TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

KIZILIRMAK DELTASI VE YASAKLAR HAKKINDA ..

SOGUKPINAR SOGUKPINAR 16.11.2018 21:43:00
Değerli dostlar, 3 yıldan fazla süredir amatörce kuş fotoğrafı çekmeye çalışıyorum.Samsun da ikamet etmem nedeniyle Kızılırmak Deltasının avcılardan arındırılması ve doğanın korunması adına bir çok faaliyetlerde bulundum.Ancak 2018 yılı Temmuz ayında Kızılırmak Deltasına Manda sahipleri ile balıkçıların araçlarının girişinin serbest bırakıldığı , Kuşları ürkütmemek adına bin bir kılığa giren Kuş fotoğrafçılarının araçları ile girişinin yasaklandığı bir ortamda, ben de Kuş fotoğrafçıları adına Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Samsun Valiliğine aşağıda yazdığım kurallar çerçevesinde Deltaya girişin serbest bırakılması için müracaatta bulundum...Buna ilişkin talep dilekçemi ekte bilgilerinize sunuyorum...

ilgili makama...

Samkuş veya Samsun Büyükşehir Belediyesine, Kızılırmak Deltasında aracı ile kuş fotoğrafı çekmek amacıyla önceden müracaat eden kişi ;

Kızılırmak deltasının tanıtımı , yabani ortamın korunması ve kuşların fotoğraflanması adına ,
gün doğumu saatiyle saat 10:00 saatleri arasında ve yine gün batımı saatinden 3 saat evvel aracıyla alana girebilir ancak belirtilen saatlerde içeri giren araç , yol güzergahında, balıkçı barınağı önünde veya iskele mevkilerinde park halinde bulundurulamaz. Plakaları kayıt altına alınan araç , Cernek Gölü ile deniz arasındaki kumluk alanda, yol güzergahından veya dışarıdan gözükmeyecek şekilde park halinde bulundurulacaktır.Araç ile alana giriş için müracaat eden kişi , Sabah saatlerinde en geç saat 10:30’da, akşam saatlerinde ise gün batımında jandarma noktasından çıkış yaparak çıkış yaptığını ilgili görevlilere bildirecektir. Adı geçen kişi bu kurallara uymayı taahhüt etmiş sayılır.

Bu talep kabul edildiği taktirde , kuş fotpğrafçısı arkadaşlarımız için kolaylık sağlanmış olacaktır...Bu konuda farklı talebi olan arkadaşlar ,görüşlerini yazarlarsa memnun olurum...Samsun dan doğa dostu arkadaşlara selam olsun...

Mustafakasapoglu Mustafakasapoglu 19.12.2018 22:50:00

Acaba sözün özü, şu anda gidersek bizi alırlar mı? Neyle boğuşacağımızı anlayamadım. İstanbul'dan Samsuna git ve jandarma yakarsa korkusu altında bir yanlışa bulaşmayalım. Aracı kapıda bırakalım iyi de bisiklet de mi bulmamız lazım. Nasıl yürününür o ekipmanlarla o yol? Kim biliyor son durumu acaba?

orhankaya orhankaya 27.11.2018 10:14:00

1

avşarbey avşarbey 26.11.2018 21:46:00

HAYIRLISI OLSUN UMARIM HER ŞEY HAYIRLI OLUR

SOGUKPINAR SOGUKPINAR 25.11.2018 16:51:00

Mustafa Bey , Kızılırmak Deltasın'a kuş fotoğrafçılarının saatli girişine de itiraz ettiler şimdi onunla uğraşıyorum...Ancak bu itirazı yapan kişiler !!! , bizden çok avcıları seven kişilerdir...Ancak bugün aldığım duyumlara göre 2 doğa fotoğrafçısı uygulamanın yürütmesinin durdurması için idari yargıya dava açacaklarmış...Eğer, amaç kuşları ürkütmemekse ya tüm araçlara ( Körüklü belediye otobüsü dahil ) yasak konulur , ya da alana zarar vermeyecek yegane kişiler olan kuş fotoğtafçıları ile belli bir protokol imzalanır... Murat Saltık Bey'in ana sayfada yazdığı gibi , Ocak ayında kuşları fazla ürkütmemek için ziyaretçi girişleri ücretli olacakmış, duyuru bu şekilde yapılmıştı...Demek , para verince kuşlar ürkmüyor , o zaman biz kuş fotoğrafçıları için de rayiç bedel açıklasınlar biz de bedeli neyse verelim...

ayasar ayasar 25.11.2018 09:55:00

Unutmadın Okyay Bey. Bölgesel anlamda siz daha iyi biliyorsunuz diyerek sizlere bıraktım. Gerçek şu ki her yer aynı. Yasakla sorun çözmek genlerimizde var.

ayasar ayasar 25.11.2018 09:52:00

Bibioğlu, çok güzel anlatmışsın.

avşarbey avşarbey 24.11.2018 23:40:00

Her şey için teşekkürler..... Fakaaatttttt; Kızılırmak, Belgrad, Gediz, Nallıhan, Göksu, Tuzla, Yumurtalık vs.. vs.. vs.. Kuş fotoğrafçılığı yaygınlaştıkça, görülen eksiklikler, aksaklıklar, yanlışlar görülüp, yine kuşçular tarafından dile getirilince ilk tepki ilk yasak kuşçulara geliyor her nedense.. Bizler tarafından, Samsunda eksikler görülüp ilgililere bildirirdikçe gene ilk yasak bizlere geliyor. Kafa aynı kafa düz kontak çalışıyor. Samsunda böyle oldu. Adana'dan örnekler verelim.. Ataman Yaşar, Sacit Bulut, Orhan kaya, Murtaza Kaba çok iyi bilirler. Bizler avcıyı ihbar edince ilk yasak bizlere geldi ve "girerken izin aldınız mı?" çayırlığı sürüp karpuz ektiler yetkililer "Köylüler sizi ihbar ediyor başınıza bir şey gelebilir" kasabanın tüm çöplükleri tuzlaya atılıyor şikayet ediyoruz suçlu gene biz oluyoruz. Sacit Bulut ile bir gün arazi yaparken adam otomatik tüfekle sakarmekeleri vurdu adamın yanına gittim adam beni vurmakla tehdit etti.. Jandarmayı çağırdık. Tabi 4 saat sonra geldi. İzniniz var mı diye sordu? Aynısını Göksu da Lütfi Altunsu ile yaşadık. Burada asıl olan biz adamların açıklarını görüp şikayette bulununca, işlerine gelmedi. Türkiyere kuş cenneti, doğal hayat, tabiat parkı lagün hepsi yalan dolan (Devlet gözüyle) Yani Samsunu tanıtan, kuş yönünden Samsunu Samsun yapan Kuşçular dışarı herkes içeri. 3 saat gir sonra çık akşam gel kayıtlar, takipler, yazışmalar sanırım yakında yarı açık cezaevi yapacaklar. Elbette ki denetim olsun kontrol olsun ama saatle girip çıkmak ne demek. saat 10 oldu çok nadir bir tür buldunuz ve takibe başladınız. Sonra ne olacak ya çıkmayıp yakalanacaksınız yada çıkıp kuşu kaybedeceksiniz. Bir kuşu kaç saat beklediğimiz aradığımız malum. Bu arada bizim yöneticilerimize de (Trakuş) bu konuda çok iş düşüyor. Bakanlıkla valilikle milli parklarla görüşülüp giriş kartlar çıkartılarak sorun kontrollü çözüle bilir. Bu zaten sitemizin gündeminde de vardı. Gene çok konuştum ve uzattım ama malum çok sıkıntılı ve her zaman konuşulan önemli bir konu

theguide theguide 23.11.2018 12:29:00

En temizi bizler bu işi bırakalım vede doğa fotoğrafçılığı yasaklansın...toptan çözüm..:)

gedizmen gedizmen 23.11.2018 11:23:00

'' Manda Taksi ile fotosafari'' hiç fena fikir değil...

gedizmen gedizmen 23.11.2018 11:21:00

Gediz deltasını unutmuşsunuz...

ayasar ayasar 23.11.2018 10:28:00

Sadece Kızılırmak deltası mı? Göksu Deltasının durumu ne olacak? Adana Tuzla ,Ağyatan ve Akyatan lagünleri pislik içinde. Tuzla tam bir rezalet. Gözlerimizi buralara da çevirelim arkadaşlar. Buralar yoksa Kızılırmak deltası da yoktur..

shooter shooter 23.11.2018 01:55:00

Bu milli parklar, bakanlık görevlileri ya da kuş cenneti adı altında doğal alan yönettiğini sanan yerel yönetim birimleri sorumlularından 1 tanesi de mi hiç dünyanın bir yöresinde, en ilkel afrika ülkelerinden uzak doğu ülkelerine böyle bir alan nasıl düzenleniyor, yönetiliyor diye merak edip gidip incelemez... İncelemiş olsaydı, bu güne kadar ülkemizde bu tür alanlarda böyle abuk sabuk uygulama olmazdı. Bakanlık veya ilgili kurumların yurtdışı inceleme gezileri! yeme içme ve alışveriş tatili olarak değerlendirildiği için bu böyle sürer gider... Sonunda para kazanacağımız bir alan diye düşünüp girenlerden para almaya başlarlar. Üstelik fahiş bir rakam... Oysa, dünyanın her yerinde böle yerlerde ücretlendirme varsa kendi vatandaşı üç otuz paraya girer, yabancılar için ise ciddi paralar alınır... Bizde tersi olacağına emin olun... Her özel doğa alanı için rehber oluşturulması gereği hala milli parklar tarafından hayata geçirilememişse öncelikle Vedat beye, "çabalama kaptan devran böyle sürecek" derim... sevgilerimle..

alhn alhn 22.11.2018 20:12:00

:))

SOGUKPINAR SOGUKPINAR 22.11.2018 19:10:00

7 kişi bir mandaya gireriz :)

Kuvvet Kuvvet 22.11.2018 10:55:00

Bildiğim kadarıyla verilen özel giriş kartına da sahip olmak gerekiyor.

Oguenaydin Oguenaydin 21.11.2018 11:12:00

Peki şimdi Mandacılardan birkaçını bulsak ve alanda taksi hizmeti vermesini sağlasak çözüm olurmu

SOGUKPINAR SOGUKPINAR 19.11.2018 17:54:00

Çok güzel bir cümle '' Kuş fotoğrafıyla uğraşan biri olarak AVCILARLA bir tutulmayı kabul etmiyorum. '' Murat Bey , Samsun'a gelirseniz yine beklerim . Yasak alan dışında görülmeye değer bir çok yer var. Samsun'dan selam olsun...

gedizmen gedizmen 19.11.2018 14:17:00

Kuş gözleminin ve fotoğrafçılığının saati olmaz. Her koşulda serbest olması lazım.. Gerekiyorsa Trakuş yönetimi işe el atıp bakanlık ile bir protokol yapılabilir...Trakuş üyeleri için geçiş kartı verilebilir.. Bu kartı alacak trakuş üyeleri ise trakuşda aktif ve yıldız sayısına göre değerlendirilebilir.Bu kart sayesinde trakuş üyesi istediği saat ve zamanda alana giriş yapabilmelidir. Sadece üreme dönemi araç ile giriş yasak olabilir.. Onun haricinde sabah gel gir akşam gel gir bu gün girme yarın gir böyle kuş gözlemi ve fotoğraf çekilmez. Tabi bur da en önemli husus trakuş'un dernek olma hüviyeti olmadığı için Bakanlık Protokol yapmaz diye düşünüyorum... Aksi takdirde Msaltik beyin dediklerine aynen katılıyorum...

gunhan gunhan 19.11.2018 14:06:00

1

gedizmen gedizmen 19.11.2018 13:51:00

1

msaltik msaltik 19.11.2018 12:20:00

Bana samimi gelmiyor bu çalışmalar. Göstermelik. Kuş fotoğfaçısının tehdit olarak görülmesi ayrı komedi... Birçok işimi Delta'yı da görebilmek için o bölgeye kaydırırıyordum. Çocuklarımı da götürmüştüm görsünler diye... Vedat bey iyi bilir, eşimin sınav yada eğitimlerini bile Samsun'a ayarltıyordum. Kendisi ile çok karşılaştık alanda bu şekliyle... . Neyse diyecek çok birşey yok. Her yerde aynı kafa... Nereye bakarsanız bakın. . Vedat Bey emekleriniz için teşekkürler ama her koşulda serbest bırakılmadıkça çok bir anlamı yok. Üreme döneminde kapatılmasını da anlarım ama yılın tamamında kapatılması yada belli saatlerde kapatılması komik geliyor bana... . Hele hele öyle bir alanın için beton yol yapan, her tarafını tabelalarda dolduranların bu kararı almaları komiklikten de öteye taşıyor. . Son bir şey... . Kuş fotoğraıyla uğraşan biri olarak AVCILARLA bir tutulmayı kabul etmiyorum.

Kuvvet Kuvvet 18.11.2018 22:38:00

Talha Bey, Kafanızdaki kuş fotoğrafçısı profili nasıl bilmiyorum ama emin olun ki kendisiyle de defalarca fotoğraf çekimine katıldığım Vedat Bey ve buradaki bir çok üyenin hassasiyeti sizin düşündüğünüzden çok daha farklı çok daha fazladır. Bizler bu işi herhangi bir maddi çıkar ve beklenti olmadan, sadece gönül rızamız ve kendi imkanlarımızla yapmaya çalıştığımız için emin olun ki kuşlara olan yaklaşımımızda onları rahatsız etmemek için elimizden gelen gayreti fazlasıyla gösteriyoruz.

SOGUKPINAR SOGUKPINAR 18.11.2018 18:01:00

Talha Boz Bey, bu site de yenisiniz galinba ?? Bilgilerinden genç bir arkadaş olduğunu anlıyorum. Size naçizane tavsiyem resim ile fotoğraf arasındaki farkı öğreniniz ve yorumlarınızı yaparken buna dikkat ediniz ...İkisi arasındaki fark "fotoğraf çekilir", "resim ise çizilir...Bu sitede herkes fotoğraf çeker , resim çizmez... Gelelim yorumuna... Yazıklarımı okuduysanız benim itirazım, alana bir takım gruplara araçla girme inisiyatifi tanındığı halde kuş fotoğrafçılarına bu inisiyatifin tanınmamasına yöneliktir...Eğer , alana hiç bir araç girmeyecek , Tur otobüsleri de dahil diyorsanız ben bunu ayakta alkışlarım derim ...Alandaki araç trafiğinin yoğunluğundan şikayet eden ve bunu resmi birimlere ileten kişi de benim... Burada amacım , ülkemizde toplasan 200 kişiyi bile bulmayacak olan doğa ve kuş sever fotoğrafçı arkadaşların alandan uzaklaştırılma gayretine son vermeye yöneliktir... Yine son kez size tavsiyem , yorum yaparken kuş fotoğrafçılığı hakkında bilgileri önce okumanız sonra yorum yazmanızdır...Trakus'a hoşgeldiniz...

talhaboz7 talhaboz7 18.11.2018 17:40:00

O kuşlar oraya siz resmini çekin yada seyredin diye değil, üremek ve beslenmek için geliyor. bu bencilliği gerçekten anlamıyorum. Araçların oradaki doğal ortam üzerinde nasıl bir etkisi olduğu aşikar. Rusya'da bırakın aracı insan bile almazlar milli parklara. Bir kuşun, sadece bir kuşun canı bile sizin çekeceğiniz bin tane resimden daha değerli. İnşallah hiçbir aracı almazlar içeri. Ki belediye eski bi belediye binasını kuş gözlemcileri için butik otel yapacağını da duyurdu.

abrecchia abrecchia 17.11.2018 19:37:00

Vedat Bey, çabalarınızı ve katkılarınızı elbet biliyoruz. Umalım ki alan için optimum uygulama modeline zaman içinde geçilsin. (Bu arada ben alana aracım ile girmedim, teklif dahi etmedim yasak olduğu için. Aracı ziyaretçi merkezinde bırakıp bisikletle devam ettim. Görevlilere de bilgi verdim ama anlattığım gibi işte ) :)

SOGUKPINAR SOGUKPINAR 17.11.2018 19:12:00

Özmen Bey , Alanda görevli kolluk kuvveti sayısı 12 kişidir ve 24 saat üzerinden çalışırlar ayrıca 1 Samskuş yetkilisi de klübede kontrole katılır...Sizin aracınızın şüpheli olması Halkalama merkezinin araç plkasını bildirmeme eksikliğidir...Kolluk görevlilerinin elinde Manda sahibi ve Balıkçılara ait 54 araç plkası kayıtlı ve bu araçlar istedikleri an alana girebiliyorlar ve yine kolluk girişlerinde bu araçların plakaları da camlarda asılı... ...Bir de sanırım siz sabah erken saatlerde hiç kamuflaja girmediniz ? , Bizim konumuz girişlerin herkese bisikletle açık olması değil, karşılıksız ve doğa koruma adına kuş fotoğrafı çeken kişilerin alanda serbest dolaşımı ile ilgilidir... Sizin konakladığınız Halkalama alanında sorun yaşamamanız doğal, çünkü tam yasaklama alanının ve ençok kuş fotoğraf çekilen yerin merkezinde konakladınız...Siz şimdi, üstü açık elektrikli golf aracı ile karda , kışta malzemelerinizi koyup kuş fotoğrafı çekebileceğimizi mi sanıyorsunuz ?... Şu an 1 tane elektrikli araç var, ilk denememde bozuldu Allahtan girişten 100 metre uzaktaydık da görevli aracı ite ,ite graja çekti...Bu araçlar sadece beton yolda gitmesi için tasarlanmış araçlardır.. Cernek gölü ile ile deniz arası kum ve çakıldır, bu araç ile beton yol dışına çıkmakta yasaktır ... Özmen Bey , Kızılırmak Deltası için yaptığım mücadeleyi size anlatmama gerek yok, sanki bizler avcıymışız gibi ''Delta'da kuşlar çok rahatlamış , konforumuzdan feragat edelim '' diyorsunuz...Pancar motoru gibi ses çıkartan 6 Tane Körüklü otobüs ses çıkartmıyor da ,kuşları ürkütmemek için can atan kuş fotoğrafçısının araçları mı kuşları rahatsız ediyor...? İşte sorun bazı resmi görevlilerin Valiliği ve Belediyeyi Kuş fotoğrafçıları hakkında yanlış bilgilendirmeleri ya da hiç bilgilendirmemeleridir...İnşallah doğayı koruma adına mücadelemiz sürecektir...

SOGUKPINAR SOGUKPINAR 17.11.2018 18:34:00

Mehmet Ali Bey bilirsiniz ki , sabah ve akşam saatleri kuş fotoğrafçılığı ve kamuflaja yatma bakımından en ideal saatlerdir...Bri de 10.30 'dan sonra otele gitmenize gerek yok , Kızılırmak Deltası sadece yasaklanan alandan ibaret değil...Siz gelin öğle arasında Yörükler, Boyter kanalı ve Düden mevkiini 2 günde bile araçla geze geze biteremezsiniz...Ara saatlerde Deltadan çıkış nedeni , saat 10:00 ile saat 16:00 arasında Beldeye Otobüsleri alanda Tur düzenliyor ve o saatte gezici araçların alanda dolaşmasını ve dikkat çekmesini istemiyorlar...

abrecchia abrecchia 17.11.2018 18:01:00

Kolluk kuvvetleri detaylarla uğraşmaz. Beceremezler. Misal; "buraya araç girişi olmayacak", bu tamam... Ama üç saat evvel girecekler, şu kadar erken çıkacaklar vs. Bunları yapamazlar. Nereden mi biliyorum? Bayramda bir hafta deltada halkalama yaptım, aracımı ziyaretçi merkezine bıraktım ve uzun süre kalacağı için şüphe çekmemesi adına nöbetçi birime bilgi verdim. Peki ne oldu? Not almamışlar, ertesi günkü görevliler araçtan şüphelenmiş, sağa sola sormuşlar, bisikletle yola çıktığımı öğrenince deltada iki gün geniş çaplı bir arama kurtarma başlatılmış, trafik tescilden plakam araştırılmış, olmadık yerlere kayıp olduğum bilgisi verilmiş, mailler, telefonlar, ve daha neler neler :) Hem ne gerek var? Zaten girişler herkese açık, sadece araç girişi yasak. Kiralık elektrikli araçlar devreye girince bu ihtiyaç ta ortadan kalkacak. Delta da kuşlar da çok rahatlamış, biz kendi konforumuzdan biraz feragat edelim. Umarım tüm önemli doğa alanlarında da bu uygulamaya geçilir.

mademiral mademiral 17.11.2018 06:01:00

Vedat Bey, bu öneriniz Samsun'lu kuşçular için uygun olabilir. Eve gidin dinlenip isterseniz akşamüzeri tekrar dönün. Olmazsa ertesi gün gelirsiniz. Ancak başka kentlerden onca masraf yapıp 1-2 günlüğüne gelen fotoğrafçılar için hiç uygun değil. Ayrıca gündüz saatlerinde fotoğrafçıları neden deltadan çıkarmayı öneriyorsunuz? Yani İzmir'den İstanbul'dan kalkıp gelen biri saat 10.30'dan sonra gidip otelde mi bekleyecek?

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT