Sonbahar Hava Tahminleri
faruq488 23.08.2016 17:35:00
Merhaba,
Yazı yavaş yavaş bitirip sonbahara giriyoruz. Bu esnada da veriler kendini göstermeye başladı. Farklı kaynaklardan farklı yorumlar ve endeks çıktılarının olduğunu görmekteyiz. Accuaweather son zamanlarda revaçta gibi, ancak sonbahar tahmininde bize sıcak havanın olacağı öngörüsünü sunmuş verilerde.
Accuanın aynı verilerine göre Orta ve Batı Avrupada ılık bir hava hareket göze çarpıyor. Buraya kadar sorun yok. Orta ve Batı Avrupa için ılık bir hava demesi haricinde Türkiye için sunduğu öngörüsüne katılmıyorum. Çünkü Orta ve Batı Avrupada öngörülen ılık hava demek yüksek basınç etkisi ile ülkemize kuzeyden soğuk ve yağışlı havanın geleceğine işaret.
Ecmwf AO NAO tahminleri de bu düşüncemi destelemekte. Sonuçlar Eylül, Ekim ve Kasım ayları için negatif şeklinde. Bu sebepledir ki Avrupanın batı ve orta kesimlerine belli aralıklarla yerleşecek olan bu yüksek basınç bize soğuk ve yağışlı havayı iteceği kanaatindeyim. Bu basınç sayesinde İskandinavya ve Batı Rusyadan gelecek yağışlı-soğuk havayı müjdeler nitelikte. Bu da şunu gösteriyor, sıcaklıklar mevsim normalleri ve altında geçeceğini düşünüyorum.
Karadeniz,Marmara,İç Anadolu ile Doğu Anadolu nun kuzeyinde mevsim normallerinin altında altında, Doğu Akdeniz azda olsa mevsim normalleri üstünde, diğer yerler de ise normal seyredecek şeklinde diye biliriz.
Bunun yanında normalden fazla ısınan deniz suyu sıcaklıkları sebebiyle aşırı yağışlara sebebiyet verme olasılığı da var. Verilere bakıp gördüklerimiz bu şekilde. Altını çizerek söylüyorum. Bunlar tahminler, göstergelerin sonuçlarına göre yorumlamaya çalıştım. En iyisini yine Allah bilir diyeyim.
Hava durumları göç hareketlerini de etkilediği bilinmekte. Hala ümitliyim, bu sene çok farklı olacak umarım :D Geçen yaptığım gözlem neticesinde sürüler halinde daha erken olmasına rağmen çamurcunların dolaştıklarına şahit oldum. Heyecanla bekliyorum :) umarım beklentilerimiz boşa gitmez
:)))
Selamlar