TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Renk Kalibrasyonu - Ayarı

beratt beratt 2.12.2017 16:03:00
Merhaba
monitör renk kalibrasyonunu neye göre yapıyoruz ?
en doğru yöntemin cihaz ile yapıldığı söyleniyor cihaz almaktansa İstanbulda kalibre ettirebileceğim bir yer varmıdır?
yada doğru renklere yakın renkleri nasıl elde edebilirim
tecrübesi olanlar yardımcı olursa sevinirim

beratt beratt 4.12.2017 12:21:00

Orman düdükçünü çekiminde kelvin hatası yaptım sonrasında ise düzeltemedim :) bazı fotoğraflarımda ise body üzerinden renk doygunluğunu fazla vermişim şimdi standartta bırakıyorum baz aldığım bazı fotoğraflar var en azından bir süre onları takli ederim kalibrasyon cihazı bulduğumda ise kalibre etmeyi deneyebilirim çok teşekkür ederim abi selamlar

beratt beratt 4.12.2017 12:21:00

biraz uzman işi sanırım kalibrasyon :) yapan birini bulursam daha kolay olacak gibi

MuratC MuratC 3.12.2017 00:09:00

Son yuklemis oldugun FHD fotograflara baktim. (Kendi kendini kalibre eden profesyonel Eizo monitorlerden bakiyorum) Bana gore monitorunden kaynakli ciddi bir sorunun yok sanki. Son yuklemis oldugun Karabatak bana sadece biraz fazla sature gorunuyor. Altlarda olan Incegagali marti ise bence ton olarak harika. Renk probleminin en bariz gorundugu yerler olan beyazlarda bence mukemmel. Bana gore tek problemli karen Orman dudukcunu gorunuyor. Orda nedense yesil ve beyaz tonlar biraz fazla baski olmus ve bir Color management sikintisi var. Ama bana sosrarsan buda monitor kalibrasyonundan degilde islemeden veya save ederken yaptigin secimlerden dolayi olmus gibi. Oncedednde dedigim gibi ya bu ise ciddi olarak girmekyada hic kurcalamak lazim. Her iki monitorunden I.G. Marti fotografina bir daha bak. Hangisinde renkler ve beyazlar en dogru gorunuyorsa, baz alman gereken monitor o olmali diye dusunuyorum Selamlar

beratt beratt 2.12.2017 17:08:00

Murat Abi teşekkür ederim cevabın için prof düzeyde bir monitörüm yok piyasa da standart olarak kabul edilebilecek srgb renk aralığı geniş 99 - IPS bir monitörüm var piyasa da satılan bazı cihazlar var bunlar ile renk kalibrasyonu yapılıyor ( video ve yorumlar bu yönde ) fakat dediğiniz gibi prof bir monitör olmadığı sürece bazı sorunlar mutlaka olacaktır windows un kendi renk ayalarını ve ekran kartımda bazı ayarlar yaptım kıyas yapabileceğim sadece laptop monitörü var ve 2 sini kıyaslayınca ciddi anlamda fark var fakat yinede doğruluğundan yada doğruya yakınlığından emin olmak istiyorum mesela trakusta ki fhd bölümünde ki fotoğraflarıma bakınca ciddi anlamda kötüler renk ve keskinlik konusunda bunu yeni monitörüm ile fark edebildim.. en azından doğru renklere yakalayabilirsem hataları da aza indirebilirim diye düşünüyorum

MuratC MuratC 2.12.2017 16:59:00

Renk kalibrasyonu basil basina uzmanlik gerektiren bir konu. Tam anlamiyla konuya hakim olmak ve monitorleri/printerlari vb kalibre etmek oldukca zahmetli ve teknik istir. Eger elinizde duzgun bir monitor (renk tayfi genis, profesyonel seviyede) buna uygun spectophotometre ve bir kalibrasyon programi yoksa (ki bunlar binlerce $$$ tutabilir) siradan bir monitoru kalibre etmek icin cok fazla ugrasmamnizi oneririm. Sadece monitoru alip disarida bir yerde kalibre ettirebileceginizide sanmiyorum (bu konuda acikcasi bir bilgim yok) Cunku monitorun renk ve kalibrasyon profilleri sizin bilgisayarin veya renk kartinin uzerinden calisir. Yukarida bahsettigim cinsten bir monitorunuz ve kalibrasyon cihazlariniz olsa bile eger siz Color Management konularina uzaksaniz, bu islemleri yapmak buyuk bir ihtimal istediginiz sonucu almanizi saglamayacaktir. Cunku bu programi calistirabilmek icin onlarca opsiyonu ve secenegi (hedef renk tayfi, gamma egrisi, siyah noktasi, beyaz seviyesi, parlaklik, vb) dogru secmeniz gerekir. Benim nacizane tavsiyem renk tayfi genis, guzel bir monitor ve grafik karti alip onun standart ayarlariyla kalmanizdir. Eger konuya daha detayli girmek isterseniz isletim sisteminizin basit renk kalibrasyon ayarlari olmasi lazim onlarla sanirim kabul edilebilir sonuclara ulasabilirsiniz. Selamlar

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT