TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Pendik te Ağaç Kesimi

Trakushaber Trakushaber 28.03.2017 15:14:00
Sevgili Trakuşlular,

TEMA Pendik Temsilcisi Mine hanımdan aşağıdaki mesajı aldık, tamamını ekliyorum, özellikle aşağıdaki sorular için yorumlarınızı, desteğinizi rica ediyorum.

- Bu kuşların geldikleri ağaçlardan tamamen uzaklaştırmak yerine daha kısa süreli konaklamalarını sağlayacak zararsız yöntemler var mıdır?
- Şehir kuşlarını korumak için ne yapıyoruz?
- Herhangi bir koruyucu kanun var mı?
- Belediyelere bu konuda bir danışmanlık ve brifing verildi mi?

Saygılarımla,
Melis

......

İstanbul genelinde yapılaşma malum, ama hala yaşamaya ve eski düzenlerini devam ettirmeye çalışan kuşlarımız var.

Bunların başında sığırcıklar ve küçük karga türleri geliyor. Bu türler özellikle sonbaharda ve kışın sürüler halinde akşam gün batımında şehir içlerine geliyor toplu halde ağaçlarda bir süre kalıyorlar.

Sorunumuz işte tam da burada, ben Pendik te ikamet ediyorum geçtiğimiz senelerde belediye sırf bu kuşlar gelmesin, sokakları kirletmesin diye yüzyıllık çınarlarımızı neredeyse yarıya kadar kesmişlerdi, budama demiyorum.

Şimdi yine aynı sorun baş gösterdi, Pendik ana caddelerinden birindeki bir cafe-restaurant bu konuda kaymakama şikayet etti ve bu kuşların kendisine zarar verdiğini, gübre bıraktıkları için rahatsız olduklarını bu kuşların buraya gelmemesi için ağaçların önce kesilmesini -ben hemen müdahale edince - budanmasını istedi.

Olaya bizzat tanık olduğum için ilk itirazımı ve açıklamamı Tema Vakfı temsilcisi olarak orada yaptım, ancak sonradan gördüm ki ikili ilişkiler ile bu çözüme destek almışlar.

Bu kuşlarımız her zaman bizim neşemizdir, çarşıyı cıvıl cıvıl neşe ile doldururlar, aşırı budama ile her zaman konakladıkları ağaçlara gelemeyince alternatif arıyorlar ve daha önce çok uğramadıkları sokak ve ağaçlarda toplaşıyorlar, ha ancak sahillere parklara dikilen ağaçları da tercih etmiyorlar illa eski büyük çınar yada çamlara geliyorlar.

Bu noktada;

Şehir kuşlarımız ve davranışları, bu türlerin neden şehir merkezlerinde akşam saati toplandıkları, bu davranışı sadece sonbaharda mı sergiledikleri, nereden gelip nereye gittikleri, bu ortamlarının tamamen yok edilmesi neticesinde kuşlara ne gibi zararlar vereceğimiz konusunda bilgi rica ederim.

Akabinde;

Bu kuşların geldikleri ağaçlardan tamamen uzaklaştırmak yerine daha kısa süreli konaklamalarını sağlayacak zararsız yöntemler var mıdır?
Şehir kuşlarını korumak için ne yapıyoruz?
Herhangi bir koruyucu kanun var mı?
Belediyelere bu konuda bir danışmanlık ve brifing verildi mi?

Konu ile ilgili daha önce yapılmış bir çalışma yok ise bu konuda bir çalışma yapılmasını ve hem yerel hem de büyük şehir belediyelerine bu konuda bilimsel bir brifing verilerek koruyucu destek istenmesini talep ediyorum. Benden istenen yardım ve desteği vereceğimi de şimdiden belirterek bu konuda bana yardımınızı rica ediyorum.

Saygılarımla;
Mine Öztekin

Ofis : (0216) 375 33 88 - GSM : (0533) 324 56 96
Faks: (0216) 354 18 31
Doğu Mh. Ankara Cd. İnal İşhanı No:147/4
TEMA Vakfı Pendik Temsilcis

engineergs engineergs 31.03.2017 10:49:00

Aynı problem İzmit merkezde vardı ve belediye ağaçları kesmeden bit çözüm bulmuştu.Onlarla irtibata geçerek ne yaptıklarını öğrenebilirsiniz.

Trakushaber Trakushaber 28.03.2017 15:15:00

Pendik te Ağaç Kesimi

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT