TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Atamaca tarafından yapılan katliam

shadowmss shadowmss 29.07.2019 17:53:00
Böyle bir şeyi ilk defa görüyorum. Kargalar bile bu kadar acımasız değil. Atmacanın bu tuhaf davranışının sebebi beslenme mi alan mücadelesi mi? Birde bu saldırdığı hangi tür? https://www.youtube.com/watch?v=018C06JhB7A

theguide theguide 30.07.2019 22:17:00

Doğada olup biten doğanın kendi içinde olan devinimidir, dengesidir, hassas bir denge vardır orada ve bunu bizim sorgulamamız veya buna farklı yaklaşımlar getirmemiz cok da doğru değildir. Sistem oyle kurulmuş ve yapacak birşey yok..Zafer bey' in dediği gibi dağınık kalmasında fayda vardır konunun...saygılar...

goshawk67 goshawk67 30.07.2019 14:27:00

Mehmet Kemal Beye (ksondas) tamamen katılıyorum. Görüntüler sevimsiz gelse de herhangi bir kuşu katliam yapmakla suçlamak abartılı ve de çok insan merkezli bir tutum. Doğa böyle bir şey...İçinde bizim (ki bize bile uymayan ve de faydası olmayan) değer yargılarımızı taşımaz. Kuş ile uğraşan bu canlıları hobi edinen bir grupta birçok kuş türünde yuvadaki yavruların kardeşlerini yuvadan attığını veya vahşice öldürdüğünü bilmemiz gerekir diye düşünüyorum. Yine yırtıcı türlerin rakip gördükleri türlerin yavrularını öldürdükleri de bir gerçek. Karga ve martılar buldu mu diğer tüm kuşların yavrularını (hatta kedi köpek yavrusunu bile) bir güzel öldürür. Kargalar en zeki kuşlardır ve kural olarak zeka arttıkça sistemli vahşilikte artar. Memelilerde de durum budur aslan parsın, pars çitanın, çita aslanın, pars aslanın yani her bir yırtıcı diğerinin yavrusunu bulduğu anda imha eder. Sosyal yırtıcılarda lider değişti mi yeni lider eski liderin tüm yavrularını imha eder (insanlık tarihinde tüm kraliyet ailelerinde olduğu gibi). Türün kendi yavrusuna gösterdiği ihtimam sevgi başkadır başkasına başka. Yunuslarda sistemli işkence tecavüz ve diğer sürüden olanı öldürme vardır. Primatlar özellikle şempanzeler biz insanların yaptığı her suçu ve günahı eksiksiz yerine getirirler. Hırsızlık, tecavüz, çocuk kaçırma, planlı cinayet hatta yamyamlık. Bu yukarıda bahsettiklerimizden tür olarak biz insanlar uzak mıyız??? Asla...Bir avcı günde kaç kuş öldürebiliyor? Kaç kuşu ağaç dallarında yapıştırarak katledebiliyor? Üç beş ev için kaç hektar alanı yakabiliyor? Bunca para, statü, mal, kabile, din, mezhep, ulus, kraliyet, klan savaşında merhamet ve empati ile mi kendi türümüze ve de çevre doğaya karşı katliam gerçekleştiriyoruz? Kendi çocuğunun üstüne titreyen insanlar sırf başkasının çocuğu diye bir sürü masumu gözünü bile kırpmadan kıyımdan geçirmiyor mu? Türünün doğasına uygun davrandı diye bir kuşa katliam yaptı demek hiç doğru bir şey değil bence. Hem de burada...Saygı ile...

ksondas ksondas 30.07.2019 13:10:00

Acımasızlık, zulüm, tuhaf davranış gibi benzetmeler tamamen biz insanların yorumları. Bence Dogada böyle kavramlar yok. Milyon yillar suren evrimin neticesinde ortaya çıkmış bir tür nihayetinde. Nacizane bildiğim kadarıyla Çakır zaten en iştahlı kuş lardan. Boyle bilimsel bir sitede felsefe ve din icerikli paylasimlarla bu konunun aciklanmaya çalışılmasi asıl bana tuhaf gelen. Hele de paylasilinan eser sahibinden ilham alanlarin yaptiklari ortada iken.

BoLu BoLu 30.07.2019 12:51:00

Çakır herhalde bu

BoLu BoLu 30.07.2019 12:48:00

Çok ince ve hassas bir konu,Aslında kendi yavrularına şefkat gösterenler başkalarının yavrularınada şefkat gösterebilirler,yani tavuğun böcek yemesi,leyleğin balık yemesi gibi değil,İzlerken acı çekmemiz vicdanımızdan geliyor,çünkü ters birşey yapıyor,zar zor öldürüyor zulm ediyor, Sevdiğim bir eserde şöyle geçiyordu "___Hem insan ve bazı canavarlardan başka"___, Güneş ve Ay ve Arz'dan tut, tâ en küçük mahluka kadar herşey kemal-i dikkatle vazifesine çalışması, zerrece haddinden tecavüz etmemesi, bir azîm heybet tahtında umumî bir itaat bulunması; büyük bir celal ve izzet sahibinin emriyle hareket ettiklerini gösteriyor. İnsanın tavuk yada inek kesmesi gibide değil anladığım kadarıyla,evet herkes kabul etmeyebilir,ama birisi bir hayvana keserken bile zulm etse umumun eleştirisine maruz kalıyor. Doğru ve güzel yapılan bir kesimi veganlar güruhu hariç,kemali rahatla herkes kabul edecektir. Atmaca gidip bir leşe konsaydı,kimse rahatsız olmazdı değil mi ? Ben Veteriner hekimiyim hemde kanatlı hekimi inanın kaç tane yaralı yırtıcı kuşu muayene imkanı buldum.kanadı kırılıp arazide 1-2 gün geçirenlerinin maruz kaldıklarını bir görseniz,ne yapsanız iyileşmiyor nekroz oluyor.sinirler hasar görüyor,bin türlü şey Benimde o zaman hissesttiğim gibi "etme bulma dünyası derdiniz"

zaferK zaferK 29.07.2019 18:47:00

Yuvadakiler balık kartalı yavrusu...ebeveynleri bir şekilde yuvadan uzaklaşmış ,bir ihtimal yavrularına yiyecek arıyor.Atmaca bunun farkında ,yavrulara beslenme amacıyla saldırıyor.Yavrulardan en güçlü olan bir süre direndiyse de o da yem olmaktan kurtulamadı...ıstırap çeke çeke videoyu sonuna kadar izledim.Kadrajda görünmüyor ama sesinden tanıdığım kadarıyla sonlara doğru yavruların ebeveyni geldi ,atmacaya bir-iki daldı fakat diş geçiremedi.Zaten karnını doyurmuş olan atmaca kalan parçayı da alarak uzaklaştı. Yapacak birşey yok ;doğanın kanunu... Bizler de hergün sayısız balık ,dana ,piliç ,kuzu v.s. tüketmiyormuyuz...bunlar da hayvan değilmi?Bostanda mı yetişiyor bunlar? Oooofff...zor konular bunlar Mustafa kardeşim ,çok düşünürsen altından çıkmak mümkün değil...bırak dağınık kalsın...:) Selamlar...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT