TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Çevrenizdeki sulakalanların durumu

Barbar Barbar 23.02.2009 21:01:00
Merhaba,

Son iki aydaki yağışlar çevrenizdeki sulakalanların su seviyesini yükseltti mi? Mesela Gediz de, Ayvalık ta, Sultan Sazlığı nda durumlar nasıl?

demokritos demokritos 24.02.2009 08:51:00

20 gündür zonguldağa yağmur yağıyor hiç durmadan, karadenizin su seviyesini takip ediyorum hiç yükselmiyor, buralar kurak geçecek bu yaza demekki:)

litoriachloris litoriachloris 24.02.2009 09:30:00

Duyduğum kadarıyla Çanakkale barajlarında su seviyesi çok iyiymiş. Hatta geçenlerde Bayramiç ilçesinde her yerden sular fışkırmaya başlamaış :)

bargibanti bargibanti 24.02.2009 10:22:00

gediz haberleri muhtemelen okyay ve ömer den gelecektir ama benim nif dağı ve eteklerinde gördüklerim çok umut verici..

geçen hafta bozdağ ciddi kar altındaydı, son zamanlarda olmadığı kadar deniyor, dileğim bir süre daha bu şekilde sürüp su altı kaynaklarını beslemesi..

güzel haberler duymayı özlemişiz :)

tüm dostlara selam ve sevgilerimle..

kursatt kursatt 24.02.2009 11:07:00

önemli bir bilgi sayılır mı bilmiyorum ama toroslardaki yıllardır akmıyan pınarların çoğunda şu anda su akıyormuş.

hakbal hakbal 24.02.2009 16:08:00

İstanbul da barajların doluluk oranı %70 civarı açıklanıyor yazın bu seviye %10 larla ölçülüyor gün hesabı yapılıyordu hatırlarsanız yani 2009 yılı toprak açısından önceki senelere göre daha bereketli geçeceğe benzer...

Çulluk Çulluk 24.02.2009 17:45:00

İstanbul Terkos gölünde su seviyesi oldukça yükselmiş.Hatta tam seviyeyi görevliden aldık, 4m 9 cm.Biraz daha yükselirse kapakları açacaklarmış.

Selamlar/Cemil Gezgin

Barbar Barbar 24.02.2009 21:04:00

Mogan ın yükselmemesinin altından da Ankara Büyükşehir Belediyesi çıkarsa hiç şaşırmam. Gidenler bilir, Mogan in güneyinden (Haymana tarafi) bir dere oldukça geniş bir çayırı akaçlayarak Mogan ı beslerdi. Sonra belediyemiz Kızılırmak tan su getirip gölü kurtardığını açıkladı, bunu TVlere malzeme yaptı. Tabii ki doğal derenin kazılıp etrafındaki güzelim çayırların drene edilmesine kimsenin gıkı çıkmadı, birbirinden meşgul doğa koruma derneklerimizin çalışanı bir kuşçu araziyi dolaşıp konuyu gündeme getirmedi. Belediyemiz normalde giren suyun akışını değiştirdi mi, o dereyi kesti mi ne olacak o dereye diye sorulmadı. "Kizilirmak suyunu getirmek elektrik yüzünden pahalı; zaten yeterince su birikti barajlarda; artik Kizilirmak suyunu kesiyoruz" diyen politik şahsiyetlere Mogan Gölü nü kurtarma güzelleştirme ve rantıyla iki yılda bir Mercedes i sıfırlama derneği başkanları hiç eskimeyen vesikalıklarının sunulduğu haberler vasıtasıyla Yerel gazetelerde hiç itiraz etmedi. "Mogan ı kurtaran Sayın Melih Gökçek e teşekkür ederiz. Ankara Yatçılık Bilmemnesi" diye 100.Yıl a reklam panosu açtıran muhtemelen de karşılığında iskele işletme hakkı alma peşindeki güruhun pankartları hala değişmedi. Daha ister misiniz Mogan hakkında güncel bilgi? Haftasonu Mogan ın güneyine yolu düşenler Konya Yolunu Haymana Yoluna bağlayan yola girip yolun altından geçen (bir zamanlar öyleydi) derenin debisini, etraftaki su seviyesini kontrol ederlerse hepimiz bilgilenmiş oluruz...

Slmlr

Barbar Barbar 24.02.2009 21:07:00

TRT de verilen bir habere göre Kulu Gölü nde de su yükselmiş ve bu mevsimde olması gereken tüm kuşlar gelmişmiş. Kaynak haber ajanslarına düşen Kulu Belediye Başkanı nın demeçleri...

Biyoorhan Biyoorhan 5.03.2009 22:30:00

Gediz de son iki yılın acısı çıkmış durumda bu sene. Sazlıkların olduğu bölge tatlı suyla dolu, ördekler alıştığımız yoğunlukta. Gene de tipik olarak yazın ortalarında su kalmayacaktır o bölgede. Dileğimiz yağışların devam etmesi :)

Not: İzmir i besleyen Tahtalı barajı henüz istenen seviyeye ulaşmamış.

shooter shooter 5.03.2009 23:51:00

Son on beş gündür İzmirin özellikle batı ve güney batı bölgelerinde dolaşıyorum. Son iki yıldır kar yağmayan karaburun dağlarında kar yağması ve bir haftadır kalması iyi gelişme. Bütün arazilerde yoğun bir sulak alan oluşması var. Sanırım bu en azından yeraltı sularını besleyecektir. Son iki sene yoğun yeraltı suyu çekimini şu ana kadar yağan kar ve yağmur telafi edebilecek mi çok emin değilim. Ama şu ana kadar güzel yağış aldı bölge... Beklendiği kadar olmasa da kar da tuttu. İzmirin batı ve güney barajlarını besleyen kavacık, nif, balçova sırtları da kar yağışından yararlandı. Seferhisar, Torbalı, Kemalpaşa, Menderes şu ana kadar son iki yılın en iyi yağışını aldıklarından hala bir çok bölge küçük göl halinde olması memnuniyet verici.

Bunun dışında Foça, Aliağa, Bergama, Dikili, Çandarlı da çok iyi su tutmuş durumda olduğunu gözlemledim. Ancak, önümüzdeki iki ay yağmur yağacağını da düşünürsek, geçen yıldan daha iyi bir durum olacağını düşünüyorum. Ama önümüzdeki ayda da sıkı kar yaparsa çok daha iyi olur... Umarım yapar. Yoksa yağmur, son iki yılı telafi edecek kadar yeterli olmayacaktır doğal olarak...

Alanların durumu sanırım en iyi bu ayın sonunda ortaya çıkacaktır...

KANDIZLIK KANDIZLIK 6.03.2009 00:26:00

Sarıyar Baraj gölünde (ÖKA), 25 Şubat ta gözlem ve kayıt yaptım. Göl kıyılarındaki su seviyesinin Eylul 2008 e nazaran 3 mt. kadar yükseldiğini farkettim ve çok sevindim (kenarlardaki seviye gösteren beyaz kireç tabakaları tamamen kaybolmuştu ) .

Fakat sevinemediğim önemli bir taraf ise; bol su kuşlarının gelmiş olmasına rağmen, Aralık ortasından Ocak ayı sonlarına kadar bilinçsizce_kontrolsüzce ve hatta bir günde 80 tane, diğer bir günde 100 tane su kuşunun avcılar tarafından vurulması (ölü bir sakarmeke dahi, o gün göl üzerinde tarafımızdan bulundu ayrıca ) ve de sürat motoru eşliğinde haberini aldım. Daha sonraları onların ikaz edilebilmiş olduğunu öğrendim . Sizin tabirinizle /..birbirinden meşgul doğa koruma derneklerimizin .../ nasıl bir koruma tedbirleri alacaklarını merakla bekliyorum .

serhattigrel serhattigrel 7.03.2009 19:28:00

Ömerli Barajı sulak alan sayılmaz ama beni şaşırttı.

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=gozlem&islem=oku&detay=307#

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT