TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Van da ipekkuyruk

ali6105 ali6105 6.09.2017 01:20:00
Kuş gözlemcilerinden sevgili Canan Atay Van da İpekkuyruk gözlemlediğini ve bu bilgiyi paylaşarak bütün Trakuş üyelerimize duyurmamazı rica etmişti.
Sevgili Canan Atayın mektubu ;
Merhaba herkese, az önce İhsan ile konuşunca önemini fark ettiğim bir kayıtı paylaşmak istiyorum;18 nisan da bir iş için Van yüzüncü yıl üniversitesine gitmiştim,aynı günde döndüm zaten ve Aralık ayından beri bir iki kere dışında yanıma dürbün almıyorum o zamandan beride fotoğraf çektiğim söylenemez.
Ama gittiğim yerde zamanım varsa etrafa bir bakıyorum.Bu da o günlerden biri oldu,ama Van gölü etrafına gitmişim tüh dürbün alsaydım derken yanına gittiğim Hocamız bende bir tane var diyerek şu avcıların kullandığı bir karış bile olmayan o yeşil dürbünlerden birini verdi.Hiç yoktan iyidir diyerek kampüsün van gölü kıyısında kumluk alanda biraz dolaşıp yukarıya çıktım öğrencilerin çayıra yayıldığı suni çim yeşerticez diye uğraşan adamların ve yeni dikilmiş ağaçların yanından yürürken ve de etrafa bakarken serçe cıvırdaşması gibi ama daha farklı sesler geldi kulağıma.Bende gelen ağaca doğru yöneldim.Hava çok güzel güneş yakıcı önce ters yönden gördüm tavaf ettim ağacı a bu hep kitapta gördüğüm kuş;ipekkuyruk
Emin olmak içinde o garip dürbünle odaklandım evet o. Ama o ne diğer dallardakilerde ondan tam 5 kere saydım 9 adet.Bana ne sayı ne kuş garip gelmedi,çünkü yaklaşık bir kaç ay önce gittiğim Osmaniye de de cadde de yürüken serçe gibi orda burda Arap bülbülünü görmüştüm.Benim için garipti ama orası için olağandı.Bunu da öyle sandım.
Hatta ben ağaca odaklanınca çimenlere yayılmış gençlerden bir gurup kız sordular ne yapıyorsunuz diye bende kuşlara baktığımı ve kampüsünüz çok güzel niye boş boş geziyorsunuz alsanıza elinize bir dürbün,valla ben burada hep kitapta gördüğüm bir kuşu gördüm dedim.
Benim için bir ilkti ama meğer Türkiye için hatta Van içinde önemli bir kayıtmış onu da az önceki telefon konuşmalarımdan anlamış bulunuyorum.
Kertik ya da fazla kuş görmek gibi bir derdim olmadığı,kuş sayfalarını da nerde ne nasıl görülmüş diye çokça takip etmediğim için bu konuda bilgim fakirdi.
Gerçi aynı sayıyı oradan uzaklaşıp 150 200 metre sonra başka bir ağaçata da görünce dedim ki yahu bu kuşlar beni mi takip ediyor ve aynı sayı diye ve aynı yerin biraz uzağında olduğu için sayıyı 9 olarak kaydettim ve şimdi düşünüyorum bilseydim böyle kıymetli bir kayıt olduğunu bir sağlamasını yapardım.Belkide sayı daha fazla idi
.. aklımda kuşların sayısı ve Van da görmek varmış bu kuşu söylencesi ile Hocamıza doğru yol aldım.
İiyi ki İhsan beni aramış ve ben de ona bunu anlatmışım ki bu değerli kaydı ancak girmiş bulunuyorum.İhsan ın önerisi ile Kerem ide aradım ve ona da anlattım durumu,hatta kaydı girerken baktım listede yok kuş Kerem e sordum nadir olduğu için ben eklemeliymişim.O nu da yaptım artık listede benim sayemde bir İpekkuyruk var:)Şimdiden söyleyeyim adımdan emin olduğum kadar eminim kuşları gördüğümden.Hiç bir itirazı kabul etmiyorum.
Canan

canan canan 9.10.2017 17:22:00

Ben eğer bir olur durum yaratabilirsem aynı dönemlerde kampüse yine gitmeyi düşünüyorum ama orada bulunan hocalarımızın sürekli tetikte olup sık sık gözlem yapmaları çok iyi olur kimbilir neler çıkar?

zien zien 6.09.2017 11:39:00

Ali İhsan bey oralardaysa çekim yapabilir aslında. Van iklimi ve gölün etkisiyle olsa gerek farklı ve orijinal bir yer. Daha önce de sadece Urfa da görülen Yeşil arıkuşunu çekmiştim orda. Sürprizlere açık bir yer. Konumu itibariyle kampüs zaten her türlü kuşun gözlemlenebileceği bir yerleşke...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT