Bu tip sulak alan, milli parklar, koruma alanlarında, dağlarda, köylerde, anlayacağınız merkezi yerden uzakta olan bölgelere zabıtadan çok jandarma ile milli parkların koruma ekipleri müdahale de bulunuyorlar..Şahsım olarak ben defalarca bu tip olaylara maruz kaldım.... Elimizdeki ekipmanların büyük ve kamuflajlı desenli, kıyafetlerimizin avcı ların giyim tarzı gibi olması, meraklı insanların bakışları, ne yaptığımızı anlayamayan kişilerin bizleri avcı veya farklı bir gözle görüp jandarmaya haber vermesi vs vs gibi olaylar hep başıma gelmiştir...çekimlerim esnasında askeri bölgenin sınırları dahilinde asla çekim yapmam..( bana kertik bir kuş görsem dahi).. bu tip alanlar şu dönemlerde hakikaten çok zor..dertsiz başınıza dert alırsınız.. çekim alanlarına girmeden önce o bölgede bulunan köylü, çoban, yerli haktan kim varsa kendimi onlara tanıtırım, burada ne amaçla bulunduğumu anlatırım.. böyle olunca onlarda bana yardımcı olmaya çalışıyorlar
işte şu çeşme başında şu kuş var şur da su kanalı var vs vs gibisinden,.. aynı bölgeye bir daha gittim mi beni tanıdıklarından sıkıntı yaşamam...jandarma ekipleri de gelse fotoğraf maki namı göstererek aynı şekilde anlatırım.. bilinçli jandarma komutanları yaptığımız şeyin iyi bir şey olduğunu görüp teşekkür ederler ve o bölgeden ayrılırlar... Kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı ülkemizde artık bilinmeye başladı... Ne kadar halkımız bilinçlenirse bu tip sorunlarımız da ortadan kalkacaktır... Bazı kendini bilmez görevlilerin hafıza kartlarını alması veya başka şeylere el koyması bilinçsiz ce ve görevi dışı yapılan hareketler... hiç bir yasal hakları yoktur... hangi alanda olursanız olun amatörce yapılan çekimler serbest tir.. bazı durumlarda özellikle Koruma alanları ve milli parklar vs gibi alanda ticari anlamda bir çekimler yapacaksınız gerekli izinleri almanız lazım.. bizler bu işi hobi olarak yapıyoruz.. böyle bir izin almamıza gerek yok.. bazı dernekler bakanlıkla protokol yaparak kendi üyelerini koruma alanlarında rahatça fotoğraf çekimleri yaptırabiliyorlar.. sanırım trakuş da böyle bir yapılanma olmadı için sıkıntı üye sayısı artıkça büyümekte.. bunu önlemek için EN BÜYÜK BAŞKAN BİZİM BAŞKAN deyip kurumsal bir yapıya bürünüp BAŞKANI Ankaraya göndermek olsa gerek.... kalın sağlıcakla...