TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

BAYKUŞ BEN FLAŞ VE KURALLAR

avşarbey avşarbey 18.08.2016 13:06:00
Bu formu asla intikam, kin, nefret, öfke, kızgınlık ya da birilerine laf sokmak için yazmıyorum. Tüm samimiyetimle “Trakus ailesi ve kuralları” için yazıyorum..
Bazı arkadaşlarımın benim samimiyetime inandıkları içinde yazdığını tüm samimiyetim ve kalbimle inanıyorum. Bundan yaklaşık 20 ay önce türün 34. Fotoğrafını yüklediği Balık Baykuşu’nda da böylesine bir sorun yaşamıştım. “Eyvahhhh. Kuşlar orayı ter edecek.. Ölecekler.. Orada üremeyecekler
” bir kara propaganda başlamıştı. Sunumda da bende bir şeyler yazmıştım. Şimdi bu kez Paçalı Baykuş fotoğrafı yükledim. Yine kuşları taciz ettiğim, ya da kuşların çok zor durumda kaldıkları, ya da Trakus kuralları ihlal edildiği belirtilmiş. Paçalı Baykuşu çekerken en asgari hassasiyeti gösterdik. Bize rehberlik yapan sevgili kardeşim Menderes Atay benden 30 yaş küçük olmasına rağmen asker gibi tüm kurallarına uyduk. Birkaç kare çektikten sonra “durun” dedi durduk “çekin” dedi çektik. Sona “bu kuşu fazla rahatsız etmeyelim gözleri rahatsız olur. Diğer bireye gidip onu da bir kaç kare çekip alanı terk edelim” dedi. Onu da yaptık. Yani sanıldığı gibi saldıraylık yapmadık. Yani sevgili dostlar bir kuş fotoğrafı çekerken her şeyi en ince ayrıntıları düşünerek çekiyorum en asgarinin de altında risklerle çekiyorum. Düşündüm acaba bende bir sakatlık mı var diye. Sonra sadece Baykuşlarla ilgili bir araştırma yaptım. Bırakın flaşla fotoğraf çekmeyi. Neredeyse baykuşlarla kahvaltı yapıp portrelerini çekenleri gördüm. Bu kuralları burada bir daha tartışmak ve konuya açıklık getirmek için açtım. Siteye girdim ve saatlerce uğraşarak kendimce bir grafik hazırladım. Onu da sizinle aşağıda paylaşıyorum. Bundan sonra hepimizin yine bu kurallara uyacağına inanarak herkese selam ve sevgilerrrrrrrrrrrrrrrrr
Türadı Yüklenen foto FG Tür ekle Gece Gündüz Yuva yavru
------------------ ------------------ ----- ---------- ------- ----------- -------------
Peçeli Baykuş 129 81 48 99 29
Kır Baykuşu 128 73 55 1 127
Kulaklı Orman 398 282 118 32 368
Paçalı 28 22 6 28
Çizgili İshakkuşu 121 49 72 22 99 17
Alaca Baykuş 185 121 64 121 64 18
Kukumav 849 658 191 21 828 73
Balık Baykuşu 75 48 27 32 43
Puhu 68 47 21 12 56 25
İshakkuşu 203 146 57 96 107 6

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 22.08.2016 19:13:00

Baykuş çekerken (ve diğer gece çekimlerinde) flaş kullanmayı anlayamıyorum. Bu iş fenerle yapılır. Bu sayede kuşun gözlerine ani ışık patlamaları yapılmaz. Ani ışık değişimleride olmaz. 2800 lümen ışık veren bir fenerle mesafeye göre 800 ile 3200 iso arasında çekim yapabilirsiniz. Süreyi de uzun tutmazsanız kanımca en az zarar verilmiş olur. Trakuş kampında alaca baykuş çekerken fenerle aydınlatıldığı halde flaş patlatan arkadaşlar vardı. uyarıldılar .

umuttank umuttank 20.08.2016 04:03:00

Haklısınız hocam, zaten sizin ve herkesin mümkün olduğunca hayvanları rahatsız etmemeye çalıştığınızı biliyorum. Biz genel olarak ufak bir hatırlatma yapmak istedik, bu forum da hatırlatıcı olur umarım herkes için. Selamlar

avşarbey avşarbey 19.08.2016 17:08:00

Aslında bu konuyu sevgi ve saygı içerisinde paylaşmak için çok şeyler yazdım ama malum kısalta kısalta kuş kadar kaldı. Sanırım dünyanın bir cok yerinde kartal yuvalarından naklen yayınlar yapılıyor ve yumurta yavru döneminin tüm hareketleri 24 saat saniye saniye canlı yayınlanıyor. Bir kartal yada akbabanın göç yolunu izlemek için hayvanın hemde iki kanat arasına kameralar konuyor ve hayvan aylarca bu kamera ile aylarca uçuyor. Sizce bu hayvan mutlu, huzurlu ya da sağlıklı bir uçuş yapabiliyor mu. Bunu yapan da Dünyaca ünlü kuş bilimcileri ya da kuş gözlemcileri. Bir Belgeselde izlemiştim bir halkalama sırasında ağlara takılan iki kuşun kanadının kırıldığını. Eğer doğaya ve kuşlara saygı ise bunların yapılmaması da gerekir bence. Yani burada yapmamız gereken kendi işimizi yaparken hayvanlara asla zarar vermemek yada onları en asgari rahatsız etmektir.(Bu bile yanlış ama yinede azami hasasiyeti göstermeliyiz. Ben bunu her zaman gösterdim. Göstermeye de devam edeceğim. Herkese bir kez daha selam ve saygılar

avşarbey avşarbey 19.08.2016 16:59:00

Umut bey Baykuşun "2. ise baykuşun ifadesinden ne kadar rahatsız olduğunun belli olduğu." konusunda yanılmışsınız. O bakış ve çağrı bana değil ebeynine yani anne babasına sesleniyor ve orada olduğunu belirterek av getirmesini istiyor. Zamanlama o ana ait. Her 10-15 saniyede annesine seslenerek yerini belli etme amacında. Aslına daha önce size FG verdiğim cevap ve burada açtığım forumda bu konuya ses getirmekti. Bura da benim bu kurallar dışında forumun başında da söylediğim gibi nedense bu tür konular hep bana denk gelmesidir. Bu vesile ile de bu konu bir kez daha gündeme gelmiş oldu. Selamlar

alhn alhn 19.08.2016 16:19:00

Bunu okuyan herkes de bir bencillik var ve yazdıklarımı okuyunca umarım bu bencilliklerinden birazda olsa uzaklaşırlar diyorsun yani?

umuttank umuttank 18.08.2016 15:26:00

Eklemek isterim ki çeşitli baykuşların flaşlı olarak 100 MİLYAR TANE FOTOĞRAFININ çekilmiş olması bile onların rahatsız olmadığının ya da zarar görmediğinin bir göstergesi değildir.

umuttank umuttank 18.08.2016 15:22:00

Merhabalar, fotoğrafa ilk tepkiyi veren ben olduğumdan bir yorum yapayım dedim, öncelikle neden bende patladınız tarzı bir yorum yapmıştınız, neden olduğunu söyleyeyim: Öncelikle ben TRAKUŞ'a fazla giren biri değilim, bilgisayar bile fazla açmıyorum, TRAKUŞ'a da fotoğraf paylaşacağım zaman ya da bir fotoğraf alınması gerektiği zaman giriyorum, anlayacağınız fazla baykuş fotoğraflarını incelememiştim, sizin fotoğrafınızı görünce 2 şey dikkatimi çekti: 1.Flaş dolgunluğu-parlaklığı, 2. ise baykuşun ifadesinden ne kadar rahatsız olduğunun belli olduğu. Bariz bir şekilde hayvan rahatsız olmuş, her halinden belli, birkaç kez fotoğraf çekildiğini düşünüp yorum yapacaktım ki altta bir de 60-70 kare fotoğraf çekilmiştir yazısını gördüm. BENİM BİREYSEL DÜŞÜNCEM OLARAK baykuşların gözüne tek bir flaş patlaması bile ciddi zarar vermektedir ve bu fotoğraftaki baykuşun ciddi bir şekilde rahatsız olduğu her halinden bellidir, BİREYSEL olarak değil NESNEL olarak ele alındığında ise, ÇOĞUMUZUN OKUMADIĞI TRAKUŞ KURALLARINI ihlal etmiştir, sadece sizinki değil, hayvanların rahatsız olduğu tüm fotoğraflar içindir bu yorumum, selamlarımla...

KaaN KaaN 18.08.2016 14:50:00

Son olarak umarım bu TÜM HERKESE YÖNELİK olarak yazdığım yazılar herkese ulaşır. Bir bilim adamı adayı ve kuş sevdalısı olarak bunları tüm içtenliğim ve sağduyumla yazdım. Umarım bunu okuyan herkes biraz bile olsa bencilliği bir kenara bırakır ve o fotoğrafların o kuşlar olmadan mümkün olmayacağını ve bizim onlara sahip çıkma konusunda çok büyük bir sorumluluk altında olduğumuzu anlarlar. Özellikle kuş fotoğrafçılarını bu konuda çok daha dikkatli olmaya davet ediyorum. O kadar kuş fotosu çekilmiş. Mustafa ağabey çıkartmış sayısını yazmış. Onların kaç tanesi bunlara dikkat ederek çekildi sorusu en önemli soru burada. Fotoğraflar harika, fotoğraflar çok güzel. Ama arkalarında kötü ve bilinçsiz bir hikaye varsa o zaman o fotoğrafların değeri nedir gibi sorular sorulmalı. Sadece bu konuda değil aslında her konuda. Kuşları minimum zarar vererek fotoğraflamamız lazım. Bu konuda herkesin samimi olarak elinden geleni yapmasını bekliyorum ve rica ediyorum bir kardeşiniz, bir kuş bilimci adayı, bir kuş gözlemci ve bir fotoğrafçı olarak. Herkese iyi günler diliyorum.

KaaN KaaN 18.08.2016 14:44:00

"The scotopic spectral sensitivity and rate of dark adaptation of avian retinas are very similar to those of mammals, including ourselves. Thus if our own dark adapted vision is disrupted by the flash used then it is wise to presume that the bird's dark adaptation will be equally affected. If we are temporally "blinded" by the flash then so also will be the bird for a similar length of time. For example, if you knock out a fully dark adapted retina assume it will take up to 30min for full sensitivity to be recovered." "Thus it is not the light per se but the disruption of dark adaptation which is the essential problem. Whether flash will disrupt dark adaptation sufficiently to influence on-going behaviour will depend upon flash duration and brightness, and the state of dark adaptation of the retina." Graham R. Martin BSc, PhD, DSc. (Reader in Avian Sensory Science) (Head of School) Address: School of Continuing Studies The University of Birmingham Edgbaston Birmingham B15 2TT, UK." Kuş duyuları uzmanı bir bilim adamı da böyle bir şeyler söylemiş konu ile ilgili. Özet geçmek gerekirse paylaştığım bu iki kısa alıntıyı şöyle derdim: - Baykuşların gözlerinin retina kısımlarında bulunan çubuk hücreleri (aynı bizdeki gibi - çok benzer sistemler) onların karanlıkta görmelerine yardımcı olur. Bizdekinden çok daha yüksek yoğunlukta bulunurlar baykuşlarda. Böylece onlar bizden daha iyi bir gece görüşüne sahiptirler. - Aynı bizde olduğu bir anda aydınlık bir ortamdan karanlık bir ortama geçince (mesela odadaki ışığı kapattığınızı düşünün) onların da gözlerinin karanlığa alışması belirli bir süre alır. Nasıl biz alışıyorsak bir süre sonra onlar da alışır. - Gözüne flaş doğrultulan bir baykuşun çubuk hücreleri etkisiz hale gelir. Geceleyin havanın karanlık olduğunu düşünürsek bu onların aynı bizim odanın ışığını ilk kapattığımızdaki gibi (sadece çok daha kötüsü) karanlığa alışamamaları ve görememeleri demek oluyor. - Kuşun gece görüşünü ne kadar sürede geri kazanacağı ise flaşa maruz kalma süresi ve flaşın gücüne bağlı. Bir flaş için gözün tamamen kendine gelmesi 30-60dk arası. Pratikte 60 dakika deniliyor çok yerde. - Bu neden bir sorun teşkil ediyor. Bunun sorun olmasının sebebi baykuşların duyma hislerinin yanında görüşlerini de avlanırken (görme ile kalibre eder kuş kendini - makalesi mevcut) ve uçarken ve avcılarından saklanırken kullanmaları. Bu durumda kuşu aç ve saldırıya açık bir şekilde bırakmış olabiliyor fotoğrafçı. Tüm bunların ışığında düşününce diyebileceğim en önemli şey fotoğrafçıların bu güzel kuşlara yaklaşımı konusunda dikkatli olmaları. Mustafa ağabey anlatmış dikkatli olduğunu. Ben de ilk yorumumda belirtmiştim. Ama herkes onun kadar dikkatli değil. Kuşla sabahlayan 350 kare alan insanlar var. O yüzden Mustafa ağabeyin paçalı fotoğrafı üzerinden çıkan mesaj büyüsün ve herkese ulaşsın. En özet haliyle: baykuş fotoğraflarken bencillik kenara bırakılmalı ve flaş kullanımı minimize edilmeli mesajı verebiliriz.

KaaN KaaN 18.08.2016 14:30:00

Olayın başrol oyuncularından birisi olarak Mustafa ağabeyi anlıyor ve ona katılıyorum. Zaten bir kin, nefret vs. beklemiyorum. Zira taa ilk yorumumda demişim ki "Mustafa ağabey tecrübeli fotoğrafçı. Belki de benim hayatım kadar kuş fotoğraflamış birisi. 10-15 poz az aslında bir kuş için. Eminim hassas durumun farkında kendisi. Yoksa böyle güzel ve nadir bir türün 100 küsür karesini alırdı eminim". Bu lafımı boşuna yazmadım. Arkasındayım. Duyarlı olduğunuzu bildiğim için bu cümleleri sarf ettim. Tek amacım bu güzel fotoğrafın altından ulaşabildiğim kadar insana ulaşıp saygılı bir şekilde bir mesaj verebilmekti. Onu da başardığıma inanıyorum. Saygıdan kusur etmedim. Etmem. Yine de baykuşun gözüne ulaşan her bir flaşın veya göçte durup Mogan Gölü kenarında beslenip gücünü toplamaya çalışan telli turnaların fotoğraf çekilme adına her bir korkutulup uçurulmalarının aslında o hayvanlar için önemli ve kötü sonuçlu olabileceğini baykuşlar üzerinden anlatmak istedim. Konuya gelince. Konu aslında açık. Bence hepimizin yani hem gözlemcilerin hem de fotoğrafçıların uyması gereken çok önemli kurallar var. Baykuşlar konu olduğu için oradan yola çıkarak bir yazı paylaşmak istiyorum. Fizyoloji profesörü olan ve saygıdeğer bilim insanları olan insan aşağıdaki isim. Yazı İngilizce fakat malumunuz bizim ülkemizde konuyu çalışan birileri mevcut değil. Konuyla ilgili daha çok bilgiyi ise bir sonraki yorumuma ekleyeceğim. "A nocturnally-hunting bird would therefore be out of action in dim light for around 1 hour after being exposed to the spotlight. If that hour were crucial for survival, or if another team came later and compounded the problem, then spotlighting would have deleterious effects that night.[I tried to capture my letter-wings after they had finished hunting (a relatively easy task with this bird because it hunts with the moon) and this helped to minimise the impact of spotlighting on birds that were feeding young. The impact of being effectively blinded for an hour after being spotlighted would have to be judged carefully for each bird, based upon knowledge of their natural history and routines. Another indirect way that the blind period after spotlighting might compromise the subject is via an effect on susceptibility to predation. I would not be surprised to learn that predation risk was increased during this blind period" JD Pettigrew FRS Professor of Physiology and Director VTHRC Vision Touch and Hearing Research Centre Ritchie Research Labs, Research Rd University of Queensland 4072 Australia

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT