TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Mesafe

halibut halibut 17.04.2016 13:26:00
Selamlar,

Tüy detaylarının (tüylerin telek telek gözükebileceği kadar) çok iyi ve net olacağı, kirpiklerinin sayılabileceği kadar detay alabilmek için 600 mm FF bir ekipmanla, küçük bir kuş (ötleğen) ne kadar yakın olmak lazımdır ?
Işık ve diğer şartların en uygun olduğunu düşünelim.
Bahsettiğim detay için örnek
http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=167680&tit=dagbulbulu#.VxNkofmLTIU
Zafer Bey e selamlar..

zaferK zaferK 17.04.2016 18:59:00

Levente bakmayın 3m.yaklaşmak nerdeeee.... Ancak 4-5m.yaklaşabiliyorum... :)) Nasılmı? Kuşların emekli amcalara tanıdığı bir promosyon diyelim...:)) Selamlar...

halibut halibut 17.04.2016 18:55:00

Zafer Abi, 3m nasıl yaklaşıyorsun bi anlatır mısın ? Fotoğraf çekmek için değil artık psikolojimi düzeltmek için soruyorum... Yok meslek sırrı dersen özel derse de gelirim : )

levent35 levent35 17.04.2016 18:47:00

Konuya bir iki eklemek istiyorum 600 mm ile 10 -12 mt den F 10 yada F12 ile 1/800 ve üzeri perdelerde iyi stabilize ile makinanız FF ise 600-800 iso ile net ve detaylı ötücü fotoğraflar alırsınız tabi ki verdiğim değerlerde zaten ışık koşullarda iyidir bunun yanı sıra ağır bir ekipman dır ancak alışılırsa mükemmel sonuçlar elde edilir

zaferK zaferK 17.04.2016 18:46:00

Bu karaboğazlıyı kuşcennetinde değil , 13 nisanda Yamanlarda çekmiştim Levent... :) Öptüm gözlerinden ,selamlar...

levent35 levent35 17.04.2016 18:38:00

Sen 3 mt den gözünü çıkart maskelinin, sonrada arazide karşılaştık mı ekşit yüzünü hiç bir şey yok Levent cim çıkıyorum alandan de :))

zaferK zaferK 17.04.2016 17:46:00

Sanırım bir sorun var...tekrar yüklüyorum... http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl47@d&idx=168542#.VxOddzCLSUk

halibut halibut 17.04.2016 17:05:00

çok teşekkürler, Zafer Bey yalnız link gözükmüyor... Saygılar

zaferK zaferK 17.04.2016 16:59:00

Bu biraz da ışığa ,kuşun renklerine ,büyüklüğüne ve hava şartlarına bağlı... Ancak sizin arzuladığınız netlikte bir kare için azami mesafe 8-10 metre civarındadır... Selamlar... ..................................................................................................................................... Yeri gelmişken bir konuya daha değinmek istiyorum; Fotoğraf ne kadar yakın çekilmişse ,kadrajda ne kadar çok yer kaplarsa -kabul edilebilir keskinleştirme -islemine o kadar izin verir... Sizin ''tel tel'' olarak nitelediğiniz ,benim kabul edilebilir keskinleştirme olarak vasıflandırıdığım işlemi abartmamakta yarar var.Çünkü bazen keskinlik vereyim derken fotoğraf bozuluyor ,konturlarda hoş olmayan pikselleşmeler ortaya çıkıyor... Birkaç gün önce 5-6 metreden kaydettiğim bir kare ile örneklendirmek istiyorum...selamlar... www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl44@d Sil

halibut halibut 17.04.2016 16:37:00

Tekrar selam, aslında sormak istediğim en yakın ne kadar çekilebilirden ziyade en uzak hangi mesafede bu şekilde bir netlik yakalanabilir? Sonuçta 600 mm kareyi doldurmadan kare alınıp sonra crop yapılabilir ama tüyler telek telek gözükmüyor. Yani tüylerin telek telek görünebildiği en uzun mesafe nedir ? Şöyle bir şey denilebilir mi ? Lensiniz 800 mm prime da olsa 10 metreden sonra bu gibi detaylar havadaki kırınımdan dolayı gözükmez ??? Teşekkürler

zaferK zaferK 17.04.2016 16:07:00

Cihan bey merhaba... Lenslerin minumum netleme mesafesine göre değişir bu. 600mm. lensler 5-6m.kadar yaklaşmaya izin verir ,ancak tabiiki bu her zaman mümkün olmayabilir ve bu kadar yakın çekimlerde kuşun tamamı net çıkmayabilir .Gerçi bu ,kuşun duruş şekline de bağlıdır.Profil çekimlerde pek sorun olmaz.Kural olarak netlemeyi gözden yaparız ,mümkün olan en net kare için de F değerinin uygun olan en kısık değerini kullanırız.(Genel kural ;en açık diyaframın bir üst değeridir ,ancak dar açılı lenslerde bazen diyaframı çok kısmak gerekebilir).Bence 600mm.lens için ötücü çekimlerinde 7-15 m.mesafe idealdir.Işık iyiyse 20m.ye kadar kurtarır ,ama uzaklık arttıkça detay kayıpları başlar. Bakmayın siz benim o fotoğrafıma ,o gün kuş yönünden çok şanslı isem de makina yönünden şanssızıdm.EOS 5D makinamı yeni elden çıkartmıştım ve yedek makinamla araziye çıkmak zorunda kalmıştım. 500mm.ve üstü lensler için makine olarak ta tercihim kesinlikle Full-Frame sensörlü olanlardır. Üstte yazdığım konular için çok değişik görüş ve alternatifler olabilir... Selamlar ,sevgiler...

myaman myaman 17.04.2016 14:59:00

en mantıklı olanı minimum netleme noktası ölçüsünde olanıdır muhtemelen :) 600mm için 4.5 m yazıyo.5 metreden çekerseniz en güzeli olur sanırım.crop yaptıgınız zaman bozulmada olmaz diyecem ama en yakın mesafesinde çekince zaten crop yapmayada gerek kalmaz :) tabi 600 mm kullananlar daha iyi bilir.ben teorik açıdan yazdım :)

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT