TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92807
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Kuşların ateşli silahlarla yaralanması ve öldürülmesi

mademiral mademiral 12.05.2016 09:41:00
Son dönemde özellikle yırtıcı kuşların ateşli silahlarla yaralanmasına ilişkin çok sayıda fotoğraf fotoforuma yüklendi. Rehabilitasyon merkezlerinde bakım altında tutulan ve birçoğu bir daha hiç doğaya dönemeyecek olan kuşların sayısı da ortada.

Çevre kirliliği, habitat kaybı, göç yollarının güvensiz hale gelmesi gibi önlenmesi çok daha büyük ölçekli çalışmalar gerektiren konuları çözmek çok zor. Ancak bu kuşların ateşli silahlarla vurulmasının önüne geçmek için yerel yada ulusal ölçekli bilinçlendirme çalışmalar yapmak daha olası.

Bu kuşları tanıtıcı posterler hazırlayarak mahalle ve köy kahvehanelerine, okullara, sağlık ocaklarına vb yerlere asmak, kamu spotları hazırlayarak TV kanallarında yayınlamak, bu saldırılara en fazla maruz kalan yırtıcıların (örneğin balık kartalı, kızıl şahin, şahin, puhu gibi) TRAKUS üyelerince çekilmiş fotoğraflarından oluşan sergiler düzenlemek vb.

Belki de bu tür çalışmalar geçmişte de yapılmıştır. Ancak öyle görünüyor ki bu durumu önlemek hiç bitmeyen bir çaba gerektiriyor.

TRAKUS üyeleri olarak bu konuda ne yapabiliriz? Site üyeleri olarak büyük oranda fotoğraf çekmeye odaklanmış durumdayız.

Lütfen önerilerinizi yazın.

KANDIZLIK KANDIZLIK 12.05.2016 12:02:00

Akif arkadaşıma katılıyorum .

dursunbal dursunbal 12.05.2016 12:11:00

Aslan Bey; Onların gazete okuduklarını sanmıyorum.

beratt beratt 12.05.2016 12:35:00

Site üyeleri olarak büyük oranda fotoğraf çekmeye odaklanmış durumdayız. ....

DilekveTunç DilekveTunç 13.05.2016 00:08:00

Nezahat Gökyiğit Botanik BAhçesinde 17 ve 19 Mayıs'ta Kuş Gözlemi Çadırımızla Doğa Şenliğine katılacağız. 18 Mayıs Çarşamba çadırımızı VAŞAK Kulubüne bırakacağız. Çocuklara; " göçteki hayvanlar yaralanıyor ve İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne Türkiye'nin her yerinden geliyorlar. Vaşak Kulübünde öğrenciler bakıyor ve her şeyleriyle ilgileniyor kuş ve yaban hayvanlarının. BAzı kuşlar uçumuyor. " DİYE ANLATACAK ARKADAŞLARIM. YABAN HAYVANLARI VE KUŞLARIN BU ZARARLARI GÖRMEMESİ İÇİN FARKINDALIK YARATMAYA ÇALIŞILACAK. TRAKUŞLULARDA onlarla tanışmaya gelebilir (Kampa gitmemiş olan üyeler) ve sizde destek olunabilir, Ege ve Nilay'a Doğa Şenliğine geçen yıl 4 günde 14 bin kişi çoğunluğu çocuk katılmış. BİZLER O GÜN VAŞAK'A nasıl yardım ederiz? FOTOĞRAF GETİRİP ORADA SERGİLEYEBİLİRİZ, VAŞAK ‘A HEDİYE EDEBİLİRİZ. Diğerler yardım başlıkları bu linkte ve aşağıda, www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl4@d&detay=6883 “Hayvanların altına koymaya battaniye çarşaf parça kumaşlar hayvanlara yem vermek için küçük kaplar, kaseler.. çok sey lazim..çok. Öğrenci odasına koltuk da lazım mesela, hayvanlar için a/d mama da.. ilaçlar vitaminler de lazım, yırtıcı kuşların yemesi için et de lazım, ders bittikten sonra cafeye gitmek yerine kulube gelip hayvanlara bakan öğrencilere atıştırmalık bişiler de Bence bir hafta sonu evinizde kullanmadiginiz esyalari toplayip hazirlayin sonra bir yapı markete uğrayıp bir top tel alın ve VASAK kulübe gelin. Hem tedavi olan yabani hayvanlara hasta ziyareti yapın hem de öğrencilere destek olun." Ege Sakin Kurutma Makineside lazımmış eski varsa evinizde
ATAŞEHİR'E ŞENLİĞE BU EKSİKLERİ GETİRMEK İSTERSENİZ SEVE SEVE VAŞAK KULUBU İÇİN ALIRIZ. Uçabilecekleri büyük metal kafesleri Serhat Tigrel kendi elleriyle yapıyor diye biliyorum. Ahşap kafesleride FAültenin hocalarında Serhat hoca kendi elleriyle yapıyor. Bunlar bitince çok güzle olacak. Dilek

DilekveTunç DilekveTunç 13.05.2016 00:13:00

Aslında yaralanmış, tedavisi yapılmış ama bir daha doğaya salınamayacak(kanadı kırık vs.) bir hayvanı NGBB'deki Doğa Şenliğine getirip, "ateşli silahla yaralanmış, gençler siz bilinçli olabilirsiniz" diye eğitim de verecektik. Avrupa'da ve Amerika'da popülermiş, doğaya salınamayan yaralanmış kuşlarla eğitim vermek. AMa Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi sıcak bakmadı. Veteriner arkadaşlarımız başta Ahmet Emre Kütükçü yapmayı çok istiyor bu eğitimleri. İStanbul'da çocuklarınızın okularını Fakülteye gönderip bu eğitimi almalarını sağlayabilirsiniz belki. Ya da başka yerlerde de yapılır bu eğitimler. Dilek

mademiral mademiral 13.05.2016 06:25:00

Çok güzel çabalar ve etkinlikkler emeğinize sağlık.

nukkus nukkus 13.05.2016 09:13:00

Avcıların, balıkçıların, eğitilebileceklerin (çocuklar/gençler) görebileceği posterlerin etkili olabileceğine inanıyorum. Pek okuyan toplum değiliz. Kuşların en büyük ölüm nedeninin yaşam alanlarının yokolması, bozulması, parçalanması olduğunu unutmayalım. Toplumu bu konularda bilgilendirebilsek keşke. Dilek hanım emekleriniz boşa gitmiyor, eminim. Tebrikler, teşekkürler.

DilekveTunç DilekveTunç 13.05.2016 13:36:00

Okullarda egitime gittigimde kac kisinin ailesinde cevresinde avci var dedigimde salonun 1/4 el kaldiriyor. Bari onlar avci olmasin diye umit ediyoruz. Biede evdekileri ikna edebilseler ;) dg

nukkus nukkus 14.05.2016 08:35:00

Ne kadar yüksekmiş. BirdLife raporunu sanırım burada da paylaşmıştık. Akdeniz bölgesinde her yıl av/yakalama yüzünden ölen kuş sayısı 25 milyon tahmin ediliyordu.

DilekveTunç DilekveTunç 16.05.2016 21:16:00

YARIN BEKLİYORUZ, DÖRT GÜN SÜRECEK DOĞA ŞENLİĞİNE, DETAYLARI YUKARIDAKİ YORUMUMDA. -Çocuk etkinlikleri Doğa ve Origami Atölyesi, Ağaç Macera Oyunu, Bahçedeki Gizli Şifre Oyunu, Teşhis Yolu Oyunu, Bo- tanik Bahçesinde Eğlenceli Oyunlar, Alçı Boyama Atölyesi, Arılar ve Çiçek Kardeşliği, Kuş Gözlem Atölyesi, Minik Bahçıvanlar Atölyesi, Çim Adam Yapım Atölyesi, Çiçek Dikim Atölyesi, İlginç Bitkiler Atölyesi, Kâğıt Yapım Atölyesi, Davulumdan Masallar Ritim Atölyesi, Meşe Buluyorum Oyunu, Sayfa- nı Doğa ile Hatırla, Bahçemizin Kuşlarını Tanıyalım, Bitkilerin Koruyucusu Atölyesi, Ağacını Tanı (Ağaç boyu hesaplama) Atölyesi, Doğa ile Sanat Atölyesi, Yaşayan Fosil Atölyesi, -Yetişkin etkinlikleri Saksıda Sebze Yetiştirme, Ali Demirsoy Konferansları (Küresel Isınmaya Bio Jeolojik Bakış, Türkiye’nin Biyoçeşitliliği ve Nedenleri ) Bitki Teşhis İstasyonu, Bitki Ressamlığı Resim Sergisi, Fotoğraf ve Sera- mik Sergisi, Rehberli Bahçe Turu, Ağaç Halkalarından Mesajlar, Evde Kompost Yapımı Atölyesi DG

mademiral mademiral 26.05.2016 14:26:00

Konu başlığına katkı yapan herkese teşekkür ederim. Bu sayede yapılan güzel çalışmalardan da haberdar olduk. Akif Beyin yaptığı öneri bana makul geldi. Yılda en az bir kez böyle bir ilan verilebilir. Buna ek olarak benim önerim ise konuyla ilgili posterler hazırlanarak kahvehanelere, okullara, sağlık ocaklarına vs. asılması olacak. Bu işlerin yapılması için gereken katkı TRAKUS üyelerine dokunmaz diye düşünüyorum. Fotoforumda sözü edilen ve üniversite olarak bakımına talip olduğumuz Kızılşahin maalesef buraya ulaşamadan öldü. Bir ayağı kesilmiş, kanadı olmayan bir kuşun daha fazla acı çekmemesi bir bakıma iyi oldu. Bu kuşların yerleri kafesler değil zaten. Başka kızıl şahinler ölmesin...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT