dolgu alanı ve yuvalar
salihdüzce 10.04.2018 23:32:00
doğru başlıkta mı açtım bilmiyorum ama bir konuda size danışmalıyım,
.
merhaba trakus,
10 nisan 2018 salı günü melen çayı kıyısını (2630 nolu sokak mevkii) gözlemledim,
gözlemim esnasında,
düzce belediyesinin dolgu sahası olan bölgede kum kırlangıcı yuvaları
ve çok sayıda kum kırlangıcı gördüm ve fotoğrafladım,
danışmak istediğim konu;
toprak dolgu yapılan alan ile yuvaların yamacı sırt sırta
kırlangıçlar mevsim itibariyle hangi dönemdeler??
kritik dönemi aşmışlar mıdır??
dolgulama devam ederse yuvaları etkileyebilir,
bu konuda yetkili olanları bilgilendirmeli miyim,
teşekkürler,
zaferK 11.04.2018 14:02:00 Salih bey merhaba, Kuşların üreme dönemi başladı ;bazıları yuva telaşında ,bazıları kuluçkada...hatta güneyde yavru çıkartan kuşlar bile var...türlere göre değişiklik gösterebilir. Ev kırlangıçları fazla seçici değildir ,yerleşim birimlerinde hemen her mekana yuva yapabilirler.Kır kırlangıçları bu konuda biraz daha seçicidir ,insan ve vasıta hareketinin olmadığı yerleri tercih ederler. .................................................................................................. Genel anlamda ilkbaharın ilk haftaları yuva ve kuluçka zamanı olarak görülse de bazı kuşlar için bu dönem farklılık gösterebilir. Örneğin ;suya yakın kırsal alanlarda ortalık yerde kuluçkaya yatan mahmuzlu kızkuşları ,sık sık tahrip olan kuluçka alanı yüzünden defalarca kuluçkaya yatmak zorunda kalabilir.İzmirde ,haziran ortasında kuluçkada mahmuzlu kızkuşu görmüşlüğüm var. Yine Erzurumda ;2100 rakımlı bir tepede ağustos başında peşinde henüz birkaç günlük yavruları ile geven altına saklanmaya çalışan bağırtlak görmüşlüğüm var... Sonuçta ;her zaman ,her yerde bu konularda duyarlı olmakta ve tedbirli davranmakta yarar var... Selamlar...