TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Canon-Nikon

zaferK zaferK 22.08.2017 13:40:00
Yakın dostlarımdan biri neden sık ekipman değiştirdiğimi sorduğunda ,o ana kadar bunun farkına varmamıştım...evet galiba çok sık ekipman değiştirmişim...
Sanırım doğa ve kuş fotoğrafçılığı farklı ve daha spesiyal bir alan olduğundan ,yeterince tatmin edici sonuç alamadığım için...tabii buna bir de fiyat/yararlılık oranını eklemek lazım.
Geriye dönüp şöyle bir baktığımda ,43 yıllık fotoğraf serüvenimde 4 ayrı markanın 20 den fazla modelini kullanmışım.Bu ürünler içinde en çok Canon markası var ,sonra Nikon geliyor.Yıllarca Canon kullandıktan sonra tekrar Nikon a geçince birçok değerli TRAKUS üyesinden mesaj ve telefon aldım.Neden Nikon a geçtiğimi ,memnun olup olmadığımı soruyorlar...
Teknik olarak ürünler hakkında açıklama yapacak detaylı bilgiye sahip değilim ,bunu yetkili arkadaşlara bırakıyorum.Ama bir kullanıcı olarak düşüncelerimi paylaşabilirim;
-Öncelikle ,genel anlamda Canon-Nikon ayırımı yapmak doğru değil.Her iki markanın da çok üstün veya yetersiz ürünleri var.Özellikle Pro. ürünleri neredeyse kusursuz.Ben doğa ve kuş fotoğrafçılarının sıklıkla kullandığı çeşitli ürünlerin ,beklentilerimizi ne kadar karşılayıp karşılamadığına değineceğim.
-Canonda ürün yelpazesi daha geniş ve çok sık yeni ürün çıkartıyor,Nikon bu konuda temkinli ve yavaş.Özellikle lens çeşidi konusunda Nikon da seçenek sınırlı ,ama son yıllarda bunu biraz telafi etmiş görünüyor.
-Genel anlamda Canon yüksek pikselli makina modasını sürdürüyor ,sensör ebatları değişmediği için sıkışık diyotların oluşturduğu noisi yazılımla gidermeye çalışıyor.Bu da renk ve detay kaybına neden oluyor.(Bu benim kişisel görüşüm ,yanılıyor olabilirim.)Yıllar önce 10 MP lik makina ile çektiğim fotoğraflara bakıyorum ,şimdi 20 MP lik makina ile çektiklerimden çok daha kaliteli.
-Canon ürünlerinde dinamik aralık bana hep yetersiz geldi...pozlamalarda da ciddi sıkıntılar yaşadım.
Nikon da dinamik aralık daha iyi ,pozlama daha sorunsuz geliyor bana.
-Bazı Nikon ürünlerinde yüksek İSO larda hafif nois sorunu olduğu söylenir genelde ,ama ben bu konuda fazla fark göremedim.Hatta belki yazılımla nois giderme olayını abartmadığı için ,Nikonda renkler ve detaylar bana daha iyi gibi geldi.
-Canon ürünlerinin kulanımı sanki daha kolay ve sunduğu fonksiyonlar daha yararlı gibi...yine Canon un kendi fotoğraf işleme programları bana Nikondan daha kolay ve daha iyi gibi geldi.Nikon un bu konuda biraz daha çalışması gerektiğini düşünüyorum.
-Üç farklı makine ve yine üç farklı lenslerle yaptığım çekimler sonucunda -bir kullanıcı olarak-Nikonla kaydettiğim fotoğrafları Bir tık daha tatmin edici bulduğumu söyleyebilirim.
Selamlar ,sevgiler...

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 23.08.2017 10:14:00

Bu konuda en guzel cevabi dpreview verebilir. Nikon d810 revirw kisminda Quantitative Comparison: vs. Canon 5DS yazisinda dynzmic range ve diger konularla ilgili kiyadlamalar var. Grafikler var. Iso 50 de d810 5ds ye gore 2.5 ev avantaji var. Avantajlari yazida okunabilir. Iso ve diger konulardaki karsilastirmalari hayli fikir verici. Ama dedigim gibi Nikon umarim sensor kalitesini dusurmez.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 23.08.2017 00:14:00

14.5 stop DR diyelim 1/2000 -16 saniye aralığı ise 13.5 DR 1/2000-8 saniye aralığına denk gelir İyi bir fotoğrafta dinamik aralık 7 stop geçmemelidir. Zaten çektiğin fotoğrfta 13.5 stopdan fazla bir dinamik aralık varsa iyi fotoğraf olma ihtimali yoktur.

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 22.08.2017 23:50:00

Dynamic range karşılaştırması https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-5D-Mark-IV-versus-Nikon-D810___1106_963 Burada D810 ile 5d M4 karşılaştırması var. D810 daha geniş bir beyaz ve siyah tonlar arasında detay alabiliyor. D810'u bu kadar eski olmasına rağmen hala oyunda kalmasını sağlayan özelliği. canon bu konuda rakip olmuyor ama sony geliyor. hem de fena. bir diğer husus da önceki yazımda dediğim gibi nikon'un son sensörleri ncekiler kadar kaliteli değil. D5 ff sensörü 20 mp olmasına rağmen 88. tabii bu dediğim konu önceki yazımda belirttiğim gibi ne kadar fotoğrafı etkiler tartışılır. Sensor ve diğer konularda (af hariç) nikon eski body'lerinde öndeydi. D500 ile canon'a yaklaştı. umarım yeni çıkacak D850 ile d810 ekolüne devam eder. Yoksa d850 'yi yeni video çekim özellikleri dışında almak mantık dışı olacak.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 22.08.2017 22:22:00

Ahmet'cim Dinamik Range ne demek? Mesela 13.5 DR ile 14.5 DR pratikte fotoğrafı ne kadar etkiler? İdeal fotoğrafta Dinamik Range sralığı en fazls nekadar olmalıdır.?

nhtbzk nhtbzk 22.08.2017 22:20:00

6-7 yıl canon kullandıktan sonra nikona geçtim. D500 ve 200-500mm ikilisinden oldukça memnunum. Zaten önemli olan da bu değil mi? Elinizdeki ekipmanın sızı memnun etmesi...bu arada d850 için 36 saat kaldı. Selamlar, saygılar...

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 22.08.2017 22:07:00

Bir Nikon'cu olarak konuya maydonoz olacağım ancak görüşlerim objektif olacaktır. Nikon sensor kalitesi, dynamic range olarak canon'un önünde. Af konusunda canon öndeydi, nikon d500 ve d5 ile öne geçti. ff olarak bakarsak d810 çok eski bir model olmasına rağmen hala rakip olabiliyor. Aynı kalite yeni D850'de de devam ederse canon'un yeni çıkacak ff modeline göre kimin daha çok mp olması değil, renk doygunluğu, dynamic range'i , af'si, iso performansı ve video 4k mi 8k mı gibi özellikleri kazananı belirleyecek. Benim tercihim Nikon ama canon alan da eğer kötü fotoğraf çekiyorsa suç canon'da değil kendisindedir. Cartier Bresson'un dediği gibi fotoğrafı insan çeker, 1 anlık görüntüye bütün anlatmak istediklerinizi sığdırırsınız. Bunda ne kadar başarılı iseniz o kadar fark yaratırsınız. Karıştırılan bir konu: Fotograf sanatını bilmek (ışık, kompozisyon, vs) ve uygulamak farklı şeydir, fotoğraf makinasını kullanmayı bilmek başka şeydir. Mesela; Canon'un sensor kalitesi nikon'un çok gerisinde. Bu durum fotoğrafa ne kadar yansıyor ayrı bir tartışma konusu. D500, D7200'ü her yönden geçer ama d7200'ün sensörü daha kaliteli. (bakınız dxo mark) Lensler konusunda şu markanın lensi iyidir demek yerine her lens aralığında konuyu değerlendirmek daha iyi olur. Bir de her şey fiyatına göre. 3.parti lens markalarının gayet kaliteli lensleri var. Tek sorunları ileriye dönük uyumluluk konusu. Mesela d500 XQD kart ile gelince insanlar pahalı diye burun kıvırmıştı ama bence devrim. buffer dolması gibi bir derdin yok. Kart dolana kadar saniyede 10 kare raw çekebilirim. (bildiğim kadarıyla canon'da yok) umarım objektif kalıp ihtiyacı olana doğru bilgi verebilmişimdir.

ozgurkalay ozgurkalay 22.08.2017 21:42:00

Aynen. Bunun üstüne bir nikon karesi gider :) Sevgiler saygılar abi.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 22.08.2017 21:28:00

Özgür'cüm sadece övme niyetindeydim.:)) Aslına Sana yazıyormuş gibi yapıp genel fikirlerimi toparladım.Ben bildiğin gibi marka konusunda tutucu değilim. Aslolan ışık bilgidi, kompozisyon bilgisi,photoshop bilgisi emek ve şans:))

ozgurkalay ozgurkalay 22.08.2017 19:47:00

Yavuz abi aynı düşüncedeyim , ne oluyorsa biz kullanıcılara oluyor. Yazımda 400mm sarmalını dolaylı anlatmışım. Daha açık yazayım benim sorunum tam da senin bahsettiğin iyi objektif yatırımı yapamayışım. Çok net bir örneğin: Canon 600mm IS II sahibi olsam başka alternatiflerle hiç uğraşmazdım. Ayrıca inceden döven :) ve öven sözlerin için teşekkür ederim. Bu sıralar Nikon kullanıyor olsam da Canon candır. :))

alhn alhn 22.08.2017 18:44:00

D500 biraz iyi 7DM2 den 5dm4 karşılığı yok D5 eşit diyelim 1DXM2 5DSR karşılığı yok (ki bu makine resmen oyunu bozan bir makine) buna göre 2 ye 0.25 Canon Nikon 600mm aldım arkasına body bulamıyorum (günümüz ve beklenti doğrultusunda). Nikon D850 ve D5X vaybe dedirtecek şekilde çıkmazsa Nikon yenilediği bu lensleri zor satar.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 22.08.2017 17:13:00

Özgür'cüğüm 7dmark 2 ,2014 üretimi D500 ise 2016 üretimi seneye 7dm2 yenilendiğinde o birazcık ibre birazcık öbür tarafa da kayabilir.Demek istediğim bizler tüketiciler olarak bu sarmalın içinde dönüp duracağız.Birçok forumda ustaların fikri ,hangi lens grubuna ciddi yatırım yaptıysanız o kulvarda yola devam etmek. Şimdi örneğin Nikon D850 çıkaracak aa ne güzel makina şöyle böyle derken 6 ay sonra Canon 5DSR M2 çıkaracak bu sefer ona övgüler gelecek. İki marka arasında objektif üstünlükler iddiası genelde subjektif kalıyor:)) Dünyaya baktığımızda iki markada da (Canon daha fazla olmak üzere) üst düzey fotoğrafçılar var. Bu seçimde gönül yakınlığı daha etken oluyor. Sonuçlar sşağı yukarı aynı oluyor gördüğüm. Seni Özgür Kalay yapan 7D,7DM2 değil mi? Seni kim efsane yaptı:))Bunu da düşünelim.. Saygılar

yasinkaya yasinkaya 22.08.2017 16:24:00

Ben de aktifte kullandığım ekipmanı yazayım bari. Şu anda D810 önüne sigma 150-600 sport kullanıyorum. Lensten de makineden de memnunun. AF ve seri çekim hızı D500 veya 7Dm2 gibi olmasa da ben zaten uçarcı olmadığım için benim işimi görüyor. Özellikle kamuflajda 3-5m'den çekilen fotoğraflarda benim diyen Prime lenslere benzer sonuçlar elde ediyorum. Özellikle sigma lens çok sağlam, ama bu sağlamlık yanında ağırlığı getiriyor. 3kg'ye yakın bir ağırlık. Nikon 200-500ü ben de D810 ile denemek istiyorum. Bu nedenle simga lensi satılığa çıkardım. Ancak kullanan arkadaşlardan lensin gövde yapısının basitliği ile ilgili yorumlar duydum. Özellikle ufak bir düşmede arızalandığını öğrendim. Bu da beni biraz düşündürüyor o bağlamda.

ozgurkalay ozgurkalay 22.08.2017 16:06:00

Uzun süre Canon 7d Mark II & 400mm f5.6 / 100-400mm IS II kullandım. Bu 400mm sarmalından kurtulmak maksadıyla 3 ay kadar önce Nikon D500 & 200-500mm VR aldım. Tam da kullandığım ekipmanlarla ilgili görüşlerimi paylaşmayı düşünüyordum. Zafer abi izninle buraya eklemek daha uygun olur diye düşündüm. Sensör boyutu, pixel boyutu, iso performansı, servo/takip, pozlama , fotoğraf kalitesi vs. önemli olduğunu düşündüğüm özelliklerde Nikon D500 daha iyi ama birazcık :) Objektiflere gelecek olursak, malzeme kalitesi, af hızı, ıs/vr performansı , fotoğraf kalitesi vs
Canon 100-400mm IS II önde. Nikon 200-500mm nin tek avantajı 100mm fazladan yakınlık. Sonuç bölümünde uzun cümleler kurmanın gereği yok . NİKON D500’ün önüne Canon 100-400mm IS II ‘yi takıp kullanmak isterdim. :)

yasinkaya yasinkaya 22.08.2017 15:51:00

Marka fanatikliğinden uzak, son kullanıcı yorumları herzaman daha bilgilendirici olmuştur. Teşekkür ederiz Zafer bey. Ben de insanların kendini nasıl daha rahat hissediyorsa o markanın ekipmanını kullanması taraftarıyım. Sonuçta canon-nikon 100 yıllık şirketler ve AR-GE'ye milyar dolarlar harcıyorlar ve ürün üretiyorlar. Ben kendimi Nikon'da rahat hissedenlerdenim. Özellikle D200, D300, D700, D3 gibi döneminin en sağlam ve stabil gövdelerininn üretildiği zamanlardan bu marka ile tanıştığım için kullanmaya devam ediyorum. Nikon'un bu dönemden sonra çıkardığı D600, D800 serisinde ufak problemler çıksa da son çıkardığı, D810, D500, D5 ve D7500 body'leri daha problemsiz ve sağlam duruyor.

diskuso diskuso 22.08.2017 15:49:00

Nikon kuşçular için D300 ve D300s gibi hızlı ve croplu gövdelere epeyce bir ara vermişti. geçen 4-5 senelik süre içinde ara modelleri kullanıcılara sundu (d7000,7100,7200 gibi). Bu modeller açıkçası kullanıcıyı pek tatmin etmedi, D400 beklentisi hat safhadayken; birden D500 çıkardı. fullframe D5 ile birlikte aynı anda çıkan bu ürünle fotoğrafçıların dünyası allakbullak oldu. Ara dönemde canon canlandı piyasa payını artırdı (artırmasına rağmen), nikonun son hamlesiyle gövdelerde (body) de üstünlük tekrar nikona geçti. Genelde nikon canonu arabalarda mercedes ile bmw'ye benzetirler; bmw çok hızlı model değiştirir, çok seridir ama çabuk yıpranır (özellikle motor kısmı); mercedes ise piyasadaki bütün gelişmeleri takip eder, sabreder öyle bir ürün çıkarır ki ne bozulur ne yıpranır, ancak fiyatı biraz pahalıdır. Değerlendirmenizi keyifle okudum, aynı fikirleri paylaşıyorum özellikle sensör konusunda...

alhn alhn 22.08.2017 14:07:00

Nikon son dönemde lenslerini yeniliyor ancak body lerde Canonun bariz bir üstünlüğü var.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT