TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Biz kaç kişiyiz?

abana abana 13.12.2016 17:08:00
Dün gece yeni tanıştıgım bir misafirimize kuşçuluktan bahsettim.Aslında etrafımdaki insanlarla her sohbetimde konuyu bir şekilde kuşlara getirme gibi bir özelliğim oluştu:)Misafirim Türkiyede kaç kişi olduğumuzu sordu.Sitede kayıtlı 3binde yakın üye var diye biliyorum.Bu rakamı söyledim ama gece yatarken kafama takıldı.

3 bin üye var ama aktif olarak bu işi yapan, araziye giden, siteye fotoğraf yükleyen kaç kişiyizdir?

Tahminleri yorumları merak ediyorum.

Belki yönetimde kesin anlamlı rakamlar bildirebilir.

Nedimilkin Nedimilkin 14.12.2016 19:25:00

1

Nedimilkin Nedimilkin 14.12.2016 19:23:00

1

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 14.12.2016 15:35:00

Tekil kullanıcı sayısı

zafercankiri zafercankiri 14.12.2016 15:26:00

Ben televizyon izlediğim zamanlarda, nerede ise sadece Doğa Belgeselleri izliyorum. Fotoğraf çekmeyi seviyorum, kuşları yeterince tanımasam da çok seviyorum. Fırsat buldukça da zaman zaman fotoğraflarını çekiyorum. Yorumlar konusunda şikayeti olan arkadaşların bu durumu abarttığını düşünüyorum. Sitede sadece rockisland'ı şahsen tanıyorum. Ali Atıcı, Özgür Kalay ve Fikri Arslan Kocaeli'ni Netfotoğraftan tanıdım ve onlar sayesinde kuş fotoğrafçılığını sevdim. BU da boşuna değilmiş, ilk tanıdıklarım en iyilerdenmiş, hiçbiriyle yüzyüze görüşmedim. Yüklediğim fotoğraflar iyi olunca yeterli ilgiyi görüyor. Görmese de önemli değil, bu sitede olmaktan fotoğrafları izlemekten, forumlara girmekten zevk alıyorum. Bu sitenin ülkemiz için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Kuranlara, bugüne kadar emeği geçenlere teşekkür borçluyuz. Büyük bir hizmet sunuyorlar. Bir de doğayı, hayvanları seven insanlar hemen daima iyi insanlar oluyorlar. Bu site vasıtasıyla yolumun onlarla kesişmesinden- şahsen tanıma fırsatım olmasa bile mutluyum.

surgeon surgeon 14.12.2016 14:53:00

Merhabalar; Trakus faaliyetleri ve aktiveleri konusunda farklı birçok misyonu sırtlamış durumda. 1Görünen Burada daha çok kuşların peşinde koşup, emek verip araziye aktif çıkanlar ile bunların yüklediği karelerle ilgilenenler var. Üyelerimizin birçoğu Trakusun faaliyetlerini anasayfaya yapılan fotoğraf paylaşımı ve bu fotoğrafın altındaki beğeni ve yorumlar olarak görmesi gayet normal. Ve buradaki kişi sayısıda bir çok üyemizin tahmin ettiği kadar. Ancak Trakusun diğer yüzünü de unutmamak gerekiyor Diğeri; 2-Görünmeyen: Burada ise esasen Trakusa sessizce girenler var: Bunlar ise özellikle son 1 yıl içerisinde ülkemizde biyoloji ve ornitoloji ile ilgilenen Öğretim görevlileri , hocalar ve onlarla birlikte eğitim faaliyetlerini yürüten öğrenciler var. Son yıl itibariyle sitemize üye olmak için başvuruda bulananların önemli bir kısmı ( % 30-40 ) üniversite mensubu. Bu kullanıcılar esasen ya ekipmanları olmadığından ya da vakit darlığı yaşadığından sadece işlerini bitinceye kadar sitede kalıp çıkıyorlar. Bu sesiz üyelerimizin sayısının da en az diğerleri kadar olduğunu düşünüyorum. Trakus, birçok üniversite hocası ve öğrencisi için hiçbir üniversitemizin başaramadığı, çevresel faaliyette bulanan birçok topluluk ve devlet kuruluşlarının aklının ucundan bile geçirmediği faailiyetlerle Ülkemiz ornitolojisine ve doğal yaşamına inanılmaz katkıda bulunuyor ve bunun tüm üniversitelerimiz farkında. Bilimsel aktivite amacıyla giren yalnızca yüksek öğrenim mensupları değil, aynı zamanda orta öğrenim kurumu hatta ilkokul öğrencileri var. Demem o ki şu anki misyonuyla Trakus bir Fotoğraf sitesinin çok ötesinde. Kimilerine bir eğlence kaynağı, kimilerine çevresel ve doğal yaşam faaliyeti, kimilerine bilimsel kaynak, kimilerine de yaşamının olmazsa olmazı .. Bu görünmeyen kısımdaki ilgi her geçen gün katlanarak büyüyor. Ve bu güzel gelişmeye tüm Trakus üyelerinin katkısı olduğunu bilmek gerekiyor. Bundan dolayı gün içerisinde yapılan yorum ve beğeni sayısı bizim tek bakacağımız referans olmamalı. Birkaç onyıl sonra herkesin kendinden gurur duyacağı, şimdiki üyeliklerinin bir övünç olacağı bir süreç bizi bekliyor. Selamlarımla

coşkun coşkun 14.12.2016 14:15:00

Kuş izlemek, gözlemek, yapabiliyorsan fotoğraflamak ve en önemlisi bunları paylaşmak, bu duyguyu yaymak için küçücük te olsa birşeyler yapmaya çalışmak GÜZEL dir... Bu güzelllik mutlaka çocuklarımıza, torunlarımıza doğru gelişecek ve genişleyecektir... Ben gelecek nesiller için bu güzelliği (egolarımızdan vazgeçmesek bile onları ayrı bir köşede tutarak) devam ettirmek zorunda olduğumuzu düşünüyorum, çünkü bu sözü edilen 300-500 kişi de bu güzelliğin peşini bırakırsa bu güzellik tarihe gömülür... Yani kendi adıma söylüyorum; kuşları izlemeye, gözlemeye, paylaşmaya herşeye rağmen SONUNA KADAR DEVAM :)))

demokritos demokritos 14.12.2016 08:32:00

Türkiye'de doğal hayata bakışı, Milli eğitim sistemimizde doğa eğitiminin sıfıra yakın seyir etmesi, medyada belgesel izlenme oranları ile evlilik programı izlenme oranlarını kıyasladığımızda Trakuş'un izlenme oranları hiç de fena değil :) Kuş gözlemciliğinin ve insanların doğaya ayırdığı vaktin maddi olanaklar ve refah düzeyi ile doğru orantılı olduğu tüm platformlarda anlatılır. Nüfusumuz İngiltere ile yaklaşık aynı. İngiltere'de 6 milyon kuş gözlemci, Amerika'da 17 milyon kuş gözlemci olması (aktif olma oranları değişken) insanların doğal yaşam alanlarının korunmasında nasıl bir güç oluşturabileceklerini gösteriyor. Bize gelirsek, bir çok arkadaşımız bahsetmiş, en etkili yöntemler medyayı kullanmak, diğer sosyal medya platformlarındaki paylaşımlar, ama benim denediğim ve başarısını gördüğüm yöntem bire - bir iletişim. Çalıştığım kurumda yıllar önce kuş anlattığım insanların yaralı kuş bulup araması veya gördükleri değişik kuşların türlerini sormaları beni mutlu ediyor. Kuş ve doğa gözlemciliğini, doğa sevgisini eğitim sistemine dahil etmediğimiz veya çocuklara anlatmadığımız sürece gelecek nesillerden de çok şey beklememek gerekir diye düşünüyorum. 8 yıl önce bir orta okulda kuş anlattığım öğrencilerden şu an kuş gözlemcisi olan gençlerin olduğunu görmek beni mutlu ediyor :)

AbonouTeikhes AbonouTeikhes 14.12.2016 08:21:00

Kastamonu'da seni de sayarsak 3 kişiyiz:) siteye giren sayısını bilmem ama büyük şehirlerin dışında gerçekten sayı az...

mkurnaz61 mkurnaz61 14.12.2016 00:25:00

Takvim talebine bile 366 üyeden talep gelmiş. Bu durum da aktiflikle ilişkilendirilebilir. Bu da yaklaşık  aktif üye var demektir. Gerisi ise senenin çok küçük bir kısmında aktif olup, olaya sadece dışardan bakanlar. Selamlar...

myaman myaman 13.12.2016 23:46:00

Yavuz bey,ben şahsen trakusda ne kadar çok beğenim olursa o kadar mutlu olmuyorum.çünkü trakusda popülerseniz fotonuz beğeniliyor.A şahsı sitede eski ise bi kuşun 100-150. fotosunu eklediği zaman nadir türün nadir karesi diye yorum yazılıyor,ama yeni başlayan veya çevresi olmayan biri iseniz bi türün 10. fotosunu ekleseniz bile kimse yorum yazmıyor.bazı kişiler odun eklese,ne kadar güzel odun diye yorum yazan kişiler var..eskiden tanışıklıgın verdiği durumlardan dolayı foto güzel olmasa bile birilerine yorum yazmak ve beğenmek zorunluluğu hissediliyor.iyi foto değil,çevresi geniş olan kişi daha çok beğeni alıyor..ne eklerse eklesin 20-30 yorum ve 50 begeni garantisi olan kişileri görüyorum.başkalarından örnek vermeyim alınmasınlar kendimden örnek veriyim,geçenlerde bataklık kamışçını ekledim.türün 22. fotosuydu sanırım.7-8 yorum aldı 25 civarı begeni aldı.çok kötü bir fotoda değildi.aynı hafta sarıkaşlı çıvgın eklendi 5-6 tane.bazıları çok iyi olmasada 30 yorum 60 begeni aldı.nerdeyse hepside günün fotosu seçildi.nadirat veya iyi foto çektiniz diye size yorum yazılmıyor.popülerseniz,çevreniz genişse veya herkesin fotosuna yorum yazıyorsanız geri size dönüş yapsın diye o zaman geri dönmek zorunda kalıyorlar.. sitedeki aktiflik için ise bende 200 civarında oldugunu düşünüyorum.4bin uyenin hepsi kuşçu değil.bazıları avcı ve gözlemleri takip ediyor diye düşünüyorum.bazıları uye olmuş sonra bırakmış.bazıları bazı nedenlerden küsmüş,küstürülmüş ve siteye girmeyen kişiler.. bazılarıda ( benim en çok rahatsız olduğum konu ) birilerinin günün fotosu olacam diye siteye üye yaptığı kişiler.bazı kişiler foto eklediği zaman girip yorum yazan onun dışında siteye girmeyen kişiler var.çoğu kuşçu bile değil.kuşçu olan kişiler kendine yorum yazsın diye üye yapılmış kişiler..geçen birini farkettim mesela.kişiyi uzaktan tanıyorum kuşla alakası yok.profiline baktım 5-6 yorum yazmış hiç foto eklememiş.üşenmedim yazdıgı yorumlarıda buldum.yorumların yarısı bir kişiye diğerleride başka birine.herhalde bu kişiye göre sitedeki en iyi kuşçular onlar demekki sadece onlar foto yükleyince yorum yazıyor :) birde uye olmayıp,sitelere foto yüklerken kuşun ingilizce ve latince ismini bulmak için girenler var.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 13.12.2016 22:59:00

Aylık bazda 18 _2 farklı kullanıcı... sayfa sayısına bakılırsa yüzbinleri geçiyor.

alhn alhn 13.12.2016 22:31:00

Ornito ile ilgili veya meslek olarak yapan kişi sayısı 2000-2500 civarındadır sanıyorum. Türkiye eğitim ve kültür seviyesi göz önüne alınırsa bu rakkam az değil ama dünya standartlarına göre çok az bence (80 milyon nüfusa orantılayınca)

alhn alhn 13.12.2016 22:11:00

Günlük 600 yapar.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 13.12.2016 22:09:00

Başkanın bildirdiğine göre aylık 18bin( -2.3) kullanıcı giriyormuş...

karsar karsar 13.12.2016 22:04:00

Sadece kuş üzerine bir site için çok,çok iyi...Ekipman maliyeti,vakit ayırma araç yolculuğu ve maliyeti,işin zorluğu düşünülünce fazlası var eksiği yok bence...

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 13.12.2016 21:58:00

Çok çok yüksek oranda toplum içinde site biliniyor. Hayret edilecek kadar:))

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 13.12.2016 21:51:00

Üyelerin aktif olup olmadığını bilmem ama site oldukça aktif:)) Ben size bir soru sorayım.. Bir fotoğrafınızı Facebookta 300 kişi beğenincemi daha mutlu oluyorsunuz? yoksa Trakusta 100 kişi beğenincemi? Beğeni sayısı ile sitenin değeri , üye sayısı, aktif üye sayısı yüzde yüz bağlantılı değil. Günlük tıklama sayısı 10bin üzerinde olduğunu hatırlıyorum. Artık yıllık miktarı siz hesaplayın. Dünyanın heryerinden giriş var.. Referans olarak kullanılıyor. Ben kıymetini biliyorum ve içinde olmaktan onur duyuyorum.. Sevgilerimle,saygılarımla katkısı olan herkese teşekkür ederim.. yavuzeryavuz

Cengaver53 Cengaver53 13.12.2016 20:34:00

Üye var ama aktiflik çok az.Kendi adıma konuşayım 2012 girişli üyeyim ama aktifliğim 2015 yazından bu güne,son 3 aydır siteye kuş yüklüyorum.Bazen sitede gezinirken çok öncelerden sitede çok sayıda foto paylaşımı olup uzun süre aktif olmayan üyeler var,bazıları foto paylaşmayıp izlemeye yetinenler var,bazıları ilgi çeken bölümlere göz gezdirip galeri,forum gibi...çıkar.Var bunlar bazıları maddi sıkıntılardan ekipmanını satıp zamanla bu işten kopuyor,işinden zaman bulamıyor gibi... Çok nedenler var bunlar benim bilip yazdıklarım ama son zamanlarda üye sayısı hızla artıyor.Kuş fotoğrafladığımı görenler bazı üyelerimizi tanıdığını,ben demeden trakuşu biliyormusun diyenlere denk geldim.Biliniyoruz fakat bazılarına niye diğer fotoğraf siteleri gibi çok üyemiz yok diyebilirler o sitelerde her türlü fotoğraf yayınlanıyor,onlarda da üyeliğim vardı ama çok zamandır girmiyorum kuş fotoğrafçılığı bambaşka bir durum.Kuş fotoğrafına gönül verenler bir şekilde bizi bulur.

cihaner62 cihaner62 13.12.2016 19:42:00

En iyi karelerin beğeni sayısı 150 bile olmadığına göre bence aktif olan sayı 200 ler civarında.

alhn alhn 13.12.2016 18:40:00

sitede aktif olan kişi sayısı tahmini.

abrecchia abrecchia 13.12.2016 18:16:00

Ülkenin önde gelen ornitologları ile konuşuyorum, mutlaka trakus konusu geçiyor. Milli Parklar Şube'ye uğruyorum, trakus. Biyoloji öğrencileri? Evet biliyor. Ulusal basın farkımızda. Fotoğrafla uğraşan her bir kişi, ornito diye bir başlığın ve bununla beraber trakusun farkında. Çok ilginç bir bilgi de vereyim; trakus ile beraber, ülkede kuşlarla ilgili yapılan çalışmaların ve makalelerin sayısı bile arttı. Buraya kaç kiçi foto yükler, gözlem girer onu bilemem ama Kayahan'ın bir sözünde nasıl yolu sevgiden geçen herkes bir gün bir yerde buluşuyor, işte kuştan geçen herkesin de bizimle :) Yani aslında biz çok kişiyiz.

alhn alhn 13.12.2016 17:54:00

400-650 bence.

abana abana 13.12.2016 17:19:00

Yukarıda yazmamışım benim tahminim site içi dışı toplasan 200-250 kişiyiz gibime geliyor.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT