TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Kertik 2020 olursa önerim

Önder Önder 30.10.2019 14:21:00
Herkese merhaba;
2019 kertik yarışması tüm hızıyla devam ediyor ancak 31.12.2019 da tüm hızıyla da yaklaşıyor

Bu nedenle Bende 2020 de kertik yarışması olursa; kapsamı ne olur diyerek önerimi yazmak istedim;
Şöyle ki; 2019 kertik yarışında bugüne kadar 487 kuş türünden 387 kuş türü çekilebilmiş, kalan 2 aylık süre zarfında başka türlerde çekilebileceğini düşünerek 31.12.2019 tarihi itibari ile 487 türden ne kadar çekilememiş tür olursa ( şuan 100 tür çekilememiş ) 2020 kertik yarışması kalan bu türler arasında yapılması önerimdir

Böylece çekilmesi zor türlerin çekilerek belki de hiç çekilemeyen türlerinde bulunması yarışmayla daha heyecanlı ve çekişmeli olacaktır

2019 kertik yarışında herkese başarılar dilerim.
Önder Kahraman

caaan caaan 8.11.2019 09:58:00

farklı konulara dalmışız. güzel olmuş. ılımlı yanıtlar almışız. önemli hususlara değinmişiz. uslubumuzu bozmamışız. Bu arada anlatımım biraz eksik kalmış.Ben bir hata işlemedim. Yönetimde hata işlemedi. Sınırları aşmadık yani. olmayanı var etmedik. Kimsenin hakkına da girmedik. Kimse benim türleri çekmeme yardım etmiyor. Kimseyle bir ittifakımız da yok. yanlış anlaşılmamak istediğimizi de belirttik. grafiklerde yani verilerde bir hareketlilik oluşmuş. ama oluşsun. sıkıntı yok. eksilerde görünüyorum zaten. bu ay bazı üyeler ellerinde kalanları hızlıca yükleyip sıralamaları değiştirecekler. hiç bir şey göründüğü gibi kalmayacaktır. her neyse.... benim için iyi bir serüven oldu. dar bir alanda 80-90 gibi bir tür sayısına eriştim hemde bir yılda. arşivim zenginleşti. daha önceleri pek dikkat etmezdim. genelde yırtıcı kuşları takip ederdim. Gitmişken diğerlerini de gözlemleyip kaydedelim dedik. Ovada görebileceklerin 'nını gördüm diyebilirim. mevcut varlığı teyit etmiş olduk. güzel zaman geçirdik. yürüdük gezdik. güzel sonuçları oluştuğunu gördüm. 2011 yılında ara vermiştim ekipmanı satmıştım. bu yılın başlarında ekipmanımı yeniden kurmaya başladım. 2019 yılı iyi geçti diyebilirim. Şimdilik yeterli oldu. ileride D6 yı görücez. kamuflaj, çadır, arazi taşıtı gibi eksiklikleri de tamamlayıp yola devam etmeyi düşünüyorum. hayırlısı diyelim. Sisteme yüklediğim kuş türlerinin teşhisini yapan, yardımlarını esirgemeyen tür sorumlularına ve site yöneticilerine de teşekkürler. Kertik 2019 a devam etmeyeceğim. Elzem bir türle karşılaşırsam sizlerle paylaşırım. Erzurum ovasından Trakus.org'un değerli fotoğrafçılarına yoldaşlara selamlar...

armadillo armadillo 7.11.2019 14:20:00

1

caaan caaan 7.11.2019 08:55:00

Fotogaleriye bi bakın. genel de tüm fotoğraflara ileri seviyede işleme yapılıyor. kuşun tüyleri tane tane seçilmeli. arka alan tamamen flu. güzel bir ton olmalı. yok böyle birşey doğada. salın gitsin biraz. bırakalım makine ışığı alsın ! nasip ne ise onu paylaşırız. beğenilmese de sorun yok. benden bu kadar. demek lazım.

caaan caaan 7.11.2019 08:39:00

boşa zaman harcamak da istemiyorum. kimseyi de kırmaya gerek yok. haklısın haklıyımıda geçiyorum. bizler altın peşinde deyiliz. zaten Allah lütfetmiş altın gibi bir uğraş vermiş. kıymetini bilelim. asıl olan yaban hayatı. bizzat içindeyiz. sessiz ve huzurluyuz. daha keskin, daha iyi falan filan derken işler değişiyor. fotoğrafların sistemin esiri olmaya başlıyorsunuz. hırs insanı bitirir. Ben yine flu fotoğraflarımla arada bir takılırım. benim meselem bukadar. fazlası da olursa olsun. gittiği yere kadar devam. tıkandığı yerde sal gitsin....üstelemeyelim . şeytan, nefis ve farklı şeyler çatışma ortamını sever.

canerq canerq 6.11.2019 17:14:00

1 :))

mademiral mademiral 6.11.2019 10:45:00

Emre Bey bu konuyu uzatmanın bir gereği olduğunu düşünmüyorum. Herkesin üslubu ortada zaten. Bu konuda Trakus yönetiminin açık bir eksiği var. Sonuçlarını herkesin takip ettiği bir yarışın grafiklerinde gün içerisinde görülen bu tip olağanüstü değişikliklerin sorgulanabileceğini en baştan düşünmeleri gerekirdi. Umarım bu durumdan bir ders çıkarmışlardır. Sitede öteden beri böyle durumlardan nemalanmaya çalışan üyeler de var maalesef. Bunlardan bir kısmı bu sefer de karşımıza "Yaşam Koçu" olarak çıkmış :) Tabii çakma yaşam koçu diyelim... Maşallah hayatta her şeyi bitirmişler sıra millete akıl vermeye kadar gelmiş. Böylesine ancak gülünür tabii. Herkesin sağlıklı mutlu bir çarşamba günü geçirmesini dilerim.

caaan caaan 5.11.2019 20:29:00

Geçmiş olsun diyelim bu forma katılan dahil olanlar için. Bazen insanların canı çok sıkılıyor. Birşeylere çatası geliyor. Kim haklı haksız ayırmak da zorlaşabiliyor. Saygısızlık sınırına gelmiş bulunmaktan da rahatsızım. dünyada böyle durumlar sürekli tekerrür ediyor. bir fayda ve çıkarımız var. kimi için çok elzem kimine sıradan birşey. ama değerli bir şeyin peşindeyiz. altın aramaya benziyor. bulanlar, bulamayanlar, aramaya çıkan herkesin içinde bir hırs oluşuyor. ve bu bir noktadan sonra insanı yeniyor. hiç bir şey yapmasada sertleşiyor konuşmalar ve de hareketler. bir çukur haline geliyor. yinede arkadaşımız üslubunu bozmadı. edebibini korudu teşekkürler. selamlar.

mustafaözdemir mustafaözdemir 5.11.2019 08:10:00

Artı 1 :)

surgeon surgeon 4.11.2019 23:05:00

Sayın üyelerimiz, Erzurum’dan Kertik2019 yarışmasına katılan üyelerimizden Emre Bayraktar beyin şahsi talebi üzerine eski hesabı silinmiş, dolayısıyla Erzurum ili adına kayıtlı tür sayısında bir eksilme söz konusu olmuştur. Bu tamamen Yönetim Kurulumuzun Bilgisi dahilinde olup kurallarımıza aykırı bir işlem yapılmış değildir. Fotoğraflar, üyenin kendisi tarafından tek tek silinmeyip, bir hesabın silinmesi nedeniyle tarafımızdan topluca silinmiş olduğundan kısa bir süre içerisinde bu fark ortaya çıkmış oldu. Bu konuda kafasında tereddütleri olan üyeleri aydınlatma fırsatı verdiği için Sayın Mehmet Ali Demiral üyemize çok teşekkür ederiz. Kertik 2019 ile ilgili kurallarımız Yayınlar Bölümündeki PDF dosyaları arasında yer almaktadır. ( https://www.trakus.org/kods_bird/pdf/271212.pdf ) Bu vesile ile tüm üyelerimize tartışma ortamlarında kırıcı ifadelerden ve polemiklerden uzak kalmalarını istirham ediyor, Kertik 2019 yarışında bol şans diliyoruz. Saygılarımızla

cenkzeynep cenkzeynep 4.11.2019 21:57:00

''Her toplumda rahatsızlık veren insanlar çıkacaktır,Uzaklaşmaktan ziyade,Bunu Trakuşa mal etmeden sorunlu insanları yaşantınızdan çıkarmak daha doğru olacaktır.'' Ben böyle yaptım Emre bey, inanın çok faydasını gördüm.

karaani karaani 4.11.2019 21:05:00

Az insan çok huzur, bu klasik söz doğru olsa da, insanları yalnızlığa iter. Her toplumda rahatsızlık veren insanlar çıkacaktır,Uzaklaşmaktan ziyade,Bunu Trakuşa mal etmeden sorunlu insanları yaşantınızdan çıkarmak daha doğru olacaktır. Şahsen fotoğraflarınızı takip ediyorum ve sizdeki değişimi görüyorum. Bildiğiniz gibi yaşayın, kimse için burada değilsiniz. Trakuşta sizinle severek arkadaşlık ediyoruz. Bol kuşlu günler.

caaan caaan 4.11.2019 20:28:00

zaman ve para harcadığımız doğru. nerden bulaştık bu işlere. ne kadar kalabalıktan uzak o kadar rahat. ben erzurum ovasında olurum genelde. sırf kafamız rahat etsin diye. rahatsızlık vermek veya duymak için trakusa üye olmadık. istemeyerek dahi olsa sorunlar tekerrür ediyor. her türlü kalabalıktan uzak . mümkün olduğu kadar uzak... daha da uzak............

caaan caaan 4.11.2019 18:00:00

45 - 1 =44 ve daha iyi. bu kadarından sonrasını 2020 belki...

caaan caaan 4.11.2019 17:59:00

elimdekiler dursun ilerleyen yıllarda giriş yaparım. epey mühim olan b kertikte olmayı verelim.

caaan caaan 4.11.2019 17:57:00

Burası askeri bir bölgemi. sırf sizin çağrınıza binaen tüm detaylarıyla anlattım olup bitenleri. Eruzurum'a ekstra tür kaydı yapmıyoruz. ben fazladan geçen seneden kalan fotoğraflarımı eklemiyorum kertiğe. Bana özel bir plan uygulanmıyor bu sitede. birşeyler talep ettik olmasaydıda ben yeni bir kullanıcı adı istemeye meyilliydim. tüm arşivin silinmesinide önemsemedim. her neyse siz tekrar bir çağrıda bulundunuz. benim bunları kaldıracak bir yapım yok. genelde kendime zarar veririm. güzellikle götürmeye çalışıyorum. şikayet etmeyi düşünüyordunuzsa üyelik işlemlerinden yapabilirdiniz. halada yapabilirsiniz. çok da sorun etmem artık. saygısızlık dediniz. itham etmek yanlış yorumlamak saygısızlıktan da öte.

mademiral mademiral 4.11.2019 17:09:00

Saygısızlığın lüzumu yok. Uğurlar ola.

caaan caaan 4.11.2019 16:59:00

Trakus da 10 yıldır varım. Senin gibilerin yanlış anlamaları dan gereksiz uyarı ve galeyanlarindan bıktım. Neden bahsediyorsun. Kertigin pesindeysen aaada bıraktım. Yenilerini de yuklemiyorum. Eskilerinide her gün üşenmeyip sileceğim. Fotoğrafım derdin puanmi yoksa siralamami ben bunları birkaç kere sildim. Boş yere sıkıntı cikariyorsun. Canın sikiliyorsa başka şeylere yonel. Dünya meselesi haline getirme bu işi. Varsa bir gücün uyeligimi de sildirirsin. Bak ozaman rahatlarsın bence

mademiral mademiral 4.11.2019 16:46:00

Bu noktadan sonra kanaatimce Trakus yönetiminin bir açıklama yapması gerekli. Kural kuraldır ve en baştan konur. Herkes ona uyar. Eğer herhangi bir katılımcıya herhangi bir istisna sağlanacaksa bu ilan edilir ve mantıklı açıklaması da yapılır. Sonuçta bu kuralları önceden belirlenmiş bir yarış ve insanlar bu iş için emek, zaman, para harcıyorlar. Kanaatimce bu haliyle bu yarışa koskoca bir şaibe düşmüştür.

caaan caaan 4.11.2019 16:34:00

el cevap; trakus, trakel ve tramem üyesiyim. trakusdaki kullanıcı adımı da diğerleri ile aynı olan daha öceleri kapatılmasını istediğim caaan ile aynı olmasını istediğimi belirttim. diğer kullanıcı adımdaki tüm haklarımdan vazgeçeceğimi istisnai bir durum olarak eski kullanıcı adıma dönmeyi düşündüm. ve.... kertikte eski kullanıcı adım aktif olduğundan diğer üyelerin sıralaması ve yanlış anlaşılmamalara sebep olmamak için vs.. problem olmaması için kaldırılmasını talep ettim. ve bu yüzden sayılar değişti. ve ben zor olsada her gün yeniden yüklüyorum. erzurum ile ilgilendiğiniz için de teşekkürler. erzurum mevcut varlığının güncellenmesinede katkıda bulunabilirseniz sevinirim. iş bittiğinde 110-120 tür olabilir.

mademiral mademiral 4.11.2019 16:07:00

Bu açıklama da bir açıklamaya muhtaç. Kertik 2019 Kurallarını sitede tekrar bulamadım ancak (hatam varsa düzeltin) bildiğim kadarıyla Kertik 2019 kapsamında 1 kişi 24 saat içinde en fazla 4 fotoğraf ekleyebiliyor. 4 günde ise ancak 1 fotoğraf silebiliyorsunuz. Siz nasıl aynı gün içinde 60-70 tür silip sonra 30-40 tane ekleyebiliyorsunuz? Kaldı ki bu fotoğrafların hepsi size de ait değil.

caaan caaan 4.11.2019 15:21:00

Site yetkililerine bir çağrı. Gözlemler Makine bilgileri tür ekle ve foto forumda ısrarla istenen çekim yeri gibi vs.. özel bilgiler kapalı olmalıdır. onay yapan yetkililer görsünler. artı bu bilgilerin kullanımı da izne tabi olsun. avcı veya farklı bir amaçla hareket eden birisi olsam trakus.org u takip ederim !!!!!

caaan caaan 4.11.2019 15:07:00

Gps ile konum verisinin paylaşılmasından rahatsız olurum. Kimin hangi amaçla kullanacağı bilinmez. Bu konuda tüm sorumluluk Trakus yetkililerinindir. Ben özel olarak makineye ek gps kullanıyorum. trakus.org bu veriyi okuyabiliyorsa ve bu veri izin alınmaksızın paylaşılıyorsa sorun olur. Bu veriler fotoğrafçının ve trakus.org un özel izni ile paylaşılmalı. Bana sorasanız gözlemleri giriş yapmadan görememek lazım. üyeler bu konuda böyle bir veriyi ikinci üçüncü kişilerle paylaşma yoluna giderlerse her türlü yaptırıma açık olsun. Sırf kertik sayısını yükseltecez diye ortalığı karıştırmanın da manası yok. sessiz ve sakince ilerlemeliydi...........

caaan caaan 4.11.2019 14:48:00

Sorun yok ben yeniden yüklüyorum. Selamlar

mademiral mademiral 4.11.2019 10:54:00

Dün Erzurum un il tür sayısı 105 di. Sabah 33 türe düşmüştü. Şu anda 66 tür gözüküyor. Bu normal mi. Yoksa manipülasyon yapmak mümkün mü?

demokritos demokritos 2.11.2019 21:09:00

Bence örnek verin, listede olup yeşil olan iki kişiden biri olarak merak ediyorum örnekleri :)

mustafaözdemir mustafaözdemir 2.11.2019 14:39:00

Gps veri kaydı ozelligi her makinede olmadığı için herkes için uygun olmayabilir. Ayrıca hassas türler için de gps ile konum belirtilmesi tercih edilen bir şey değil . Kendi adıma ben gps takibini makinemde açık tutmuyorum çünkü çok fazla pil harcıyor. Hangi ilde hangi kuşların çekildiği listesi olursa bu faydalı olur.

toshi1 toshi1 1.11.2019 17:25:00

İllerdeki hangi türlerin çekildiğine kolayca erişebileceğimiz bilgisinin eklenmesini istemiştim. Kişi sayısına tıkladığımız daha önce olmayan özellik daha sonra eklenmişti. Bu özelliğin olması hangi türleri ile kazandırmamız gerektiğini bize gösterebilir ve gücümüzü o yönde kullanabiliriz. İkinci teklifim profosyonel olan kişilerin yarışmadaki durumu ile yönetimde olup, yarışmaya katılanların durumu ve bunların yarışma boyunca yapması gereken kurallar belirlenmelidir. Aksi taktirde yönetim ve tanım kurulundaki kişiler zan altına kalabilir. Örnek vermek isterim ancak, direkt saldırıya uğrayacağımdan, veremiyorum. Üçüncü olarak da genç yaştaki kuşcuları özendirmek amacıyla onların ayrı bir kategoride yarışa katılmaları ve teşvik edilmelerinin uygun olacağını düşünmekteyim.

wiseguy72 wiseguy72 1.11.2019 09:56:00

Eğer seneye yapılacaksa tekrar, birçok kişinin bireysel olarak katılmayacağını düşünüyorum. Onun yerine bölgesel veya il bazında bir yarışma düzenlenirse katılım daha fazla olur bana göre. Hem bölge/il bazında türleri görme şansımız da olursa daha faydalı olur, bu konuda Umut'a katılıyorum. Bu seneki tür girişlerinde alan bilgisi zorunlu olmasına rağmen il girişlerinde hatalar oldu. Ben İstanbul adına tespit edebildiklerimi, yanlış olanları ilgili kişilere iletip düzeltilmesini sağlamaya çalıştım. Ama eminim gözden kaçan bu tür hatalar mevcut. Eğer tür eklerken İl gibi alan bölümü de eklenir ve seçme zorunluluğu getirilirse bu yanlışlıkların önüne geçilebilir. İl yarışmasına dönersek, fotoğrafların hangi bölgede çekildiği tespit etmek için GPS veri kaydı zorunluluğu da getirilmeli, gerektiğinde raw ve exif bilgisiyle teslim edilmeli ki akıllarda soru işareti kalmasın derim.

toshi1 toshi1 30.10.2019 21:45:00

İlk defa katıldım, büyük hataymış. Hiç bir şeyi yarım bırakmadığımdan, mecburen devam ettim. Zamanı başa sarabilsek, katılmazdım.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 30.10.2019 21:42:00

Hayatta hiçbir yarışmaya katılmadım.(İLKOKUL BİLGİ YARIŞMASI HARİÇ:))mutluyum:))

toshi1 toshi1 30.10.2019 21:39:00

Önder hocam, Düşünmeme gerek yok, başıma gelmedik kalmadı. Bir yarışı daha kaldıracak ne ekonomi nede zihinsel halim kalmadı. Amacım bu yarışı kazasız belasız bitirmektir.

Önder Önder 30.10.2019 21:35:00

446-387 =59 kalmis ceilenler icin :)

Önder Önder 30.10.2019 21:30:00

Kuzeycem: cekilemeyen 100 turun hepsi dedigin gibi degildir :)) 431 i cekilmis 431-387 =44 unu bulunabilir :) Extrada cikarsa bayram olur :) 5-10 türle 1. Olabilir kişi, 400tur cekmeye gerek yok :))))

kuzeycem kuzeycem 30.10.2019 21:22:00

Önder abi, o dediğin türlerin 12 yıldır çekilememesinin bir sebebi vardır sanırım :)

Önder Önder 30.10.2019 20:51:00

Umut bey merhaba: Her sene yeni bi kertik yarisina kim girebilir bilemiyorum Ben yarismam sanirim, ancak farkli bi heycan 2020 de olursa Cekilmeyeni cekmek az gorulen turleri. Bulmak, cok daha guzel motivasyon olacaktir.

umutgüngör umutgüngör 30.10.2019 20:34:00

Bu haliyle yarışma gayet iyi bence. Birçok insanın arazisine farklı bir heyecan kattı bir çok insan içinde araziye çıkmak için neden oluşturdu. 2020 yılında bütün kertikler sıfırlanacak herkes tekrar yarışmaya eşit şans ile girebilecek. Bu yarışmanın güzelliği burada zaten :) Türkiye'de senede ortalama 400 kuş türü gözüküyor ki şuan itibariyle zaten büyük bir kısmı kayıt altına alınmış. Geri kalanlar nadir veya rastlantısal türler. Bir kısmı belkide bir daha hiç görülmeyecek türler. Bu türler ile yarışma düzenlemek pek mantıklı olmaz bence. Format değişikliğinden ziyade şuan ki halini geliştirecek öneriler daha faydalı olabilir. Örneğin bence İl Yarışında hangi ilde hangi türler çekilmiş görebilsek güzel olurdu.

Önder Önder 30.10.2019 19:42:00

Ferit bey benim önerim 2020 de tekrar herkesin yarişa girebilmesi icin di Bi daha dusunun :) Yeni turler :))

toshi1 toshi1 30.10.2019 18:56:00

Benim katılmayacağım kesin. :)

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 30.10.2019 16:29:00

Enteresan fikir, belki bu 100 türün katsayısı farklı olabilir mi acaba.. Ya da bazı türleri katsayısı farklı olabilir mi? Bir fikir sadece..

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT