Renk kalibrasyonu basil basina uzmanlik gerektiren bir konu. Tam anlamiyla konuya hakim olmak ve monitorleri/printerlari vb kalibre etmek oldukca zahmetli ve teknik istir. Eger elinizde duzgun bir monitor (renk tayfi genis, profesyonel seviyede) buna uygun spectophotometre ve bir kalibrasyon programi yoksa (ki bunlar binlerce $$$ tutabilir) siradan bir monitoru kalibre etmek icin cok fazla ugrasmamnizi oneririm. Sadece monitoru alip disarida bir yerde kalibre ettirebileceginizide sanmiyorum (bu konuda acikcasi bir bilgim yok) Cunku monitorun renk ve kalibrasyon profilleri sizin bilgisayarin veya renk kartinin uzerinden calisir. Yukarida bahsettigim cinsten bir monitorunuz ve kalibrasyon cihazlariniz olsa bile eger siz Color Management konularina uzaksaniz, bu islemleri yapmak buyuk bir ihtimal istediginiz sonucu almanizi saglamayacaktir. Cunku bu programi calistirabilmek icin onlarca opsiyonu ve secenegi (hedef renk tayfi, gamma egrisi, siyah noktasi, beyaz seviyesi, parlaklik, vb) dogru secmeniz gerekir. Benim nacizane tavsiyem renk tayfi genis, guzel bir monitor ve grafik karti alip onun standart ayarlariyla kalmanizdir. Eger konuya daha detayli girmek isterseniz isletim sisteminizin basit renk kalibrasyon ayarlari olmasi lazim onlarla sanirim kabul edilebilir sonuclara ulasabilirsiniz. Selamlar