Milli Park - Yaban hayatını koruma
looktr 1.12.2018 09:56:00
Merhaba arkadaşlar.
Zonguldak Çaycuma da yaşıyorum. Filyos çayını 30 yıldır yakından takip edebiliyorum. Eskiden sadece yüzmek, balık tutmak ve buğday yıkamak için giderdik. Şimdi ise sadece çevrede ne var ne yok görmek, gezinmek için gidiyorum.
Yaklaşık 30 yıl boyunca kayıkçılar köyü-Çaycuma bölgesinde sadece az sayıda martı görebilirdik. Çok nadiren kuğu gibi kuşlar gördüğümüz de olurdu.
Yıkılan köprü felaketinden sonra ırmakta sedde çalışmaları yapıldı. Kenar setleri sel ve taşkın zararlarına engel olurken, nehir akışını düzenlemek için de akıntıyı durduran beton setler yapıldı. İşte tam da bundan sonra Çaycuma bölgesinde filyos çayı üzerinde sazlıklar, sığ alanlar, mini adacıklar ve çeşitli ağaçlar oluşmaya başladı. Buradaki 1-2 kilometrelik dar bir alanda bolca yabani kuş görülmeye başlandıı. Ben bu yazdan itibaren rsimlerini çekmeye başladım. Çoğu hala daha ırmka üzerinde görülebiliyor.
Daha önce bu bölgede hiç görmediğim bolca su tavuğu burada yuva yapmış. Karabatak eskiden hiç yokken şimdi sürüyle.
Yazın üç tane pelikan görmüştüm, şu anda bir tanesi hala duruyor.
Bunlarla birlikte ismini kesinleştiremediğim birkaç tür daha var. Ve tabii bolca martı.
Burada insanlar maalesef rasgele bilinçsiz bir şekilde balık avlıyor. Irmak balığı onlarca yıldır son derece lezzetsiz olmasına rağmen insanlar zevk için avlanıyor.
Bu ırmak kenarı boyunca dolgu üzerinde bir yol var. Eskiden sadece kamyon ve içki içmeye gelen binek araçlar geçiyordu şimdi minibüsler de geçmeye başladı.
Fotoğraf çekmek için bu yolda gittiğimde balıkların uzaktan da olsa insan görünce rahatsız olduğunu farkettim. Buraya içki içmek vs için gelenleri de düşününce...
Buradaki inanılmaz kuş çeşitliliği değişimi beni çok etkiledi. Bu kuşların korumaya alınmasını istiyorum. Acaba buranın milli park yapılmas veya koruma için ek önlem alınması için ne yapılabilir?
Bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
Kuşlardan birkaç resim görmek isterseniz facebook üzerinde Çaycuma kuş cenneti diye bakarak bulabilirsiniz.
Şimdiden herkese teşekkürler.