TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

MAK KARARLARI

demokritos demokritos 5.04.2017 14:34:00
Merhaba.
2016-2017 Merkez av komisyonunda alınan kararlarla doğal yaşam alanlarına ve nesli tehlike altında kuş türlerine bir darbe daha vurulmuş oldu. Geçen yıl verdiğimiz tepkiler ve başlattığımız imza kampanyası bir nebze olsun ses getirmiş olsa da meydana gelen toplumsal olaylar nedeniyle geri planda kaldı.
2017-2018 Merkez Av Komisyonu (MAK) toplantısı öncesi en azından itirazı olanların seslerini duyurabilmesi, ben de varım diyebilmesi için hazırladığım ve bakanlığa göndereceğim dilekçe örneğini paylaşıyorum.
Geçen yıl boyumun ölçüsünü almış olmama rağmen bu yıl neden sesimi çıkarmadım dememek için yeniden başlıyorum, desteklerini esirgemeyecek bir avuç doğasevere şimdiden teşekkürler :)

Dilekçenin gönderileceği mail adresi:

dkmp@ormansu.gov.tr

Dilekçe Örneği: Yazışma kuralları çerçevesinde gönlünüzden geçenleri ekleyebilrisiniz.

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
ANKARA

17.05.2016 Tarih ve 15 karar numarası ile resmi gazetede yayınlanan 2016-2017 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu kararlarında bilimsel veriler dikkate alınmadan sadece avcılar arasında yapılan anketlere dayanılarak bazı türlerin avına izin verildiği, birçok koruma altındaki sulak alanın ava açıldığı ve av kotalarının artırıldığı görülmüştür.
IUCN (Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi) kriterlerine göre Elmabaş patka (Aythya ferina) ve Üveyik (Streptopelia turtur) VU (Hassas) olarak sınıflandırılmış olmalarına rağmen avlanmalarına izin verilmektedir. Boz kaz (Anser anser) Bakanlığın yönetiminde yapılan kış ortası su kuşu sayımlarında (KOSKS) sadece 400 birey civarında sayılmasına rağmen avına bu av döneminde izin verilmiştir.
Ülkemizde sulak alanlar gün geçtikte kirlilik, insan etkisi ve av baskısı altında yok olmaktadır. Ülkemiz doğasının korunmasından sorumlu olan kurumunuzun bilimsel verilerden uzak, sadece avcı dernekleri ve topluluklarının verdiği bilgiler ile Karar vermesi sağlıklı olmayacaktır. Uzun yıllardır yapılmakta olan kış ortası su kuşu sayımlarında elde edilen veriler ve sulak alanlarda yapılan bilimsel çalışmaların 2017-2018 av dönemi merkez av komisyonu kararlarında göz önüne alınması, Nesli tehlike altında ve azalmakta olan türlerin av listesinden çıkarılması, Ramsar alanlarının avlak statüsünden çıkarılması için;
Gereğini arz ederim. 05.04.2017

ADRES : Ad soyad

Dikkuyruk Dikkuyruk 13.04.2017 14:36:00

103 kuş türünün tabi ki hepsi avlanmaya açık değil. 103 kuş türünden 30 tanesi MAK tarafından avına belli sürelerde izin verilenler arasında. Bu 30 tane kuş türünün de bazıları yine bazı illerde alınan komisyon kararlarında yasaklanıyor. 73 adedi geçtiğimiz MAK tarafından koruma altına alınmıştır.

baraccuda baraccuda 12.04.2017 21:44:00

Benim yazdığım dilekçeye cevap olarak da aynı şablonu yollamışlar.

MuratUyman MuratUyman 12.04.2017 11:43:00

Aynı cevabı bana da yolladılar...

MuratUyman MuratUyman 11.04.2017 15:09:00

Bende gönderdim, bakalım ne cevap gelecek...

turhan98 turhan98 11.04.2017 11:57:00

1

abrecchia abrecchia 11.04.2017 11:13:00

Avlanması serbest olan türlerin fotoğraflarını göstersinler kurula, tek tek. Hepsinin ismini yanlışsız sayan olursa ben bu işi bırakırım.

turhan98 turhan98 11.04.2017 09:50:00

Banada aynı cevap geldi. 103 tür kuş nasıl avlanmaya serbest olur hiç anlam veremiyorum !

faruq488 faruq488 11.04.2017 09:40:00

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunun 2 inci maddesi kapsamında ülke genelinde genel ve devlet avlakları tesis edilmiş olup, bu avlaklarda avlanma, avlak bazında av hayvanı türlerine göre yıllık olarak belirlenen kotaların kullanımı şeklinde gerçekleşmektedir. 4915 sayılı Kanunun 2 inci maddesi kapsamında; Bir bütünü teşkil eden özel mülkiyetteki tapulu arazilerden, Bakanlığın avlaklar için tespit ettiği ve tanımladığı artlara uygun olan avlakları özel avlak, Devlet ormanları, toprak muhafaza ve ağaçlandırma sahaları ve benzeri yerlerle Devlet tarım işletmeleri, baraj gölleri ve emniyet sahalarında, ilgili kuruluşun muvafakatı alınarak Bakanlıkça avlak olarak ayrılan yerler devlet avlağı, Özel ve Devlet avlakları dışında kalan bütün av sahaları ile göl, lagün, bataklık ve sazlık gibi sahaları genel avlağı, Devlet avlakları ve genel avlaklar içinde Bakanlıkça belirlenecek esaslara göre ayrılan ve işletilen veya işlettirilen avlaklar örnek avlak, Olarak tanımlanmıştır. Yani devlet avlakları tesis edilirken ilgili kuruluşların muvafakatı aranmakta, genel avlaklarda ise bu koşul aranmamaktadır. RAMSAR alanları genelde genel avlaklar içerisinde yer almakta olup bu alanlardaki avcılık düzenlenirken yönetim planlarında yer alan hükümlere uyulmaktadır.

faruq488 faruq488 11.04.2017 09:40:00

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında, konusunda uzman öğretim üyeleri ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz çalışanları katılımıyla oluşturulan komisyon marifetiyle, ülkemizde yaşayan yaban hayvanları tespit edilmiş, tespit edilen tür listeleri 29.04.2015 tarih ve 29341 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. Komisyon çalışmaları neticesinde yurdumuzdaki yaban hayvanı sayısı 761 olarak tespit etmiş, 150 tür memeli, 481 tür kuş ve 130 tür sürüngen kayıt altına alınmıştır. Yaban hayvanı türleri içinde yer alan memelilerden 121, kuşlardan 378 ve sürüngenlerden 130 olmak üzere toplam 629 tür Bakanlığımızca koruma altına alınmış, 10 memeli ve 103 kuş olmak üzere toplam 113 tür av hayvanı olarak belirlenmiştir. 4915 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi kapsamında kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, gönüllü kuruluşlar ile avcı kuruluşlarını temsilen 21 kişiden oluşan Merkez Av Komisyonu, her yıl mayıs ayında salt çoğunlukta toplanmakta, o av dönemiyle ilgili avlanma zamanını ve süresini, günlük avcı başına avlanacak av hayvanı miktarlarını, Bakanlıkça av hayvanı olarak belirlenen memeli ve kuşlardan hangi türlerin avına izin verileceğini, av hayvanı popülasyonuna göre ava kapatılacak genel ve devlet avlakları ile diğer avlanmayla ilgili usul ve esasları belirlemektedir. MAK salt çoğunlukta karar vermekte ve vermiş olduğu karar kesin olmaktadır. Önerileriniz, 2017-2018 MAK toplantısında değerlendirilmesi için komisyonun gündemine getirilecektir. Bilgilerinizi rica ederim.

faruq488 faruq488 11.04.2017 09:39:00

Dilekçeye istinaden bana verilen cevabı sizlerle paylaşıyorum:

furtun furtun 11.04.2017 08:05:00
nukkus nukkus 10.04.2017 10:11:00

Teşekkürler sevgili Mustafa. Birkaç cümle ekleyip gönderdim. Umarım işe yarar.

empati empati 9.04.2017 03:01:00

İlgili adrese mail olarak gönderdim.

avşarbey avşarbey 8.04.2017 18:33:00

Mail gönderildi. Kendi gözlemlerimi ve gönlümden geçenleri de döşedim :))))))))))))))))))

demokritos demokritos 7.04.2017 08:50:00

Ömer Abi MAK toplantısı bu ayın içerisinde yapılacak, tam tarihini bilmiyorum. Açıkçası geçen yıl yaşadığımız tecrübe "doğasever"'lerin doğayı sadece sevdiği, pek de korumadığını anlamamıza sebep oldu. Bu yıl her hangi bir girişimde bulunmayı düşünmüyordum ama Samsun'dan Hasan Bey aradı ve en azından dilekçemizi verelim dedi. "Ben de oradaydım" demek için gönderdik dilekçelerimizi, ilgilenen, ilgi gösteren tüm doğa dostlarına teşekkürler.

zifoz zifoz 6.04.2017 21:27:00

ilgili adrese gereği yapıldı

gunhan gunhan 6.04.2017 10:56:00

İlgili aderese mail olarak gönderdim.

shooter shooter 6.04.2017 00:38:00

2017-2018 AV DÖNEMİ ........................ İLÇE AV KOMİSYON KARARI (ÖRNEK DİSPOZİSYON) Karar Tarihi : ..../..../2017 Karar No: : 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun (Kanun) 3 üncü maddesi gereğince Kaymakam ............................................. başkanlığında, Orman Genel Müdürlüğünün ilçedeki birim amiri, ............................................. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, .................................... İlçe Milli Eğitim Müdürü,

............................. İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü, ............................................. ilçe jandarma komutanı, ......................................................... ilgili sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisi, ............................................................, ..................................... Mahalli Avcılar Atıcılar Derneği Başkanı/Üyesi/Avcı ........................, ..................................... Mahalli Avcılar Atıcılar Derneği Başkanı/Üyesi/Avcı ........................., ve

....................................... Mahalli Avcılar Atıcılar Derneği Başkanı/Üyesi/Avcı ................................... den teşekkül ettirilen İlçe Av Komisyonu ..../
../ 2017 tarihinde ......................................... toplantı salonunda saat .............. da toplanarak 2017-2018 av dönemi için İl Av Komisyonuna sunulmak üzere aşağıdaki hususları karara bağlamıştır. (Not: Kaymakamın uygun görmesi halinde Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı birim amirleri ile görüşlerine başvurulabilecek ilgili diğer kamu kurum ve kuruluş temsilcileri de görüş bildirebilecektir.) Bu MAK Kararları öncesi il ve ilçelerde yapılacak ön toplantı ve MAKa bildirilecek o il_ilçeye ait ön hazırlık metininin giriş yazısı.. Burada da görüldüğü gibi MAK kararlarını belirleyenler o ilin avcıları ve onların yönlendireceği yöneticiler. vahim olan bu... bu değişmdiği sürece doğada canlı katliamı sürecektir...

furtun furtun 6.04.2017 00:04:00

MAK kararlarının alındığı toplantı ne zaman? nerede?

demokritos demokritos 5.04.2017 21:44:00

Hiç bir dilekçeme saygılarımla notu eklemedim, ben vatandaşım, Devlet'in saygısını hak ediyorum :)

karaani karaani 5.04.2017 20:21:00

Dilekçenin sonuna Saygılarımla, yazmayı unutmayın lütfen :)

demokritos demokritos 5.04.2017 16:35:00

2017 yıl sonuna doğru yayınlanıyor, malum bakanlık çok hızlı çalışan bir kurum değil. olan veriler bile durumu ortaya koymakta, umarım algılayabilirler.

demokritos demokritos 5.04.2017 14:38:00

Kendi bölgelerinizdeki sulak alanlar, uygulamalardaki hatalarla ilgili eklemeler yaparak konuyu bölgeler bazında da yayabilirsiniz.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT