önce görmediğim türde bir atmaca ırkı ile av yapanları görmüştüm. Hala nedir neydi bilmediğim o yırtıcıyı merak ediyorum... Fakat karadeniz de durum çok daha başka, adamlar tutkunu olmuş, aşık olmuşlar diyeyim. Atmacayı çocukları gibi sayıyorlar, şöyle meşhur bir latifesi var; adamın evinde çocuğu acıkmış yumurta ister, adam gidip yumurta alıp atmacaya yedirirmiş... :) artık gerisini siz anlayın... Durum böyle... Selamlar... :)