TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Türkiye ye ve sitemize yeni kuşçular kazandırmak

murgur murgur 15.02.2009 02:31:00
Geçen Pazar günü Büyükçekmece de yağmur bastırınca köprüdeki çay bahçesine sığındık. Fikret abi, M.Hanay, Canan ve birkaç arkadaşla birlikte sohbet etme imkanımız oldu. Türkiye ye ve sitemize yeni kuşçular kazandırmak için çaba göstermeye devam etmemizin gereği üzerinde durduk. Bununla ilgili benim aklımda kalan birkaç öneri şuydu:

-Trakus a yüklediğimiz tüm fotoğrafları, üşenmeden fotokritik sitesine de yüklemeye devam edelim. Unutmayalım ki şu anki üyelerimizin çoğunluğu fotokritik kökenli, oradan yeni kuş fotoğrafçıları kazanmaya devam etmek istiyorsak fotoğraf yüklemeye devam etmeliyiz. yüklediğimiz tüm fotoğrafların açıklamasına www.trakus.org linkini de eklemekte fayda var.

-Trakuşta bazı fotoğraflar 50-60 yorum alabilirken, bazı fotoğraflar hiç yorum almayabiliyor, ki bu fotoğraflar genelde aramıza yeni katılan kuşçulara ait oluyor. Oysa yeni arkadaşlara destek vermemiz çok önemli. Fotoğrafı beğenmesek bile yine de eleştiri yazsak ve daha iyi olması için ne yapılması gerektiğini belirtsek, yeni arkadaşlar için çok motive edici olur. Aksi takdirde önemsenmediklerini veya dışlandıklarını hissederler. Fotokritik teki benzer bir uygulamayı örnek alıp, ana sayfaya "unutulan fotoğraflar" diye bir link koysak ve bu sayede hiç eleştiri almamış fotoğraflara ulaşabilirsek ne iyi olur.

-Sadece Trakuşta değil, fotokritik teki yorum almamış kuş fotoğraflarına da yorum yazsak, ve onlara trakuş sitesinden bahsetsek çok faydalı olacaktır.

-Birkaç pilot ilkokul belirleyip kuş gözlemciliğini ve fotoğrafçılığını tanıtsak, ve öğrencileri okullarına yakın olabilecek yerlerde gözleme götürsek, sonra da bu uygulamayı başka okullar için de yaygınlaştırsak, ne dersiniz?

-Hala kuş gözlem topluluğu olmayan üniversiteler var, haftasonu aramızda İTÜ den 2 öğrenci arkadaşımız vardı, koskoca İTÜ de bile böyle bir topluluk veya kulüp yokmuş. Herkes kendi bulunduğu ildeki kuş gözlemcisi öğrencileri, kendi üniversitelerinde kuş gözlem kulübü kurması teşvik etse ve bu konuda elinden gelen desteği verse, ne dersiniz?

Sevgiler,

Murat Gürsoy

PYTHON PYTHON 28.02.2009 03:33:00

zamanında ağaçlar.net vardı orda Kazım abiyle tanıştım sonra fk sonra doğa derneği sonra kuşlar ve en sonunda trakus...:)

bende genç sayılırım hatta şöyle söyliyim üyeler arasında en küçük 4. kişiyim...yaş oldu 22 ama 17 yaşında başladık bu işe...:):):)

evet fikirlerinize katılıyorum ancak fotokritik kısmına hiç katılmıyorum fk ya fotoğraf yüklemeyeli 1 ay oldu hiç de içimden gelmiyor artık orası bana saçma geliyor...açıkçası gümüş ve kabaş martı fotoğraflarıyla dolu bir site oldu orası...:):):)

üniversitelere gelirsek özel üniversiteler de olmuyor bu gözlem topluluğu işi şahsen ben denedim..:):):)

herkes çocuklarını yönlendirse dahi olur bu iş sonra onlarda arkadaşlarını yönlendireceklerdir...

birde ben şeyden şikayetçiyim hiç bayan yok yavvv sitede toplasak 10 tane etmez...:(((

neden bayan kuşçu çok az merak ediyorum...:)

genelde böyle ental dantel işlerin başını bayanların çekmesi lazım...:):):):)

hasanturer hasanturer 27.02.2009 20:52:00

bende facebook da bir trakus grubu kurdum ve az da olsa faydalı olabileceğini düşündüm

dikkat ettimki çok basit ve hatta saçma grupların bile binlerce hatta yüzbinlerce üyesi oluyor

bunu düşünerek kurdum

bu şekilde facebook da yeni kuşçular için ideal olabilir diye düşünüyorum

bilhassa orada gençler ve öğrenciler var

genç yaşta bu işi severlerse daha iyi olur kanısındayım

selamlar

karabatak karabatak 24.02.2009 18:10:00

Kuşları tanımak ve merak ettiklerimi öğrenmek için internette uzun zamandır web sayfası arıyordum. Kuş gözlemi yapmıyorum, fotoğrafçılığımda yok ama kuşları seyretmeyi ve tanımayı seviyorum. Boğazda seyrettiğim denize müthiş dalış yapan bir grup martıya hayran kalmıştım ama şüphede kalmıştım. Bu martıysa neden daha önce böyle dalış yaptığını görmemiştim.Kuyruk şekli farklı geldi kırlangıca benziyordu internette uzun süre martı türlerini araştırdım ve tesadüfen birde sumru resmi gördüm. Sumru türlerini araştırırken de sitenize ulaştım. Siteniz harika, resimler ve açıklamalarda harika elinize ve yüreğinize sağlık. Google kuş yazıldığında, kuş türleri yazıldığında keşfe ilk gösterilen sayfa bu sayfa olsa. Her web sayfası açıldığında sağında solunda reklamlar çıkıyor, keşke bu sayfanında reklamı çokça çıksa. Hiç değilse kuşları tanıyabilsek.

Bazen iyi ki mezarlıklarımız yeşil diye düşünüyorum hiç değilse mezarlıkların olduğu yerlerde kuşları görebiliyoruz..

Hepinize teşekkürler..

hattusili hattusili 22.02.2009 01:19:00

Merhaba

Projenizi heyacanla okudum ve umarım hayata gecer ben Çorumda Kuş fotografı çeken tek kişiyim hifsad dernegi kurucusuyum dernek üyelerine sık sık kuş fotografarı hakında biligi veriyorum ve içlerinden 2 kişi çiddi çiddi ilgileniyor bu ara kuş fotografı için de ekipman gerekiyor bu da oldukca pahalı. Ayrca Çorumun yerel gazetesinde haftada bie kuş fotografarını yayınlayıp biliglerini yazıyorum mutlala Trakuslinkini veriyorum. Burara Çorumdea bu sene su tutulan obruk barajı doldu 39 km uzunlugunda bir baraj gölü 2 sene içinde burası kuş cenneti olur şimdiden türler çogalmaya başladı bile :) kuşcuları bekleriz Çorumdan Herkese Selamalr (en fazla trajlı gazete)

sudoku sudoku 20.02.2009 22:10:00

Sayın Gürsoy tek bir fotoğraf yüklemediğim halde size bu konularda katılmamak elde değil.

Uzun zamandır bir öğretmen olarak nasıl istesem de emek emek çekilen fotorafları Doğa Kulübü( DO-KU) mde panoya yerleştirsem diye düşünüyordum. Zira 39 kulüp öğrencim TRAKUS tan haberdar ve ilgiyle izliyorlar, siteyi.

Ancak benim istediğim ustaların bağışlayacağı fotoğraflardan bir pano hazırlamak. Mart sonu Adıyaman Gölbaşı kuş gözlem kulesine düzenlemeyi düşündüğümüz bir gezimiz var. Öğrencilerim ötücüleri benden iyi tanıyorlar (yırtıcıları da ). Fakat aynı şeyi su kuşları için söyleyemeyeceğim.

İnanın TRAKUŞ la tanıştıktan sonra benim çektiğim fotoların puslu Cin Ali olduğunu görünce yaklaşık dört aydır hiçbir şey çekmiyorum. ( Onlar en çok çekilmemiş pozlarımı beğeniyorlar.)

Bağışlanan her fotoğrafın isim sahibi ayrıca tanıtılacak.( Şimdiden Çapacı,Tamer Zeybek,tabii ki Fikret amcamız ezberledikleri isimlerden.)

Bu arada ortak bir metin hazırlanıp ilköğretim öğrencilerine sunum yapılırsa, kendi bölgemdeki okullarımızda görev almaya hazırım.

Kulüp olarak sloganımız: İNSAN HAYAT DO-KUSUNUN İÇİNDE BİR LİFTİR SADECE-Kızılderili reisi Seattle

hakbal hakbal 20.02.2009 20:18:00

Murat Bey fikirlerinize katılıyorum özellike fk da elimden geldiğince de kendi fikirlerimi paylaşmaya çalışıyorum...Kuş gözlem kulüpleriyle alakalı yönetimin birşeyler yapması konusunda İlker Bey ile hemfikirim.selamlar.

contarini contarini 16.02.2009 15:55:00

Güzel fikirler bence. Özellikle FK konusunda size tamamen katılıyorum. Ben elimden geldiğince birşeyler yapmaya çalışıyorum bu konuda. Ancak okullar için önerilerinizde toplu hareket etmek gerekir. Bunun içi de site büyüklerimizin ciddi desteği lazım. Özellikle okulların yetkilileri ile görüşmeler, organizasyonlar vs. ciddi işler.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT