TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Var mısınız, yok musunuz?

bufatih bufatih 23.12.2008 23:38:00
Merhabalar,

Bugün öğleden sonra, Yalova İl Çevre ve Orman Müdürlüğünde Müdür Yrd. Sayın Gürcan Olcay Bey le

yaptığım görüşmede, Yalovamız ın Altınova İlçesindeki Hersek Gölü nün bünyesinde barındırdığı

onlarca kuş çeşitleriyle, kuş cenneti olabilecek nitelikte olduğu kanısına vardık.

Birçok arkadaşımızın da gördüğü, gözlemlerde bulunduğu bu nadide alan, bilindiği gibi binlerce

göçmen kuşuna üreme ve konaklamada da barınaklık yapmaktadır. Bir hafta on gün kadar önce, yalnız ve de

Sevgili Serkan Gökçe arkadaşımla birlikte yaptığım gözlemlerde, yaklaşık altmışa yakın türü

gözlemleyerek, bu alanın ne derece değerli olduğunu bir kez daha anlamış olduk.

Altınova Belediyesi tarafından kiralanan, mülkiyeti Darülaceze üzerine kayıtlı olan gölümüz için,

2006 yılında İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Altınova Belediyesi nin girişimiyle, koruma altında

ıslah edilip, kuş cennetine dönüştürülme kararı alınmıştır. Ancak o günlerde çıkan kuş gribi

muamması bu güzel, anlamlı projenin malesef rafa kaldırılmasına neden olmuştur.

Şimdilerde tekrar bu girişimin başlatılması için, biz sivil toplum örgüt üyelerine

bu kurumları köprülendirici, destekliyici görevler düşmektedir. Trakus, İKGT ve Ulukus bu anlamda

ilk aklıma gelen topluluklar. Bu konuda herkesin desteği ve yardımına ihtiyacımız var.

Evet ne dersiniz, var mısınız, yok musunuz?

Selamlar...

alp alp 24.12.2008 02:10:00

Fatih Bey, Hersek Gölü Kuş Cenneti için yapılacak her konuda desteğe hazırım. Bugüne kadar düzenli ziyaret ile kayıtları tutulmamış sanırım; son ziyaretimde aklıma Kaşıkçı, Poyrazkuşu, Kuğu ve saatlerce avlanmasnı izlediğim Karaalınlı Örümcekkuşu geliyor. Sizlerin düzenli ziyaretleriniz ile kış göç geçişlerini de yakalayacağınızı ümit ederim.

Flamingo kayıdınızı hayranlıkla izledim ve hemen pazarlamasını yapalım: "İstanbul - Kocaeli - Yalova bölgesinde oturan TRAKUŞ üyelerinin Flamingo göreceği en yakın alandır, Hersek Gölü".

İzmit Körfezi nde 150 tür kayıdı var ise (Sayın Bahar BİLGEN e İzmit Körfezi tür listesi ve alanların korunması için yaptıklarına tekrar teşekkür ederim) Hersek Gölü nün tür sayısında geride kalacağını sanmam zira Hersek te meyva bahçeleri ve çayırlık alanlar da mevcut.

Saygılarımla,

Alp DOĞRU

sgokce sgokce 24.12.2008 08:37:00

Ben de elimden gelen her konuda yardıma hazırım Fatih abi. Alp Bey in tespitlerine tamamiyle katılıyorum. Burası flamingolar da dahil pekçok türün ürediği ve konakladığı bir yaşam alanı. Ancak son yıllarda lagünün olduğu bölge fabrikalar ve tersanelerle çevrilmekte. Ayrıca İstanbul un Anadolu yakasıyla Hersek arasına bir köprü projesi var. Yapılaşma bu hızla sürerse maalesef bu lagün de insanoğlunun son kurbanlarından birisi olacak gibi görünüyor. Hepimizin bu güzel gölün korunması için çalışması, desteği ve kulis yapması gerekiyor. Ben varım Fatih abi...

bufatih bufatih 24.12.2008 17:34:00

Alp Bey çok teşekkür ediyorum. Hersek için katkılarınızı, gözlem kayıtlarınızı zevkle takip ediyorum.

Birlikte göle bir kaşık bırakabilirsek ne mutlu bize...

Sevgili Serkan haklısın, ilk etapta sanırım bu konuyu yeterince yaymak, bir şekilde kamuoyu yaratmak gerekiyor.

Teşekkürler, selamlar...

Barbar Barbar 24.12.2008 21:21:00

Fatih Bey,

Bahsettiğiniz çalışmalar ilk başta göze hoş görünmüş de olsa, içinde "ıslah" geçen her tür faaliyete karşı tetikte olmak gerekir, zira ıslah nerede doğal bir özellik varsa onun insan eliyle değiştirilmesi olarak algılanır bu ülkede. Buna sazlıkları söküp üzerine ahşap yollar yapmak, kıyıları doldurup asfalt atmak, ormanları traşlayıp geniş yollar açmak ve dereleri kanala alıp betonla çevirmek dahildir. Bunların her biri de devlet kuruluşlarımız tarafından yapılmaktadır, son örneği de Kültür Bakanlığı nın izniyle gerçekleşen Uzungöl ün havuz haline getirilmesidir.

Bahsedilen çalışmanın detaylarını elde etmeden bu işi desteklemek doğaya yardımı bırakın zarar vermenin önüne açabilir. O yüzden dikkatli olmanızı rica ederim.

İyi günler...

Barbaros

bufatih bufatih 24.12.2008 22:01:00

Yanılmışım, bu konu trakuş çatısı altında kendi adıma kapanmıştır.

Çulluk Çulluk 26.12.2008 21:33:00

Merhaba, bir Yalova lı ve bir kuş gözlemcisi olarak Hersek Lagününü geç farkettim; fakat İstanbul un bu kadar yakınında ve Yalova mızın da tek kuş cenneti olabilecek böyle bir yerin olması çok büyük bir şans.Buranın nasıl korunup, iyileştirilebileceği sorusu beni düşündürürken sizin yazınızı gördüm.Sevgili Barbaros un da belirttiği gibi ne yazık ki ülkemizde Devlet eliyle ıslah çalışmaları doğanın korunmasından çok insan eliyle yeniden biçimlendirilen, tam bu nedenle de doğal olmayan sonuçlara yol açmıştır.Tabi bu demek değildir ki hiçbir müdahalede bulunulmasın.Ancak yapılan çalışmaların mutlaka doğasever ve bu işi bilen bir tarafın ağırlıkta olduğu bir bakışla yapılması gerekir.Bütün bunlar bizi bu güzel düşünceden alıkoymamalı, başlattığınız girişimin başarıya (kendi ekosistemiyle yaşayan bir lagün ve canlılar) ulaşmasını dilerim. Yalova ya geldiğimde mutlaka tanışmak, konuşmak isterim.

Saygı ve selamlar.

serhattigrel serhattigrel 27.12.2008 00:10:00

Fatih bey,

Bir yaz günü Ömer Necipoğlu ile sahaya girmiştik, pislik , çöpler ilgisizlik diz boyu olan bir alan , buna rağmen hatırı sayılır tür görmüştük.

Türkiye de kuş ile ilgili neredeyse herkes burada beraberiz, bu sahaya yapılması gerekenide, yapılmamasını gerekeni de bilenlerimiz var. Barbarı yanlış anladınız, veya Barbar sizi yanlış anladı, çabamız , hedefimiz hep aynı.

Bu projeyi doğru yöne kanalize etmeye , içinde beyin ve iş gücü ile destek vermeye hiç bir üyemiz hayır demez.

Projenin deteylarını; plan ,proje, uygulayıcı, finansman kaynağını bilmeden varız diyemeyiz, projeyi nekadar kontrol edebiliriz, bunu bilmeden varız diyemeyiz.

Yokuz hiç diyemeyiz, Varız demeye hazırız. Bilgilenelim.

bufatih bufatih 27.12.2008 09:11:00

Merhabalar,

Cemil Bey bu koşturmacada çok yeni biri olarak, sizi hem Serkan Gökçe arkadaşımdan

hem de Mehmet Çetinkoç Beyden defalarca duydum. Sizi gökte arıyorduk,

oysa ki siz burdaymışsınız.:) Sizle tanışmak benim için onur olacaktır.

Geldiğinizde beni ararsanız sevinirim. 532 5631130

Serhat Bey teşekkür ediyorum ilginize...

Barboros Bey e katılmamak mümkün mü? Yazdıkları çok doğru şeyler.

Tekrarlıyorum, daha düne kadar bütün küçük kuşları serçe bilen ben,

böyle bir konunun olduğunu, 2006 yılında bu güzel yerin

kuş cenneti olma konusunda il bazında bir karar alındığını ve

sivil toplum örgütlerince bunun desteklenmesi gerektiğini söyledim.

(daha fizibiletesi bile yapılmamış,konu şuan rafta)

Kısaca taşı yerinden kıpırdatmak gerekli dedim. Ve yapılabilecekler

hakkında yardım istedim.

Böyle yazışmayla olmuyor, yanlış anlaşılmalar oluyor.

Cemil Bey geldiğinizde bu konuyu detaylıca görüşelim, Serkan arkadaşımla birlikte önderliğinizde yapılabilecekleri planlayalım.

Teşekkür ediyorum herkese...

bufatih bufatih 29.12.2008 15:17:00

Bahar Hanım çok teşekkür ediyorum.

KANDIZLIK KANDIZLIK 30.12.2008 13:38:00

Fatih Bey merhaba,

ilgiyle takip ettim yazılanları ve hem sizin hem diğer arkadaşların duyarlılıklarına sevindim. Yelkovan veya toygar posta gruplarına üye misinizbilmiyorum. (Değilseniz) Onlardan birine hemen üye olarak bu forumda yazılanların toplamını bir kompozisyon halinde oralarda sunabilirsiniz. Hem manevi, hem fiziki olarak destek çoğalacaktır ilerki günlerde.

Erken plan olarak; belki bu yılbaşı tatili ertesi mesela Cumartesi veya Pazar günü lagüne kuş sayımı için bir gezi çağrısı yapabilirsiniz. Dönüşte sizin de bir ara bahsettiğiniz gibi herkes getirdiği torbalarla çöp toplama işlemini de yaparlar topluca ve hem kuş gözlemi_hem çöp toplama olayı fotoğraflanıp gerekli yerlerde yayınlanabilir. Sizin ve Serkan Bey in sıklıkla yaptığınız gözlemlere ilaveten daha fazla kişinin gözlem kayıtları da kuşbanka belge_veri olarak girilebilir.

Hafta sonu Ankara ya gitme olasılığım yüksek, gitmezsem eğer memnuniyetle gelmeyi düşünürüm, hem bölgeyi görmek ve gözlemde bulunmak, hem de sizin gibi hassas_doğasever birisiyle tanışmak mutlu edecektir beni.

Sevgi ve selamlarımla, görüşmek üzere .

bufatih bufatih 30.12.2008 19:35:00

Arslan Bey merhaba,

Çok teşekkür ediyorum, haklısınız konuyu ilgili diğer topluluklara da iletmekte yarar var. Ne zaman isterseniz buyrun gelin, sizinle tanışmaktan mutlu oluruz Serkan Bey de, ben de. Ayrıca tecrübelerinizden de yararlanmak isteriz. Görüşmek üzere...

İyi yıllar...

sgokce sgokce 1.01.2009 22:26:00

Konu hakkında 31.12.2008 tarihinde Yalova İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ne yaptığımız ziyaretin ayrıntılarına http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl22@d&sxc=3&id=436# linkinden ulaşabilirsiniz. Bu vesileyle herkesin yeni yılını kutlar, sağlıklı, mutlu ve bol kuşlu bir yıl dilerim:)

KANDIZLIK KANDIZLIK 2.01.2009 02:22:00

Fatih Bey, Serkan Bey, tekrar teşekkürler faydalı uğraşlarınız için. Bugün Serkan Bey in yetkililerle görüşme yazısını a okudum, elinize ayağınıza sağlık.

Tekrar etmiş oluyorum, bu hafta sonu için davet çağrısı yapabilirsiniz Trakus camiasına, yelkovan ve toygar mail grubuna. Hem gözlem hem tür sayımı yapılır, fotoğrafları çekilir, ilgili müdürlüğe taze kayıt olarak eskilerine ilave edilmiş olur ve ayrıca önceki çalışmalarınızla birlikte doğa koruma derneklerine de bu sunumlar gönderilerek dikkat alanı genişletilebilir.

Gezi çağrısı yapılacaksa, ben bu hafta sonu için 3 ve 4 Ocak Cumartesi veya Pazar icin katılabileceğimi söyleyebilirim.

Selam ve sevgiler.

Arslan.

Calamity Calamity 2.01.2009 18:46:00

Hersek lagünü bilgilerinizi okudum. Sulak alan stattüsünde olması çok iyi ve doğru.Doğal sit alanı da ayrıca güçlü bir koruma.

1) Acaba sulak alan koruma zonları belirlenmiş mi? Ekolojik etkilenme bölgesi,tampon bölge sınırları gibi. Mutlak koruma bölgesi olabilir mi? Bu sorunun yanıtı ; gözlemcilerin alanı izlemeleri ve türleri takip etmeleri ile ispatlanacak bir konu ..

2)ÇOB ilin,proje yapılması konusunda bütçesi var ise proje yaptırılır. Anladığım kadarıyla proje yaptıracak bütçeleri var.Böyle bir projeyi yapacak firmalar var .Ancak bizlerin buradaki görevi ÇOB.un kontroluna yardım etmek. Detaylarda kesintiye gitmek. tamamlanan proje çalışma safhasında Belediyeye gösterilir fikir alınır.Alan anlatılır.Konu ısıtılır.Destekleri istenir. Belediye kendi görüşünü dile getirir. Asgarilerde birleşilir. Belediye Park ve Bahçeler Da. Bşk. devreye sokar ve inşaatı yapılır.

Neden bugüne dek projeyi yaptırmamışlar? Gözlemciler ,ÇOB un yalnız olmadığını dile getirerek İl yönetimini proje konusunu canlandırabilirler.

3) Ben de Körfezde hiç korunmamasından iyidir noktasına gelmek üzereyim yeterki kıyı doldurulmasın diye.. ancak çok tehlikeli bir nokta.

Sonuçlarını çok iyi düşünmek gerek. AYNEN DOĞA GİBİ DÜŞÜNMEK GEREK.

4) Lagünde tuzlu su olmasının sonucu lagünlerin kendi niteliği flamingoları 80e çıkarmış. Balıkçıl,kervançulluğu,poyrazkuşu kızılbacak vb. yine olur. Yeşilbacak olmaz örneğin.. Burada ben yanlış mı hatırlıyorum lagüne akan bir dere yokmuydu? Bu derenin varsa durumuna bakmalı. Benim önceki durumuna göre belirlediğim su düzeyinin düşmesi olmuştu. Bu da çamur düzlüklerinin oluşmasına ve daha fazla tür sayısının ortaya çıkmasına neden olmuştu.

5)Künk fabrikasının kalkması harika.O kesimde çok cazip bir bölge çünkü..

6) Köprü projesinde karada 1690m. si viyadük olarak devam etmekte. Ayaklar üzerinde olması bir nebze iyi olsada lagün için zor bir proje. Ancak yolun drenaj suları her ayaktan atılmayıp toplanarak lagüne karışmayacak bir şekilde deşarj edilmeli. Fakat gürültü ile aydınlatma konusunda çevreye nasıl bir rahatsızlık vereceğini şu an gerçekten tahmin edemiyorum. Alanın koruma gücü köprü güzergahını kaydırabilirmi? Bilemiyorum. Tersaneler de her tarafı çevrelemişken zor duruyor. Köprü bittikten sonra alan nasıl etkilenir? Bu konuda da şu an bir şey diyemeyeceğim.

Körfez geçişinin ihalesi yapıldı sanıyorum. Daha detaylı bilgiyi yarın Başmühendis arkadaşımdan almaya çalışacağım.

Kendisine Yalova arabalı vapurunda karşıya geçerken alanı anlatmıştım ve daha sonra da harita üzerinde konuşmuştuk.Dikkate alacağını söylemişti.Fakat bu demek değil ki köprünün yeri değişti.Hayır.Kiriş üretim tesisleri şantiye yerleşimleri vb. konuları bu alandan uzak tutmak gerektiğini de konuşmuştuk. İhale dosyasına böyle çekinceler kondumu bilmiyorum.

Çabanızda tekrar başarılar dilerim.Kolay gelsin.

Calamity Calamity 2.01.2009 18:48:00

ÇOB projeyi yapamayacaksa yeni alternatifler doğar.

sgokce sgokce 4.01.2009 00:47:00

Merhaba Bahar Hanım,

Öncelikle ayrıntılı yazınız, ilginiz ve desteğiniz için çok teşekkür ederim. Sizin gibi doğaseverlerden çok şeyler öğreniyoruz.

Sulak Alan koruma zoneları belirlenmiş. Gürcan Bey bize göstermişti zoneları. Bakanlığa da gönderilmiş. Ancak kabul edilmemiş. Nedeninin zoneların bazı noktalarda ilçe sınırlarına girmesiymiş sanırım. Sulak Alan, Doğal SİT Alanı, Mutlak Koruma Bölgesi, Milli Park, Kuş Cenneti, vb. statülerin ne anlama geldiğini öğrenebileceğimiz bir websitesi varmı acaba? Bugün Fatih Bey ile Arslan Bey bölgeye gittiler. İyi bir gözlem olduğunu öğrendim. İnşallah bu gözlemlerin düzenli hale gelmesi ile mevcut statüyü daha da yükseltebiliriz.

ÇOB’un proje için bütçesi yokmuş. Sadece bir plan yaptırmak için bütçesi varmış. Ama yine de kuş gözlemcilerinin var olduklarını göstermeleri gerekir diye düşünüyorum. En azından göl konusunda taraflardan biri olduğumuzu göstermeliyiz.

Çıplak gözle gördüğümüz kadarıyla derenin bir kolu gölün güney batısında. Çok fazla debisi yok, hatta durgun bile denilebilir. Yaklaşık 3-5 metre genişlikte. Ayrıca Google Earth’den baktığım kadarıyla gölün kuzeybatısında da derenin bir kolu var ve göle akıyor. Bahsini ettiğiniz dere bu kol olmalı. Yoldan yaklaşık 100 metre uzaklıktaki yumuşak balçık alanın yüzeyi bataklık bitkisi kaplı.

Viyadük gölün batı kıyısındaki tampon bölgeden (yaklaşık 200 metre mesafeden) geçecek. Ancak gölün kuzeybatısında derenin göle aktığı yerde bir çıkıntı var ve viyadük onun üstünden geçecek. Ayrıca viyadüğün varlığı, arabaların gürültüsü ve yolun ışıklandırmasının gölü etkileyeceği de dediğiniz gibi bir gerçek.

Çalışmalarımız devam edecek olup, ilerleyen günlerde Altınova Belediyesi’ni ziyaret etmek istiyoruz. O konudaki gelişmeleri de bildiririz. Selamlar…

KANDIZLIK KANDIZLIK 6.01.2009 00:24:00

Hersek Lagununde 03.01.2009 tarihinde Fatih Bey (bufatih) ile yaptığımız gezideki, gözlem notları ve tür kayıtları bugün kuşbanka, trakus.org gözlem bölümüne girilecektir, ayrıca bu notlar ve kayıtlar yelkovan ile toygar postalarına bazı fotoğraflar eklenerek gönderilecektir, bilgilerinize ...

Selamlar, sizlere kolay gelsin, ellerinize _ emeklerinize sağlık.

bufatih bufatih 6.01.2009 00:31:00

Merhabalar,

Bahar Hanım çok iyi olur, arazide, yerinde bizi aydınlatırsanız çok seviniriz. Sizden alacağımız bilgilerle atacağımız adımları da planlamış oluruz. Serkan arkadaşımla konuşur size yazarız, en kısa zamanda. Teşekkürler.

Arslan Bey çok teşekkür ediyorum ilginize, katkılarınıza.

Selamlar.

sgokce sgokce 6.01.2009 15:45:00

İlginiz ve desteğiniz için tekrar teşekkür ederim Bahar Hanım. Hava iyi olursa ve size de uyarsa 17 Ocak Cumartesi günü gidelim diye düşündük. Bütün kuş gözlemcisi arkadaşları bekleriz. Selamlar...

Calamity Calamity 7.01.2009 17:34:00

Tarih öncesinde günümüze kadar gelen çeşitli uygarlıkların ürünü olup, yaşadıkları

devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent

kalıntıları önemli tarihi olayların meydana geldiği yerler SİT ALANI ve ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan alanlar "DOĞAL SİT ALANI" olarak nitelendiriliyor.

I. Derece Doğal SİT Alanı: Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli, bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlar.

II. Derece Doğal SİT Alanı: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yanında kamu yararı göz önüne alınarak kullanıma açılabilecek alanlar.

III. Derece Doğal SİT Alanı: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlardır.

Diğerleri için de:

http://www.cedgm.gov.tr/cevreatlasi/atlasin_metni.pdf

sayfa116-134 arası

Kolay gelsin.

sgokce sgokce 7.01.2009 20:39:00

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim Bahar Hanım. Saygılarımla...

Calamity Calamity 8.01.2009 13:00:00

Burada genel bir konuda ekleme yapmak istiyorum. Alan koruma ile direk bağlantısı olan bir konu. Özellikle kuş fotoğrafı çeken arkadaşlarımızla dolu bir sitede konuya değinmeden edemeyeceğim.

Kuş fotoğrafı çektiğiniz alanlarda mutlaka yanınızda bir geniş açı objektif veya değiştirmek zor ise küçük ,ucuz geniş açı bir fotoğraf makinası olması ve gidilen alanın genel fotoğraflarının çekilmesi çok önemli.

1) Bir alan bazı mevsimlerde daha fazla kuş popülasyonu gösterebilir. Aynı alana her mevsim yolunuz düştüğünde kuşların olduğu kareler çekilmesi . Alan korumada alanı anlatırken özellikle vurgulanması gereken dönemler olduğu söylenecektir.

2)Bu fotoğrafların o alanda çekildiğine dair belirli bina ağaç vb. görünümleri içermesi gerekmekte.

3) Alanda görülen tehdit ,dolgu, kesim ,kum,çakıl alımı,ilerleyen inşaat vb. olayları gidildikçe fotoğraflarla izleme.

4) Alanın çeşitli yerlerinden güzel olduğunu düşündüğünüz kumul ,dere ağzı, orman açıklığı vb. fotoğraflar çekilmesi. Zamanı geldiğinde baskılar ile alanlar öyle değişir ki bu fotoğraflar belki ilerde belge niteliği taşıyabilir.

5) Bu amaçla alana ait sizlerin özel olarak kendi kararınızla çekilmesinde fayda gördüğünüz bölgelerin fotoğrafları.

6) Hatta sizin izlediğiniz ,kitaplarda adı sanı olmayan, ancak yörenizde keşfettiğiniz bir alan da olabilir. Böyle alanların fotoğrafları ve kuş listeleri ,bitki örtüsünün tespiti gibi veriler bir gün bakarsınız alanı bir yerlere götürür.

Böyle bir arşivin yeri ve zamanı geldiğinde ki; umarım ihtiyaç olmaz ; paylaşılması o alan için önemli olabilir.Bu kısa zaman harcayarak ,hazırlayacağınız arşivin ilerde paha biçilemeyen data şekline dönüşmesi içten bile değil.

Herşey gönlünüzce olsun.

sgokce sgokce 8.01.2009 20:02:00

Evet, bu söylediğinizi genelde yaparım Bahar Hanım. Artık daha bilinçli bir gözle yapacağım bu işi. Gerçekten bizim ufkumuzu genişletiyorsunuz. Herşey için teşekkür ederim...

canan canan 18.01.2009 09:34:00

Fatih bey bende kuşları öğrenmeyE çalışan İKGT üyesi bir peyzaj mimarı olarak yardıma hazırım.Canan ATAY

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT