TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Türler ve yaşam alanları uyumsuzluğu

Alkım Alkım 23.02.2016 09:40:00
Merhaba arkadaşlar/abiler. Bir konu hakkında fikrinizi almak istiyorum.
Site içerisinde, Gözlem yapılan kuş türünün yaşam alanlarında uyumsuzluklar olduğunu düşünüyorum ya da site yapısını ben çözemedim.
Örneğin;
Büyük karasırtlı martıya ait toplam 79 resim mevcut ve herbirine tek tek baktığımda Çekim alanı = İstanbul görülmekte.
Ama Türün detaylı bilgisi butonuna tıklayıp açılan sayfadaki Yaşam alanlarını gösteren Türkiye haritasında, Marmara + Ege + Akdeniz ve Karadenizin yarısında işaretlendiğini görüyorum.
Halbuki ben işaretli alanlarda bu kuş türünün sadece fotoğraf ile gözlemlendiğini anlıyorum/dum.
Girilen gözlem kayıtlarında, ili seçtiğimizde sadece o ilde bu türün görüldüğünü düşünmekteydim.
Merak ettiğim husus, Yaşam alanları site yönetimi tarafından mı işaretlenmekte.
Bu sorudaki amacım; Büyük karasırtlı martı geçen ay ilk defa fotoğraflandığını okumuştum.
Yaşam alanlarını gösteren haritadan dolayı Bulunduğum şehirde de gözlemlendiğini zannedip, belki bende çekebilirim düşüncesine kapıldım. Fakat resimleri incelediğimde tüm resimlerin İstanbul olduğunu görüyorum.
Umarım karışık olmamıştır. Şimdiden teşekkürlerimi iletirim.

Tsingy Tsingy 23.02.2016 23:35:00

Haritada Yeşil olan illeri benim yazdıklarım ve İzmir ve İstanbulu işaretlerseniz doğru dağılım haritası olacaktır. Selamlar.

wolfkenan wolfkenan 23.02.2016 23:07:00

Mutlu bey harita güncellemesinde batı illeri komple yeşil gibi sadece yazdığınız iller ve ebirde bakıp yeniden düzenlemeli mi yoksa sizinkileri ilave mi edeyim,teşekkürler...

Tsingy Tsingy 23.02.2016 22:42:00

Kerem Bey merhaba, Tür sayfa sorumlusu türün sayfasındaki haritaya türün görüldüğü alanları yeşil olarak işaretleyebiliyor. Bunun amacı ise trakuşta olmayan, kuşbank, BOT gibi kaynaklarda olan kayıtlarıda değerlendirerek türün yayılımının en uygun şekilde yansıtan haritayı ortaya çıkarmak. Diğer türlü sadece trakuş kayıtlarını haritaya yansıtılırsa, türün dağılımın çok az bir bölümü haritada var olur. Tür bazında bakarsak, Büyük Kara Sırtlı Martı için böyle bir dağılım haritası işaretlemek pek doğru değil, çünkü BKSM kayıtları genellikle düşük sayılarda noktasal kayıtlar. Bu tarz noktasal kayıtlarıda trskuştaki türün sayfasındaki haritada belirtmek sistemsel olarak mümkün değil, il olarak işaretlemek gerekiyor. Kayıtlara gelincede Trakuşta belki sadece İstanbul kaydı olabilir ama geçmiş kayıtlara bakarsak; Manyas Gölü, Bursa - Gemlik, Keban barajı - Elazığ, Göksu Deltası - Mersin, Kızılırmak Deltası - Samsun, Tuzla Gölü - Adana, Hirfanlı Barajı - Kırşehir gibi alanlarda kayıtları mevcut. Haritada bu illerde yeşil olarak gözükmesi sanırım daha uygun.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT