TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Sultan Sazlığı nı kurtaralım

mehmetz mehmetz 8.04.2009 00:26:00
Sevgili Trakus ve doğa dostları,

Şubat başında memleketim olan Kayseri de arazi ye çıkmak istedim. O geçmişin en meşhur Sultan Sazlığı nın haline gerçekten çok üzüldüm. Sular çekilmiş, arazide koyunlar otluyor. Üç beş öbek su göleti ve çok az sazlık kalmış. Islah adı altında ülkemizin en bol kuş çeşidi olan sazlığı kurumuş neredeyse. Hatta tabelası bile çürümüş. İçim ne kadar acıdı anlatamam. Bu kadar ucuz terkedilmemeli bu alanlar!!!

Mayıs ın 5 inde Sn. B.şehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile neredeyse özel denebilecek bir randevumuz var. Sultan Sazlığı nın kurtarılması ve iyileştirilmesi için bir proje götürmek istiyorum kendisine. Bu konuda katkı sağlayabilecek her türlü bilgi ve desteğe ihtiyacım var. 2 konuyu ön plana çıkarmamız lazım. Sazlığın önceki ve şu andaki durumu. Ve iyileştirme ile birlikte doğaya katkının yanında bu tarz bölgelerin aldığı turizm geliri katkısı.

Doğdumuz topraklarla ve bu dünya ile bir borcumuz var diyerek bu konuda yardımlarınızı esirgemeyeceğiniz düşüncesi ile desteğinizi bekliyorum.

Sevgi ve selamlarımla,

mehmetz mehmetz 8.04.2009 00:27:00

Bu sese kulak vermeniz dileğiyle..

Sevgi ve selamlarımla,

diskuso diskuso 8.04.2009 10:19:00

Mehmet Bey merhaba,

Mayıs ın 22sinde öğretim üyesi olduğum Kapadokya Meslek Yüksek Okulu ile KAD ın ortak düzenleyeceği bir etkinlikte yer alacağım. Öğrencilere kuşlar hakkında sunuş yapıp, ertesi gün Sultansazlığına bir gezi düzenleyeceğiz.

Geçen sene sonunda sazlığa ben de gitmiş ve çok üzülmüştüm. düz çorak geniş bir ova görünümündeydi.

Benim mesleğim finans ama o bölgede zirai ve doğa ile ilgili konularda çalışan ders veren Trakus üyeleri oldğunu biliyorum. Onların da katkı yapaacğını inanıyorum.

Ayrıca konuyu bizim okula götürebilirim, ne ölçüde katkı olur/olmaz araştırabilirim.

Kolay gelsin...

diskuso diskuso 8.04.2009 10:21:00

İlave yorum:

o bölgeye gittiğimde yöre insanları baraj inşaatları nedeniyle suların verilmediğini söylemişlerdi, ancak su verilecek dendiği tarihten buyana 5 yıl geçmiş.

rousettus rousettus 8.04.2009 12:15:00

Mehmet Bey merhaba

haftasonu Ovaçiftlik ve Yay Gölü civarında bir kaç saatlik bir gözlem yaptım. bilmiyorum gördünüz mü

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=gozlem&islem=oku&detay=379

sayfasına da yazmıştım. durum dediğiniz gibi ama ilgi hala sürüyor. hemen dünden bir örnek; aynı zamanda sitenin üyesi olan ve köyde pansiyon işleten Atalay Bey, telefon açtı. beş ingiliz turisti gezdirdiğini söyledi. şartlar düzelip eski haline yaklaşsa eminim ilgi katlanarak artar.

öncelikle tarım politikalarımızı değiştirmek daha da önemlisi, DSİ yi Çevre Orman Bakanlığı bünyesinden ayırmak lazım. Hele hele su kökenli patronu varken! önceleri DSİye karşı ÇOBlığı dengeleyici oluyordu, malum. Tarım alanı elde etmek için sayın Papadan beri yani 1950 sonlarından bu yana aktif kurtma faaliyetleri yapıldı. maksat toprak reformu dendi. ağalardan alınamayan arazi, göllerden, sualak alanlardan elde edilip dağıtıldı. Bugün Amik Gölünün durumu da içler acısı. hele Hotamış Sazlıkları. hergün yeni bir obruk oluşuyor.

Sözü uzatmadan, Kayseri ve Niğde gibi aynı havzadan beslenen bu yerlerde şekerpancarı üretiminden vazgeçilmeli. diğer su seven ürünlere de. damlama yöntemi yavaş yavaş oralarda yaygınlaşıyor. ancak üst taraftaki köyler sazlığa gelecek suyu çoktan sahiplenmiş görünüyor. önce tarlalara.

kısaca tarım politikaları değişmeli ve yapılacak çalışmalar öncekilerden farklı olmalı. genellikle bir firmaya ihale edilen rapor, ürün vermekten ziyade firmaların ve projede görevli kişilerin para kazanmasından pek öte geçmiyor. formaliteler sağlanıyor o kadar. Eğer tersi olsaydı dünyanın parasıyla yaptırılan GEF II projesi, master projesi ve diğerleri ile hem sazlık hem diğer pek çok alan ihya olurdu. çalışmaların bir TÜBİTAK projesi veya üniversite araştırma fonu projesi gibi bilimsel çalışmayı öncelikli tutması gerekiyor fikrindeyim.

son olarak; tünelle gelecek suyun alana bırakılması dikkatli yapılmalı. ortamın beklediğinin üzerinde su da dengeleri bozacaktır. özellikle normal şartlarda tuzlu alanlarda su-tuz dengesi bozulacaktır.

görüşmelerinizi yapın, üzerimize düşen bir görev olursa lütfen arayın. herhangi bir maddi karşılık beklemeksizin ben gönüllüyüm. burası da vatan toprağı, sınırda nöbet tutmaktan bir farkı yok. hep söylüyorum, düşman işgalinde kaybedilen yerler geri alınıyor; ancak çoraklaşan, kuruyan yerler ise imkansız. düşman işgalinden beter.

fazla uzun oldu, kusura bakmayın. selamlar.

PYTHON PYTHON 8.04.2009 16:18:00

Konu: Dünyanın en saçma su politikaları

Oyuncular:DSİ,Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü

gözün alamadığı alanları yürülerek gezilebilen havuzlara dönüştürdüler buna tarımsal sulama dediler...kanallar açtılar sultanların sazlığının kalbine...delik deşik ettiler saçlarını söktüler(sazlıklar)...

Zenginleştirecez diye fakirleştirdiler köylüyü geleceklerini aldılar doldurdular kanallara akıttılar boşluğa...

İlkten güzel verim aldı insanlar, hayır bize bunları ilk okulda öğretenler acaba DSİ genel müdürüne bunları öğretmemişmiydi...sulak alanların tarımsal alana dönüştürülmemesi gerektiğini bilmiyormuydu o insanlıktan çıkmış insanlar...

Ülkenin en güzel doğa alanlarını ya şeker pancarı ya da golf sahası haline getirdiler...3 kuruş etmeyen şeker pancarına 10 kuruşluk su taşıdılar...Ne oldu yılda bir elin parmaklarını geçmeyen turist kaybolmadıkça uğramaz oldu sultansazlığına...

Çoğu kuşu evsiz bıraktılar bu gün villalarda oturuyorlar...

Ey Kayserili Sazlığına sahip çık demek güzel ama 10 senedir nerdeydi o kayserili diye sormamak imkansız...

Ben 2001-2002 de gördüm 57 flamingo,13 yeşilbaş,1 büyük ak balıkçıl, 1 alaca balıkçıl vardı bir iki su birikintisinde..

Orası için yapılabilecek pek bir çözüm kalmadı dağlarda bir su var onu alana salarlarsa ancak eski formunu yenider sağlar deniliyor...Ama önce DSİ nin alandan dışlanması lazım bence...

rousettus rousettus 8.04.2009 18:16:00

bir de alanda hangi flora+fauna elemanları var; bunların yıllara göre dağılım ve değişimleri gözlenmeli. yapılan çalışmaların olumlu mu olumsuz mu gittiği populasyonlardaki değişimlerden de anlaşılır.

atmacamana atmacamana 9.04.2009 12:04:00

Sevgili Mehmet bu girişimine ne kadar mutlu oldum bilemezsin.Dilerim yüreğindeki bu heyecan sular gelip fotoğrafları çekene kadar hiç bitmez. Yolculuğa çıkarken Doğa derneğinin "Önemli Doğa Alanları" kitabını hep yanında bulundurmanı öneririm. Kitabın 110-111-112-113.ncü sayfalarından artık sen sorumlusun. ORTO36 olarak geçiyor. Gerileme -3 olarak işaretlenmiş. Doğa Derneği her konuda senin yanında yer alır zaten. Onların tek ihtiyaçları senin gibi toplumun her katmanına kolayca ulaşabilen ve yaptırım gücü olan yöneticilerin manevi destekleri.Onlar ürettikleri projelerden asgari geçimlerini temin edecek kadar kalender her işe Doğa için yüreğini koyacak kadar zenginler. Yolun açık olsun.Her daim bu konuda yanındayım. Ve bir telefon kadar uzağındayım. Sevgilerimle

http://www.dogadernegi.org/data/odapdf/06_ORTA_ANADOLU.pdf

OyQ OyQ 29.05.2009 14:17:00

Mehmet Bey merhaba,

Biz IZ TV (digiturk 18) olarak, Coskun Aral in Turkiye Notlari kusaginda, Coskun Aral la birlikte Sultansazligi na gidip arazide cekimler yapmak istiyoruz. Buyuk ihtimalle Temmuz-Agustos gibi gelmeyi dusunuyoruz, ozellikle kurak haline vurgu yapabilmek icin... Uzun suredir planliyorduk bu cekimi ve bu yaz atlamak istemedik..

Programla baska bir arkadasim ilgileniyor su anda ama ilk etapta size de duyurmak istedim. Geldigimizde; Kayseri de yasayan, konuyla ilgili arastirma yapan veya siklikla bolgeye fotograf cekmeye giden ve bolgenin kuraklasma surecine hakim olan kisiler varsa, onlarla roportaj ve cekim yapmak istiyoruz. 40 dk lik programin tamami Sultansazligi olmayacak ama bir bolumu ona ayrilacaka.

Forumdaki herkesin cekimler icin spot kisi/yer onerileri varsa duymak isteriz. Mehmet Bey, size ayrica bir email da atacagiz.

Baska bir bolumde Sultansazligi tukenmeden, cok daha detayli inceleme imkani buluruz umarim...

Gorusmek uzee...

mehmetunlu mehmetunlu 1.06.2009 00:03:00

Konuyu yeni farkettim,

Sazlığın Kış ortası su kuşu sayımını yaparken 2006 verileriye bu yılı karşılaştırınca baya bir sevinmiştik çünkü neredeyse 2006 nın 20-30 katı kuş vardı ,suda baya bir fazlaydı. Ancak bol yağış olmasına rağmen yine yapılan yanlış tarım politikaları yüzünden sazlık bu aylarda çöle dönmüş vaziyette. Benim önerim tarım alanlarında damlama sulamaya teşvik edecek önlemler ve projeler yapılması.

Mehmet abi göstermiş olduğunuz bu gayretiniz inşallah hedefine ulaşır.Çalışmalarınızda sonuna kadar destekçinizim.

asude asude 24.10.2009 11:53:00

Başlatmış olduğunuz duyarlı çalışmanız çığ gibi büyüyerek bugünlere gelindi...

İz TV ile de gelişecek olan süreçte dilerim verilen emeklerle duyarlı yapılanmalarla en kısa zamanda Sultan Sazlığı ve barındırdığı türleri Sutanlara layık olan yaşamlarına kavuşurlar....

Gelen haberler çok çok güzel....

Emeğinize ve emekleri geçen herkese sonsuz teşekkürler....

Kutluyorum...

Selam ve saygılarımla....

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT