TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

EXIF hakkında

zturkeli zturkeli 18.01.2017 09:08:00
Merhabalar,

Raw (NEF) çektiğim fotoğrafları, Picasa veya Windows Photo Editor ile kesip, küçültüp ve gerekiyorsa hafif ayarlayıp JPEG formatında kayıt ediyorum.

a) Bütün işlemleri Picasa ile yaparsam, orijinal fotoğrafı ilk önce kendisine göre ışık ayarı yaptığı için anormal karanlık bir hale getirerek işlemeye hazır ediyor ve dolayısile fotoğraf üzerinde çok daha fazla oynamak gerekiyor. Ancak son üründe EXIF bilgileri olduğu gibi kalıyor.

b) WPE de ise fotoğrafı hemen hemen olduğu gibi açtığı için fazla oynama yapmak gerekmiyor, ancak son üründe EXIF bilgilerinin birçoğu silinmiş oluyor.

Sormak istediğim konu şu:

İnternette bir çok EXIF Editörü programı buldum, bunlarla fotoğraf dosyasının eksik olan EXIF bilgilerini bir noktaya kadar yeniden girebiliyorsunuz. Hatta Windows da dosya editörü bile bu işi bir ölçüde yapabiliyor. Bu durumdaki (EXIF bilgisi tamamlanmış) fotoğrafların siteye yüklenmesinde herhangi bir sakınca var mıdır ?

Sanırım, EXIF ile başı belada olan tek kişi ben değilim, EXIF editörü kullanımında bir sakınca yok ise bir çok arkadaş da bu durumdaki fotoğraflarının bilgilerini belli ölçülerde tamamlayıp sitede paylaşabileceklerdir.

Saygılar.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT