TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Fotoğraf Değerlendirme kriterleri

tzeybek tzeybek 27.11.2008 15:29:00
Diğer benzer siteler gibi bu sitedeki fotoğraflarda kötüden mükemmele doğru kriterlerle fotoğraf izleyenler tarafından puanlanıyor.Bu puanlamalar ile fotoğraflar sırlanıp süzelebiliyor.

Daha önce paunlama olsunmu ? olmasınmı gibi tartışmaları hatırlayıp puanlama olmasın demiyorum.Puanlama bana görede birvtakım seçimler için gerekir ama sistemi mümkün olan en adil biçimde kurup çalıştırmalıyız.Adalet şüphesiz bu dünyada yok bunu sorgulamanında manası bence yok.Sitede fotoğraflara puan veren arkadaşlar kendi beğeni ve değerlerine göre fotoğrafı puanlıyorlar.Burada bir eksiklik var sistemin daha adil olması adına puanlama şeklini değiştirmeyi öneriyorum.

Önerim fotoğrafların 1 den 5 e kadar adı ne olursa olsun tek bir kritere göre değil birkaç kritere göre yapılmasıdır.Benzer uygulamalar birçok sitede var.(örneğin fotokritik) Sebebide şu : Burada fotoğrafa puan verirken tek bir kritere göre karar vermek zor.Bana göre tür önemlidir diğer bir arkadaşa göre estetik bir diğerine göre teknik gibi...Türün önemli olduğu bir fotoğrafa teknik yetersizde olsa bir çok arkadaş başköşeye diyebiliyor ve diğer bir kişinin her yönü ile başarılı bir fotoğrafı bulanık bir fotoğrafdan sıralamada daha aşağıda kalıyor.Puanlama yapan arkadaşların dikkat edecekleri birkaç kriter koyar isek her kritere göre ayrı bir puan verilip bu puanlamaların ortalamasına göre sıralanır ise belki daha adil bir durum ortaya çıkabilir.

Tartışılarak puanlama kriterleri bulunabilir bunu fazlada çeşitlendirmek puanlama yapanları sıkıntıya sokmaması açısından 3-4 kriterde toplayarak yapabiliriz.

Bence :

Türün fotoğraflanabilirliği...

Teknik yeterlilik...

Estetik yeterlilik..

gibi 3 kriter yeterli olacaktır.Trkuş üyelerinin/yönetiminin düşüncelerini merak etmekteyim.

Ayrıca yorum yazmadan puanlamada boş mail gidip vatandaşın aklını karıştırmakta.Boş gideceğine ya bilmemkim fotoğrafınıza yorum yapmadan paun verdi diye mail gitsin yada yorum yapmadan puan verenler fotoğraf altında gözüksün ve yorum yapmadan paunladı yazsın..

Selam ve sevgilerimle..

Tamer Zeybek

aqua aqua 2.12.2008 22:38:00

Tamer beyin teklifi aslında adaletsizliği kısmi olarak azaltsa da tamamen çözmüyor maalesef bunun en güzel örneği fotokritik asıl problem yazıyım sana sende bana yaz mantığının kafalarımızdan kalkmasıdır, kimi fotoğraflar var ki bakan sayısının yanında puan verenler yok denecek kadar az… yani Ne fotoğraflar gördüm altında puan yok, Ne puanlar gördüm üstünde fotoğraf yok :)

Asıl yapmamız gereken fotoğraflara sadece nezaket yazılarından arındırıp gerçek manada yorum yapmak. Bunu maalesef bende yapıyorum desem yalan olur ama, bunu hakkı ile yapabilmeyi başarırsak yeni başlayan arkadaşlarımız kendilerini çok hızlı geliştirirler, bizde kendimizin fark etmediği eksikliklerimizi fark ederiz. Bunun yapılması biraz utopik olsa da neden olmasın ….

furtun furtun 2.12.2008 15:09:00

PUANLAMA KRİTERLERİ ..

Son yönetim toplatısında puanlama kriterlerinin değişmesi gerektiği konusunda fikirbirliğine varıldı. Bu forum karar vermemizde çok yararlı olacaktır.

Toplantıda tartışılan kriterler aynı sayılır.

Tür ( site türün nadirliğine bakarak otomatik bir puan verebilir)

Teknik

Estetik

Altyapı, puan ağırlık ortalamaları, bu güne kadarki fotoğrafların yeni sisteme uyarlanması konularında çalışılacak.

Tartışılan konulardan biri de puanlamanın açık olup olmaması idi. Açık olması fikrinde olanlar çoğunlukta olmakla birlikte sadece genel oratlamanın görünmesi fikri de var.

Boş mail konusunda haklısınız, yeni sistemde düzeltilecek.

izler izler 29.11.2008 21:56:00

noktalama ile ilgili olarak ben de şunu eklemek istiyorum:

yorum yaz dendiğinde karşımıza çıkan seçeneklerden en altta olan:

"Yorum yazmayacağım" seçeneğine bir yazı yazmadan tıklandığında fotoğrafı yükleyen kişiye mail olarak boş bir "yorum . " geliyor

pek mantığını anlayamadım iyi fotoğraf için mi kötü fotoğraf içinmi eklenmiş bu seçenek

selamlar

tzeybek tzeybek 29.11.2008 09:16:00

Bir öneri daha :

Hiçbirşey değişmese bile puanlama gözüksün kim kime nasıl ne veriyor görelim.Ayrıca fotoğrafa yorum yap dediğimizde ortalarda yer alsın kısmında nokta basılı duruyor.Bu noktayı hiç koymayalım.Vatandan hangisine nokta koyacağını kendisi seçsin..Zira nokta orada duruyorken yorumu ekle deyip gözden kaçabilir..

dede dede 28.11.2008 12:19:00

Trakus un ana amacı fotoğraf değil, ülkemizin kuşları ile ilgili başvuru kaynağı olmak. Bu noktadan hareketle ve de başlangıçta eldeki kayıt sayısının azlığı değerledirildiğinde, mevcut puanlama sisteminin yeterli geldiği görülebiliyor.

Bugün geldiğimiz aşamada ise Tamer Bey in tespitleri doğrultusunda yeni bir puanlama yöntemi oluşturmak, bana da daha iyi sonuçlara götürür gibi geliyor. Ancak hemen aklıma takılan soru ise, sistemde kayıtlı bulunan mevcut yönteme göre puanlanmış binlerce kayıt ile yeni yönteme göre puanlanacak yeni kayıtların nasıl birleştirileceği oldu. Korkarım burada bir açmaz ile karşılaşılabilir.

Yorum yazmadan puanlamaların sistemde görülebilmesi konusunu olumlu görüyorum.

Saygılarımla.

çitlenbik çitlenbik 28.11.2008 10:16:00

Peki şu da yanlış olmaz mı ? Benim görüşüm tabi.

Hiç fotoğrafı olmayan bir türü, dağ tepe gezmiş, araştırmış, bulmuş arkadaşımın fotoğrafı bulanık.

Ama bir arkadaşım her yönü ile mükemmel bir Serçe çekmiş.

Şimdi puanlamada Serçe öne geçerse doğru olur mu ?

Çoğumuz fotoğraftan gelmeyiz evet, yeni üyelerimiz çok evet. Bu durumda o nadir türümüz değil, fotoğraftaki güzellik öne çıkmaz mı ?

Yorumsuz puanlar açıklansın kısmına katılıyorum. Günün fotoğrafı seçilmiş ama bakıyorsunuz yorum sayısı az. E nasıl oldu bu dememek mümkün değil.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT