X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92820
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

Kuş fotoğrafçılığı

zaferK zaferK 23.09.2017 21:32:00
Yıllar önce yaptığımız bir radyo programında ,soru-cevap şeklinde kuş fotoğrafçılığını işlemiştik.
Bu söyleşiyi özetleyerek buraya aktardım.
Bazı eksikleri olsa da -özellikle-yeni başlayan arkadaşlara yararlı olacağını umuyorum.
............................................................................
KUŞ FOTOĞRAFÇILIĞI
Soru:Kuş fotoğrafçılığına nasıl başladınız?
-Erzurumda ,bir köy sağlık ocağında hekimlik görevine başladığım 1974 yılı ,yoğun avcılık ve beraberinde fotoğrafçılık yaşamımın da başlangıcı oldu.Fotoğrafı hep sevdim ,ama avcılığı pek severek yapmadım.Daha çok doğada olmak ve dağ bayır dolaşmak için avcılığı sürdürdüğümü fark ettim.Bir kış günü av sırasında kekliklerin sert doğa koşullarında nasıl yaşam mücadelesi verdiklerini ibretle izledim ve o gün silahları bıraktım.Artık kuşların sadece fotoğrafını çekmeye karar verdim.Zaten o günden sonra elime daha da tüfek almadım.2005 yılında İzmirde yaşamaya başladım.Evim kuşcennetine yakın olduğundan sık sık kuşcennetine gidip onları gözlemliyor ve fotoğraflarını çekiyordum.Daha sonra birçok sitede paylaştığım fotoğraflarımı ders kitabı ,takvim ,afiş ,dergi ve yarışmalarda değerlendirdim.
Soru:Kuş fotoğrafçılığı konsantrasyon ve dikkat gerektiren bir dal ,kendinizi çekimlere nasıl hazırlıyorsunuz ?Ne gibi donanımlar kullanıyorsunuz ?
-Kuş fotoğrafçısı ;onların habitatı ,göç yolları ve tarihlerini ,beslenme alışkanlıkları ve fiziki özelliklerini iyi bilmelidir.Onlara yaklaşırken etik kurallara mutlaka uymalı-belgesel çekimler dışında-üreme döneminde ve beslenme sırasında kuşlar rahatsız edilmemelidir.
İyi bir kamuflaj ve sessiz bir yaklaşımla hemen her kuşun fotoğrafı çekilebilir.Bunun için uygun zaman sabahın erken saatleri ve ikindi-akşam vakti arasıdır.Göç yolları ve tarihlerini iyi bilen kuşçular için her göç bir fotoğraf şölenine dönüşebilir.
Kuş fotoğrafçısı bir gün önceden tüm hazırlıklarını bitirmelidir.Makine ve lensleri temizlemeli ,makineyi sürpriz çekim değerlerine getirip öyle kapatmalıdır.Çünkü yola çıkıldığında nerede ,ne zaman neyle karşılaşılacağını kimse bilemez.Piller şarj edilmeli ,yedek kartlar yerlerine konulmalıdır.Bölgenin iklim şartlarına göre kıyafet seçilmeli ,kamuflaj malzemeleri onarılmalıdır.Fasulye torbası ,tripod (veya monopod) ve diğer yardımcı malzemeler kolay ulaşılabilir şekilde ambalajlanmalıdır.
Kuş fotoğrafçılığı için gerekli araç ve gereçler kişinin maddi olanakları ile orantılıdır.Çünkü bu oldukça pahalı bir hobidir.Bir kuş fotoğrafçısı için temel ekipman ve malzemeleri şöyle sıralayabiliriz:
1-Dijital SLR fotoğraf makinası , 2-Odak uzaklığı en az 400mm veya daha fazla bir teleobjektif.(Prime lensler çok odaklı lenslere göre daha hızlı ve keskindir.) 3-Tripod veya monopod ,yedek pil ,yedek kayıt kartı , 4-Fasulye torbası ,5-Kamuflaj gereçleri.
En kullanışlı lenslerden biri [f:5,6 400mm.]odaklı teleobjektiflerdir. Oldukça hafif ve fiyatı ulaşılabilir olan bu lensle hem uçar ,hem de yerdeki kuşları mükemmel kaydedebilirsiniz.Ama diyafram açıklığı çok geniş olsun (f:2,8) derseniz yaklaşık dört kat fazla para ödemeyi ve 5Kg. ağırlık taşımayı göze almalısınız.Yine en mükemmel lenslerden 500mm.lik f:4 diyafram açıklığı bir teleobjektif için de 4 Kg. ağırlık ve yaklaşık beş kat fazla para ödemeyi kabullenmelisiniz.Çok keskin ve kaliteli bu lensin görüş açısı beş derece olduğundan ,böylesine dar açılı ve ağır bir lensle uçar çekmek oldukça zordur.Teleobjektiflerin ;diyafram açıklığı genişledikçe ve odak uzaklığı arttıkça ağırlığının ve fiyatının katlanarak arttığını bilmekte yarar var.Ama benim için para ve ağırlık önemli değil derseniz[ 600mm.f:4] ,[800mm. F:5,6] ,[300-800mm. F:5,6] gibi cazip seçenekler de var.
Bunlar dışında ,isteğe ve ihtiyaca göre yanınıza flaş ,dürbün ,teleconverter almakta yarar var.
Soru:Dünyada ve Türkiyede bu alan için uygun olan bölgeleri örneklermisiniz ?
-Dünyada ve ülkemizdeki tüm doğal yaşam alanları kuş fotoğrafçılığı için uygundur.Kuş fotoğrafçısı yasal koşullara uyduğu sürece ulaşabildiği her yerde fotoğraf çekebilir.Dünyada en popüler doğal yaşam alanlarının orta ve güney Afrika ,güney Asya ,Avustralya ve kuzey Amerika olduğu söylenmektedir.Ülkemizde kuş fotoğrafçılığı için uygun alanları şöyle sıralayabiliriz:
-Enez ,Riva deresi ,İstanbul boğazı ,Bolu ,Manyas Kuşcenneti ,İzmir Kuşcenneti ,Aliağa ,Ayvalık ,Alaçatı ,Menderes havzası ,Bafa gölü ,Denizli ,Burdur gölü ,Osmaniye(Kırmıtlı) ,Adana ,Ankara(Mogan gölü) ,Kızılırmak deltası ,Çoruh vadisi ,Aras vadisi ,Kars(Kuyucak).Şu an aklıma gelmeyen daha birçok doğal yaşam alanı var tabii.Ama 500 e yakın kuş türü barındıran cennet yurdumuzun her yerinde kuş fotoğrafı çekmenin mümkün olduğunu söyleyebilirim.
Soru:Yaşadığınız en büyük sorunlardan bahsedermisiniz ?
-Bugüne kadar fotoğraf çekerken ciddi bir sorunla karşılaşmadım.Ama ülkemizde pek bilinmeyen kuş fotoğrafçılığı ve kullanılan kocaman lensler zaman zaman çevrede kuşkuyla karşılanmakta ve kolluk kuvvetlerine şikayetler olmaktadır.Gidilen bölge halkı ile iletişim kurma ve yetkililere haber verme ile bu sorunun üstesinden gelmek mümkün.Bir kuş fotoğrafçısı hangi mekanda ,hangi yasal koşullara uyması gerektiğini iyi bilmelidir.Çünkü binbir güçlükle ,yorgun argın ulaştığınız bir bölgede yasal engellemelerle karşılaşma ve hayal kırıklığına uğrama olasılığı her zaman vardır.

wolfkenan wolfkenan 29.09.2017 10:26:00

kendiminde aynı yollardan geçerek kuşgözlemcisi ve fotoğrafçısı olmamı ve de bu yolda ilerlememi özverinizle sağladığınız için başta başkanım olmak üzere sana da sevgi saygılarımı sunarım Zafer abi esenkalın ...

jasmin jasmin 26.09.2017 18:41:00

Kalemine, yüreğine sağlık hocam.

MKEMAL MKEMAL 25.09.2017 21:31:00

Çok güzel bir yazı Zafer bey keyifle okudum selamlar.

ersoymatras ersoymatras 25.09.2017 20:14:00

Başlama sebebimiz aynı Zafer hocam.Öldürmeyi değil ölümsüzleştirmeyi seçtim. Güzel makaleniz için tebrik ederim.

sezaigoksu sezaigoksu 24.09.2017 22:21:00

Çok ders çıkarttım Zafer hocam, iyi ki varsınız.

theguide theguide 24.09.2017 17:42:00

Güzel yazı, alanımızın kısa bir özeti. Teşekkürler...

jurassic jurassic 24.09.2017 10:05:00

Ne de güzel özetlemişsiniz hocam, benim gibi yeni başlayanlar için adeta yol gösterici niteliğinde olmuş yazınız. Yüreğinize sağlık..Selamlar, saygılar

gedizmen gedizmen 24.09.2017 09:35:00

Senin bu anlatımın ile kuş fotoğrafçılığı bir başka güzel. ..eline yüreği ne sağlık. ..hocam...var olasin

tureg tureg 23.09.2017 23:43:00

Çok güzel bir yazı Zafer Abi keyifle okudum...Çoğumuzun içindeki avcıyı nasıl öldürdüğünü harika anlatmışsın...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT