TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Nikon D500

msaltik msaltik 2.07.2016 13:12:00
Özelden bazı sorular gelince, buradan zaman içindeki görüşlerimi paylaşmak istedim.

Kullandığım ekipman ile başlayayım, Nikon D500 yanında çok memnun olduğum D750 var. Lens olarak da 500mm f/4G VR, 300mm f/4G kullanıyorum. Son kullanmış olduğum crop lu body D7100 idi. ve Crop lu body ye tövbe dedirtmişti.

Kart olarak da 64GB Sandisk Extreme Pro 95MB/s okuma ve 90MB/s yazma kart kullanıyorum.

Nikon uzun yıllar beklenen D400 ü, amiral gemisi D5 in kardeşi olarak D500 olarak çıkarınca benim de içime kurt düştü tabi. D750 çok iyi makine olsa da aksiyon sahnelerinde 6.5 kare az kalıyordu.

Uzatmayalım D500 ü aldık. Geçen hafta Boğmaklı Ardıç fotoğrafımı görmüştünüz zaten.

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=172718#.V3eNs7iLRhE

Aynı gün çütre ile de bazı denemelerim olmuştu. %100 memnun kalmamıştım ama iyiydi sonuçlar.

Bu fotoğrafı facebook ta paylaştım, burda şimdilik böyle paylaşaım

http://i.hizliresim.com/PMNl49.jpg

Bugün hava kapalı idi. Faroz a gidip makineyi martılarla test edeyim dedim. Çok memnun kaldım. Grup AF özelliği D750 de çok hoşuma gitmişti zaten. Burada da çok başarılı oldu.

Denemek için bir martıyı 10 saniye üzerinde kamera ile takip ettim. Kuş gökyüzünde zaten kusursuz yakalanıyor. Ancak beni dolu fonda gerçekten şaşırttı. D750 olsaydı eminim bazı fotoğraflarda focus arkaya kaçardı. Ama hiç kaçırmadı desem yeridir. 160 kare çektim martılara sadece 2si kısmi olarak odaktan kaçmış. O da benim hatam.

Makinenin 10 kare çekimini test etmek istedim. Martılar balık için daldığında çekime başladım ve kesintisiz olarak tam 40 kare çekebildim. Normalde aksiyon bitmişti ama ben buffer ne zaman dolacak ve focus kaçacak mı diye merak ettim. Az önce bahsettiğim kısmi kaçan 2 kare bu aşamada oldu. Ben asla üst üste 40 kare çekmem. O nedenle bu buffer benim için çok iyi. Baştan almayı düşündüğüm XQD kartı şimdilik erteliyorum.

Fotoğraflara da baktım çok hoşuma gitti. Bugün makine içime biraz daha sindi.

Aşağıdaki link şu an acele ile rastgele seçtiğim bir fotoğrafın %50 boyutundaki hali. Ekran görüntüsü aldım ve hiçbir işleme tabi değildir.

http://i.hizliresim.com/DJm73l.jpg

Bu link ise aynı fotoğrafın %100 crop lu yani 1:1 görüntüsü... ISO 500 olarak ayarlanmış... 1/1600 ve f/5.6... yine ham foto ve ekran görüntüsü şeklinde.

http://i.hizliresim.com/qBpGbV.jpg

Işık koşullarının bu kadar kötü olduğu ve yağmurun çiselediği durum için gayet iyi...

Aslında aldığım günün akşamında, gün batımında 50mm 1.8G lensim ile kızıma çektiğim fotoğraf beni en çok tatmin eden oldu...

http://i.hizliresim.com/VYNrMR.jpg

Güzel kızım benim :)))) Dila m...

Şimdilik görüşlerim böyle, 50mm 1.8G, 300mm ve 500mm kullanarak elde ettiğim fotoğraflardan memnun kaldım. Facebook ta arkadaşım olanlar daha çok fotoğraf görmüştür tabi... Mesela Boğmaklının portresindeki detayları... Çok başarılı.

Zaman için tecrübe edindikçe buraya yazarım yine. Fotoğraf da paylaşırım.

Umarım faydası olur düşünenlere

msaltik msaltik 3.07.2016 02:31:00

Bölüm 5... D5 yada D500'den hangisini elinize alırsanız ilk dikkatinizi çekecek olan perde sesi olacaktır. Benim kendimce tespitim olan iç sarsıntının giderilmesi konusu iyice geliştirilmiş görünüyor. Perde sesi çok yumuşak. Bu özellik kullandığım D750'de de kendini göstermişti. Ve ben 500mm kullanarak elde yaptığım çekimlerde de çok başarılı sonuçlar elde edebiliyordum. Bakınız aşağıdaki fotoğrafım... http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=171972&tit=mavigerdan Nikon bu konuya iyice eğilmiş, iyi ki de öyle yapmış... . . . . Dönebilir ekranı D750'de kullanıyordum ve vazgeçilmez hale gelmişti. D500'de ise ekran artık ilave olarak dokunmatik. Telefonlarımızdaki gibi zoom yapabiliyoruz ve bu haliyle daha güzel oldu. Rastgele seviyelerde zoom yapabilince detayları görmek daha kolay hale geliyor. Bunu da çok başarılı buldum. Hassasiyeti üst seviyede gerçekten... Canlı görünüm modunda hem fotoğraf hem de video çekimi esnasında odaklamayı ekran üzerinden yapabiliyorsunuz... Video kaydı sırasında dokunduğunuz yere odaklama yaparken, Fotoğraf modunda ekranda bastığınız yere odaklama yapıp kareyi öyle çekiyor. Bu işleri gerçekten çok kolaylaştıran bir özellik olmuş.

msaltik msaltik 3.07.2016 02:21:00

Bölüm 4 :) Bir başka hayal kırıklığı da 4K video üzerine oldu. Makineyi 4K videoya ayarladığınızda çerçeve belli oranda küçültülüyor. Bu da tam kare şeklinde kayıt yapamıyorsunuz anlamına geliyor ki, bizim için durumu zorlayacak bir konu bence. 1920x1080@60fps ve altında yaptığınız kayıtlarda ise tam kare olarak kayıt yapabiliyorsunuz. Buna da bir anlam veremedim.

msaltik msaltik 3.07.2016 02:18:00

Devam... Yukarıda biraz değinmiştim, eksik kalmasın. Nikon D5 ve D500'ü 200 kare'lik buffer ile tanıtmıştı. Ancak makineyi almadan önce izlediğim testlerde, benim yukarıda kullandığım kart ile 35-38 karede makinenin buffer'ının dolduğuna tanık olmuştum. Farklı kaynaklara da bakınca D7100 ve D7200 ile kıyaslama yapıldığını gördüm. Şu an tam aklımda yok değerleri ama 7100 için 6, 7200 için de 18 kare yazılmıştı sanırım. Yani düşündüğümüz şey... 200 karelik buffer'dan anladığımız, makineye dünyadaki en kötü kartı bile taksak, 200 kare çekene kadar, yani 20sn boyunca makinenin şişmesidir. Buffer budur zaten. Ama Nikon burada da bir oyun yapmış sanırım. Çünkü yukarıda yazdığım kartımı kullandığımda 40 karede buffer doldu ve tık tık çekime başladı. XQD kartın 440MB yazanında zaten problem yok. onlarda limit dolana kadar devam edebilirsiniz. Nikon burada tek seferde çekilen maksimum kare limiti olan 200'ü, bize buffer olarak anlatmış gibi görünüyor. Bu da yanlış bir yönlendirme bence...

msaltik msaltik 2.07.2016 23:45:00

Yalmız XQD ile SD yazma hızının noise'e müdahalesi bana pek mantıklı gelmedi. Sensör ısınması ile işlemci ısınması farklı konular. Enteresan bi konu olmuş.

msaltik msaltik 2.07.2016 23:42:00

Evet seninle konuşmuştuk. İlk mesajda maksimum karakter limitine takılınca yazamadım :) Wi-fi yazıyor ama bu kablosuz bağlantı düşük enerjili Bluetooth ile sağlanıyor. Hatta Nikon burada bir satış aldatmacası yapmış diye şikayetler vardı. Bakarsın D500'leri toplayıp bize D5 verirler :))) Kablosuz bağlantıyı da denedim. Senin dediğin gibi sadece JPEG olarak aktarım yapıyor ki bu bence büyük bir eksiklik. 2 seçenek var Orjinal yada 2MP... RAW'dan JPEG'e makinede çevirdiğim dosya 12MB büyüklüğünde çıktı ve aktarımı nerdeyse 2 dakika sürdü. Çok kötü. D750'de gerçek wi-fi yöntemi ile orjinal RAW dosyasını saniyeler içinde telefonuma aktarıyordum. Bu benim için bir kayıp oldu. Sürekli kullanmasam da zaman zaman başvurduğum bir yöntemdi. Ayrıca ilk izlenim olarak sanki daha fazla enerji tüketiyor gibi geldi bana. Henüz GPS aktarımını denemedim. Ancak BT üzerinden bağlantı yaptığı için arazide çok işime yaramayacak. Çünkü genelde BT ile hoparlöre bağlantı yapıyorum Bir de yeni yazılımın da daha iyi olmasını beklerdim. Snapbridge yazılımı biraz vasat geldi. Bu konu ile ilgili son eksiklik ise, bu yazılımın sadece android üzerinde olması şu an. Yakında IOS'lar içinde çıkar elbet. Onu da ayyyfon'cular düşünsün :) .

msaltik msaltik 2.07.2016 17:35:00

Valla sn'de 10 kare ile 4 sn boyunca sürekli çekim yaparken 2 kare kaçırması bence çok iyi... Senaryoyu tekrarlıyım. Martılar soldan gelerek dalış yapıyor, balık için mücadele, suyun içinden çıkış ve sağa doğru yükselme ile kaçış... Yani sabit bir noktaya tutup 40 kare elde etmedim. Makine, daha doğrusu kuşlar hareketli ve arka fon sürekli değişimde... Bazen suyun kendisi varken bazen hemen arkalarındaki kayıklar... Böyle bakınca ben başarılı buldum. Çok net söyliyim, aynı senaryoda 750 ile 40 kare çekebilseydim !! 38 kare net kalmazdı

msaltik msaltik 2.07.2016 17:32:00

7100 biliyorsun 600 ile aynı kasa idi hemen hemen. 600'den sonra 750'nin tutuşu çok başarılı gelmişti. Ondan sonra da şimdi 500'ün ele oturuşu güzel. Hani makineyi tuttuğumuzda sağ elin serçe parmağı boşta kalırya bizim ebattaki makinelerde. O dengesizlik bunda yok gibi. Grip'ler uygun fiyata gelirse zaten hiç sorun kalmaz Dün tesadüf gördüm ki, Meike MK-D500 ismiyle bir grip hazırlamış bile. Düşünülebilir...

rockisland rockisland 2.07.2016 15:54:00

Merhaba Murat,
Aklıma gelen bir şeyi daha sorayım. D300s kullandıktan sonra D7000 ve D7100 ün ele oturmasını beğenmemiştim. Daha küçük gövdelerdi. Ellerim büyük olmamasına rağmen, uzun kullanımlarda bileğimi yoruyordu. Büyük lenslerle kullanmak zor oluyordu.
D500 bu konuda nasıl, yani gövdenin ele oturması, tutuşu ve dengesi?
Sanırım boyut olarak D300s ile yakın!

rockisland rockisland 2.07.2016 15:21:00

Forum başlığını görünce aha dedim kelepir D500 var galiba :) Tecrübelerini paylaştığın için çok teşekkürler Murat. Alınacak bir gövde bence. Ancak şimdilik beni aşıyor, yani ekonomik açıdan. Seri çekimde 40 karede 1-2 tane kaçırması çok normal. DX gövdelerde nadir bir durum, en azından benim kullandıklarımda. Selamlar

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT