Var mısınız, yok musunuz?
bufatih 23.12.2008 23:38:00
Merhabalar,
Bugün öğleden sonra, Yalova İl Çevre ve Orman Müdürlüğünde Müdür Yrd. Sayın Gürcan Olcay Bey le
yaptığım görüşmede, Yalovamız ın Altınova İlçesindeki Hersek Gölü nün bünyesinde barındırdığı
onlarca kuş çeşitleriyle, kuş cenneti olabilecek nitelikte olduğu kanısına vardık.
Birçok arkadaşımızın da gördüğü, gözlemlerde bulunduğu bu nadide alan, bilindiği gibi binlerce
göçmen kuşuna üreme ve konaklamada da barınaklık yapmaktadır. Bir hafta on gün kadar önce, yalnız ve de
Sevgili Serkan Gökçe arkadaşımla birlikte yaptığım gözlemlerde, yaklaşık altmışa yakın türü
gözlemleyerek, bu alanın ne derece değerli olduğunu bir kez daha anlamış olduk.
Altınova Belediyesi tarafından kiralanan, mülkiyeti Darülaceze üzerine kayıtlı olan gölümüz için,
2006 yılında İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Altınova Belediyesi nin girişimiyle, koruma altında
ıslah edilip, kuş cennetine dönüştürülme kararı alınmıştır. Ancak o günlerde çıkan kuş gribi
muamması bu güzel, anlamlı projenin malesef rafa kaldırılmasına neden olmuştur.
Şimdilerde tekrar bu girişimin başlatılması için, biz sivil toplum örgüt üyelerine
bu kurumları köprülendirici, destekliyici görevler düşmektedir. Trakus, İKGT ve Ulukus bu anlamda
ilk aklıma gelen topluluklar. Bu konuda herkesin desteği ve yardımına ihtiyacımız var.
Evet ne dersiniz, var mısınız, yok musunuz?
Selamlar...
Barbar 24.12.2008 21:21:00 Fatih Bey,
Bahsettiğiniz çalışmalar ilk başta göze hoş görünmüş de olsa, içinde "ıslah" geçen her tür faaliyete karşı tetikte olmak gerekir, zira ıslah nerede doğal bir özellik varsa onun insan eliyle değiştirilmesi olarak algılanır bu ülkede. Buna sazlıkları söküp üzerine ahşap yollar yapmak, kıyıları doldurup asfalt atmak, ormanları traşlayıp geniş yollar açmak ve dereleri kanala alıp betonla çevirmek dahildir. Bunların her biri de devlet kuruluşlarımız tarafından yapılmaktadır, son örneği de Kültür Bakanlığı nın izniyle gerçekleşen Uzungöl ün havuz haline getirilmesidir.
Bahsedilen çalışmanın detaylarını elde etmeden bu işi desteklemek doğaya yardımı bırakın zarar vermenin önüne açabilir. O yüzden dikkatli olmanızı rica ederim.
İyi günler...
Barbaros
serhattigrel 27.12.2008 00:10:00 Fatih bey,
Bir yaz günü Ömer Necipoğlu ile sahaya girmiştik, pislik , çöpler ilgisizlik diz boyu olan bir alan , buna rağmen hatırı sayılır tür görmüştük.
Türkiye de kuş ile ilgili neredeyse herkes burada beraberiz, bu sahaya yapılması gerekenide, yapılmamasını gerekeni de bilenlerimiz var. Barbarı yanlış anladınız, veya Barbar sizi yanlış anladı, çabamız , hedefimiz hep aynı.
Bu projeyi doğru yöne kanalize etmeye , içinde beyin ve iş gücü ile destek vermeye hiç bir üyemiz hayır demez.
Projenin deteylarını; plan ,proje, uygulayıcı, finansman kaynağını bilmeden varız diyemeyiz, projeyi nekadar kontrol edebiliriz, bunu bilmeden varız diyemeyiz.
Yokuz hiç diyemeyiz, Varız demeye hazırız. Bilgilenelim.
bufatih 27.12.2008 09:11:00 Merhabalar,
Cemil Bey bu koşturmacada çok yeni biri olarak, sizi hem Serkan Gökçe arkadaşımdan
hem de Mehmet Çetinkoç Beyden defalarca duydum. Sizi gökte arıyorduk,
oysa ki siz burdaymışsınız.:) Sizle tanışmak benim için onur olacaktır.
Geldiğinizde beni ararsanız sevinirim. 532 5631130
Serhat Bey teşekkür ediyorum ilginize...
Barboros Bey e katılmamak mümkün mü? Yazdıkları çok doğru şeyler.
Tekrarlıyorum, daha düne kadar bütün küçük kuşları serçe bilen ben,
böyle bir konunun olduğunu, 2006 yılında bu güzel yerin
kuş cenneti olma konusunda il bazında bir karar alındığını ve
sivil toplum örgütlerince bunun desteklenmesi gerektiğini söyledim.
(daha fizibiletesi bile yapılmamış,konu şuan rafta)
Kısaca taşı yerinden kıpırdatmak gerekli dedim. Ve yapılabilecekler
hakkında yardım istedim.
Böyle yazışmayla olmuyor, yanlış anlaşılmalar oluyor.
Cemil Bey geldiğinizde bu konuyu detaylıca görüşelim, Serkan arkadaşımla birlikte önderliğinizde yapılabilecekleri planlayalım.
Teşekkür ediyorum herkese...
KANDIZLIK 30.12.2008 13:38:00 Fatih Bey merhaba,
ilgiyle takip ettim yazılanları ve hem sizin hem diğer arkadaşların duyarlılıklarına sevindim. Yelkovan veya toygar posta gruplarına üye misinizbilmiyorum. (Değilseniz) Onlardan birine hemen üye olarak bu forumda yazılanların toplamını bir kompozisyon halinde oralarda sunabilirsiniz. Hem manevi, hem fiziki olarak destek çoğalacaktır ilerki günlerde.
Erken plan olarak; belki bu yılbaşı tatili ertesi mesela Cumartesi veya Pazar günü lagüne kuş sayımı için bir gezi çağrısı yapabilirsiniz. Dönüşte sizin de bir ara bahsettiğiniz gibi herkes getirdiği torbalarla çöp toplama işlemini de yaparlar topluca ve hem kuş gözlemi_hem çöp toplama olayı fotoğraflanıp gerekli yerlerde yayınlanabilir. Sizin ve Serkan Bey in sıklıkla yaptığınız gözlemlere ilaveten daha fazla kişinin gözlem kayıtları da kuşbanka belge_veri olarak girilebilir.
Hafta sonu Ankara ya gitme olasılığım yüksek, gitmezsem eğer memnuniyetle gelmeyi düşünürüm, hem bölgeyi görmek ve gözlemde bulunmak, hem de sizin gibi hassas_doğasever birisiyle tanışmak mutlu edecektir beni.
Sevgi ve selamlarımla, görüşmek üzere .
KANDIZLIK 2.01.2009 02:22:00 Fatih Bey, Serkan Bey, tekrar teşekkürler faydalı uğraşlarınız için. Bugün Serkan Bey in yetkililerle görüşme yazısını a okudum, elinize ayağınıza sağlık.
Tekrar etmiş oluyorum, bu hafta sonu için davet çağrısı yapabilirsiniz Trakus camiasına, yelkovan ve toygar mail grubuna. Hem gözlem hem tür sayımı yapılır, fotoğrafları çekilir, ilgili müdürlüğe taze kayıt olarak eskilerine ilave edilmiş olur ve ayrıca önceki çalışmalarınızla birlikte doğa koruma derneklerine de bu sunumlar gönderilerek dikkat alanı genişletilebilir.
Gezi çağrısı yapılacaksa, ben bu hafta sonu için 3 ve 4 Ocak Cumartesi veya Pazar icin katılabileceğimi söyleyebilirim.
Selam ve sevgiler.
Arslan.
sgokce 4.01.2009 00:47:00 Merhaba Bahar Hanım,
Öncelikle ayrıntılı yazınız, ilginiz ve desteğiniz için çok teşekkür ederim. Sizin gibi doğaseverlerden çok şeyler öğreniyoruz.
Sulak Alan koruma zoneları belirlenmiş. Gürcan Bey bize göstermişti zoneları. Bakanlığa da gönderilmiş. Ancak kabul edilmemiş. Nedeninin zoneların bazı noktalarda ilçe sınırlarına girmesiymiş sanırım. Sulak Alan, Doğal SİT Alanı, Mutlak Koruma Bölgesi, Milli Park, Kuş Cenneti, vb. statülerin ne anlama geldiğini öğrenebileceğimiz bir websitesi varmı acaba? Bugün Fatih Bey ile Arslan Bey bölgeye gittiler. İyi bir gözlem olduğunu öğrendim. İnşallah bu gözlemlerin düzenli hale gelmesi ile mevcut statüyü daha da yükseltebiliriz.
ÇOB’un proje için bütçesi yokmuş. Sadece bir plan yaptırmak için bütçesi varmış. Ama yine de kuş gözlemcilerinin var olduklarını göstermeleri gerekir diye düşünüyorum. En azından göl konusunda taraflardan biri olduğumuzu göstermeliyiz.
Çıplak gözle gördüğümüz kadarıyla derenin bir kolu gölün güney batısında. Çok fazla debisi yok, hatta durgun bile denilebilir. Yaklaşık 3-5 metre genişlikte. Ayrıca Google Earth’den baktığım kadarıyla gölün kuzeybatısında da derenin bir kolu var ve göle akıyor. Bahsini ettiğiniz dere bu kol olmalı. Yoldan yaklaşık 100 metre uzaklıktaki yumuşak balçık alanın yüzeyi bataklık bitkisi kaplı.
Viyadük gölün batı kıyısındaki tampon bölgeden (yaklaşık 200 metre mesafeden) geçecek. Ancak gölün kuzeybatısında derenin göle aktığı yerde bir çıkıntı var ve viyadük onun üstünden geçecek. Ayrıca viyadüğün varlığı, arabaların gürültüsü ve yolun ışıklandırmasının gölü etkileyeceği de dediğiniz gibi bir gerçek.
Çalışmalarımız devam edecek olup, ilerleyen günlerde Altınova Belediyesi’ni ziyaret etmek istiyoruz. O konudaki gelişmeleri de bildiririz. Selamlar…
KANDIZLIK 6.01.2009 00:24:00 Hersek Lagununde 03.01.2009 tarihinde Fatih Bey (bufatih) ile yaptığımız gezideki, gözlem notları ve tür kayıtları bugün kuşbanka, trakus.org gözlem bölümüne girilecektir, ayrıca bu notlar ve kayıtlar yelkovan ile toygar postalarına bazı fotoğraflar eklenerek gönderilecektir, bilgilerinize ...
Selamlar, sizlere kolay gelsin, ellerinize _ emeklerinize sağlık.
Calamity 7.01.2009 17:34:00 Tarih öncesinde günümüze kadar gelen çeşitli uygarlıkların ürünü olup, yaşadıkları
devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent
kalıntıları önemli tarihi olayların meydana geldiği yerler SİT ALANI ve ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan alanlar "DOĞAL SİT ALANI" olarak nitelendiriliyor.
I. Derece Doğal SİT Alanı: Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli, bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlar.
II. Derece Doğal SİT Alanı: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yanında kamu yararı göz önüne alınarak kullanıma açılabilecek alanlar.
III. Derece Doğal SİT Alanı: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlardır.
Diğerleri için de:
http://www.cedgm.gov.tr/cevreatlasi/atlasin_metni.pdf
sayfa116-134 arası
Kolay gelsin.
Calamity 8.01.2009 13:00:00 Burada genel bir konuda ekleme yapmak istiyorum. Alan koruma ile direk bağlantısı olan bir konu. Özellikle kuş fotoğrafı çeken arkadaşlarımızla dolu bir sitede konuya değinmeden edemeyeceğim.
Kuş fotoğrafı çektiğiniz alanlarda mutlaka yanınızda bir geniş açı objektif veya değiştirmek zor ise küçük ,ucuz geniş açı bir fotoğraf makinası olması ve gidilen alanın genel fotoğraflarının çekilmesi çok önemli.
1) Bir alan bazı mevsimlerde daha fazla kuş popülasyonu gösterebilir. Aynı alana her mevsim yolunuz düştüğünde kuşların olduğu kareler çekilmesi . Alan korumada alanı anlatırken özellikle vurgulanması gereken dönemler olduğu söylenecektir.
2)Bu fotoğrafların o alanda çekildiğine dair belirli bina ağaç vb. görünümleri içermesi gerekmekte.
3) Alanda görülen tehdit ,dolgu, kesim ,kum,çakıl alımı,ilerleyen inşaat vb. olayları gidildikçe fotoğraflarla izleme.
4) Alanın çeşitli yerlerinden güzel olduğunu düşündüğünüz kumul ,dere ağzı, orman açıklığı vb. fotoğraflar çekilmesi. Zamanı geldiğinde baskılar ile alanlar öyle değişir ki bu fotoğraflar belki ilerde belge niteliği taşıyabilir.
5) Bu amaçla alana ait sizlerin özel olarak kendi kararınızla çekilmesinde fayda gördüğünüz bölgelerin fotoğrafları.
6) Hatta sizin izlediğiniz ,kitaplarda adı sanı olmayan, ancak yörenizde keşfettiğiniz bir alan da olabilir. Böyle alanların fotoğrafları ve kuş listeleri ,bitki örtüsünün tespiti gibi veriler bir gün bakarsınız alanı bir yerlere götürür.
Böyle bir arşivin yeri ve zamanı geldiğinde ki; umarım ihtiyaç olmaz ; paylaşılması o alan için önemli olabilir.Bu kısa zaman harcayarak ,hazırlayacağınız arşivin ilerde paha biçilemeyen data şekline dönüşmesi içten bile değil.
Herşey gönlünüzce olsun.