TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Mevcut ve yeni yapılacak site için öneriler

msaltik msaltik 13.04.2016 09:16:00
Serhat Abi Trakuş un 10. yılı için yeni site sözü vermişti. Ben de zaman içinde gördüğüm bazı durumları not almıştım. Çok daha birikmeden paylaşayım dedim. Bir gözden geçirdim, birşeyler ilave ettim.

1- İl sayfalarında “Balık Kartalı” 3 farklı şekilde görülüyor.

2- Ak Kuyruksallayan gibi bazı kuşların isimleri yanlış yazılmış, düzeltilmeli.

3- Kuşlara ait sayfada haritada işaretlemeleri ile girilmiş kayıtlar uyuşmuyor.

4- Site mobil cihazlarla tam uyumlu olmalı.

5- Pratik gözlem girişi ve fotoğraf yükleme imkanı tanımalı.

6- Kuşlara ait anasayfada hangi ayda ne kadar kayıt olduğu görülebiliyor. Ancak hangi ilden ne kadar kayıt geldiği bilgisi görülemiyor. Sitede bu bilgi var ama ulaşmak çok zahmetli. Türkiye haritası üzerinde gelen kayıtlar direk gösterilebilir, yada Mouse imleci gezdirildiğinde sayı gösterilebilir.

7- Tür tanımlama oyunu yada yarışması yapılabilir. Çocuklar yada yeni başlayanlar için iyi olacağını düşünüyorum. Tam anlamıyla Türminatör

8- Gözlem konusunda da sıralama yapılabilir.

9- FullHD fotoğraflarda kalite şartı getirilmeli. Belge niteliği taşıdığı düşünülen fotoğraflar diğer bölümlerden yüklenebilir. Net olmayan fotoğrafların FullHD olarak yüklenmesi doğru değil.

10- FullHD fotoğraf yüklemede 1920x1080 zorunluluğu kaldırılsın. En azından dikey kadraj yüklenebilmeli.

11- Bugüne kadar birçok ustanın kuşları ayırt etmek amacıyla hazırladığı karşıllaştırmalı çalışmalar oldu. Bunlar ya kuşun/kuşların sayfalarında yer alsın. Yada “Kuş forum” bölümüne taşınsın.

12- Her ay fotoğraf yükleme ile ilgili, bulunulan zaman dilimine uygun bir etkinlik düzenlenebilir. Bunu Trakel çok güzel yapıyor.

13- Üyeler arasında mesajlaşma sistemi geliştirilmeli. Gönderilen mesajların ulaşmadığından bahsediliyor.

14- Sitede görünen “Sohbet odası” bölümü çalışmıyor. Hayata geçirilebilir.

15- Tanım yapmış yöneticileri ve yaptıkları tanımları yeniden görebilelim.

16- “Tanıma uygun değil" tarzından tanım alamayan kuşları, bu bölümlere yönlendiren yöneticiler, nedenini de belirtirlerse daha iyi olur

17- Bazı üyeler rumuzlarını değiştirememekten şikayetçi idi, bu seçenek getirilebilir.

18- Yine yüklenen fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla bazı kullanıcıların fotoğraflarına yorum yada beğeni yapılmaması talebi oluyor. Fotoğraf yükleme aşamasında bu seçenek kullanıcıya verilebilir.

19- Sitemizden bir şekilde ilişikleri kesilmiş üyelerin fotoğrafları arşivde görünmektedir. Ancak fotoğrafı tıkladığımızda “ilgili fotoğraf silinmiştir” uyarısı almaktayız. Bu durum düzeltilmeli.

20- Yapılacak olan kamp gibi etkinlikler için bir tablo ve form girişi yapılmalı. Mevcut uygulama kopyala yapıştır şeklinde kullanıldığı için hatalara neden olmaktadır.

21- Bazı kuşlarımızın grup sayfalarındaki fotoğrafları “Görseli hazırlanıyor” şeklinde. Bunlar da tamamlanabilir.

Sizlerin de katkısı olacaktır mutlaka. Konunun dağılmaması ve tartışmaya dönüşmemesi için madde madde görüş belirtilmesini rica ediyorum.

turhan98 turhan98 1.05.2016 22:55:00

Aynen belirttiğiniz gibi. Bekliyoruz inşallah olur...

msaltik msaltik 1.05.2016 21:27:00

14ncü maddede yazmıştık aslında...

mademiral mademiral 1.05.2016 21:26:00

Çok güzel bir fikir.

turhan98 turhan98 1.05.2016 20:17:00

Sitenin sağ üst kısmına çevrimiçi üyeler diye birşey eklenebilir. Çevrimiçi üyelerle sohbet odası gibi platformlarda konuşabilmek ve kuşlar hakkında sohbet ortamı sağlanabilir.

mademiral mademiral 24.04.2016 14:11:00

Tur sayfalarinda kuslar icin ses linki eklenmis. Hatirladigim kadariyla daha once bu ozellik yoktu.Cok guzel olmus. Artik arazideyken sesini duydugum ancak kendisini goremedigim kuslari daha kolay belirleyebiliyorum. Dun bu ozelligi ilk kez kamisbulbulu icin kullandim ve gozleme ekledim. Trakus ekibine tesekkur ederim.

myaman myaman 23.04.2016 00:16:00

Bilgisayardan bakınca gorememiştim ama nokia telefondan bakınca gördüm.sorun bendeymiş

rockisland rockisland 22.04.2016 23:33:00

Mustafa bey merhaba,
Tür sayfasındaki o grafik sembolüne tıklarsanız aylara göre kayıt sayıları animasyonlu olarak gösteriliyor.
Ancak Android üzerinde çalışmıyor.

myaman myaman 22.04.2016 20:19:00

aklıma gelenleri yazdım :) amaç sitenin dahada güzelleşmesi için

msaltik msaltik 22.04.2016 19:41:00

Mustafa Bey, amma doluymuşsun :))))))))

myaman myaman 22.04.2016 18:43:00

56-tür sayfalarında sol üst köşede kuşun fotosu var.onun hemen altında aylık kayıt grafiği yazıyor.az önce baştankaralardan 5 farklı kuşa baktım.hiçbirinde kayıt gözükmüyor.hepside boş görünüyor.girilen kayıtlar bu kısımda görükmüyor anlaşılan

myaman myaman 22.04.2016 18:40:00

55- az önce bişey farkettim.siteye eklenen videolar ilgili kuşun sayfasında görünmüyor.ibibik videosu eklenmiş en son.ibibiğin sayfasına baktıgım zaman bu video o türün sayfasında görükmüyor.videolar eklendiği zaman ilgili türün sayfasınada linki verilmesi gerekir bence. http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl17@d&tur=İbibik http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=trakusVideo&id=244&tag=ibibik

myaman myaman 22.04.2016 17:32:00

23- bu madde düzenlenmiş.artık HD fotolardada ileri geri tuşu var

myaman myaman 22.04.2016 17:26:00

51-günün üyesi kısmı var ama yeni üye olanlar kısmı yok.yeni üyeleri teşvik amaçlı bir bölümde olabilir.en çok gelişme gösteren üye gibi.hep zirvede yer alanlar değil,üyeliği 1 yılı doldurmayanlar arasında en çok gözlem giren,tür çeken kişiler içinde teşvik edici bir sayfa olmalı.NBA Allstar maçlarından önce en iyi çaylaklar sahneye cıkıyo mesela :) 52-üyelerin fotoları bence çok küçük.fotoların boyutları büyütülebilir.birde üyelerin kendi fotolarını koyması zorunlu hale getirilebilir. 53-konuştugunuz kişi sizden büyükmü küçükmü,erkekmi kadınmı bunu bilemiyorsunuz.nikine tıkladıgınız zaman ismi görünüyor ama bence hem isim hemde takma isim aynı anda görülebilir. 54-uyelerin doğum tarihi kısmınıda görebilmeliyiz.gün ve ay olarak değil sadece dogum yılını..bizden büyükmü küçükmü bilmiyoruz.saygılı bi hitap açısından bence önemli.

myaman myaman 22.04.2016 17:19:00

Maddeli şekilde yazayım o zaman acemiler kısmını :) 45- yeni üye olanlara yonelik bir sayfa açılıp,siteye nasıl üye olunacağı,foto galeriye,tür ekleye,foto foruma foto eklerken nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatılabilir 46-yine acemiler için girişte sıkıntı yaşanıyorsa,hangi tarayıcı kullanması gerektiği söylenebilir.adblock kullanıyorsa trakus için devreden cıkar denmesi gerektiği hatırlatılabilir.bu konuda birçok kişi sorun yaşamıştı. 47-birbirine çok benzeyen türler sayfası yapılıp,mesela çıvgın ile söğüt bülbülü arasındaki farklar daha önce eklenen fotolar kullanılarak izah edilebilir.çizim tekniği ile anlatılanla sahada çektiğimiz kuş aynı olmayabilir.üreme döneminde farklı olabiliyorlar mesela. 48-fotoları küçültürken hangi programla yapılıyo bu anlatılabilir.paintle şöyle,ps ile şöyle gibisinden.. 49-exif bilgileri görükmüyo diye son günlerde bi konu var.mesela bununda ilerde yaşanmaması için bunuda nasıl yapılacagını anlatılabilir 50- bildigim kadarıyla sıkça sorulanlar sayfası yok.yukarda yazdıklarımdan birçoğu sıkça sorulanlar sayfasında anlatılabilir mesela

myaman myaman 22.04.2016 17:06:00

Madde olarak yazmaya devam ediyim o zaman :) bugün aklıma bikaç öneri daha geldi. 38-daha önce yazılmış olabilir hatırlayamadım ama hangi şehirde hangi türler gözlemlenmiş bu görülebiliyormu ? haritadan şehir ismine tıkladıgımız zaman açılan sayfada şehrin ismi ve altında görülen türler yazılabilir.görülen türlerin karşısına G(gözlem),TE(tür ekle) FG(fotogaleri) şeklinde ibare konulup nasıl bir gözlemde görüldüğü belirtilebilir.ankaraya gideceğimiz zaman tıkladıgımızda o şehirde hangi türleri hangi zaman diliminde göreceğimizi bilebiliriz 39-hangi şehirde kaç üye olduğu,aktif olup olmadıkları istatistik olarak verilebilirmi mesela ? 40- sitede bulunan kişilerin hangi ekipmanları kullandıgıda bilgi olarak verilebilir bence.ekipman almak isteyen kişiler kullanılan cihazlara bakıp karar verebilir mesela en çok tercih edilen ekipmanları 41- şehirlerde görülen tür sayıları verilebilir.en çok tür görülen şehir ankara.en az tür görülen şehir istanbul gibi :)))) Alihan abiye bu maddede selamlarımı yolluyorum :))) 42-en çok gözlem girilen veya en az girilen iller sıralaması yapılabilir. 43- gözlemlerde en çok görülen tür listeside olabilir :) 44-türminatör oldugu gibi gözleminatörde olabilir :)))) en çok gözlem giren kişi listesi bence iyi olur.daha önceki bir konuşmada artık gözleme ağırlık verilse daha iyi olur,kaliteli foto konusunda sıkıntı yok herkes iyi foto çekiyo denmişti.bu anlamda her ay en çok gözlem girene ekstra puanda verilebilir :))

rockisland rockisland 22.04.2016 12:05:00

Murat bey ben de aklıma gelen bir kaç noktayı yazayım. Burada dursun,

34- Forum, Fotoforum bölümlerinde ilk konuyu siz açarsanız, yazılan mesajlardan e-posta yoluyla haberiniz oluyor. Ancak siz herhangi bir konuya mesaj, cevap yada soru sorarsanız, her siteye girişte o konuyu bulup sürekli takip etmeniz gerekiyor. Bir süre sonra bu sıkıcı hale geliyor. Önerim o konuya mesaj yazan yada en azından bir kişinin yazdığı mesajı alıntı yaparak mesaj yazan kişiye e-posta ile bildirim yapılması. Şu anda Gözlemler bölümü tam da bu şekilde çalışıyor.

35- Fotogaleri arama kriterlerine tarih de eklenmeli, ancak yüklenme tarihi değil, çekim tarihi.
Mesela Kayseri -> Mayıs -> 2014 gibi bir arama yapılamıyor.

36- Foruma da fotoğraf yükleyerek mesaj yazabilelim. Genelde harici sitelere yükleyip link veriliyor. Ama bir süre geçince o linkler çalışmıyor. Fotoforumda bu özellik iyi olmuş.

37- Ufak da olsa, aylık yada yıllık bir aidat olmasını isterdim. Üye sayısı ve yüklenen fotoğraflar her gün daha da çoğalıyor. Depolama alanı sıkıntısı yaşanabilir. Bu iş ücretsiz olarak bir noktaya kadar gidebilir. Aidat, Teknik Altyapı için destek sağlar.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Bir anda gaza gelip yazmışım :) uyarı için teşekkürler, böyle daha iyi oldu.

Selamlar

msaltik msaltik 22.04.2016 11:49:00

katılıyorum. ama keşke maddeli şekilde yazsaydınız. sonradan üzerinde konuşmak gerekirse xx numaralı öneri diye daha rahat bulurduk... o şekilde düzeltmeniz mümkün mü.

myaman myaman 16.04.2016 20:14:00

34- bence olması gereken en önemli şeyi yazmayı unutmuşuz :))) geçen sene üye olduğum zaman birçok zorluk yaşadım.firefox ve chrome ile üyelik başvurusu yaptım.üyelik onaylandı dedi ama giriş yapamadım haftalarca.sonra öğrendimki sorun tarayıcıdan kaynaklanıyor.siteye girildiği zamanda haberler kısmındaki slaytlar görükmüyordu.bence bu yüzden sitedeki en büyük eksiklik bu.siteye yeni üye olanlara özel,sayfanın görünen bir kısmında '' Yeni Başlayanlara Özel '' gibi bir isimle bir sayfa açılır.nasıl üye olunacağı,üye olurken yukarda anlattığım olaylardaki gibi hangi tarayıcı kullanmayı,firefox chrome gibi tarayıcılarda adblock gibi proramları trakus için kapatılması gerektiği yoksa siteye giriş ve sayfalardaki flashları görmede sıkıntı olusturacagı anlatılmalı..foto eklerken nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatılmalı.hangi programlar kullanılarak fotonun boyutunun 400kb gibi oranlara getirileceği anlatılmalı..foto galeri ile tür ekle arasındaki fark anlatılmalı.ben tür ekleden ekleyip neden fotolarım anasayfada cıkmıyor herkesinki gibi diye mail yazmak zorunda kalmıştım :) acemiler için ayrıca ayrım yapmakta zorlanılan türleri,görsel olarak karşılaştırılmalı olarak anlatılırsa foto foruma eklenen foto sayısıda azalabilir..bence sitedeki en büyük eksiklik bu.yeni başlayanlara yonelik bir sayfa açılmalı.üyelik kaydından,siteye girişe kadar birçok alanda acemilerin yaşadığı sıkıntıları anlatan bir sayfa mutlaka olmalı..

msaltik msaltik 16.04.2016 08:47:00

her link o sistemle tıklanabilir hale gelmiyor. DEdiğiniz olayı biliyorum ve o şekilde yüklüyorum ama dediğim gibi tüm link tiplerinde geçerli olmuyor... Ayrıca binlerce forum sitesi var. en az onların mantığı uygulanabilir...

buteorufinus buteorufinus 16.04.2016 08:39:00

"Bağlantı (Link)" ekleme sırasında, yapıştırılan "Bağlantı" sonunda "boşluk" bırakılması gerekiyor. Yapıştırdığımız "Bağlantı"nın son karakterinin arkasından "Boşluk Tuşu(Space Bar)"na basıldığında "Bağlantı"nın devamına herhangi bir ek gelmemiş oluyor. Biz ise genelde, "Bağlantı"nın son karakterinin arkasından "Giriş (Enter)" tuşuna basıyoruz, sistem bunu bir karakter olarak görüyor, "Bağlantı" bambaşka bir şeye dönüştüğü için açılamıyor... Bunun için sistem içerisinde başka bir şey yapılabilir mi? Ben bilmem, yazılımcılar bilir... :)

msaltik msaltik 15.04.2016 11:30:00

teşekkürler. aslında ilk maddenizi benim 4. maddemde belirtmiştim. ikinci maddeniz ise şöyle. İlk yükleme esnasında sadece il seçerseniz yükleme yapılıyor. Ancak yükleme yapıldıktan sonra değişiklik yapmak isterseniz Ülke seçimini zorunlu kılıyor.. Üçe de çok katılamıyorum. Mesela bnm D7100 ile çekilmiş 6000x4000 olarak, yani tam kare bir Küçük Mukallit fotoğrafım var. Ve kuşu kesmeden tamamiyle yükleme şansım yok bu durumda. Oran kısıtlaması getirilerek önümüzü çok da açmış olmuyoruz sanki...

sezmez sezmez 15.04.2016 11:15:00

Merhaba ; Benim de nacizane birkaç önerim olacak, * Fotoğraf yüklerken hiçbir yerde Adobe Flash eklentisini çalıştırmayı zorunlu kılacak herhangi bir bölüm kullanılmamalı, bu farklı araçlar ve işletim sistemleri üzerinden hem foroğraf yükleme hem de eklenti yüzünden bu sırada oluşabilecek problemleri giderme açısından faydalı olacaktır. * Fotoğraf yüklerken il bilgisi seçildiğinde Ülke bilgisi otomatik getirilebilir. Boşu boşuna seçim yapmak zorunda kalmayız ve farklı bilgisayar ve işletim sistemleri üzerinden yükleme yaparken sorun çıkmaz. Örneğin; bazı seçimler Ipad üzerinden yapılamıyor. * Full HD zorunluluğunun kaldırılmasından ziyade tüm foroğraflar için oransal bir zorunluluk getirilebilir. Böylece çözünürlüük için alt ve üst sınırlar belirlenerek oransal olarak düzgün croplanmış fotoğraflar görebiliriz. Çözünürlükler farklı olabilir ama croplarken oran sabit olacağı için herkesin kafasına göre oranlayıp crop yaparak yüklediği foroğraflardan dolayı olan karmaşanın önüne geçilir. O zaman fotoğrafların kalitesi daha net anlaşılabilir diye düşünüyorum. Örneğin ; 16:9 oranında bir foroğrafı cropladığınızda çözünürlük de zaten 1920x1080'in katları şeklinde olacaktır. Bu hem daha düşük çözünürlüklere hem de daha yüksek çözünürlüklere gidildikçe oran aynı kalacağından çok daha verimli olacakdır. Çok radikal bir değişiklik gibi görülse de bir düzen oluşturmak için süreci iyileştirebilir diye düşünüyorum.

msaltik msaltik 15.04.2016 08:09:00

30- Forum bölümünde şu an yazdığımız yazılara da fotoğraf ekleyebilelim. 31- Mesajlara da "beğen" tuşu eklenebilir... " artı 1" yaptığımız durumları hatırlayın... 32- Sitenin herhangi bir bölümünde link paylaşmak istediğimzide sorun yaşıyoruz. Bazı link tipleri açılabilirken bazıları açılamıyor. 33- 31. maddede yazmış olsam da her ihtimale yine de sitede simgeleri kullanabilelim... Örnek yine "artı 1" olayı :)) .

turhan98 turhan98 14.04.2016 20:26:00

Bence beğeni olayı tamamen kalkmalı. Çünkü eskisi gibi sıcaklık vermiyo insanlara. Beğen geç gibi bir olay var. Yorumlardan alınan düşünceler, tavsiyeler ve duygular daha önemli bana göre. Fotoğraf ın altına "Elinize sağlık" "Güzel tür tebrikler" gibi anlam yüklü kelimeler görmek daha iyi gibi. Büyüklerimin affına sığınarak böyle bir öneri ortaya attım. Kısacası beğeni kalkmalı.....

myaman myaman 14.04.2016 20:13:00

bende üşengeç oldugumuz için otomatik görükse daha iyiolur diyorum :) bi foto 80 begeni almıs 20 yorum almış.beğeni hakkı sınırlı ama yorum hakkı sınırlı değil.beğeni sayısının yorumdan fazla olmasının sebebi ne olabilir ? :)

msaltik msaltik 14.04.2016 19:37:00

Evet 6. maddede onu kastetmiştim. Mevcutta, Taşbülbülü'nü incelemek isterseniz örneğin Kayseri'de görüldüğü bilgisi haritadan hemen görülebiliyor. Ancak Taşbülbül'ünün en rahat gözlemlenebildiği il hangisidir? Hangi ilden ne kadar çekildiğini tek tek bakmak çok zahmetli ama Mevcut yeşile boyanmış renkte o ildeki sayısı da belirtilirse saniyeler içinde bilgiye ulaşılabilir. Bunu söylerken şunu da unutmayalım, bir ildeki fotoğraf sayısının çok olması o ilde en çok görüldüğü anlamına da gelmeyebilir... .

nukkus nukkus 14.04.2016 18:20:00

Teknik konuları ilgili birime bildiriniz denmiş, bu birimi bilemedim. Firefox kullanıyorum, fotoğraflara yorum yazmak için "write comment" tuşu çıkmıyor. Bilginize. Kolay gelsin.

myaman myaman 14.04.2016 17:37:00

28 - 6. maddede anlatılanla aynımı bilmiyorum ama ebird de gördüğüm gibi bi düzenlemede olabilir.bi kuşun ismini yazdıgımız zaman,harita üzerinde farklı renk tonlarında hangi yoğunlukta,hangi bölgede,hangi zaman aralığında gözlendiği gösterilebilir. 29- kuşların mevsimsel dağılımı diye bir bölüm olabilir.hangi kuşun hangi zaman aralığında yaşadığını göç zamanını gösteren bir tablo olabilir..

myaman myaman 14.04.2016 17:16:00

27- iğneada toplantısından sonra sanırım exif bilgilerini herkesin elle girmesi istenecek veya sağlanacak gibi bir madde hatırlıyorum.exif bilgilerini çok fazla giren olmuyor.genelde exif yazıp geçiliyor.bence flickr gibi exif bilgilerini otomatik gösterilse daha iyi olur.üşengeç toplumuz nede olsa :)

halibut halibut 14.04.2016 16:48:00

Bir de her mesajı kaydet dediğimde bir kopyası foruma düşmemeli ..

halibut halibut 14.04.2016 16:47:00

Flickr gibi tıklanıp tam boyut izlenebilse, boyut kargaşası olmasa iyi olur. Exif bilgileri, en azından ekipmana göre arama seçeneği olsa iyi olur. forum bölümleri eksik gibi,; İğneada arazi için başlık açtım ama ne " Kuş acil" e ait, ne de "Etkinlikler, Duyurulara" en azından yeni diğer bölümü açılabilir. Belli bir kalitede olmayan görsel hiç bir şekilde yüklenememeli...

halibut halibut 14.04.2016 16:47:00

Flickr gibi tıklanıp tam boyut izlenebilse, boyut kargaşası olmasa iyi olur. Exif bilgileri, en azından ekipmana göre arama seçeneği olsa iyi olur. forum bölümleri eksik gibi,; İğneada arazi için başlık açtım ama ne " Kuş acil" e ait, ne de "Etkinlikler, Duyurulara" en azından yeni diğer bölümü açılabilir. Belli bir kalitede olmayan görsel hiç bir şekilde yüklenememeli...

msaltik msaltik 14.04.2016 13:12:00

26- bu bölümde, ana mesaja yazdığımız içeriği değiştirebiliyoruz ancak, bu mesajım dahil, peşinden gelenleri düzenle seçeneği çıkmıyor...

msaltik msaltik 14.04.2016 13:10:00

teşekkürler Mustafa Bey. katılıyorum 23. maddedeye ilaveten anasayfa komutlarının hiçbiri çalışmıyor. sadece "Geri" butonu oluyor ve anasayfaya yönlendiriyor...

myaman myaman 14.04.2016 13:06:00

22- forumda konu açarken,anlatmak istediğimiz konu ile ilgili 1 veya 2 tane foto eklenebilmeli.foto foruma ekleyip ordan link vermek yerine direk forumada eklenebilmeli 23-HD olmayan fotoların sol üst köşesinde bir sonraki fotoya geçmek için ileri geri tuşu var ama HD fotolarda bu işaretler görünmüyo.HD fotolarda fotonun sol alt köşesine eklenebilir. 24-Kuş türlerinin sayfasında en iyi aksiyon,en iyi uçar gibi fotolar var ama kuşun erkeği,dişisi,genç bireyini gösteren foto yok.bu eklenebilir. 25-foto eklerken sorulan,cinsi,üreme dönemi gibi sorular ne kuşun kendi sayfasında nede galeride arama yaparken filtrelemede çıkmıyor.bunlar da görülebilmeli

msaltik msaltik 13.04.2016 13:17:00

Mustafa Bey, şu 9ncu maddeyi akşam face'ten görüşelim... size 3 tane foto gönderecem :) sonra gelip burdaki mesajınızı düzeltmek isteyeceksiniz :)

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT