Birtan hocam, optik performansı tc den çok önüne takılan lens belirler. Düşük diyaframlı prime lensler en iyi sonucu verir. Örneğin 200 f/2, 300 f/2.8, 400 f/2.8 gibi.. Hatta 70-200 f/2.8 lens dahi oldukça başarılıdır. f/4 tele-prime lensler ise genellikle tc 1.4 ile başarılıdır. Ancak, aşırı krop altında orijinal lens keskinliğinde olsun istiyorsanız diyaframı 1 stop kısmanız gerekir. Yani 700mm f/8 olarak kullanılmalı. Kontrast kaybı ise oldukça minimum, öyle ki çoğu zaman farkedilmiyor. Ben gerçi Nikon 500mm f/4 tc-14 için yazıyorum ancak Canon içinde benzerlik olacaktır. Diyafram f/8 de krop bir bodyi zorlar. Dolayısı ile full format bir body ile tc-14 mantıklı. Ancak krop format bir kamera ile hiç tc kullanmasanız daha iyi olur diye düşünüyorum. Özellikle duran poz çekecekseniz ve düşük perde hızlarında iyi stabilizasyonum var diyorsanız, o zaman yine kullanılabilir. Yoksa aksiyon için krop body ile hiç önermem. Eski versiyon yeni versiyonun keskinlik ile farkı olacağını hiç sanmıyorum. Nikon da yeni tc-14e ile eskisi arasında 500mm f/4 ile hiç bir fark yok. Canon içinde benzerdir diye düşünüyorum. Yavuz abi de kullanan biri olarak zaten söylemiş. İki gün önce aynı konuyu Mansurov sitesine başlık yaptı (what is a teleconverter ?). Ben de yorum yazarak katılmıştım, aynı görüşlerimi orada da yazdım. tc ler hakkında geniş bir bilgilendirme yazısı yazmış, daha sonra da birçok yorum var. Faydalı olacaktır. İngilizce okuyabilirseniz linki aşağıda: https://photographylife.com/what-is-a-teleconverter