TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Videoda 1/50 1/800 Farkı ?

beratt beratt 15.01.2017 21:14:00
Herkese merhaba
Kadir Abinin eğitim videosunda

24fps çeken bir dslr makine için max. 1/50 enstantene yeterli oluyor demişti
yani
x fps X 2 =

internette baktığım videolarda da aynı şey söylenmekte
insan gözünün daha rahat algılandığından bahsetmiş

fakat geçen bir karabatak videosu çekerken bu denklemi unuttum

1/800 enstantene de video çektim
sonradan aklıma gelince 1/50 ye döndüm

fakat bu 2 video arasında ben fark göremedim..

bazı videolarda bu enstantene uyumsuzluğundan kaynaklı dalgalanmalar oluyor,,, bu dalgalanmalar bende yoktu mesela
video da gayet güzel ve akıcı

1/50 şart mı ? (24fps için )
bunun maximum değeri nedir ?
mesela 1/800 değilde
1/60 80 midir ?

bu durum Video Kameralar içinde geçerli mi ?
yoksa DSLR makineler için mi geçerli

video kameralarda ki 1/320 1/400 mantığı nedir o zaman ?
mesela baktığım video kamera 1080P de 60fps verebiliyor
o zaman 1/120 diyoruz
fakat neden 1/400 640 lara kadar çıkabiliyor video kamera ?
hatalı bir çekim verecekse bize firmalar video kameralar için neden 1/800 gibi değerler koymuş ?

mantığı çözemedim :/

beratt beratt 20.01.2017 12:08:00

şimdi oldu :) karabatak sabit olunca konuyu idrak edemedim

zien zien 20.01.2017 12:04:00

Evet aynen öyle :) Otun sallanması doğal gelmiyor göze... Sevgiler...

beratt beratt 18.01.2017 21:16:00

Abi şimdi anladım teşekkür ediyorum https://www.youtube.com/watch?v=5Fl0mRHSiTU ilk 20 saniye de sağ da ki otun sallanması da aynı durumdan kaynaklı sanıyorum çok hareketli şeylerde yüksek enstantene bu gibi kesik görüntülere yol açıyor dediğiniz gibi 24fps e 1/50 oranında çekseydim daha hoş görünürdü

zien zien 18.01.2017 19:07:00

Berat bey aşağıdaki linkteki videoda 00:57 ile 01:03 sn arasındaki martıların kanat çırpmalarına bakarsanız kanatların dört adet gibi hem yukarda hem aşağıda görülebildiğini farkedeceksiniz. Bu hızlı enstantaneden kaynaklanıyor. Normal çekseydim kanat flu olması gerekirdi... https://vimeo.com/153079279 Örnek olarak bir fikir verebilir belki...

beratt beratt 16.01.2017 17:02:00

Kadir Abi ben karabatakta denedim fark göremedim bunun da nedeni dediğin gibi kuş sabit ve hareketleri çok azdı burada yanıldım belki hareketli olsaydı enstantene farkını orada görebilirdim kuşun sabit olması yanılttı beni ama dediğin gibi hareketli bir nesnede bunu deneyip farklı daha iyi algılarım ve şu sonuç çıkıyor ortaya sabit - ağır ve hareketli durumlarda enstantene (24fps 1/50 ) sabit kalmıyor duruma göre değişebiliyor ? Ali Abi elinde bahsettiğin türde video varmıdır ? hareketli ve hareketsiz kuş ve farklı enstantene değerlerinde ? en azından görmek isterim Cenk Bey makinemin max. fps değeri 24 :) sanırım deneme yanılma ile anlayacağım bu enstantene farkını Yunus Bey 24-25fps 1/50 denklemini heryerde okudum benim yanıldığım nokta sabit kuşu farklı enstantenelerde çekince farkı görememiş olmam sanırım sabit ve hareketli kuş yada nesneyi çekerek ortaki farkı anlayacağım

Kadird Kadird 16.01.2017 15:54:00

Berat merhaba, Hiç hareket etmeyen (veya çok az hareket eden) bir objede 1/50 - 1/800 farkını gözle çok net göremeyebilirsin. Hareket eden objelerde fark daha iyi görülüyor. (Birkaç deneme yaparsan daha net göreceksin.) O zaman neden yüksek enstantane var kameralarda diyorsun: Bunun cevabı, bazen istenen efekt için yüksek enstantane gerekebilir. Örneğin; "Er Ryn'ı Kurtarmak" filminin ilk sahnesinde askerler kumsala çıkarma yaparken, Yönetmen bilerek yüksek enstantane kullanmıştır. Filme değişik bir have katmıştı o sahne. Bu bir hata değil, tercih. Ancak 1/50 (25 fps için) - 1/100 (50 fps için) değerleri, göze en yakın değerler olduğundan genel olarak tercih edilir. Selamlar...

zien zien 16.01.2017 15:20:00

Elinizi sağladığımız zaman nasıl bir görüntü görürüz ? Net olamayan ve adeta arkasında el devam ediyormuş gibi... Işte gözümüz buna alışık olduğu için videoları 1/50 enstantane değerinde çekeriz. Bu değer gözümüzün alışık olduğu hareket izlenimini sağlar. Ülkemizde ve bir çok avrupa ülkesinde Pal yani saniyede 25 kare yayın yapıldığı için videolar Cenk beyin de dediği gibi 25fps de çekilmelidir. 1/50sn en idealidir. 1/80 konuya yakinsanız 1/100 e kadar sorun olmayabilir belki ama beslenme ve kanat çırpma gibi hareketli sahnelerde 1/50 - 1/60 arasını korumak en iyi sonucu verecektir. Kanat hareketleri elimiz örneğindeki gibi doğal görünür... Daha hızlı enstantane değerleri farklı efektler vermek için kullanılabilir. Veya ağır çekimde...

cenkog cenkog 16.01.2017 15:08:00

Bir defa zaten 24 FPS çekmemelisiniz. Eğer özellikle sinema salonlarında gösterilmeyecek ise tabii...PAL sistem ülkelerinde 25 FPS çekmelisiniz. Bu saniyedeki standart video kare sayısıdır. Sanatsal ve teknik nedenlerle veya bazen pozlama koşulları nedeniyle hem enstantene hem de FPS ile videoda oynayabilirsiniz ama bunlar için kesinlikle izah edilebilir bir nedeniniz olmalı ve bu iş çok sık yapılmaz. Bu işin standartı 25 FPS ve 1/50 enstantenedir... 1/50 ile 1/800 arasındaki farkı ise fotoğrafçılıktan bilirsiniz zaten... 1/800 hareketi dondurur ama video pozlamasında ISO çok yüksek ve grenli olur ve hareket algısı da göze yabancı gelir... Özel efekt istiyorsanıuz tercih edilir...

Cengaver53 Cengaver53 15.01.2017 23:09:00

Berat bey,bu işi oyun işlerinden de biliyorum fps üzerine çok tartışdığımız olmuştur bilgisayar teknoloji forumlarında.İnsan gözü 25-30fps üzerindeki takılmaları kasılmaları v.s algılamaz dolayısıyla 800 kare ve 50 kare arsındaki farkı görmeniz beklenemez.Maxsimum değeri artırılabilir.1080p de 60fps verebilir ama bunu tvde seyrederken fhd çözünürlüğüğü yakalamayabilirsin yüksek kare hızında çözünürlülük düşebilir bu donanım özellikleriyle alakalı,görüntü işlemcisi güçlü değilse kamera fhd bir çözünürlülüğü hd görüntüve dönüştürebiliyor.Kısaca her ekipman kullnıldığı işe göre teknolojiyle donatılıyor.Kamera video çekmek için işlemcisi sensörü mercek teknolojisi ona göre bu bakımdan baktığımızda video kamerayla çektiğimiz bir fotoğraftan istediğimiz verimi alamayız.Dslr makinelerde örneğin 1080 video çekecekseniz fpsnin biraz düşük olmasından yarar var makine özelliklerinde 1080p 60fps dese bile 30fps yapsanız verim daha iyi olabilir ondan 50 kare için 24fps denmiş.Arkadaşlar bazen konu başlıklarında tartışırlarken X marka halen 1080p de 30fps kullanıyor nedeni bu, o an donanım üstüne çıktığınızda gerekli kaliteyi vermeyecektir ama donanımlar güçlendikçe fpslerde artıyor.Bunları ben pratikte de denedim.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT