Duyarlı Olanlar Bir Baksın
faruq488 30.06.2016 15:58:00
Merhabalar,
Duyarlı olanlara sesleniyorum.
Bu sezon üreme mevsimi süresince bölgemizde üreyen bazı türleri elimizden geldiğice gözlemlemeye ve korumaya çalıştık.
Bu türlerden takip ettiklerimizin başında Uzunbacak (Black-winged Stilt / Himantopus himantopus), Pasbaş patka (Ferruginous Duck / Aythya nyroca) ve Çeltikçi (Glossy Ibis / Plegadis falcinellus) gelmekte.
Çok tür var ancak başlıca takip edip davranışlarını; üreme, beslenme gibi faaliyetlerini izleyerek kaleme alma imkânımız olan türler bu şekilde.
Ancak bu süre zarfında üzülerek ifade edebilirim ki bazı olumsuz durumlara şahit oluyoruz. Fotoğraf konusunda bazılarımızın ne derecede hırsa sahip olduğunu az çok gördüm. O kadar ki, bazen fotoğraf çekeceğiz diye gözümüz hiçbir şey de görmez oluveriyor.
Direk konuya geleyim. Adam üreme zamanı falan, umurunda olmadan kalkıyor aracıyla alana giriyor, yuva, yumurta ya da yavru var mı? Hiiiç umrunda değil. Ama sorsan aşırı derece doğaseverdir. Mangalda kül bırakmaz. Akıl almaz iş.
Bu sene Uzunbacakların üreme sahasında maalesef böyle durumların vuku bulduğunu ifade etmek zorundayım. Dağılan yuvalar mı diyeyim, kırılan yumurtalar mı?! Peki ne için! Beyim kalkacak güzel fotoğraf çekecek ya! Egosunu tatmin edecek. Beğenilecek ya
Yavrular ezilmiş, yumurtalar kırılmış, yuvalar dağılmış hiç umurumda değil!!!
Yahu bunu yapan kim olursa olsun! İnsan mı bu!?!?
Arabanın camından fotoğraf çekecek, inmeden, üstü başı batmasın diye arabayla alana bodoslama dalacak, yuva var mı, yavru var mı ya da ne bileyim yumurta var mı umurunda olmayacak. Sonra kalkıp doğadan bahsedecek, havyan hayatından bahsedecek, senden bende de daha doğacı olacak!!!
Bu nedir yahu! Nasıl bir vicdan, nasıl bir ahlak!
Bu dediklerimi elbette umursayacak insanlar, vicdanlar vardır. Buna karşı aman banane diyenler de olacaktır mutlak. Yazayım mı yazmayayım mı düşündüm ve neticede madem doğal alanlara ve ortamlara giriyoruz. Bu konuda dikkat edilmesi, dikkat etmemiz gerektiğini hatırlatmak istedim. Yapma, Yapana da yaptırma!
Bir zamanlar 3Y kuralları vardı hassasiyeti olan insanlar için. İtham etmiyorum, ama bu sıralar ne bileyim biraz gevşedi mi bu kurallar acaba? Mesele aslında yavru, yumurta yada yuva fotoğrafı sergilemek değil. Bu fotoğrafı çekerken verile bilecek zararları vicdanen düşünerek hassasiyetlerini göstermekti.
Kusuruma bakmayın. Ama can sıkan bir durum, paylaşmak istedim.
Selamlar ve sevgiler